Βλεφαροπλαστική για ξεκούραστο και φωτεινό βλέμμα

ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΚΑΝΘΟΠΗΞΙΑ

Κατά την παραδοσιακή τεχνική της βλεφαροπλαστικής, έως σήμερα, γίνεται αφαίρεση του λίπους καθώς και του δέρματος που περισσεύει. Στη συνέχεια ο γιατρός ράβει απλά το δέρμα που μένει στον μυ του βλεφάρου, στην καινούργια του θέση.

Με την καινούργια μέθοδο βλεφαροπλαστικής καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κυρτότητες και οι κοιλότητες, όλα εκείνα τα ανατομικά στοιχεία που υπάρχουν σ’ ένα νεανικό φυσιολογικό μάτι.

Στην νέα τεχνική ο γιατρός χρησιμοποιεί πολύ λεπτά ράμματα τα οποία τοποθετεί στην περιοχή του έξω κανθού, για να στηρίξει το χαλαρωμένο κάτω βλέφαρο, κάνοντας κανθοπηξία.

Χρησιμοποιεί, επίσης ειδικά απορροφήσιμα ράμματα για να δημιουργήσει ένα εντύπωμα στην περιοχή του έξω κανθού (η έξω γωνία στο μάτι) έτσι ώστε να μην φαίνεται ότι το μάτι έχει χειρουργηθεί για βλεφαροπλαστική.

Με την μέθοδο αυτή ο γιατρός προσπαθεί να δώσει όσο τον δυνατόν πιο φυσιολογικό αποτέλεσμα. Άλλωστε με την αποκατάσταση της εικόνας των βλεφάρων το πρόσωπο δείχνει σαφώς πιο ζωντανό, το βλέμμα πιο έντονο και η γυναίκα πιο νέα.

Είναι δύο οι κατηγορίες των γυναικών που γίνεται η επέμβαση αυτή. Είναι είτε νέες γυναίκες που επιθυμούν ν’ αλλάξουν ελαφρώς το σχήμα των ματιών τους και να σηκώσουν τη γωνία του ματιού προς τα πάνω και πίσω (35-40 ετών). Είτε γυναίκες 50+ όπου υπάρχει σημαντική χαλάρωση και χρειάζεται η κανθοπηξία για να στηρίξει το κάτω βλέφαρο. Η διάρκεια του χειρουργείου άνω-κάτω βλεφαροπλαστικής με κανθοπηξία είναι 1,5 ώρα περίπου.

Μετά την επέμβαση η ασθενής εμφανίζει λίγο πρήξιμο και λίγο μελάνιασμα στην περιοχή. Τα ράμματα στην βλεφαροπλαστική με κανθοπηξία απορροφώνται σε διάστημα έξι εβδομάδων περίπου. Ο χρόνος του χειρουργείου καθώς και εκείνος της ανάρρωσης είναι ίδιος με την παραδοσιακή βλεφαροπλαστική. Μετά την επέμβαση τυχόν οίδημα ή πρήξιμο υποχωρεί σε 10 ημέρες περίπου. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται μετά από 5 ημέρες περίπου, ενώ οι ουλές είναι ερυθρές τους 2 πρώτους μήνες και «σβήνουν» σε 6-9 μήνες από την επέμβαση. Σε 7-10 ημέρες μπορεί κανείς να αναλάβει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, φυσικά, πάντα με προσοχή και ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού.

Δεν υπάρχει διαφορά στο επίπεδο του πόνου μετά την επέμβαση, απλώς χρειάζεται περισσότερη προσοχή από τον γιατρό για να προκαλέσει τις επιθυμητές αλλαγές στο κάτω βλέφαρο, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να φαίνεται φυσιολογικό.

ΚΑΤΩ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΚΑΝΘΟΠΗΞΙΑ (ενίσχυση της έξω γωνίας του κάτω βλεφάρου)     

Πραγματοποιείται μία τομή κάτω από τις βλεφαρίδες και επεκτείνεται και προς το πλάι, πάνω από το κόκαλο του οφθαλμικού κόγχου. Στη συνέχεια αφού σηκώσουμε το δέρμα και τον μυ αφαιρούμε το λίπος που περισσεύει και με ειδικά ράμματα παίρνουμε την άκρη του βλεφάρου και στηρίζουμε την άκρη του στον οφθαλμικό κόγχο 1-2 χιλιοστά προς τα πάνω έτσι ώστε να δώσουμε το επιθυμητό σχήμα στο βλέφαρο. Η αποθεραπεία από την επέμβαση διαρκεί από 7-10 μέρες.

Ως αντένδειξη θεωρείται η ύπαρξη κάποιου σοβαρού προβλήματος υγείας (καρδιοπάθεια κλπ.) καθώς και αν το δέρμα στην περιοχή είναι πολύ λεπτό. Οι κίνδυνοι που μπορεί να εμφανιστούν μετά από ένα χειρουργείο είναι μικροανωμαλείες και πρηξίματα στην περιοχή. Το χειρουργείο διαρκεί 1 ώρα περίπου (μπορεί να πραγματοποιηθεί με γενική ή τοπική αναισθησία)

Στην τεχνική της βλεφαροπλαστικής με κανθοπηξία ο γιατρός χρησιμοποιεί πολύ λεπτά, μη απορροφήσιμα ράμματα από μετάξι, με σκοπό να ενισχύσει την έξω γωνία του ματιού και να στηρίξει το κάτω βλέφαρο δίνοντάς του μια πιο νεανική όψη.

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΡΥΔΙΑ ΜΕ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Οι ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια δημιουργούνται από τη δράση των δύο μυών συνοφρύωσης. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εικόνα συνήθως μας βοηθούν οι ενέσεις με botox. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να διορθώσουμε αυτή την ενοχλητική συνοφρύωση μόνιμα με βλεφαροπλαστική στο άνω βλέφαρο. Έτσι μέσω της τομής της βλεφαροπλαστικής αφαιρούνται οι μύες οι οποίοι ευθύνονται για τη συνοφρύωση, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα και η ασθενής να μην συνοφρυώνεται. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της τομής της βλεφαροπλαστικής κατά την οποία ο γιατρός με ειδικά εργαλεία αφαιρεί κομμάτια των μυών που προκαλούν την συνοφρύωση. Στη συνέχεια κλείνει την τομή της βλεφαροπλαστικής όπως θα την έκλεινε και σε μια απλή βλεφαροπλαστική. Η συγκεκριμένη επέμβαση δεν έχει ιδιαίτερο πόνο, παρά μόνο λίγες μελανιές εμφανίζονται στα σημεία εκείνα από όπου αφαιρούνται οι μύες. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι ο ίδιος με την απλή επέμβαση της βλεφαροπλαστικής. Μετά την επέμβαση χρειάζεται επιπλέον προσοχή απλώς να μην δημιουργηθούν μικροανωμαλίες στην συγκεκριμένη περιοχή.

ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΙΚΗ «ΧΩΡΙΣ ΝΥΣΤΕΡΙ»

Σε περιπτώσεις βλεφαρόπτωσης και εφόσον το πρόβλημα δεν είναι πολύ έντονο θα μπορούσε να βοηθήσει η εφαρμογής της βοτουλινικής τοξίνης (botox) στο πλάι των ματιών, «πόδι της χήνας». Αυτό θα βελτιώσει την εικόνα στην περιοχή βοηθώντας το μάτι «ν’ ανοίξει», καθυστερώντας τη διαδικασία της βλεφαροπλαστικής. Το botox είναι μια φυσική, επεξεργασμένη πρωτεΐνη, όπου σε πολύ μικρές δόσεις δρα στο μυ, με αποτέλεσμα την αναστολή του της μετάδοσης νευρικού ερεθίσματος, ώστε ο μυς να μην συσπάται. Εφαρμόζεται και δρα τοπικά, χωρίς να απορροφάται από τον οργανισμό. Είναι απόλυτα ασφαλές. Απαραίτητη, βέβαια, προϋπόθεση είναι να εφαρμόζεται από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό. Μέσα στις επόμενες 7-15 μέρες μετά την εφαρμογή γίνεται εμφανές το τελικό αποτέλεσμα. Ενώ μετά από 6 μήνες η βοτουλινική τοξίνη αρχίζει σταδιακά να υποχωρεί από τους μυς και αν δεν επαναληφθεί η διαδικασία, το δέρμα επανέρχεται στην αρχική του κατάσταση.

Leave a reply