MOMMY MAKE OVER

ΣΗΜΑΔΙΑ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ;

Κι όμως μπορούν να σβήσουν.

 

Υπάρχουν τόσο ωραία πράγματα που σου θυμίζουν ότι έγινες μαμά! Όμως και κάποια που δεν θα ήθελες να βλέπεις. Ευτυχώς για τα δεύτερα υπάρχουν τρόποι απαλλαγής!

Δεν είναι μόνο η αύξηση βάρους στην εγκυμοσύνη που μπορεί να αλλάξει το σώμα και να επηρεάσει γενικά την εικόνα μιας γυναίκας. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να είναι κι αυτές υπεύθυνες για κάποια από τα αισθητικά προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνεχίζουν να υπάρχουν και μετά.

 

Πανάδες

Είναι μια κατάσταση του δέρματος στην οποία περιοχές της επιδερμίδας του προσώπου αποκτούν καφετί χρώμα. Οι πιο συνηθισμένες περιοχές του προσώπου που εμφανίζονται είναι το χλόασμα, τα μάγουλα, τα πλάγια της μύτης, το μέτωπο και το άνω χείλος. Είναι πιο συχνό σε γυναίκες με σκούρο χρώμα δέρματος λόγω της αυξημένης μελανίνης. Εμφανίζονται πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών αλλαγών για αυτό και αποκαλείται και «μάσκα» της εγκυμοσύνης. Αν και μετά τον τοκετό μπορεί να εξασθενίσουν, μερικά ίχνη μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν δημιουργώντας αισθητικό πρόβλημα.

Πως εξαφανίζεται: Η χρήση ειδικών καλυπτικών δε λύνει το πρόβλημα, απλώς το κουκουλώνει. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστούν είναι ν’ απευθυνθείτε στον πλαστικό. Εκείνος μπορεί να προτείνει peeling (μικροδερμοαπόξεση) και χρήση τοπικών φαρμάκων. Ένας άλλος τρόπος αντιμετώπισης είναι η εφαρμογή lazer (που προκαλεί αναγέννηση της επιδερμίδας. Απαιτείται όμως χρόνος για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.  Η καλύτερη εποχή πάντως για την εφαρμογή και των δύο μεθόδων είναι  από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.

 

Ραγάδες

Οι ραγάδες είναι πολύ συχνό πρόβλημα του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε διάφορα σημεία του σώματος όπως κοιλιά, στήθος, γλουτοί. Ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το δέρμα τεντώνεται και μπορεί να δημιουργηθούν κόκκινες ραβδώσεις οι οποίες δυστυχώς παραμένουν και μετά την εγκυμοσύνη.  Με το πέρασμα του χρόνου παίρνουν λευκό χρώμα και είναι λιγότερο έντονες.  Επειδή όμως οι ραγάδες είναι ένα είδος ουλών του δέρματος στο βάθος του χορίου, δεν είναι πάντα  εφικτό να εξαφανιστούν. Μπορεί όμως να βελτιωθεί η όψη τους. Θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι οι κρέμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν  κατά την εγκυμοσύνη για την πρόληψη των ραγάδων δεν είναι πάντα αποτελεσματικές οπότε εφόσον αποκτήσετε ραγάδες για την αντιμετώπισή του  θα πρέπει να απευθυνθείτε στον πλαστικό χειρουργό.

Πώς θα σβήσουν: Το laser μπορεί να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα ιδίως όταν οι ραγάδες είναι πρόσφατες καθώς ενεργοποιεί τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ανάπλασης του κολλαγόνου και της ελαστίνης  του δέρματος. Χρειάζονται  όμως αρκετές συνεδρίες. Ραγάδες που υπάρχουν στην περιοχή της κοιλιάς από τον ομφαλό και κάτω μπορεί να εξαφανιστούν με κοιλιοπλαστική  συνήθως εφόσον συνυπάρχει και πρόβλημα χαλάρωσης στην κοιλιά και δεν σκοπεύετε να μείνετε ξανά έγκυος.

 

Τοπικό πάχος & Χαλάρωση

Το τοπικό πάχος που παραμένει μετά την εγκυμοσύνη και αντιστέκεται τόσο στη δίαιτα όσο και στην άσκηση μπορεί να αφαιρεθεί με λιποαναρρόφηση. Η μέθοδος ενδείκνυται για γυναίκες υγιείς, με κανονικό σωματικό βάρος ή ελαφρά υπέρβαρες αλλά που χαρακτηρίζονται από καλής ποιότητας δέρμα. Αν η επιδερμίδα σας εμφανίζει μεγάλη χαλάρωση με πολλές ραγάδες, η λιποαναρρόφηση επιβάλλεται να συνδυαστεί με την αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει στη συγκεκριμένη περιοχή (π.χ. κοιλιά, μηροί), προκειμένου ο πλαστικός χειρουργός να μπορέσει να αφαιρέσει περισσότερο λίπος. Τότε ουσιαστικά γίνεται λιπογλυπτική, αφού επανασχεδιάζονται οι γραμμές του σώματος.

Η λιποαναρρόφηση και η λιπογλυπτική είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας όπου πολλές γυναίκες έχουν σωματότυπο «αχλάδι», με ανοικτή περιφέρεια και προδιάθεση για την κατανομή του περιττού λίπους στους γλουτούς και τους μηρούς. Κι αυτό γιατί ανήκουν στις κατεξοχήν επεμβάσεις που διορθώνουν μικροατέλειες, οι οποίες ωστόσο επηρεάζουν καθοριστικά την εμφάνιση κάθε γυναίκας αφού χαλούν τη συμμετρία στις «γραμμές» της. Χάρη σε αυτές τις δύο «εκδοχές» της ίδιας επέμβασης, μπορείτε να αποκτήσετε τη σιλουέτα των ονείρων σας ώστε να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας μετά την ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, εφόσον από εκεί και πέρα προσέχετε το βάρος σας, τρώτε υγιεινά και ασκείστε τακτικά.

Σχετικά με την επέμβαση και μετά:

Στην λιποαναρρόφηση αφαιρείται το πλεονάζον λίπος με πολύ μικρές χειρουργικές τομές μήκους μερικών χιλιοστών, με τη βοήθεια πολύ λεπτών μεταλλικών σωλήνων και αρνητικής πίεσης που δημιουργεί ένα μηχάνημα αναρρόφησης. Ανάλογα με την περίπτωση αυτό επιτυγχάνεται με την υγρή τεχνική, με υπέρηχους ή με ηλεκτρική υποβοήθηση.

Για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά το χειρουργείο πρέπει να φοράτε καθημερινά έναν ελαστικό lycra κορσέ. Μώλωπες και πρήξιμο μπορεί να εξαφανιστούν στις περιοχές από τις οποίες αφαιρέθηκε λίπος, αλλά γρήγορα υποχωρούν χάρη στις εξελιγμένες τεχνικές που πλέον χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί. Μετά από μία εβδομάδα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας, ενώ η γυμναστική στο σπίτι ή το γυμναστήριο επιτρέπεται μετά από τρεις εβδομάδες.

Αν το πρόβλημα δεν είναι πολύ έντονο τότε μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά (σε κοιλιά, γλουτούς ή όπου αλλού υπάρχει χαλάρωση) η μη επεμβατική μέθοδος Accent λέιζερ. Είναι η πιο σύγχρονη και δραστική μέθοδος για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης, του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας.

Η μέθοδος Accent χρησιμοποιεί τις ραδιοσυχνότητες για τη βελτίωση της εμφάνισης του σώματος, συσφίγγοντας το δέρμα. Η θερμότητα που διαχέεται στους ιστούς έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα να συρρικνώνονται, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου.

Έτσι, βελτιώνεται η ποιότητα του δέρματος και επιτυγχάνεται η βελτίωση της κυκλοφορίας. Η θεραπεία αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε επίπεδο στομάχι, πιο λεπτούς γοφούς και μηρούς, ενώ παράλληλα προσφέρει σύσφιξη στα άκρα. Σε περιοχές όπου εμφανίζεται τοπικό πάχος (μόνο του ή σε συνδυασμό με κυτταρίτιδα) η θεραπεία accent μπορεί να εφαρμοστεί με σημαντικά αποτελέσματα. Στην κοιλιά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του δέρματος, ειδικά μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επίσης, εντείνει τη σύσφιξη, βοηθά στην απώλεια πόντων, ενώ είναι εξίσου αποτελεσματική και στα «ψωμάκια» στο πλάι της μέσης, στους μηρούς στους γλουτούς, στα γόνατα και γενικότερα στις περιοχές με λίπος και κυτταρίτιδα. Το accent εφαρμόζεται και στο πρόσωπο για να συσφίξει το δέρμα και ν’ αντιμετωπίσει τις ρυτίδες.

Η θεραπεία επαναλαμβάνεται κάθε 10-15 μέρες περίπου. Συνήθως χρειάζονται συνολικά 4-6 συνεδρίες, ανάλογα με την περιοχή, το μέγεθος του προβλήματος και την ανταπόκριση της κάθε επιδερμίδας. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, αλλά βελτίωση επέρχεται και κατά τους 3-4 πρώτους μήνες μετά την εφαρμογή. Η θεραπεία είναι απολύτως άνετη, γρήγορη, εντελώς ανώδυνη και μετά την εφαρμογή μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας.

Leave a reply