Mommy make over

ΑΙΣΘΗΤΙΚΕΣ ΕΠΕΜΒΑΣΕΙΣ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΓΚΥΜΟΣΥΝΗ

Αν η μητρότητα άφησε τα σημάδια της στην κοιλιά ή στο στήθος σας, μην ανησυχείτε. Ευτυχώς τα σημάδια αυτά δεν είναι… ανεξίτηλα, αφού μπορούν να σβήσουν χάρη στο μαγικό νυστέρι του πλαστικού χειρουργού. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι πιο περιζήτητες επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής μεταξύ των νέων μαμάδων.

 

Η ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Συχνά οι αυξομειώσεις βάρους μετά την εγκυμοσύνη προκαλούν απώλεια όγκου στο στήθος καθώς και αλλαγή στο σχήμα του ή ασσυμετρία. Τέτοιου είδους αισθητικά προβλήματα διορθώνονται με την αυξητική στήθους. Πρόκειται για μια δημοφιλή πλαστική επέμβαση, κατά την οποία ένα τεχνητό μέσο (ένθεμα) χρησιμοποιείται για να αυξηθεί το μέγεθος και να βελτιωθεί το σχήμα του γυναικείου στήθους. Εξαιρετικά σημαντική στην όλη διαδιακασία είναι η προεγχειρητική επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό, καθώς τότε επιλέγεται ο τύπος και το μέγεθος του ενθέματος, το σημείο της χειρουργικής τομής, αλλά και το αν το ένθεμα θα τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ που στηρίζει το στήθος. Τα περισσότερα ενθέματα που χρησιμοποιούνται είναι στρογγυλά ή σε σχήμα σταγόνας και περιέχουν ειδικό τζελ ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ρυτίδων στο δέρμα.

Η τομή που πραγματοποιείται για την τοποθέτησή τους είναι μικρή (λίγα εκατοστά μόνο) και μπορεί να γίνει σε τρία διαφορετικά σημεία. Συνήθως γίνεται κάτω από το στήθος ή στην περιοχή της θηλής, ενώ σπανιότερες είναι οι τομές στη μασχάλη. Αν έχετε πλούσιο μπούστο, το ένθεμα τοποθετείται κάτω από το υπάρχον στήθος αλλά πάνω από το μείζονα θωρακικό μυ, ενώ στην αντίθετη περίπτωση προστίθεται κάτω από το μυ, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η περίοδος ανάρρωσης.

Η όλη διαδικασία διαρκεί μία ώρα και γίνεται με ολική αναισθησία. Μετά από 4-5 μέρες μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινή σας ρουτίνα και στην εργασία σας. Πρέπει ωστόσο να φοράτε ειδικό ενισχυτικό στηθόδεσμο συνεχώς και να επισκεφθείτε τον γιατρό μετά από 10 ημέρες για τον έλεγχο των ραμμάτων, τα οποία τελικά απορροφούνται πλήρως από τον οργανισμό.

 

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται όταν το στήθος παρουσιάζει απώλεια της σφριγηλότητάς του και «κρεμάει». Το φαινόμενο αυτό είναι συχνό σε γυναίκες που έχουν μεγάλο στήθος πριν την εγκυμοσύνη, αφού μετά τον τοκετό αυτό χάνει όγκο με αποτέλεσμα να χαλαρώνει σημαντικά. Αν η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη, η ανόρθωση μπορεί να συνδυαστεί με την τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αφού ο πλαστικός χειρουργός εξετάσει το στήθος και λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας, θα προτείνει την κατάλληλη μέθοδο ανόρθωσης. Πιο συχνά πραγματοποιείται μια τομή γύρω από τη θηλή, που συνεχίζεται ευθύγραμμα κάτω από αυτήν. Στη συνέχεια η θηλή επανατοποθετείται ψηλότερα και αφαιρείται το δέρμα που περισσεύει, ώστε να βελτιωθεί το σχήμα του στήθους. Όταν η χαλάρωση είναι μικρού βαθμού, η τομή περιορίζεται γύρω από τη θηλή. Αντίθετα, όταν είναι πολύ μεγάλη, η τομή επεκτείνεται στην πτυχή κάτω από το στήθος με αποτέλεσμα να έχει το σχήμα της άγκυρας.

Το χειρουργείο διαρκεί από μία έως δυόμιση ώρες, ανάλογα με την τεχνική που θα επιλέξει ο γιατρός. Στις περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης χρειάζεται ολική αναισθησία, ενώ για μικρή χαλάρωση αρκεί η τοπική. Μετά την επέμβαση το στήθος καλύπτεται με γάζες και ελαστικό επίδεσμο. Για την καλύτερη υποστήριξή του επιβάλλεται να φοράτε ειδικό αθλητικό στηθόδεσμο για όσο διάστημα κρίνει ο γιατρός.

 

Η ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Η διάταση της κοιλιάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ραγάδων και τη δημιουργία χαλάρωσης τόσο στους μυς όσο και στο δέρμα. Οι ραγάδες δεν μπορούν να θεραπευτούν, μπορεί όμως να περιοριστεί η εμφάνισή τους με την καθημερινή χρήση μιας κρέμας με ειδική σύνθεση, καθώς και με την εφαρμογή ειδικού λέιζερ ανάπλασης της επιδερμίδας pixel. Για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης, ενδείκνυται η κοιλιοπλαστική, κατά την οποία γίνεται συρραφή μυών και αφαιρείται το περιττό δέρμα.

Στην πρώτη επίσκεψη ο γιατρός εντοπίζει το μέγεθος του προβλήματος και προτείνει αναλόγως την κατάλληλη επέμβαση. Έτσι, η μικρής έκτασης χαλάρωση αντιμετωπίζεται με μίνι κοιλιοπλαστική, όπου ο ομφαλός μένει στο ίδιο σημείο. Σε μεγαλύτερου βαθμού χαλάρωση πραγματοποιείται κανονική κοιλιοπλαστική, με την τομή να επεκτείνεται από τη μια πλευρά στην άλλη, ενώ συχνά η επέμβαση συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, η χειρουργική επέμβαση διαρκεί από μία έως δυόμιση ώρες. Πιο σύντομη είναι η μίνι-κοιλιοπλαστική, που διαρκεί μία με μιάμιση ώρα και πραγματοποιείται με χειρουργική τομή ακριβώς πάνω από το εφήβαιο. Γύρω από την κοιλιά τοποθετείται ελαστικός επίδεσμος τον οποίο πρέπει να φοράτε μέρα-νύχτα για τρεις εβδομάδες, ενώ για τις πρώτες 24 ώρες παραμένουν και δύο παροχετεύσεις. Αφού περάσετε το πρώτο βράδυ στο νοσοκομείο, γυρνάτε στο σπίτι σας το επόμενο πρωί και σε τρεις εβδομάδες μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. Τα πρώτα 3-4 βράδια ωστόσο πρέπει να κοιμάστε με ελαφρώς ανασηκωμένη την πλάτη, με τη βοήθεια ενός μαξιλαριού, ενώ για 15 ημέρες μετά την επέμβαση δεν πρέπει να κάνετε οικιακές εργασίες. Επίσης για έναν μήνα και μέχρι να ολοκληρωθεί η αναρρωτική διαδικασία απαγορεύεται η άσκηση στο γυμναστήριο. Αντίθετα ενδείκνυται το περπάτημα, το οποίο μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά καθώς θα περνά ο καιρός. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και ελέγχονται από τον γιατρό κάθε εβδομάδα.

 

Τοπικό πάχος & Χαλάρωση

Το τοπικό πάχος που παραμένει μετά την εγκυμοσύνη και αντιστέκεται τόσο στη δίαιτα όσο και στην άσκηση μπορεί να αφαιρεθεί με λιποαναρρόφηση. Η μέθοδος ενδείκνυται για γυναίκες υγιείς, με κανονικό σωματικό βάρος ή ελαφρά υπέρβαρες αλλά που χαρακτηρίζονται από καλής ποιότητας δέρμα. Αν η επιδερμίδα σας εμφανίζει μεγάλη χαλάρωση με πολλές ραγάδες, η λιποαναρρόφηση επιβάλλεται να συνδυαστεί με την αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει στη συγκεκριμένη περιοχή (π.χ. κοιλιά, μηροί), προκειμένου ο πλαστικός χειρουργός να μπορέσει να αφαιρέσει περισσότερο λίπος. Τότε ουσιαστικά γίνεται λιπογλυπτική, αφού επανασχεδιάζονται οι γραμμές του σώματος.

Η λιποαναρρόφηση και η λιπογλυπτική είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας όπου πολλές γυναίκες έχουν σωματότυπο «αχλάδι», με ανοικτή περιφέρεια και προδιάθεση για την κατανομή του περιττού λίπους στους γλουτούς και τους μηρούς. Κι αυτό γιατί ανήκουν στις κατεξοχήν επεμβάσεις που διορθώνουν μικροατέλειες, οι οποίες ωστόσο επηρεάζουν καθοριστικά την εμφάνιση κάθε γυναίκας αφού χαλούν τη συμμετρία στις «γραμμές» της. Χάρη σε αυτές τις δύο «εκδοχές» της ίδιας επέμβασης, μπορείτε να αποκτήσετε τη σιλουέτα των ονείρων σας ώστε να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας μετά την ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, εφόσον από εκεί και πέρα προσέχετε το βάρος σας, τρώτε υγιεινά και ασκείστε τακτικά.

Στην λιποαναρρόφηση αφαιρείται το πλεονάζον λίπος με πολύ μικρές χειρουργικές τομές μήκους μερικών χιλιοστών, με τη βοήθεια πολύ λεπτών μεταλλικών σωλήνων και αρνητικής πίεσης που δημιουργεί ένα μηχάνημα αναρρόφησης. Ανάλογα με την περίπτωση αυτό επιτυγχάνεται με την υγρή τεχνική, με υπέρηχους ή με ηλεκτρική υποβοήθηση.

Για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά το χειρουργείο πρέπει να φοράτε καθημερινά έναν ελαστικό lycra κορσέ. Μώλωπες και πρήξιμο μπορεί να εξαφανιστούν στις περιοχές από τις οποίες αφαιρέθηκε λίπος, αλλά γρήγορα υποχωρούν χάρη στις εξελιγμένες τεχνικές που πλέον χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί. Μετά από μία εβδομάδα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας, ενώ η γυμναστική στο σπίτι ή το γυμναστήριο επιτρέπεται μετά από τρεις εβδομάδες.

Αν το πρόβλημα δεν είναι πολύ έντονο τότε μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά (σε κοιλιά, γλουτούς ή όπου αλλού υπάρχει χαλάρωση) η μη επεμβατική μέθοδος Accent λέιζερ. Είναι η πιο σύγχρονη και δραστική μέθοδος για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης, του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας.

Η μέθοδος Accent χρησιμοποιεί τις ραδιοσυχνότητες για τη βελτίωση της εμφάνισης του σώματος, συσφίγγοντας το δέρμα. Η θερμότητα που διαχέεται στους ιστούς έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα να συρρικνώνονται, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου.

Έτσι, βελτιώνεται η ποιότητα του δέρματος και επιτυγχάνεται η βελτίωση της κυκλοφορίας. Η θεραπεία αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε επίπεδο στομάχι, πιο λεπτούς γοφούς και μηρούς, ενώ παράλληλα προσφέρει σύσφιξη στα άκρα. Σε περιοχές όπου εμφανίζεται τοπικό πάχος (μόνο του ή σε συνδυασμό με κυτταρίτιδα) η θεραπεία accent μπορεί να εφαρμοστεί με σημαντικά αποτελέσματα. Στην κοιλιά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του δέρματος, ειδικά μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επίσης, εντείνει τη σύσφιξη, βοηθά στην απώλεια πόντων, ενώ είναι εξίσου αποτελεσματική και στα «ψωμάκια» στο πλάι της μέσης, στους μηρούς στους γλουτούς, στα γόνατα και γενικότερα στις περιοχές με λίπος και κυτταρίτιδα. Το accent εφαρμόζεται και στο πρόσωπο για να συσφίξει το δέρμα και ν’ αντιμετωπίσει τις ρυτίδες.

Η θεραπεία επαναλαμβάνεται κάθε 10-15 μέρες περίπου. Συνήθως χρειάζονται συνολικά 4-6 συνεδρίες, ανάλογα με την περιοχή, το μέγεθος του προβλήματος και την ανταπόκριση της κάθε επιδερμίδας. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, αλλά βελτίωση επέρχεται και κατά τους 3-4 πρώτους μήνες μετά την εφαρμογή. Η θεραπεία είναι απολύτως άνετη, γρήγορη, εντελώς ανώδυνη και μετά την εφαρμογή μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας.

 

Η μέθοδος που παγώνει το λίπος

Οι περισσότερες μαμάδες μετά την εγκυμοσύνη προβληματίζονται καθώς η αύξηση βάρους κατά την κύηση μπορεί να αφήσει μετά τον τοκετό εκτός από περιττά κιλά και περιττό λίπος στην κοιλιά, στα μπράτσα και στους γλουτούς.  Κι όμως υπάρχει  μια μη επεμβατική μέθοδος που μπορεί να χαρίσει στις γυναίκες μετά την εγκυμοσύνη το καλλίγραμμο και σφιχτό κορμί που ονειρεύονται και μάλιστα με μόνο μία συνεδρία! Πρόκειται για το Coolsculpting τη νέα μέθοδος που μπορεί να εξαλείψει για πάντα το τοπικό πάχος χωρίς χειρουργείο. Ένα σύστημα αντιμετώπισης του επίμονου τοπικού πάχους, εγκεκριμένο από τον FDA Αμερικής (Παγκόσμιο Οργανισμό Τροφίμων & Φαρμάκων).

 

Πως γίνεται;

Με τη δύναμη του κρύου! Πρόκειται για μια νέα επαναστατική μη χειρουργική διαδικασία λιπογλυπτικής σώματος, που με τη βοήθεια του κρύου αποβάλει το λίπος. Η λειτουργία του βασίζεται στην χρήση του ψύχους – σε ελεγχόμενη διαδικασία – όπου  αναγκάζει τα λιποκύτταρα να μπουν σε «απόπτωση», δηλαδή να καταστραφούν και στη συνέχεια ν’ αποβληθούν από τον οργανισμό, «φαγοκυττάρωση», με φυσιολογικά βιολογικό τρόπο.  Βασικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι χρησιμοποιεί προηγμένη τεχνολογία ψύξης για να αποβάλει το λίπος χωρίς να βλάπτει το δέρμα ή τους άλλους ιστούς.

 

Ποια είναι τα πλεονεκτήματα της μεθόδου

Πρώτα απ’ όλα δεν είναι επεμβατική μέθοδος. Η εφαρμογή της μεθόδου δεν περιλαμβάνει τομές, δεν χρειάζεται αναισθησία, δεν απαιτεί νοσηλεία, ενώ μειώνει το στρώμα του λίπους χωρίς να βλάπτει το δέρμα ή άλλους ιστούς. Η διαδικασία της θεραπείας είναι άνετη, γρήγορη, εντελώς ανώδυνη και απαιτείται, συνήθως, μόνο μία συνεδρία για την ολοκλήρωσή της, ενώ η επιστροφή στις δραστηριότητες είναι άμεση. Για όλους αυτούς τους λόγους είναι η ιδανική επιλογή για κάθε νέα μαμά.

 

Πόσο διαρκεί το αποτέλεσμα;

Συνήθως απαιτείται μια μόνο συνεδρία διάρκειας από 45 λεπτά  έως και 2 ώρες περίπου (ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής στην οποία εφαρμόζεται). Το αν θα χρειαστεί επαναληπτική συνεδρία εξαρτάται από την ανταπόκριση της κάθε επιδερμίδας. Το αποτέλεσμα γίνεται ορατό 1,5 μήνα περίπου μετά την εφαρμογή και είναι μόνιμο!

Leave a reply