Όμορφη & μετά την εγκυμοσύνη

Αν η μητρότητα άφησε τα σημάδια της στην κοιλιά ή στο στήθος σας, μην ανησυχείτε. Ευτυχώς τα σημάδια αυτά δεν είναι… ανεξίτηλα, αφού μπορούν να σβήσουν χάρη στο μαγικό νυστέρι του πλαστικού χειρουργού. Ας δούμε λοιπόν ποιες είναι οι πιο περιζήτητες αισθητικές επεμβάσεις που μπορούν να πραγματοποιηθούν μετά την εγκυμοσύνη.

Η ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Τι πρέπει να γνωρίζετε από πριν:

Συχνά οι αυξομειώσεις βάρους μετά την εγκυμοσύνη προκαλούν απώλεια όγκου στο στήθος καθώς και αλλαγή στο σχήμα του ή ασυμμετρία. Τέτοιου είδους αισθητικά προβλήματα διορθώνονται με την αυξητική στήθους. Πρόκειται για μια δημοφιλή πλαστική επέμβαση, κατά την οποία ένα τεχνητό μέσο (ένθεμα) χρησιμοποιείται για να αυξηθεί το μέγεθος και να βελτιωθεί το σχήμα του γυναικείου στήθους. Εξαιρετικά σημαντική στην όλη διαδικασία είναι η προεγχειρητική επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό, καθώς τότε επιλέγεται ο τύπος και το μέγεθος του ενθέματος, το σημείο της χειρουργικής τομής, αλλά και το αν το ένθεμα θα τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από το μείζονα θωρακικό μυ που στηρίζει το στήθος. Τα περισσότερα ενθέματα που χρησιμοποιούνται είναι στρογγυλά ή σε σχήμα σταγόνας και περιέχουν ειδικό ζελ ώστε να μειώνεται ο κίνδυνος εμφάνισης ρυτίδων στο δέρμα.

Η τομή που πραγματοποιείται για την τοποθέτησή τους είναι μικρή (λίγα εκατοστά μόνο) και μπορεί να γίνει σε τρία διαφορετικά σημεία. Συνήθως γίνεται κάτω από το στήθος ή στην περιοχή της θηλής, ενώ σπανιότερες είναι οι τομές στη μασχάλη. Αν έχετε πλούσιο μπούστο, το ένθεμα τοποθετείται κάτω από το υπάρχον στήθος αλλά πάνω από το μείζονα θωρακικό μυ, ενώ στην αντίθετη περίπτωση προστίθεται κάτω από το μυ, με αποτέλεσμα να παρατείνεται η περίοδος ανάρρωσης.

Σχετικά με την επέμβαση και μετά:

Η όλη διαδικασία διαρκεί μία ώρα και γίνεται με ολική αναισθησία. Μετά από μία εβδομάδα μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινή σας ρουτίνα και στην εργασία σας. Πρέπει ωστόσο να φοράτε ειδικό ενισχυτικό στηθόδεσμο συνεχώς και να επισκεφθείτε τον γιατρό μετά από 10 ημέρες για τον έλεγχο των ραμμάτων, τα οποία τελικά απορροφούνται πλήρως από τον οργανισμό.

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Τι πρέπει να γνωρίζετε από πριν:

Η συγκεκριμένη επέμβαση γίνεται όταν το στήθος παρουσιάζει απώλεια της σφριγηλότητάς του και «κρεμάει». Το φαινόμενο αυτό είναι συχνό σε γυναίκες που έχουν μεγάλο στήθος πριν την εγκυμοσύνη, αφού μετά τον τοκετό αυτό χάνει όγκο με αποτέλεσμα να χαλαρώνει σημαντικά. Αν η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη, η ανόρθωση μπορεί να συνδυαστεί με την τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα. Αφού ο πλαστικός χειρουργός εξετάσει το στήθος και λάβει το πλήρες ιατρικό ιστορικό σας, θα προτείνει την κατάλληλη μέθοδο ανόρθωσης. Πιο συχνά πραγματοποιείται μια τομή γύρω από τη θηλή, που συνεχίζεται ευθύγραμμα κάτω από αυτήν. Στη συνέχεια η θηλή επανατοποθετείται ψηλότερα και αφαιρείται το δέρμα που περισσεύει, ώστε να βελτιωθεί το σχήμα του στήθους. Όταν η χαλάρωση είναι μικρού βαθμού, η τομή περιορίζεται γύρω από τη θηλή. Αντίθετα, όταν είναι πολύ μεγάλη, η τομή επεκτείνεται στην πτυχή κάτω από το στήθος με αποτέλεσμα να έχει το σχήμα της άγκυρας.

Σχετικά με την επέμβαση και μετά:

Το χειρουργείο διαρκεί από μία έως δυόμιση ώρες, ανάλογα με την τεχνική που θα επιλέξει ο γιατρός. Στις περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης χρειάζεται ολική αναισθησία, ενώ για μικρή χαλάρωση αρκεί η τοπική. Μετά την επέμβαση το στήθος καλύπτεται με γάζες και ελαστικό επίδεσμο. Για την καλύτερη υποστήριξή του επιβάλλεται να φοράτε ειδικό αθλητικό στηθόδεσμο για όσο διάστημα κρίνει ο γιατρός.

Η ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Τι πρέπει να γνωρίζετε από πριν:

Η διάταση της κοιλιάς κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης έχει σαν αποτέλεσμα την εμφάνιση ραγάδων και τη δημιουργία χαλάρωσης τόσο στους μυς όσο και στο δέρμα. Οι ραγάδες δεν μπορούν να θεραπευτούν, μπορεί όμως να περιοριστεί η εμφάνισή τους με την καθημερινή χρήση μιας κρέμας με ειδική σύνθεση. Για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης, ενδείκνυται η κοιλιοπλαστική, κατά την οποία γίνεται συρραφή μυών και αφαιρείται το περιττό δέρμα.

Στην πρώτη επίσκεψη ο γιατρός εντοπίζει το μέγεθος του προβλήματος και προτείνει αναλόγως την κατάλληλη επέμβαση. Έτσι, η μικρής έκτασης χαλάρωση αντιμετωπίζεται με μίνι κοιλιοπλαστική, όπου ο ομφαλός μένει στο ίδιο σημείο. Σε μεγαλύτερου βαθμού χαλάρωση πραγματοποιείται κανονική κοιλιοπλαστική, με την τομή να επεκτείνεται από τη μια πλευρά στην άλλη, ενώ συχνά η επέμβαση συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση για καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα.

Σχετικά με την επέμβαση και μετά:

Ανάλογα με την έκταση του προβλήματος, η χειρουργική επέμβαση διαρκεί από μία έως δυόμιση ώρες. Πιο σύντομη είναι η μίνι-κοιλιοπλαστική, που διαρκεί μία με μιάμιση ώρα και πραγματοποιείται με χειρουργική τομή ακριβώς πάνω από το εφήβαιο. Γύρω από την κοιλιά τοποθετείται ελαστικός επίδεσμος τον οποίο πρέπει να φοράτε μέρα-νύχτα για τρεις εβδομάδες, ενώ για τις πρώτες 24 ώρες παραμένουν και δύο παροχετεύσεις. Αφού περάσετε το πρώτο βράδυ στο νοσοκομείο, γυρνάτε στο σπίτι σας το επόμενο πρωί και σε τρεις εβδομάδες μπορείτε να επιστρέψετε στην καθημερινή σας ρουτίνα. Τα πρώτα 3-4 βράδια ωστόσο πρέπει να κοιμάστε με ελαφρώς ανασηκωμένη την πλάτη, με τη βοήθεια ενός μαξιλαριού, ενώ για 15 ημέρες μετά την επέμβαση δεν πρέπει να κάνετε οικιακές εργασίες. Επίσης για έναν μήνα και μέχρι να ολοκληρωθεί η αναρρωτική διαδικασία απαγορεύεται η άσκηση στο γυμναστήριο. Αντίθετα ενδείκνυται το περπάτημα, το οποίο μπορείτε να αυξήσετε σταδιακά καθώς θα περνά ο καιρός. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα και ελέγχονται από τον γιατρό κάθε εβδομάδα.

ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ – ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ

Τι πρέπει να γνωρίζετε από πριν: Το τοπικό πάχος που παραμένει μετά την εγκυμοσύνη και αντιστέκεται τόσο στη δίαιτα όσο και στην άσκηση μπορεί να αφαιρεθεί με λιποαναρρόφηση. Η μέθοδος ενδείκνυται για γυναίκες υγιείς, με κανονικό σωματικό βάρος ή ελαφρά υπέρβαρες αλλά που χαρακτηρίζονται από καλής ποιότητας δέρμα. Αν η επιδερμίδα σας εμφανίζει μεγάλη χαλάρωση με πολλές ραγάδες, η λιποαναρρόφηση επιβάλλεται να συνδυαστεί με την αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει στη συγκεκριμένη περιοχή (π.χ. κοιλιά, μηροί), προκειμένου ο πλαστικός χειρουργός να μπορέσει να αφαιρέσει περισσότερο λίπος. Τότε ουσιαστικά γίνεται λιπογλυπτική, αφού επανασχεδιάζονται οι γραμμές του σώματος.

Η λιποαναρρόφηση και η λιπογλυπτική είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας όπου πολλές γυναίκες έχουν σωματότυπο «αχλάδι», με ανοικτή περιφέρεια και προδιάθεση για την κατανομή του περιττού λίπους στους γλουτούς και τους μηρούς. Κι αυτό γιατί ανήκουν στις κατεξοχήν επεμβάσεις που διορθώνουν μικροατέλειες, οι οποίες ωστόσο επηρεάζουν καθοριστικά την εμφάνιση κάθε γυναίκας αφού χαλούν τη συμμετρία στις «γραμμές» της. Χάρη σε αυτές τις δύο «εκδοχές» της ίδιας επέμβασης, μπορείτε να αποκτήσετε τη σιλουέτα των ονείρων σας ώστε να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας μετά την ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, εφόσον από εκεί και πέρα προσέχετε το βάρος σας, τρώτε υγιεινά και ασκείστε τακτικά.

Σχετικά με την επέμβαση και μετά:

Στην λιποαναρρόφηση αφαιρείται το πλεονάζον λίπος με πολύ μικρές χειρουργικές τομές μήκους μερικών χιλιοστών, με τη βοήθεια πολύ λεπτών μεταλλικών σωλήνων και αρνητικής πίεσης που δημιουργεί ένα μηχάνημα αναρρόφησης. Ανάλογα με την περίπτωση αυτό επιτυγχάνεται με την υγρή τεχνική, με υπέρηχους ή με ηλεκτρική υποβοήθηση.

Για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά το χειρουργείο πρέπει να φοράτε καθημερινά έναν ελαστικό lycra κορσέ. Μώλωπες και πρήξιμο μπορεί να εξαφανιστούν στις περιοχές από τις οποίες αφαιρέθηκε λίπος, αλλά γρήγορα υποχωρούν χάρη στις εξελιγμένες τεχνικές που πλέον χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί. Μετά από μία εβδομάδα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας, ενώ η γυμναστική στο σπίτι ή το γυμναστήριο επιτρέπεται μετά από τρεις εβδομάδες.

Leave a reply