Όλες οι τεχνικές για τέλειο στήθος

Όλοι ξέρουμε πόσο μεγάλη σημασία έχει η εμφάνιση του γυναικείου στήθους, για την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας. Η επέμβαση αυξητικής στήθους είναι μία από τις πιο διαδεδομένες και δημοφιλείς επεμβάσεις της Πλαστικής Χειρουργικής διεθνώς, σε γυναίκες ηλικίας 20-35 ετών. Ενδείξεις για αύξηση του στήθους έχουν γυναίκες, οι οποίες πιστεύουν ότι το στήθος τους είναι μικρό σε μέγεθος, γυναίκες που εμφανίζουν απώλεια όγκου στο στήθος τους, καθώς και αλλαγή στο σχήμα. Αυτό συμβαίνει συνήθως μετά από εγκυμοσύνη, αυξομειώσεις στο βάρος ή απλώς με την πάροδο του χρόνου. Επίσης, στις γυναίκες οι οποίες εμφανίζουν ασυμμετρία, ο ρόλος του χειρουργού είναι να την εξισώσει, αυξάνοντας το μικρότερο στήθος και μειώνοντας το μεγαλύτερο. Ένα από τα πιο σημαντικά στάδια της διαδικασίας της αύξησης του γυναικείου στήθους, είναι η προεγχειρητική επίσκεψη της γυναίκας στον Πλαστικό Χειρουργό της. Σε αυτή την επίσκεψη θα καθοριστούν ο τύπος και το μέγεθος του ενθέματος, το σημείο της χειρουργικής τομής καθώς και αν το ένθεμα θα τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ. Είναι πολύ σημαντικό η γυναίκα να εμπιστεύεται τον χειρουργό της, ο οποίος θα πρέπει να έχει μεγάλη εμπειρία στην συγκεκριμένη επέμβαση και να μπορεί να δείξει στην ασθενή φωτογραφίες από παρόμοιες περιπτώσεις με τη δική της.

Ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης προσηλωμένος στο να εκπληρώνει τις επιθυμίες των γυναικών, που θέλουν να βελτιώσουν την εμφάνισή τους, εφαρμόζει τις πιο σύγχρονες τεχνικές στις επεμβάσεις στήθους (αυξητική – ανόρθωση – μειωτική), καθώς ενημερώνεται διαρκώς για τις τελευταίες εξελίξεις στην αισθητική πλαστική χειρουργική. Η επέμβαση της αυξητικής στήθους – όπως και όλες οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής πραγματοποιούνται σε οργανωμένη κλινική, με απόλυτη ασφάλεια, προσφέροντας ένα φυσικό αποτέλεσμα.

 

Αυξητική Στήθους με Ενθέματα σιλικόνης

Όλα τα ενθέματα για την αυξητική του στήθους αποτελούνται από μία εξωτερική σακούλα, η οποία είναι φτιαγμένη από στερεά σιλικόνη. Αυτό το οποίο αλλάζει είναι το περιεχόμενο αυτής της σακούλας. Έτσι, στα ενθέματα σιλικόνης το περιεχόμενο είναι υγρή σιλικόνη ή τα πιο σύγχρονα cohesive gel ενθέματα σιλικόνης, όπου το περιεχόμενο είναι ένα gel σιλικόνης. Τα ενθέματα σιλικόνης χρησιμοποιούνται από το 1961 και στην Ευρώπη είναι τα πιο συχνά χρησιμοποιούμενα ενθέματα, σε ποσοστό 80 – 85% του συνολικού αριθμού ενθεμάτων για αύξηση στήθους. Άλλα ενθέματα είναι τα ενθέματα με φυσιολογικό ορό, τα ενθέματα Sοya oils και τα ενθέματα φυσιολογικού ορού και πολυσακχαριδίων Hydrogel, τα οποία δεν χρησιμοποιούνται πια.

Υπάρχουν τρία διαφορετικά σημεία όπου μπορεί να τοποθετηθεί η μικρή, χειρουργική τομή 4cm. Στην μασχάλη (σπάνια), στη θηλαία άλω (στην περιοχή της θηλής) και στην υπομάστιο πτυχή, δηλαδή κάτω από το στήθος, που είναι και η πιο συχνή. Μια άλλη απόφαση που θα ληφθεί στην πρώτη επίσκεψη, είναι αν το ένθεμα της σιλικόνης θα τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ της γυναίκας. Αν η γυναίκα έχει ήδη αρκετό στήθος, το οποίο δεν παρουσιάζει σημαντική πτώση, τότε το ένθεμα τοποθετείται πάνω από τον μυ, αλλά κάτω από το ήδη υπάρχον στήθος. Αν η ασθενής δεν έχει αρκετό όγκο στήθους για να καλυφθεί το ένθεμα, τότε η σιλικόνη τοποθετείται κάτω από τον μυ, με αποτέλεσμα λίγο μεγαλύτερη περίοδο μετεγχειρητικής ανάρρωσης.

 

Μετά την επέμβαση 

H επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μία ώρα. Η ασθενής μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της αργά την ίδια ημέρα ή να μείνει μία νύκτα στο νοσοκομείο. Θα πρέπει να έχει κανονίσει άδεια από την εργασία της για 5 μέρες περίπου. Μετά την επέμβαση φοράει ένα ειδικό αθλητικό σουτιέν για δύο εβδομάδες μέρα – νύχτα, ενώ ένας μικρός ή μέτριος πόνος αντιμετωπίζεται με ειδικά αναλγητικά. Στη συνέχεια ο ειδικός στηθόδεσμος φοριέται μόνο την ημέρα για δύο εβδομάδες ακόμη. Η ασθενής επισκέπτεται τον γιατρό μετά από 10 ημέρες, για να ελεγχθούν οι χειρουργικές τομές. Όλα τα ράμματα είναι απορροφήσιμα.

 

Αύξηση στήθους με μεταφορά λίπους από το σώμα

Εκτός από την αυξητική στήθους με τα ενθέματα σιλικόνης να προσφέρουν ένα πολύ καλό και φυσικό αποτέλεσμα στο γυναικείο μπούστο, μια νέα μέθοδος αύξησης του στήθους, έρχεται να προστεθεί στις τεχνικές της πλαστικής χειρουργικής. Πρόκειται για την αύξηση στήθους με μεταφορά λίπους από το σώμα μας. Αποτελεί μια τεχνική που ενδείκνυται συνήθως για γυναίκες οι οποίες παρουσιάζουν αυξημένη υπερευαισθησία στη σιλικόνη και προκαλούν κάψες. Έτσι στην περίπτωση που μια γυναίκα παρουσιάζει συχνά φαινόμενα εμφάνισης κάψας, μπορεί να υποβληθεί σε αύξηση στήθους με λίπος από τον ίδιο τον οργανισμό της.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να υπάρχει ποσότητα λίπους σε άλλα σημεία του σώματος, όπως στην κοιλιά, στους γλουτούς ή στα πόδια. Με την συγκεκριμένη τεχνική η αύξηση του στήθους δεν μπορεί να είναι πολύ μεγάλη, συνήθως δεν υπερβαίνει το ένα νούμερο. Για όλα αυτά θα πρέπει να είναι ενήμερη η ασθενής πριν αποφασίσει να υποβληθεί σε αύξηση στήθους με λιπομεταφορά. Η επέμβαση πραγματοποιείται με γενική αναισθησία στο νοσοκομείο, όπως όλες οι επεμβάσεις, με μικρές τομές. Με μία ειδική κάνουλα ο γιατρός αφαιρεί το λίπος, έτσι ώστε να μην τραυματίζεται και να συγκεντρώνεται σε ένα σημείο, στο χειρουργικό τραπέζι. Στη συνέχεια το λίπος αυτό αφού υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία, καθαρίζεται και γίνεται φυγοκέντριση με τη βοήθεια μιας ειδικής, λεπτής κάνουλας και έπειτα εγχύεται στο στήθος της γυναίκας. Το λίπος πρέπει να εγχύεται με προσοχή στην περιφέρειά του στήθους της γυναίκας και όχι στον μαζικό αδένα, έτσι ώστε αν εμφανιστούν μελλοντικά μικρές αποτιτανώσεις, μικρές ασβεστώσεις να γνωρίζουμε σε ποιο σημείο ακριβώς έχει γίνει η έγχυση του λίπους. Μετά την επέμβαση εμφανίζονται κάποιες μελανιές και πρηξίματα τα οποία υποχωρούν σταδιακά. Η διάρκεια αποθεραπείας της συγκεκριμένης μεθόδου είναι συνήθως 5 ημέρες με μία εβδομάδα. Η αύξηση στήθους με μεταφορά λίπους δεν αντικαθιστά την παραδοσιακή τεχνική αυξητικής στήθους με σιλικόνη, αποτελεί μια εναλλακτική μέθοδο για την ασθενή που την επιθυμεί.

 

Αύξηση Στήθους με Ενέσεις Macrolane

Το συγκεκριμένο filler χρησιμοποιείται για να ανορθώσει, να επαναδιαμορφώσει και να αυξήσει το μέγεθος του στήθους.

Το Macrolane εισάγεται στο στήθος από την κορυφή, αυξάνοντάς το κατά ένα τουλάχιστον νούμερο, λειτουργεί όπως ακριβώς τα anti-ageing fillers για το πρόσωπο. Ενώ τα αποτελέσματά του διαρκούν για 18 περίπου μήνες.

Κατά την εφαρμογή του macrolane χρειάζεται προσοχή στην χρήση και την ποσότητα του υλικού, ώστε να μην διαταραχθεί η μελλοντική ακτινογραφική εικόνα της περιοχής σε ενδεχόμενη μαστογραφία.

 

Ανόρθωση Στήθους

Η επέμβαση της ανόρθωσης του στήθους έχει ως σκοπό να βελτιώσει το σχήμα και τη σύσταση του γυναικείου στήθους. Αν χρειάζεται και ταυτόχρονη αύξηση του όγκου του στήθους, η ανόρθωση συνδυάζεται με αυξητική στήθους με ενθέματα σιλικόνης. Όταν μια γυναίκα βλέπει ότι το στήθος της έχει χαλαρώσει σε σύσταση και έχει «πέσει», είτε λόγω ηλικίας, είτε λόγω αυξομειώσεων του βάρους ή λόγω εγκυμοσύνης και θηλασμού.

Σε περιπτώσεις όπου η χαλάρωση του στήθους είναι πολύ μικρή και χρειάζεται απλά αύξηση του όγκου, η αυξητική του στήθους μπορεί να βελτιώσει την συνολική εικόνα του. Αν όμως η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη, τότε χρειάζεται ανόρθωση με ή χωρίς αυξητική.

Η ανόρθωση του στήθους χρειάζεται από μια ως δυόμιση ώρες χειρουργικού χρόνου, ανάλογα με την τεχνική που θα ακολουθηθεί. Η πιο συνηθισμένη τεχνική περιλαμβάνει τομή γύρω από την θηλή και συνεχίζεται ευθύγραμμα κάτω από αυτήν. Η θηλή θα επανατοποθετηθεί ψηλότερα και θα αφαιρεθεί το δέρμα που περισσεύει με ταυτόχρονη βελτίωση του σχήματος του στήθους.

Σε περιπτώσεις γυναικών όπου η χαλάρωση είναι πολύ μικρή, μπορεί η τομή να περιοριστεί στο τμήμα εκείνο γύρω από την θηλή. Εάν όμως η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη, τότε η τομή μπορεί να έχει το σχήμα της «άγκυρας», δηλαδή να επεκταθεί στην υπομάστιο πτυχή.

Μετά το χειρουργείο το στήθος καλύπτεται με γάζες, καθώς και μ’ έναν ελαστικό επίδεσμο. Η γυναίκα φορά έναν ελαστικό στηθόδεσμο για περισσότερη υποστήριξη του στήθους. Σε περιπτώσεις μεγάλων ανορθώσεων χρησιμοποιείται παροχέτευση για 24 ώρες. Μετά από μία εβδομάδα πραγματοποιείται επίσκεψη στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού για μετεγχειρητικό έλεγχο. Όλα τα ράμματα που χρησιμοποιούνται είναι απορροφήσιμα.

Κατά την μετεγχειρητική περίοδο χρειάζεται να διατηρείται το δέρμα του στήθους ενυδατωμένο, χωρίς όμως να επηρεάζονται οι χειρουργικές τομές. Η γυναίκα εξακολουθεί να φοράει τον ελαστικό στηθόδεσμο μέρα και νύχτα για τις πρώτες 2-3 εβδομάδες μετά την επέμβαση. Θα χρειαστεί να πάρει άδεια από την εργασία της, ανάλογα με το είδος της επέμβασης για μία έως δύο εβδομάδες. Σκοπός της ανόρθωσης στήθους είναι η δημιουργία ενός πιο νεανικού στήθους τόσο σε σχήμα όσο και σε σύσταση. Οι χειρουργικές τομές γίνονται σε σημεία που δεν διακρίνονται εύκολα, ενδέχεται να είναι κόκκινες στην αρχή, συνήθως με την πάροδο του χρόνου η εμφάνισή τους βελτιώνεται πάρα πολύ.

 

Μειωτική Στήθους

Η μειωτική στήθους απευθύνεται σε γυναίκες που αντιμετωπίζουν πρόβλημα τόσο στην εμφάνισή τους, καθώς και παθολογικά συμπτώματα, λόγω του μεγάλου μεγέθους και του βάρους του στήθους τους. Η επέμβαση της μείωσης του στήθους έχει ως σκοπό να βελτιώσει την εικόνα του, μικραίνοντας το μέγεθός του και κατά συνέπεια και το βάρος του, ώστε να είναι πιο συμμετρικό με το υπόλοιπο σώμα.

Γυναίκες κάθε ηλικίας αντιμετωπίζουν, λόγω του βάρους του στήθους τους, προβλήματα με τον αυχένα ή την σπονδυλική τους στήλη. Χαρακτηριστικά είναι, επίσης, τα βαθιά εντυπώματα που αφήνει ο στηθόδεσμος στους ώμους, καθώς και οι συχνοί ερεθισμοί του δέρματος στις υπομάστιες περιοχές.

Με αποτέλεσμα να αισθάνονται άβολα λόγω της προσοχής που συγκεντρώνει το μεγάλο στήθος τους, καθώς δεσμεύονται ως προς τον τρόπο που ντύνονται, αλλά και στις αθλητικές τους δραστηριότητες, όπως η κολύμβηση κ.α.

Με την επέμβαση μειωτικής στήθους, που μπορεί να πραγματοποιηθεί σε γυναίκες που έχουν συμπληρώσει το 18ο έτος, μειώνεται τόσο ο όγκος του μαστού, καθώς και η ποσότητα του λίπους που βρίσκεται μέσα σ’ αυτόν. Αφαιρείται το δέρμα που περισσεύει, περιορίζεται το μέγεθος της θηλής, η οποία και τοποθετείται στην καινούρια της θέση, ψηλότερα.

Η επέμβαση της μείωσης του στήθους πραγματοποιείται με ολική αναισθησία και ενδέχεται να χρειαστεί η παραμονή στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Καλό είναι να αποφεύγονται – αυτό ισχύει για όλες τις επεμβάσεις – το κάπνισμα και το αλκοόλ για μια εβδομάδα πριν το χειρουργείο. Καθώς επίσης και η λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως ασπιρίνη και πολυβιταμίνες για διάστημα δύο εβδομάδων πριν την επέμβαση. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό, να περιοριστεί το κάπνισμα για μια ή δυο εβδομάδες πριν το χειρουργείο, ώστε να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης και να μειωθούν οι πιθανότητες επιπλοκών.

Υπάρχουν διάφορες τεχνικές για να πραγματοποιηθεί η μειωτική στήθους. Σε μερικές περιπτώσεις οι χειρουργικές τομές έχουν το σχήμα της άγκυρας, ενώ σε άλλες περιορίζονται γύρω από τη θηλή και ευθύγραμμα κάτω από αυτήν, και σε κάποιες περιπτώσεις γύρω από τη θηλή και διαγώνια προς την κατεύθυνση της μασχάλης. Σε αρκετές γυναίκες το ένα στήθος διαφέρει από το άλλο σε μικρό βαθμό και κατά τη διάρκεια της επέμβασης μπορεί να διορθωθεί και αυτή η ανισομαστία, αν υπάρχει.

Ανάλογα με την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί, η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από μιάμιση ως δυόμιση ώρες. Ο πλαστικός χειρουργός θα αφαιρέσει μαζικό αδένα, λίπος και δέρμα, τόσο όσο χρειάζεται για να δώσει στο στήθος το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος, με ταυτόχρονη ανόρθωση της θηλής. Μερικές φορές, ειδικά σε στήθη με αυξημένο λιπώδη ιστό, η μειωτική στήθους συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση στην περιοχή του στήθους. Στο τέλος της επέμβασης και αφού έχει τοποθετηθεί μια παροχέτευση σε κάθε πλευρά, η οποία θα παραμείνει για 24 ώρες, το στήθος ράβεται στο καινούριο του σχήμα με ειδικά απορροφήσιμα ράμματα μακράς διαρκείας. Τοποθετούνται ελαφρές χειρουργικές γάζες και ελαστικός επίδεσμος. Η ασθενής επιστρέφει στο δωμάτιό της και εκεί τοποθετείται ο ελαστικός στηθόδεσμος.

Μετά την επέμβαση επιστρέφει στο σπίτι της το επόμενο πρωί, φορώντας τον ελαστικό στηθόδεσμο, αφού έχει αφαιρέσει την παροχέτευση. Το στήθος συνήθως είναι λίγο πρησμένο κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας γεγονός που υποχωρήσει σταδιακά. Ένας ελαφρύς πόνος αντιμετωπίζεται εύκολα με τη χρήση παρακεταμόλης. Κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά το χειρουργείο είναι βασικό η γυναίκα να ξεκουραστεί, ενώ κατά την έξοδο από το νοσοκομείο χορηγούνται αντιβιοτικά για διάστημα 5 ημερών. Θα χρειαστεί να λείψει από την εργασία της για δύο με τρεις εβδομάδες περίπου, ανάλογα με το μέγεθος της επέμβασης και το είδος της εργασίας της.

Μετά τις πρώτες δύο με τρεις εβδομάδες, το καινούργιο στήθος δείχνει πλέον φυσιολογικό. Ένα μικρό ποσοστό πρηξίματος ίσως χρειαστεί διάστημα 6-9 μηνών για να υποχωρήσει και να αποκτήσει το στήθος την τελική του μορφή.

Οι ουλές θα είναι λιγότερο ή περισσότερο κόκκινες στην αρχή και ο πλαστικός χειρουργός θα σας δώσει συγκεκριμένες οδηγίες, έτσι ώστε με την πάροδο 6-12 μηνών να έχετε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα.

Το καινούργιο στήθος αυξάνει την αυτοπεποίθηση της γυναίκας, ενώ η μείωση των επιπτώσεων του μεγάλου και υπέρβαρου στήθους βελτιώνουν επίσης την ποιότητα της ζωής της. Σε κάθε χειρουργική επέμβαση οφείλουμε να λαμβάνουμε υπόψη την πιθανότητα επιπλοκών. Όταν η επέμβαση γίνεται από ειδικό πλαστικό χειρουργό, με μεγάλη εμπειρία στην συγκεκριμένη τεχνική, τότε η πιθανότητα επιπλοκών είναι πολύ περιορισμένη. Θα πρέπει η ασθενής να ακολουθήσει πιστά τις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού για να μειωθεί έτσι στο ελάχιστο το ενδεχόμενο επιπλοκών.

Leave a reply