Όλα όσα θα θέλατε να μάθετε για το υαλουρονικό

 • Πώς γίνεται η εφαρμογή του υαλουρονικού οξέως;

Το υαλουρονικό οξύ, είναι φιλικό προς το ανθρώπινο δέρμα (είναι φυσιολογικό συστατικό του οργανισμού μας) και δεν προκαλεί αλλεργίες. Χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή για να γεμίσει επιφανειακές αλλά και πιο βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο ή για να δώσει όγκο σε χείλη, ζυγωματικά και βαθουλωμένα μάγουλα. Έχοντας προηγηθεί τοπική αναισθησία, ο γιατρός εγχύει με ένεση το υλικό στην περιοχή των ρυτίδων, καλύπτοντας τα κενά που αφήνει ο χρόνος. Η διόρθωση είναι άμεση ενώ για 2-3 μέρες μπορεί να υπάρχει στην περιοχή πρήξιμο, κοκκινίλα ή ήπια ευαισθησία, τα οποία όμως, υποχωρούν στη συνέχεια.

 

 • Τι ακριβώς είναι η εν λόγω ουσία και γιατί την προτιμάμε;

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που παρασκευάζεται στο εργαστήριο, δεν είναι ούτε ανθρώπινης ούτε ζωικής προέλευσης. Χρησιμοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια με προβλέψιμα αποτελέσματα. Την προτιμάμε γιατί δεν δημιουργεί προβλήματα μετά την εφαρμογή της, ούτε κοκκιώματα. Έχει δημιουργηθεί ειδικά έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατή με το ανθρώπινο δέρμα.

 

 • Χρειάζεται αναισθησία η θεραπεία; Είναι επώδυνη;

Ο γιατρός κάνει πρώτα μικρές αναισθητικές ενέσεις στα σημεία που θα γίνει το υαλουρονικό για να μουδιάσει αρχικά τα νεύρα στην περιοχή. Αφού περάσουν 5 λεπτά περίπου προχωρά στην εφαρμογή του υαλουρονικού οξέως.

 

 • Υπάρχουν παρενέργειες;

Οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν αμέσως μετά την έγχυση με το υαλουρονικό είναι συνήθως ένα ελαφρύ πρήξιμο, το οποίο αντιμετωπίζεται με πάγο και κατάλληλη περιποίηση του δέρματος.

 

 • Τι πρέπει να προσέξω μετά τη θεραπεία;

Μετά τη θεραπεία χρειάζεται προσοχή στην καθαριότητα της περιοχής. Συνιστάται πλύσιμο με καθαρά χέρια.

 

 • Σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται και πότε αποφεύγεται;

Το υαλουρονικό οξύ ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις όπου μια γυναίκα θέλει να βελτιώσει το σχήμα των χειλιών της, να τους προσφέρει όγκο λιγότερο ή περισσότερο, καθώς και να γεμίσει περιοχές του προσώπου που το χρειάζονται. Το υαλουρονικό είναι καλό να αποφεύγεται όταν παρουσιάζονται διάφορα τοπικά προβλήματα στην περιοχή που θα γίνει η εφαρμογή, όπως ενεργός έρπης, μολύνσεις ή κάποια άλλη ευαισθησία στο δέρμα. Επίσης αν υπάρχει υπερευαισθησία στο υαλουρονικό, αν η γυναίκα πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα, ή από ζαχαρώδη διαβήτη.

 

 • Πόσο φυσικό είναι το αποτέλεσμα;

Η φυσικότητα του αποτελέσματος εξαρτάται από την τρόπο που θα γίνει η έγχυση, καθώς επίσης και το αποτέλεσμα που επιθυμεί να έχει η κάθε γυναίκα. Ορισμένες γυναίκες ζητούν από τον πλαστικό χειρουργό π.χ. χείλη με αρκετά μεγάλο όγκο – οπότε εκεί το αποτέλεσμα μπορεί να ξεφύγει από τα πλαίσια της αισθητικής και της αρμονίας. Στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες επιθυμούν φυσικό αποτέλεσμα.

 

 • Χρειάζεται επανάληψη και μετά από πόσο καιρό;

Το αποτέλεσμα που προσφέρει το υαλουρονικό οξύ υποχωρεί σταδιακά μετά από 8 έως 12 μήνες, οπότε και θα χρειαστεί να γίνει επανάληψη της εφαρμογής. Τα συστατικά που διαθέτουν τα ενέσιμα τελευταίας γενιάς είναι πολύ καλής ποιότητας και έχουν εξελιχθεί αρκετά με αποτέλεσμα να διαρκούν περισσότερο.

 

 • Η συχνότητα της επανάληψης από τι εξαρτάται;

Η συχνότητα της επανάληψης εξαρτάται από την αντίδραση που θα έχει στο υαλουρονικό το δέρμα της κάθε γυναίκας. Έτσι μπορεί σε κάποιες τα συστατικά του υαλουρονικού να διασπώνται πιο γρήγορα, ενώ σε κάποιες άλλες το υλικό να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έχουν υπάρξει περιστατικά που η διάρκεια του υαλουρονικού έφτασε ακόμη και τον 1,5 χρόνο! Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την διάρκεια του αποτελέσματος είναι οι συσπάσεις που κάνει η κάθε γυναίκα στο πρόσωπό της, π.χ. αν μιλάει πολύ. Οι συχνές κινήσεις συμβάλλουν στην ταχύτερη απορρόφηση του υαλουρονικού.

 

 • Από ποιά ηλικία και μετά μπορεί κανείς να κάνει θεραπεία με υαλουρονικό;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία από την οποία μπορεί να ξεκινήσει μια γυναίκα θεραπεία με υαλουρονικό. Μπορεί μια κοπέλα ακόμη και 20 ετών να επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνιση της. Επειδή θέλει να νιώσει καλύτερα, είτε λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης, είτε επειδή θέλει να ενισχύσει σημεία του προσώπου της. Στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες που προχωρούν σε θεραπεία με υαλουρονικό οξύ είναι ηλικίας 35 ετών και άνω. Σε αυτές λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης αρχίζει να χάνεται ο όγκος και το πρόσωπό τους δείχνει λιγότερο νεανικό. Ειδικά μεγαλύτερες γυναίκες, ηλικίας 45-50 ετών, χρειάζονται έγχυση με υαλουρονικό οξύ για να γεμίσουν περιοχές που δείχνουν να έχουν αδειάσει.

 

 • Εκτός από τον όγκο τι άλλο πετυχαίνει το υαλουρονικό; Ενυδάτωση;

Το υαλουρονικό οξύ εκτός από τις ρινοπαρειακές αύλακες και τα χείλη, μπορεί να εφαρμοστεί σε όλο το πρόσωπο, με τη μορφή της μεσοθεραπείας προσφέροντας ενυδάτωση και λάμψη.

 

 • Το πλεονέκτημα του υαλουρονικού έγκειται στην αργή του απορρόφηση;

Το υαλουρονικό οξύ απομακρύνεται σταδιακά από τον οργανισμό με τη βοήθεια των μακροφάγων. Ο οργανισμός το αναγνωρίζει σαν ξένο σώμα, άλλωστε αυτό ισχύει και στη συνέχεια στέλνει ειδικά κύτταρα στην περιοχή εκείνη και το αποδομεί – το διαλύει. Επίσης το υαλουρονικό οξύ απομακρύνεται και με τη βοήθεια ενός άλλου μηχανισμού, εκείνου της μηχανικής δράσης. Πρόκειται για ένα τζελ το οποίο ενώ βρίσκεται στριμωγμένο ανάμεσα στο δέρμα και στους μυς, όταν κινούμε το πρόσωπό μας, συσπώντας τους μυς άρα και το δέρμα, με αποτέλεσμα το τζελ αυτό λόγω της μηχανικής πίεσης να πιέζεται και έτσι ν’ αδειάζει και ν’ απομακρύνεται.

Leave a reply