Όλα όσα θέλουμε να γνωρίζουμε για το botox, τη δημοφιλέστερη μη επεμβατική θεραπεία αισθητικής ιατρικής.

Η βοτουλινική τοξίνη (BOTOX) είναι μια φυσική επεξεργασμένη πρωτεΐνη, που σε πολύ μικρές δόσεις, δρα στο μυ με αποτέλεσμα την αναστολή της μετάδοσης του νευρικού ερεθίσματος, ώστε ο μυς να μην κάνει συσπάσεις. Εφαρμόζεται και δρα τοπικά χωρίς να απορροφάται από τον οργανισμό. Μετά την πάροδο της θεραπείας οι ρυτίδες επανέρχονται στην προηγούμενη κατάστασή τους. Ανάλογα την ποσότητα του υλικού που θα χρησιμοποιηθεί και την δύναμη των μυών του ατόμου χρειάζεται επανάληψη συνήθως μετά από 4-6 μήνες.

Το botox είναι απόλυτα ασφαλές, με σπάνιες και μικρής διάρκειας παρενέργειες (όπως ελαφρά ζάλη, πονοκέφαλος ή τοπική αλλεργική αντίδραση), που κι αυτές είναι αναστρέψιμες. Δεν πονάει, μόνο σε ελάχιστες περιπτώσεις αν η ένεση συναντήσει κάποιο νεύρο ή φλέβα. Επίσης καλό είναι να αποφύγει κανείς το λούσιμο και την γυμναστική την ίδια μέρα της εφαρμογής και το πιστολάκι για τα μαλλιά για δύο μέρες μετά. Απαραίτητη βέβαια προϋπόθεση είναι να εφαρμόζονται από έμπειρο και εξειδικευμένο γιατρό. Η θεραπεία απευθύνεται σε άντρες και γυναίκες ανεξαρτήτως ηλικίας που βρίσκονται σε περίοδο της ζωής τους όπου αρχίζει η περιοχή στο μέτωπο και γύρω από τα μάτια να δείχνει κουρασμένη και να φαίνονται πιο έντονα οι ρυτίδες έκφρασης. Το botox είναι σήμερα η πιο δημοφιλής ενέσιμη θεραπεία αντιγήρανσης. Το χρησιμοποιούν μεγάλες αλλά και νεαρές γυναίκες που θέλουν να εξαφανίσουν τις ρυτίδες στο πρόσωπό τους. Τι χρειάζεται να προσέξουμε πριν και μετά τη διαδικασία; Τις απαντήσεις μας δίνει ένας ειδικός σε θέματα ομορφιάς, ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης.

 

Τι μπορεί να συμβεί στις γυναίκες που χρησιμοποιούν πολύ συχνά τις ενέσεις με botox;

Μερικές φορές οι γυναίκες επιθυμούν να γίνεται η εφαρμογή πολύ συχνά για να έχουν διαρκώς το τέλειο αποτέλεσμα. Το botox είναι καλό να γίνεται το πολύ 2 με 3 φορές το χρόνο. Αν έχει πραγματοποιηθεί σε μεγαλύτερη συχνότητα τότε θα χρειαστεί να περιμένουμε να περάσει η δράση του, για να το επαναλάβουμε μετά από 4-5 μήνες.

 

Τι μπορεί να συμβεί αν το υλικό είναι σε μεγάλη ποσότητα;

Για έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα, καλό είναι να εφαρμόζεται τόση ποσότητα όση χρειάζεται. Κάθε πρόσωπο είναι διαφορετικό και έχει ξεχωριστές ανάγκες. Ο πλαστικός χειρουργός θα αποφασίσει την ποσότητα που χρειάζεται. Επίσης, είναι χρήσιμο η γυναίκα να αναφέρει στον γιατρό της το χρονικό διάστημα μετά από το οποίο είδε βελτίωση ύστερα από την προηγούμενη εφαρμογή botox.

 

Γιατί πολλές φορές συμβαίνει να αλλάζουν σχήμα τα φρύδια και να σηκώνονται προς τα πάνω;

Μπορεί να ανασηκωθεί δηλαδή στο κέντρο σε σχήμα Γ (γάμα). Όταν συμβαίνει αυτό, δημιουργείται μια αφύσικη εικόνα στο πρόσωπο και φαίνεται ότι έχει γίνει χρήση botox. Για να διορθωθεί χρειάζονται δυο μικρές ενέσεις botox σε σημείο πάνω από το φρύδι.

 

Πού οφείλεται η αφύσικη «παγωμένη» εικόνα μετά τη χρήση του botox;

Μπορεί να συμβεί όταν έχει γίνει έγχυση μεγάλης ποσότητας υλικού. Για να αποφευχθεί αυτό χρειάζεται ο γιατρός να εξετάσει πρώτα το πρόσωπο της ασθενούς και να αξιολογήσει την δραστηριότητα των μυών του προσώπου της, πριν προχωρήσει στην εφαρμογή, έτσι ώστε να εισάγει την κατάλληλη ποσότητα botox. Αν υπάρχει το παγωμένο look, χρειάζεται να κάνετε υπομονή. Μπορεί να βελτιωθεί μετά από 2-3 μήνες.

 

Ποιος είναι ο σωστός τρόπος χρήσης του botox;

Το botox πρέπει να φυλάσσεται στην κατάψυξη. Αφού γίνει η μείξη με φυσιολογικό ορό, πρέπει να χρησιμοποιηθεί μέσα σε 2-3 ημέρες. Αν έχει περάσει το διάστημα αυτό ή αν δεν έχει μείνει στην κατάψυξη, μπορεί η δράση του να εξασθενήσει. Επομένως θα χρειαστεί να γίνει επανάληψη.

 

Υπάρχει περίπτωση να παραλύσει άλλος μυς από τον επιθυμητό;

Αυτό μπορεί να συμβεί αν γίνει έγχυση σε λάθος σημείο. Το γεγονός αυτό μπορεί να δημιουργήσει πτώση του άνω βλεφάρου. Στην περίπτωση αυτή, που θεωρείται πολύ σπάνια, το αποτέλεσμα βελτιώνεται μετά από 3-4 μήνες.

 

Micro Botox”. Η νέα τάση στην αντιγήρανση που διώχνει τις ρυτίδες του λαιμού και όχι μόνο!

Το micro botox αποτελεί μια νέα χρήση του botox, που μπορεί να εφαρμοστεί στο μέτωπο, τα μάτια ή και τον λαιμό. Εφαρμόζεται συγκεκριμένη δοσολογία του δημοφιλούς ενέσιμου υλικού και με ειδική τεχνική που ακολουθεί ο γιατρός, χρησιμοποιώντας πολύ λεπτή βελόνα – ίδια με της μεσοθεραπείας – πραγματοποιώντας αρκετές μικρές ενγχύσεις, έτσι ώστε το υλικό να τοποθετηθεί επιφανειακά στον μυ.

Η νέα αυτή τεχνική παρουσιάστηκε στο 5th «CATFAS» Meeting, Controversies, Art and Technology in Facial Aesthetic Surgery, που πραγματοποιήθηκε 4 – 6 Σεπτεμβρίου 2015 στην πόλη Γάνδη του Βελγίου.

Σκοπός της συνάντησης ήταν να παρέχει στους συμμετέχοντες πλαστικούς χειρουργούς από ολόκληρη την Ευρώπη (ανάμεσά τους και ο Έλληνας πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης) μια σαφή επισκόπηση για τις τρέχουσες θεραπείες αντιγήρανσης προσώπου, καθώς και πρακτικές γνώσεις στην ειδικότητα της αισθητικής χειρουργικής προσώπου, αναφορικά με τις νέες τάσεις στην αναζωογόνησή του.

Η καινοτόμα αυτή εφαρμογή στην αισθητική χειρουργική του προσώπου, έρχεται να δώσει μια νέα λύση για τις ρυτίδες του λαιμού – το πιο δύσκολο σημείο – καθώς και του μετώπου.

Είναι ιδανική επιλογή για τις γυναίκες που επιθυμούν πιο φυσικό αποτέλεσμα στο πρόσωπο, χωρίς την παγωμένη έκφραση που μερικές φορές προκύπτει μετά την υπερβολική χρήση του botox που οδηγεί στην μη σύσπαση των μυών. Εκτός από την περιοχή του μετώπου το micro botox μπορεί να εφαρμοστεί και στα μάτια έχοντας σαν αποτέλεσμα να εξαφανίζονται οι ρυτίδες (πόδι της χήνας), να βελτιώνεται η ποιότητα του δέρματος, διατηρώντας όμως την φυσική κινητικότητα στην περιοχή.

Η αποτελεσματικότητά του γίνεται περισσότερο εμφανής στον λαιμό, όπου η νέα τεχνική του botox μπορεί να βοηθήσει το περίγραμμά του, βελτιώνοντας παράλληλα την πιθανή χαλάρωση που μπορεί να έχει εμφανιστεί και προσφέροντας καλύτερο σχήμα στην περιοχή. Επίσης βοηθά να εξαφανιστούν οι οριζόντιες ρυτίδες και να βελτιωθεί η όψη του δέρματος.

Το micro botox πραγματοποιείται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού σε σύντομο χρόνο και η ασθενής επιστρέφει άμεσα στις δραστηριότητές της. Το αποτέλεσμα διαρκεί 5 – 6 μήνες.

Leave a reply