0 Flares -- -- -- -- -- 0 Flares ×
  • 03 ΦΕΒ 16
  • 0
  Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το υαλουρονικό

  Όλα όσα θέλετε να μάθετε για το υαλουρονικό

  0 Flares -- -- -- -- -- 0 Flares ×

  Όταν αναφερόμαστε στις αναίμακτες επεμβάσεις ανανέωσης προσώπου, τι εννοούμε;

  Εκτός από τις κλασικές επεμβατικές μεθόδους ανανέωσης προσώπου, το γνωστό facelift ή τη βλεφαροπλαστική, τα τελευταία χρόνια παρουσιάζουν σημαντική αύξηση οι αναίμακτες θεραπείες αισθητικής, που μπορούν να πραγματοποιηθούν στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού. Αυτές διακρίνονται σε διάφορες κατηγορίες ανάλογα με το υλικό που χρησιμοποιείται και τις ανάγκες που εξυπηρετούν.

  Αν χρειάζεται βελτίωση της εμφάνισης του προσώπου, γεμίζοντας συγκεκριμένα σημεία του και προσφέροντας όγκο όπου εμφανίζονται βαθιές ή πιο λεπτές ρυτίδες, τότε εφαρμόζεται το υαλουρονικό οξύ.

   

  Τι είναι το υαλουρονικό οξύ και ποιες ανάγκες καλύπτει;

  Το υαλουρονικό οξύ είναι ένας πολυζαχαρίτης, φυσικό συστατικό του δέρματος, που παρασκευάζεται τεχνητά στο εργαστήριο, ενώ δεν προέρχεται από ανθρώπους ή ζώα. Ο γιατρός χρησιμοποιώντας πολύ λεπτές βελόνες, εγχύει την κατάλληλη ποσότητα και είδος υαλουρονικού – ανάλογα με το πρόβλημα – στις ρυτίδες εκείνες που θέλει να γεμίσει. Για το γέμισμα ρυτίδων όπως οι λεγόμενες ρινοχειλικές αύλακες, δηλ. αυτές που ξεκινούν από την μύτη και καταλήγουν στο στόμα, τοποθετείται υαλουρονικό το οποίο είναι διασταυρωμένο αρκετές φορές περίπου 4, (το υαλουρονικό αποτελείται από αλυσίδες με πολυσακχαρίτες, οι οποίοι όσο περισσότερες ενώσεις δημιουργούν μεταξύ τους τόσο πιο διασταυρωμένοι είναι άρα έχουν και μεγαλύτερη διάρκεια) για ν’ αντέχει μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, γύρω στον 1 – 1,5 χρόνο. Στην περίπτωση που το γέμισμα πρόκειται να πραγματοποιηθεί σε πιο λεπτές & επιφανειακές ρυτίδες, εφαρμόζεται υαλουρονικό, το οποίο δεν είναι διασταυρωμένο πολλές φορές, αλλά 1-2, ώστε να τοποθετηθεί επιφανειακά καλύπτοντας έτσι τις λεπτές ρυτίδες – γραμμές.

   

  Γιατί υαλουρονικό οξύ και όχι botox;

  Το botox (βοτουλινική τοξίνη) έχει την δυνατότητα να παραλύει συγκεκριμένες ομάδες μυών έτσι ώστε να αποδυναμώνει – εξαφανίζει τις ρυτίδες έκφρασης. Πρόκειται για μια τοξίνη που χρησιμοποιείται σε πολύ μικρή ποσότητα, ιδιαίτερα στην περιοχή του μετώπου και γύρω από τα μάτια. Με μικρά τσιμπηματάκια πραγματοποιείται η έγχυση από τον γιατρό, γεγονός που παραλύει την περιοχή που εφαρμόζεται και «ανοίγει» το μέτωπο ή το βλέμμα. Στις περιπτώσεις εκείνες που οι ρυτίδες έκφρασης είναι πολύ βαθιές, μπορεί να χρησιμοποιηθεί και μικρή ποσότητα υαλουρονικού, αλλά αυτό γίνεται μετά την εφαρμογή του botox.

   

  Τι θα πρέπει να ξέρουν οι ενδιαφερόμενοι για τη διαδικασία;

  Καλό είναι κάθε ενδιαφερόμενος να γνωρίζει πως η διαδικασία αποτελεί επεμβατική πράξη, που πραγματοποιείται στο ιατρείο εξειδικευμένου πλαστικού χειρουργού ή δερματολόγου. Η περίοδος αποθεραπείας είναι πάρα πολύ μικρή. Μετά την εφαρμογή του botox μπορεί κανείς να επιστρέψει στην εργασία του άμεσα. Όσο για το υαλουρονικό η επιστροφή στην εργασία καλό είναι να γίνεται την επόμενη μέρα, ενώ σε περίπτωση που εμφανιστούν πολύ μικρές μελανιές, μπορούν να καλυφθούν με τη χρήση make up.

   

  Πόση διάρκεια έχει το αποτέλεσμα;

  Το botox διαρκεί γύρω στους 5 μήνες, ενώ το υαλουρονικό 1 χρόνο περίπου. Ειδικά με το υαλουρονικό νέας γενιάς ένα ποσοστό, της τάξεως του 10-20%, από την βελτίωση που πραγματοποιείται, παραμένει τελικά για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Αυτό συμβαίνει επειδή η έγχυση που γίνεται στις συγκεκριμένες αύλακες και ρυτίδες δημιουργεί μιας μορφής αντίδραση του οργανισμού και δημιουργία ουλώδους ιστού, που έχει σαν αποτέλεσμα η βελτίωση της εικόνας να είναι πιο μόνιμη. Ένας ασθενής ενώ στην αρχή της θεραπείας θα χρειαζόταν 2-3 σύριγγες υαλουρονικού, τώρα πια η εφαρμογή μίας μόνο σύριγγας είναι αρκετή για να επιτευχθεί το επιθυμητό αποτέλεσμα. Το ίδιο ισχύει και για το botox, όπου ο μυς διατηρείται αδύναμος για 4-5 μήνες. Έτσι όσοι έχουν πραγματοποιήσει 2-3 θεραπείες με βοτουλινική τοξίνη, διαπιστώνουν πως ακόμη και μετά το πέρας της προκαθορισμένης διάρκειας της θεραπείας, οι ρυτίδες εξακολουθούν να φαίνονται πιο επιφανειακές και η εικόνα να είναι συγκριτικά καλύτερη σε σχέση με κάποιον που δεν έχει κάνει ποτέ την εφαρμογή.

   

  Η δράση του υαλουρονικού οξέος περιορίζεται μόνο στο γέμισμα των ρυτίδων;

  Το υαλουρονικό αποτελεί ένα απόλυτα ασφαλές υλικό το οποίο χρησιμοποιείται τα  τελευταία 15 χρόνια τουλάχιστον. Η δράση του δεν περιορίζεται στο γέμισμα ρυτίδων αφού βρίσκει κι άλλες εφαρμογές. Μια από αυτές είναι η μεσοθεραπεία, που εφαρμόζεται στο πρόσωπο για να του δώσει λάμψη καθώς και ενυδάτωση εκ των έσω.

  Επίσης μπορεί να εφαρμοστεί σε περιπτώσεις που επιθυμούμε να δώσουμε όγκο στα ζυγωματικά ή στις παρειές – μάγουλα (το σημείο εκείνο του προσώπου που του προσδίδει ένα οβάλ σχήμα). Σημεία από τα οποία χάνεται συνήθως ο όγκος κατά τη διαδικασία της γήρανσης, αδειάζοντας έτσι το πρόσωπο. Με την τοποθέτηση του υαλουρονικού στα κατάλληλα σημεία, τονίζουμε τα ζυγωματικά και το αποτέλεσμα δείχνει πιο φυσικό.

   

  Υπάρχουν κίνδυνοι ή αντενδείξεις;

  Καλό είναι οι θεραπείες αυτές να πραγματοποιούνται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό ή δερματολόγο. Επίσης απαραίτητο πριν την εφαρμογή των θεραπειών από τον γιατρό  είναι να λαμβάνεται ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό. Ο ενδιαφερόμενος να μην λαμβάνει φάρμακα που προκαλούν διαταραχές στην πήξη του αίματος. Να μην έχει εμφανίσει στο παρελθόν αλλεργία σε προϊόντα υαλουρονικού – γεγονός που θεωρείται εξαιρετικά σπάνιο. Επίσης η χρήση υαλουρονικού αντενδείκνυται σε ασθενείς που πάσχουν αποδεδειγμένα από αυτοάνοσα νοσήματα.

  Leave a reply →