Τop ενέσιμες θεραπείες για το πρόσωπο το λαιμό το ντεκολτέ και τα χέρια

Τα σύγχρονα ενέσιμα αποτελούν μια πολύ σημαντική εξέλιξη στο χώρο της μη επεμβατικής πλαστικής χειρουργικής, αφού μας βοηθούν να νικήσουμε το χρόνο και να παρατείνουμε τη νεότητα. Πρόκειται για θεραπείες που πραγματοποιούνται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού και διαθέτουν το πλεονέκτημα αφενός ότι μπορούν να διορθώσουν άμεσα ατέλειες του προσώπου και σημάδια γήρανσης, κι επιπλέον χωρίς η γυναίκα να χρειάζεται να καταφύγει στο χειρουργείο και να απουσιάσει από την εργασία και τις υπόλοιπες καθημερινές της δραστηριότητες. Έχουν επίσης τη δυνατότητα να γεμίζουν τόσο τις πολύ λεπτές ρυτίδες του προσώπου όσο και τις αύλακες που εμφανίζονται σε αυτό. Ενώ προσφέρουν λάμψη και όγκο όταν εφαρμόζονται με τη μορφή μεσοθεραπείας σε όλο το πρόσωπο.

Όσον αφορά τη χαλάρωση του δέρματος τα ενέσιμα δεν αντιμετωπίζουν ακριβώς το πρόβλημα, αλλά αυτό που μπορούν να κάνουν είναι να την «κρύψουν – καμουφλάρουν» και να δώσουν έτσι μια πιο νεανική όψη στο πρόσωπο. Στις περιπτώσεις που εμφανίζεται σοβαρή χαλάρωση τα ενέσιμα δεν μπορούν να υποκαταστήσουν το χειρουργείο.

Τα ενέσιμα εφαρμόζονται τα τελευταία 20 χρόνια περίπου σε όλες τις χώρες της Ευρώπης και χάρη στην εμπειρία και εξειδίκευση που έχουν αποκτήσει τόσο οι γιατροί που τα εφαρμόζουν όσο και οι εταιρείες που τα παράγουν σημειώνουν σημαντική βελτίωση στην ποιότητά τους. Παλαιότερα χρησιμοποιούνταν ενέσιμα ζωικής προέλευσης με κολλαγόνο το οποίο διέθετε μικρή διάρκεια 3-6 μήνες και χρειαζόταν πριν την εφαρμογή του να πραγματοποιηθεί τεστ ευαισθησίας. Σήμερα δεν εφαρμόζεται πια το κολλαγόνο αλλά τα νέας γενιάς ενέσιμα με υαλουρονικό οξυ, το οποίο είναι τριπλά διασταυρωμένο για να αντέχει στο χρόνο 10-16 μήνες.

Ταυτόχρονα το υαλουρονικό είναι αρκετά εύπλαστο, ώστε να προσφέρει πολύ καλά αισθητικά αποτελέσματα. Οι περιπτώσεις υπεραιευσθησίας που μπορεί να παρουσιαστούν σε αυτό το υλικό ελαχιστοποιούνται, εφόσον βέβαια απευθύνεται κανείς σε εξειδικευμένους γιατρούς για την εφαρμογή του.

Εκτός από το υαλουρονικό οξύ χρησιμοποιείται επίσης το πολυγαλακτικό οξύ (sculptra) καθώς και τα ενέσιμα που περιέχουν υδροξυαπατίτη (radiesse). Ακόμη υπάρχουν ενέσιμα που ανήκουν στην κατηγορία του υαλουρονικού και χρησιμοποιούνται για να γεμίσουμε αύλακες, τα οποία διαφοροποιούνται από το σύνηθες υλικό, είναι είτε πιο «μαλακά» είτε πιο «σκληρά». Αυτό εξαρτάται από το βαθμό διασταύρωσης του υαλουρονικού που περιέχει το ενέσιμο υλικό. Το λιγότερο διασταυρωμένο υαλουρονικό δηλ. το πιο «μαλακό» μπορεί να χρησιμοποιηθεί πιο επιφανειακά για να δώσει λάμψη και φρεσκάδα. Ενώ το πιο «σκληρό»  μπορεί να εφαρμοστεί σε περιοχές που θέλουμε να προσδώσουμε σημαντικό όγκο όπως είναι γλουτοί, γάμπες, στήθος π.χ. Macrolane.

Το Macrolane λειτουργεί στη βάση του όπως τα anti-aging fillers, με τη διαφορά πως τώρα πια είμαστε σε θέση, χάρη στη σύνθεση αυτού του υλικού, να χαρίζουμε όγκο σε περιοχές που πριν δεν ήταν εφικτό με μη επεμβατικές μεθόδους. Εφαρμόζεται με τοπική αναισθησία στην υπό θεραπεία περιοχή και μέσα από μία πολύ μικρή τομή εισάγεται από την κορυφή και με φορά προς τα κάτω, ώστε να πετύχουμε ομοιόμορφη διάχυση και φυσικό αποτέλεσμα. To Macrolane είναι το πρώτο προϊόν που πετυχαίνει το γνωστό μας Body Contouring μη επεμβατικά, με τεχνολογία βασισμένη στο απόλυτα ασφαλές και βιοσυμβατό υαλουρονικό οξύ.

Στήθος μεγαλύτερο κατά 1 περίπου νούμερο με απόλυτα φυσικό τρόπο, θελκτικές γάμπες, σφριγηλά οπίσθια, διόρθωση ανομοιομορφιών, που προκύπτουν από λιποαναρρόφηση, είναι μερικά μόνο από τα εντυπωσιακά αποτελέσματα του Macrolane, που διαρκούν περίπου 18 μήνες.

Με τα σύγχρονα ενέσιμα υλικά (βλ. υαλουρονικό οξύ) δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος, καθώς τα συστατικά τους υποδομούνται και αποβάλλονται από τον οργανισμό. Εκτός από την περίπτωση υπερευαισθησίας – αλλεργίας που είναι πάρα πολύ σπάνια. Γεγονός που αποτελεί κίνδυνο σε κάθε ιατρική πράξη, καθώς και χορήγηση φαρμάκου. Ο κίνδυνος αυτός περιορίζεται ακόμη πιο δραστικά με την χρήση υψηλής ποιότητας υαλουρονικού και αφού έχει ληφθεί ένα πλήρες ιστορικό από τον γιατρό. Οι πιθανότητες παραμόρφωσης στο πρόσωπο είναι αμελητέες, εφόσον ο γιατρός έχει πρώτα συζητήσει με την γυναίκα ποιά ακριβώς βελτίωση επιδιώκει να πετύχει. Επίσης διαθέτει κι ο ίδιος εμπειρία εφαρμογής του υλικού και τα ενέσιμα που χρησιμοποιεί χαρακτηρίζονται για την υψηλή ποιότητά τους. Ένα  ελαφρύ πρήξιμο υπερδιόρθωσης είναι λογικό να εμφανιστεί το οποίο μπορεί να διαρκέσει μερικές ημέρες. Στο παρελθόν το υαλουρονικό προερχόταν από προσμίξεις που είχαν γίνει ανάμεσα σε πιο μόνιμα υλικά, τα οποία δημιουργούσαν εμφάνιση κοκκιωμάτων και παραμορφώσεων. Τέτοια υλικά δεν χρησιμοποιούνται πια σήμερα για την διόρθωση των ατελειών σε πρόσωπο και σώμα.

Τα σημεία που θα προσεχθούν περισσότερο διαφέρουν σε κάθε γυναίκα και ξεκινούν από την επικοινωνία που θα έχει η ίδια με τον γιατρό της, έτσι ώστε να συζητήσει μαζί του πού επιθυμεί να επιτευχθεί βελτίωση. Έπειτα απαραίτητη προϋπόθεση για να επιτευχθεί μια καλή εφαρμογή με φυσικό αποτέλεσμα, είναι ο γιατρός να είναι ένας εξειδικευμένος πλαστικός χειρουργός ή δερματολόγος και να διαθέτει μεγάλη εμπειρία στις θεραπείες αυτές. Επίσης πολύ βασικό είναι να χρησιμοποιούνται τα καλύτερης ποιότητας υλικά για τις εφαρμογές αυτές. Επομένως όλα τα παραπάνω οφείλει κάθε γυναίκα να έχει ως αποκλειστικά κριτήρια επιλογής, πριν προχωρήσει σε μια από τις θεραπείες αυτές και όχι τόσο το μικρότερο κόστος.

Το sculptra είναι ένα ενέσιμο υλικό το οποίο έχει σαν βάση του το πολυγαλακτικό οξύ, αποτελεί και αυτό ένα φυσικό συστατικό του δέρματος όπως και το υαλουρονικό. Το sculptra έχει την ιδιότητα να είναι υδρόφιλο δηλ. να προσελκύει μόρια νερού με αποτέλεσμα να δίνει όγκο στις περιοχές που εφαρμόζεται. Έτσι ενδείκνυται περισσότερο σε περιπτώσεις που θέλουμε να δώσουμε σημαντικό όγκο στο πρόσωπο κυρίως. Για να έχουμε το επιθυμητό αποτέλεσμα χρειάζεται να τοποθετείται κάπως πιο βαθειά κάτω από το δέρμα. Ενδείκνυται στις περιπτώσεις που θέλουμε να δώσουμε όγκο στα μάγουλα και δεν χρησιμοποιείται σε περιπτώσεις που θέλουμε να δώσουμε όγκο πιο επιφανειακά όπως στα χείλη. Το τελικό αποτέλεσμα δεν είναι εμφανές αμέσως μετά την εφαρμογή, αλλά αφού απορροφηθεί από το δέρμα η ποσότητα νερού που χρειάζεται. Συνιστάται να γίνεται μασάζ στην περιοχή, για μερικές μέρες μετά την εφαρμογή, έτσι ώστε να δοθεί ένα πιο ομαλό αποτέλεσμα. Σε σπάνιες περιπτώσεις αναφέρονται κοκκιώματα από την εφαρμογή του, τα οποία  έχουν μικρό μέγεθος, είναι αρκετά βαθειά και τις περισσότερες φορές δεν δημιουργούν προβλήματα. Το μεγάλο πλεονέκτημά του είναι η αντοχή του που έχει διάρκεια 2 – 2,5 χρόνια. Το Radiesse έχει σαν βασικό συστατικό τον υδροξιαπατίτη, που βρίσκεται στον οργανισμό μας μέσα στα οστά. Ενδείκνυται για χρήση στο πρόσωπο και στο σώμα, ενώ χάρη στο ιδιαίτερα εύπλαστο υλικό του προσφέρει πολύ καλά αποτελέσματα στην πάνω επιφάνεια των χεριών. Συνιστάται μασάζ μετά την εφαρμογή του για μερικές μέρες. Ο διάρκεια ζωής του υπολογίζεται περίπου στους 18 μήνες. Αξίζει να σημειωθεί πως αν εμφανιστούν μικρά κοκκιώματα (μεγέθους φακής) μπορούν να αντιμετωπιστούν με την τοπική χρήση μικροποσοτήτων κορτιζόνης.

Επιτυχημένη θεωρείται η εφαρμογή εκείνη που δίνει λύση στο πρόβλημα, διορθώνει τις ατέλειες που υπάρχουν, βοηθά το πρόσωπο να φαίνεται ποιό νεανικό, εξαλείφοντας τα σημάδια του χρόνου, χωρίς να φαίνεται η εφαρμογή του ή ότι έχει γίνει χρήση της μεθόδου αυτής. Για να επιτευχθεί αυτό χρειάζεται εμπειρία και εξειδίκευση από τον γιατρό, καλή επικοινωνία γυναίκας-γιατρού και υψηλής ποιότητας ενέσιμα υλικά. Έτσι τα εμφυτεύματα δεν αποτελούν απλώς έναν τρόπο να γεμίσουμε κάποια σημεία του προσώπου, αλλά μας βοηθούν να αναδείξουμε τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά κάθε γυναίκας, πετυχαίνοντας ένα όσο τον δυνατόν πιο φυσικό αποτέλεσμα.

Τα καλλυντικά μπορούν τόσο πριν όσο και μετά να βελτιώσουν & να διατηρήσουν το αποτέλεσμα των ενέσιμων θεραπειών. Απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια παράλληλα αποτελεί η καλή ενυδάτωση του προσώπου και η προστασία από τον ήλιο. Επίσης είναι σημαντικό για τον γιατρό το δέρμα της γυναίκας να βρίσκεται σε καλή κατάσταση και να διαθέτει ελαστικότητα.

Leave a reply