Σύγχρονη λιπογλυπτική

Εξαφανίζουμε ατέλειες και τοπικό πάχος και απολαμβάνουμε το σώμα μας,  όπως το ονειρευόμαστε, χάρη στην σύγχρονη λιπογλυπτική!

 

Η λιπογλυπτική, είναι ένα βήμα παραπάνω, μία νέα τάση ή αλλιώς η εξέλιξη της λιποαναρρόφησης, μιας επέμβασης  που εφαρμόζεται εδώ και χρόνια για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους. Η λιπογλυπτική μπορεί να πετύχει ακριβώς αυτό που περιγράφει η ίδια η λέξη, δηλαδή ένα είδος «γλυπτικής» στο σώμα και γι’ αυτό ο γιατρός μας, θα κρίνει όχι μόνο σε ποια σημεία πρέπει να αφαιρεθεί περίσσευμα λίπους, αλλά και σε ποια θα πρέπει πιθανόν να προστεθεί μέρος από αυτό το λίπος, ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα πιο αρμονικό σώμα.  Επιπλέον τα σύγχρονα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την λιπογλυπτική επιτρέπουν στον γιατρό να επέμβει  σε σημεία που  με την κλασσική μέθοδο της λιποαναρρόφησης δεν ήταν εφικτό, και να πετύχει τη διόρθωση ακόμη και κάποιων μικροατελειών τοπικά. Μάθαμε τα πάντα γι’ αυτή την μέθοδο από τον Πλαστικό Χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη.

 

Σε ποια σημεία εφαρμόζεται η λιπογλυπτική;

Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος υπάρχει ανάγκη:  το στήθος,  την κοιλιά, την περιφέρεια, τη μέση, τους γλουτούς, τα γόνατα, την έσω επιφάνεια των μηρών, τις γάμπες,  τα μπράτσα και  την πλάτη. Η λιπογλυπτική όμως μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και στο προγούλι! Σημαντικό είναι να θυμόμαστε ότι λιπογλυπτική μπορεί να κάνει και μία γυναίκα που δεν έχει τοπικό πάχος αλλά το σώμα της έχει χάσει την φόρμα του από κάποια περιττά κιλά , από μια γέννα ή απλά από το πέρασμα του χρόνου.

 

Είναι πράγματι καλύτερη η λιπογλυπτική από την λιποαναρρόφηση;

Είναι! Η λιπογλυπτική  έχει μειώσει την ταλαιπωρία και τα σημάδια της επέμβασης ενώ επιτυγχάνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Τα ειδικά σωληνάκια που χρησιμοποιούμε για την αναρρόφηση του λίπους,  είναι πολύ λεπτά  (σε αντίθεση με αυτά που χρησιμοποιούνταν στο παρελθόν για την κλασική λιποαναρρόφηση) και γι’ αυτό οι τομές που γίνονται στο δέρμα είναι μικρές και εξαφανίζονται πολύ γρήγορα. Παράλληλα μας επιτρέπουν να επέμβουμε όχι μόνο στον λιπώδη ιστό (ο οποίος βρίσκεται  κάτω από το δέρμα και ευθύνεται για το τοπικό πάχος) αλλά και σε πιο επιφανειακά σημεία με λίπος ώστε να βελτιώσουμε ακόμη και ατέλειες του δέρματος! Το αίμα που χάνεται είναι πολύ λιγότερο, ενώ παράλληλα έχει εξελιχθεί και η μέθοδος διάσπασης του λίπους κατά τη διάρκεια της επέμβασης ώστε τα αποτελέσματα να είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

 

Πραγματοποιείται σε νοσοκομείο;

Φυσικά! Και θέλω να τονίσω στις αναγνώστριες σας αυτό το σημείο, ώστε να είναι προσεκτικές. Η λιπογλυπτική πρέπει να πραγματοποιείται πάντα σε οργανωμένη κλινική  από πλαστικό χειρουργό με τη συνεργασία αναισθησιολόγου. Προηγείται ένας κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος (εξετάσεις αίματος και καρδιογράφημα) και ανάλογα με την έκταση της επέμβασης, μπορεί να γίνει με  τοπική ή ολική αναισθησία (σ αυτή την περίπτωση θα χρειαστεί και η παραμονή στην κλινική για ένα βράδυ).

 

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές;

Δεν μπορούν να υπάρξουν σοβαρές επιπλοκές που θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία μιας γυναίκας, εφόσον τηρηθούν οι βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας που ήδη σας ανέφερα, δηλαδή εφόσον αναλάβει έμπειρος γιατρό και η επέμβαση γίνει σε κλινική. Μετά την επέμβαση πρέπει να σας πω ότι θα υπάρχουν  κάποια προβλήματα  τα οποία όμως είναι αναμενόμενα. Θα εμφανιστούν  στα σημεία εφαρμογής  κάποιες μελανιές που θα υποχωρήσουν σε 2 εβδομάδες περίπου. Σε 1 μήνα περίπου εξαφανίζονται συνήθως και οι τομές. Απαιτείται λήψη αντιβίωσης για 3-4 μέρες και παυσίπονων  από το στόμα, ενώ για 2-4 εβδομάδες, ανάλογα από το σημείο του σώματος που έχει εφαρμοστεί η λιπογλυπτική, φοριέται πρωί και βράδυ ένας ειδικός κορσές σαν σορτσάκι.

 

Συνολικά πόσο καιρό χρειάζομαστε ώστε να μην φαίνεται τίποτα;

Καταρχήν εκτός από μια ημέρα νοσηλείας που απαιτείται συνήθως, αν η επέμβαση είναι πολύ μικρής εκτάσεως, ένα σαββατοκύριακο  αρκεί να μεσολαβήσει για να επιστρέψετε κανονικά στις δραστηριότητές σας από Δευτέρα. Σε μεγαλύτερες εφαρμογές απαιτείται συνήθως έως και 1 εβδομάδα αποχή από τις υποχρεώσεις και ξεκούραση στο σπίτι. Σε έναν μήνα, το πολύ σε 6 εβδομάδες τίποτα δεν θα «μαρτυρά» την επέμβαση!

 

Μπορεί κάθε γυναίκα να κάνει λιπογλυπτική;

Μπορεί εφόσον το δέρμα της έχει καλή ελαστικότητα (δηλαδή δεν είναι σε μεγάλο βαθμό χαλαρωμένο), αν το σωματικό της βάρος δεν ξεπερνά τα 15 κιλά του ιδανικού βάρους ( αλλιώς θα πρέπει να κάνει δίαιτα προηγουμένως) και αν γενικότερα μπορεί στη συνέχεια να ακολουθήσει μια  ισορροπημένη διατροφή, ώστε τα καλά αποτελέσματα να διατηρηθούν για χρόνια.

 

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Επειδή με την επέμβαση αυτή (όπως και με την λιποαναρρόφηση παλιότερα) καταστρέφεται μέρος λιποκυττάρων  (ενώ στην δίαιτα απλά μειώνεται ο όγκος τους ) τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και μόνιμα. Αν πάρετε κιλά μετά από τέτοια επέμβαση θα παχύνετε σίγουρα σε όλο σας το σώμα αλλά στα σημεία που έχετε κάνει λιπογλυπτική δεν θα αντιμετωπίσετε σοβαρό πρόβλημα (ή το πρόβλημα που αντιμετωπίζατε τουλάχιστον πριν την επέμβαση). Όμως θα πρέπει να είμαι ειλικρινής μαζί σας και να τονίσω, ότι καλό είναι εφόσον αποφασίσει μια γυναίκα να κάνει μια τέτοια επέμβαση να είναι σε ένα ιδανικό βάρος και να προσπαθήσει να διατηρηθεί σε αυτό.

 

Μπορεί να αποτύχει η επέμβαση;

Πιθανόν να υπάρξουν μικροατέλειες σε σημεία που θα γίνει μεγάλη επέμβαση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνήθως προτείνουμε μία μικρή δεύτερη διορθωτική επέμβαση ύστερα από καιρό (αν και οι περισσότερες γυναίκες είναι συνήθως ικανοποιημένες από το γενικό αποτέλεσμα). Επίσης η εφαρμογή της θεραπείας Endermologie μετά την επέμβαση βοηθά να βελτιωθούν οι ατέλειες και μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα.

 

Αληθεύει ότι η τελευταία τάση είναι να κρατάς το λίπος της επέμβασης για μελλοντικές επεμβάσεις στο πρόσωπό ή όπου αλλού χρειάζεται;

Μπορεί να χρησιμοποιηθεί πράγματι  το λίπος αυτό σε σημεία προσώπου ή του σώματος. Προϋπόθεση όμως βασική είναι να το έχει παρθεί αυτή η απόφαση πριν την επέμβαση, ώστε να χρησιμοποιηθούν ειδικές κάνουλες με μικρή διάμετρο για να βγει το λίπος και αφού υποστεί ειδική διαδικασία καθαρισμού να ακολουθήσει η έγχυσή του στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία του σώματος. Το λίπος θα ήταν καλό να τοποθετηθεί στο πρόσωπο και στα άλλα σημεία ταυτόχρονα με την αφαίρεσή του, την ίδια μέρα.

 

Μπορούμε με αυτό το λίπος να τονίσουμε τους γλουτούς ή το στήθος;

Βέβαια! Μπορεί να αφαιρεθεί λίπος από τα ψωμάκια ή την εσωτερική πλευρά των γονάτων ή από την εσωτερική πλευρά των μηρών και  να τοποθετηθεί στους γλουτούς σε τέτοιο σημείο ώστε να γίνουν πιο έντονοι ή ακόμη και στο στήθος. Όσον αφορά βέβαια το στήθος η καλύτερη και πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι η αύξηση με ενθέματα σιλικόνης.

 

Μπορείτε να μας διευκρινίσετε σε τι μπορεί να βοηθήσει το laser σε μια τέτοια επέμβαση;

Το laser μπορεί να βοηθήσει στην λιποαναρρόφηση, κάνοντας όμως την επέμβαση πιο πολύπλοκη, μιας και απαιτεί τη χρήση περισσότερων μηχανημάτων και ειδικών συνθηκών. Βοηθά στο να λιώσει το λίπος με μεγαλύτερη ευκολία. Δεν θεωρώ ότι είναι απαραίτητη η χρήση του για την αφαίρεση του λίπους. Προσωπικά προτιμώ την μέθοδο της αναρρόφησης, η οποία μπορεί να είναι πιο κουραστική για τον χειρουργό αλλά παρέχει, άμεσο έλεγχο του αποτελέσματος.

 

Leave a reply