Συχνές ερωτήσεις για την αυξητική στήθους

Η σύσταση της σιλικόνης

Η σιλικόνη προέρχεται από την silica,ένα ημιμεταλικό στοιχείο το οποίο στη φύση ενώνεται με το οξυγόνο για να σχηματίσει το σιλικονικό διοξείδιο. Η άμμος της θάλασσας, οι κρύσταλλοι και το κουάρντζ είναι silica. H silica είναι από τα πιο συνηθισμένα  στοιχεία στη γη. Θερμαίνοντας την silica με άνθρακα σε υψηλή θερμοκρασία παράγει σιλικόνη. Μια επιπλέον διαδικασία μπορεί να μετατρέψει τη silica σε μια μακριά χημική αλυσίδα (ένα πολυμερές) που λέγεται σιλικόνη, η οποία μπορεί να είναι σε υγρή, ρευστή, ή στερεή μορφή. Διάφορα είδη σιλικόνης χρησιμοποιούνται σε λιπαντικά και λάδια όπως επίσης και σε λαστιχένια υλικά. Σιλικόνη μπορούμε να βρούμε σε πολλά αντικείμενα οικιακής χρήσης όπως γυαλιστικά αντιηλιακά  και λοσιόν για τα χέρια, αποσμητικά, σαπούνια, αδιάβροχα επιχρίσματα και τσίχλες.

 

Είναι τα εμφυτεύματα σιλικόνης ασφαλή;

Η ασφάλεια της σιλικόνης

Σε ειδικές μελέτες που έχουν γίνει, έχει διαπιστωθεί ότι στο γάλα της αγελάδος και σε παιδικές τροφές έχουν ανιχνευτεί πολύ υψηλότερα επίπεδα σιλικόνης απ’ότι στο μητρικό γάλα γυναικών με εμφυτεύματα. Ο Αμερικανικός Ιατρικός Σύλλογος καταλήγει ότι ‘‘δεν υπάρχει κανένα στοιχείο ότι τα εμφυτεύματα σιλικόνης είναι υπεύθυνα για οποιαδήποτε σοβαρή ασθένεια ολόκληρου του σώματος. Οι γυναίκες έρχονται συνεχώς σε επαφή με τη σιλικόνη στην καθημερινή τους ζωή.’’

Για περισσότερες πληροφορίες όσον αφορά στην ασφάλεια της σιλικόνης παρακαλείστε να απευθύνεστε στο Institute of Medicine Report (IOM) στην ηλεκτρονική διεύθυνση www.nap.edu.

 

Τι είναι η «δημιουργία κάψας» ;

Δημιουργία κάψας

Ο ουλώδης ιστός (ή κάψουλα) ο οποίος σχηματίζεται φυσιολογικά γύρω από το εμφύτευμα είναι πιθανό να σφίξει και να πιέσει το εμφύτευμα και αυτό ονομάζεται δημιουργία κάψας.Αυτή είναι και η πιο συνηθισμένη επιπλοκή ενώ ακολουθούν η μόλυνση, το αιμάτωμα και η συλλογή υγρών . Τα συμπτώματα ποικίλουν, από δυσκαμψία και ελαφριά ενόχληση έως πόνο, παραμόρφωση και / ή αλλαγή θέσης του εμφυτεύματος. Πρόσθετη επέμβαση είναι απαραίτητη σε περιπτώσεις που ο πόνος και / ή η δυσκαμψία είναι πολύ ισχυρά. Τέτοιες επεμβάσεις μπορεί να περιλαμβάνουν από αφαίρεση του ιστού της κάψουλας του εμφυτεύματος έως την αφαίρεση και την πιθανή αντικατάσταση του ίδιου του εμφυτεύματος. Δημιουργία κάψας ενδέχεται να εμφανιστεί ξανά μετά από αυτές τις επιπλέον επεμβάσεις. Θα πρέπει να γνωρίζεται ότι η κλειστή καψουλοτομή, δηλαδή η πρακτική κατά την οποία πιέζεται η ινώδης κάψουλα γύρω από το εμφύτευμα ώστε να σπάσει ο ουλώδης ιστός, δεν συνιστάται διότι μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την καταστροφή του.

 

Γιατί το σώμα δημιουργεί μια κάψα γύρω από το εμφύτευμα;

Ως φυσική αντίδραση σε κάθε ξένο σώμα που τοποθετείται μέσα στον οργανισμό, θα σχηματιστεί ουλώδης ιστός γύρω από την επιφάνεια του εμφυτεύματος δημιουργώντας έτσι μια κάψα.

 

Επηρεάζουν τα εμφυτεύματα την παρουσία καρκίνου του στήθους;

Καρκίνος του στήθους

Καμία έρευνα δεν έχει δείξει ποτέ κάτι τέτοιο και δεν υπάρχει κανένα αποδεικτικό στοιχείο ότι τα εμφυτεύματα προκαλούν καρκίνο.

 

Πώς τα εμφυτεύματα στήθους επηρεάζουν τη μαστογραφία;

Μαστογραφία

Είναι σημαντικό να ενημερώσετε το γιατρό που κάνει τη μαστογραφία ότι έχετε εμφυτεύμστα. Ειδικές τεχνικές μετατόπισης και πρόσθετες λήψεις ίσως να χρειαστούν. Συζητήστε οποιοδήποτε οικογενειακό ιστορικό καρκίνου του στήθους με το γιατρό σας.

 

Είναι πιθανό να πάθω αλλεργία στη σιλικόνη;

Αλλεργία στη σιλικόνη

Είναι πιθανό για τον καθένα να αναπτύξει κάποια αλλεργία σχεδόν σε οποιαδήποτε ουσία στη γη. Παρ’όλα αυτά, οι αλλεργίες στη σιλικόνη είναι εξαιρετικά σπάνιες. Κάθε μέρα είμαστε όλοι εκτεθειμένοι στη σιλικόνη του περιβάλλοντός μας. Βρίσκεται σε πολλά αντικείμενα οικιακής χρήσης, όπως γυαλιστικά, αντιηλιακά και λοσιόν για τα χέρια, αποσμητικά, σαπούνια, τυποποιημένες τροφές, αδιάβροχα επιχρίσματα και τσίχλες.

 

Ποιός είναι ο μέσος όρος ζωής ενός εμφυτεύματος;

Διάρκεια ‘‘ζωής’’ ενός εμφυτεύματος

Τα εμφυτεύματα δε διαρκούν εφ’όρου ζωής, επομένως είναι πιθανό να χρειαστεί να αντικατασταθούν κάποια στιγμή στη ζωή σας. Η χρονική αυτή περίοδος ποικίλει από γυναίκα σε γυναίκα. Κάποιες χρειάζονται επέμβαση αντικατάστασης μέσα σε λίγα μόλις χρόνια, ενώ άλλες ίσως να φτάσουν τα 10 με 20 χρόνια. Υπάρχουν αρκετοί, διαφορετικοί λόγοι για τους οποίους μια γυναίκα χρειάζεται επέμβαση αντικατάστασης. Μερικές φορές είναι θέμα επιλογής, όπως μια αλλαγή μεγέθους (του εμφυτεύματος) ή αλλαγή της μορφής του εμφυτεύματος και μερικές φορές η αφαίρεση και αντικατάσταση είναι απαραίτητη εξ’αιτίας μιας επιπλοκής όπως σχηματισμός κάψας.

 

Πόσο καιρό μετά την εμφύτευση πρέπει να περιμένω για να ξεκινήσω γυμναστική ή άλλες επίπονες δραστηριότητες;

Θεραπεία / Δραστηριότητες / Άσκηση

Ο γιατρός σας είναι αυτός που θα σας δώσει τις πιο κατάλληλες οδηγίες όσον αφορά στο χρόνο που θα παραμείνετε εκτός δουλειάς και θα σας συμβουλεύσει πότε και με ποιο τρόπο θα επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας .Η περίοδος αποθεραπείας διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα .Γενικά οι πρώτες μέρες είναι οι πιο δύσκολες .Χρειάζεται περίπου μία εβδομάδα άδεια πριν  επιστρέψει κανείς στην εργασία του και 3 εβδομάδες πριν την επιστροφή στο γυμναστήριο και σε έντονη άσκηση.

Είναι σημαντικό να μην ιδρώνετε γύρω από την τομή όσο αυτή θεραπεύεται .Γι’αυτό το λόγο περιορίζονται οι έντονες δραστηριότητες και η ηλιοθεραπεία .Μην υπερβάλλετε με δραστηριότητες που απαιτούν τη συμμετοχή του πάνω μέρους του κορμού .Επιτρέψτε στο σώμα σας να ξεκουραστεί και να θεραπευτεί .Οφείλετε να ελαχιστοποιήσετε το πρήξιμο γύρω από το εμφύτευμα .

Το υδρομασάζ και το μπάνιο επιτρέπονται συνήθως μετά από ένα μήνα .Αυτό συμβαίνει γιατί τον πρώτο καιρό, μία με δύο εβδομάδες μετά την επέμβαση, η τομή δεν πρέπει να μουλιάσει στο νερό .

Σιγουρευτείτε ότι θα ενημερωθείτε από το γιατρό σας πριν επανέλθετε στις αθλητικές σας δραστηριότητες .Οι ασθενείς διαφέρουν πολύ μεταξύ τους στο χρόνο αποθεραπείας .Το περπάτημα συστήνεται γενικά για την τόνωση του κυκλοφορικού συστήματος .Επίσης, όσο μεγαλύτερο εμφύτευμα έχει τοποθετηθεί τόσο βαρύτερο θα είναι το στήθος σας γι’αυτό είναι απαραίτητο να φοράτε σουτιέν με καλή ενίσχυση όταν τρέχετε ώστε να ελαχιστοποιήσετε το «τράβηγμα» του δέρματος και την πτώση του στήθους .

 

Μπορώ να κάνω solarium ή ηλιοθεραπεία αν έχω εμφυτεύματα;

Solarium / Εμφυτεύματα

Το τεχνητό μαύρισμα στα στούντιο ομορφιάς ή η ηλιοθεραπεία δε θα βλάψει το εμφύτευμα αλλά μπορεί να χειροτερέψει τις ουλές .Θα πρέπει να προστατεύετε τις τομές από την ηλιακή ή την τεχνητή ακτινοβολία για τουλάχιστον ένα χρόνο μετά την επέμβαση αλλιώς οι τομές θα μείνουν σκούρες μόνιμα .Ενδέχεται να αισθάνεστε το εμφύτευμα θερμό και ίσως να χρειάζεται περισσότερος χρόνος ώστε να προσαρμοστεί στην θερμοκρασία του υπόλοιπου σώματος.

 

Πότε μπορώ να πετάξω και/ή να κάνω υποβρύχιες καταδύσεις;

Πτήσεις / Καταδύσεις

Πολλές γυναίκες με εμφυτεύματα κάνουν υποβρύχιες καταδύσεις και πετάνε με αεροπλάνο. Με τα ενθέματα σιλικόνης δεν υπάρχει κίνδυνος κατά τη διάρκεια υποβρύχιας κατάδυσης ή πτήσης με αεροπλάνο.

 

Πότε μπορώ να φορέσω ξανά σουτιέν με μπανέλες;

Σουτιέν με μπανέλες

Οι περισσότεροι γιατροί συνιστούν στις γυναίκες να περιμένουν 6 εβδομάδες, μετά την επέμβαση πριν να φορέσουν το σουτιέν τους με μπανέλες. Αυτό για να αποφευχθεί η πίεση στην τομή που βρίσκεται στην υπομάστιο πτυχή κάτω από το στήθος.

 

Το στήθος μου θα συνεχίσει να κινείται όπως το φυσιολογικό στήθος;

Κίνηση στήθους

Αυτό εξαρτάται από διάφορους παράγοντες, όπως ο τύπος του εμφυτεύματος που έχει τοποθετηθεί, ο τρόπος με τον οποίο το σώμα δέχεται το εμφύτευμα και αν υπάρχει σε κάποιο βαθμό δημιουργία κάψας γύρω από αυτό. Πολλές γυναίκες προτιμούν να αποκτήσουν εμφυτεύματα τα οποία  είναι πιο μαλακά ώστε το στήθος να κινήται αρμονικά, ενώ άλλες, επιλέγοντας σφιχτά εμφυτεύματα έχουν ως αποτέλεσμα ένα πιο σφριγηλό στήθος.

 

Πόσο ζυγίζει ένα εμφύτευμα;

Βάρος εμφυτεύματος

Το βάρος ενός εμφυτεύματος ποικίλει ανάλογα με το μέγεθος και την περιεκτικότητα. Ένα  εμφύτευμα 250cc  που περιέχει 250cc gel, ζυγίζει περίπου 250 γραμμάρια.

 

Η προσθετική στήθους θα προκαλέσει ραγάδες στο στήθος μου;

Ραγάδες

Η εισαγωγή εμφυτευμάτων μπορεί να προκαλέσει ραγάδες αλλά αυτό συμβαίνει πολύ σπάνια. Αν αυτό σας απασχολεί, επιλέξτε ένα εμφύτευμα μικρότερου μεγέθους ώστε να ελαχιστοποιηθεί το τέντωμα του δέρματος.

 

Τι επιπτώσεις έχει το κάπνισμα στην περίοδο αποθεραπείας μετά την επέμβαση;

Επιπτώσεις καπνίσματος

Το κάπνισμα προκαλεί συστολή των αιμοφόρων αγγείων μειώνοντας έτσι την κυκλοφορία του αίματος και την παροχή οξυγόνου στην χειρουργημένη περιοχή .Οι ιστοί χρειάζονται αυτήν την αιμάτωση και το οξυγόνο, έτσι ώστε να θεραπευτούν .Όταν η κυκλοφορία του αίματος μειώνεται οι ιστοί θεραπεύονται πιο αργά .Διαφορετικοί γιατροί έχουν διαφορετικό χρονοδιάγραμμα για το πόσο οι ασθενείς τους θα απέχουν από το κάπνισμα πριν και μετά την επέμβαση .Οτιδήποτε μεταξύ 5 εβδομάδων πριν και μετά, έως μία με δύο εβδομάδες πριν και μετά είναι φυσιολογικό .Ρωτήστε το γιατρό σας για το χρονικό διάστημα που θα ήθελε να απέχετε από το κάπνισμα .

 

Θα χάσω την αίσθηση της θηλής;

Αίσθηση θηλής

Σε αυτήν την περίπτωση μπορεί να υπάρξουν αλλαγές μετά την επέμβαση .Η αίσθηση στη θηλή και στο στήθος ενδέχεται να αυξηθεί ή να μειωθεί .Ο βαθμός της αλλαγής ποικίλει και μπορεί να είναι μόνιμη ή παροδική .

 

Θα πρέπει να έχω το ιδανικό μου βάρος πριν την προσθετική επέμβαση στήθους;

Αύξηση ή απώλεια βάρους

Θα πρέπει να είστε κοντά στο ιδανικό σας βάρος .Μία σημαντική απώλεια βάρους μετά την επέμβαση μπορεί να επιφέρει ένα αποτέλεσμα όχι τόσο ικανοποιητικό για σας .Ενδέχεται να υπάρξει πτώση ή μείωση του μεγέθους του στήθους .Μια σημαντική αύξηση βάρους μπορεί να μεγαλώσει το μέγεθος του στήθους σας .

 

Είμαι πάνω από 50. Είμαι πολύ μεγάλη για να κάνω προσθετική στήθους;

Ηλικία

Γενικά η καλή υγεία έχει σημασία, όχι η ηλικία .

 

Τι συμβαίνει κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης;

Εγκυμοσύνη

Κάθε περίπτωση είναι εξατομικευμένη γι’αυτό έχει διαφορετικά αποτελέσματα είτε έχει προηγηθεί εγκυμοσύνη, είτε ακολουθεί .Το στήθος διογκώνεται και προσαρμόζεται σε όλες τις φυσιολογικές αλλαγές που σχετίζονται με την εγκυμοσύνη .Ο βαθμός της διόγκωσης διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα και το μέγεθος του εμφυτεύματος συμβάλλει επίσης σε αυτό .

 

Θα μπορώ να θηλάσω το μωρό μου;

Θηλασμός

Πολλές γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους έχουν θηλάσει επιτυχώς τα μωρά τους.  Πρόσφατες μελέτες δείχνουν ότι οι γυναίκες με εμφυτεύματα στήθους, (σιλικόνης ή φυσιολογικού ορού) δεν έχουν στο γάλα τους υψηλότερα επίπεδα σιλικόνης από αυτές που δεν έχουν εμφυτεύματα. Ορισμένες γυναίκες παθαίνουν μαστίτιδα (μια φλεγμονή της θηλής) κατά τη διάρκεια του θηλασμού η οποία μπορεί επίσης να προκαλέσει δημιουργία κάψας γύρω από το εμφύτευμα .Παίρνοντας αντιβιοτικά όταν τα συμπτώματα πρωτοεμφανιστούν μπορούμε να ελαχιστοποιήσουμε την πιθανότητα τέτοιου προβλήματος .Θα πρέπει όμως πάντα να αναφέρετε στο γιατρό σας πιθανές ενδείξεις φλεγμονής .

 

Leave a reply