Συμβουλές προστασίας από τον ήλιο

Είναι τελικά η ηλιοθεραπεία ευλογία ή κατάρα;

Ο ήλιος θεωρείται ευλογία δεν ισχύει όμως το ίδιο και για την ηλιοθεραπεία που μπορεί να προκαλέσει ζημιά στο δέρμα μας. Είναι αποδεδειγμένο ότι η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο χωρίς προφύλαξη και χρήση αντιηλιακού δημιουργεί βλάβες στο δέρμα, ενώ αποτελεί ταυτόχρονα παράγοντα που μπορεί να οδηγήσει ακόμα και σε καρκίνο του δέρματος. Καλό θα είναι να ενημερωνόμαστε για τις βλαβερές συνέπειες του ήλιου, και να προφυλασσόμαστε ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες. Ειδικά τις μεσημεριανές ώρες να μην κυκλοφορούμε ποτέ χωρίς αντιηλιακό.

Ποιοι είναι, κατά την δική σας αξιολόγηση, οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι από την έκθεση στον ήλιο μακροπρόθεσμα στο δέρμα μας;

Οι κίνδυνοι από την έκθεσή μας στον ήλιο μακροπρόθεσμα έχουν να κάνουν τόσο με την υγεία μας όσο και με την εμφάνισή μας. Η υπερέκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία χωρίς προφύλαξη είναι αποδεδειγμένος παράγοντας κινδύνου για καρκίνο του δέρματος, ακόμα και για μελάνωμα. Η δράση του ήλιου είναι αθροιστική, σε όσο πιο νεαρή ηλικία εκτιθέμεθα, τόσο πιο βλαβερή είναι η συνέπειά του στο δέρμα μας. Γι’ αυτό είναι πολύ σημαντικό να προστατεύουμε τα παιδιά από τον ήλιο. Μακροπρόθεσμα, η αυξημένη έκθεση στον ήλιο έχει σαν αποτέλεσμα το δέρμα να αφυδατώνεται, να εμφανίζει πανάδες, περισσότερες ρυτίδες, να δείχνει πιο κουρασμένο και ταλαιπωρημένο. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το δέρμα είναι το βασικό όργανο του σώματος που μας προστατεύει από τα στοιχεία της φύσης, τον ήλιο, τον αέρα και την σκόνη. Έτσι όση περισσότερη χρήση κάνουμε της άμυνας αυτής απέναντι στις ακτίνες του ήλιου, τόσο περισσότερο καταπονείται και κουράζεται. Η καταπόνηση αυτή εμφανίζεται στο πρόσωπο είτε με την μορφή ξηροδερμίας, είτε με πανάδες, είτε με ρυτίδες.

Μπορείτε να μας πείτε τις τρεις σημαντικότερες προφυλάξεις που πρέπει να παίρνουμε πριν εκτεθούμε στον ήλιο;

Σημαντικότερη προφύλαξη που πρέπει να παίρνουμε προτού εκτεθούμε στον ήλιο είναι η χρήση αντιηλιακού, με ιδιαίτερα υψηλό δείκτη προστασίας πάνω από 50, ειδικά στο πρόσωπο. Η επανάληψη στην χρήση του αντιηλιακού και η αποφυγή του ήλιου, ειδικά τις ώρες που είναι πάρα πολύ δυνατός, όπως είναι από τις 11.00 το πρωί έως τις 15.00 το μεσημέρι. Επίσης, εκτός από το αντιηλιακό, καλό θα είναι να προφυλλάσουμε το πρόσωπό μας με την χρήση καπέλου και γυαλιών ηλίου.

Όταν λέμε αντηλιακά με υψηλό δείκτη προστασίας, πόσο υψηλός πρέπει να είναι ο «υψηλός»;

Ο δείκτης προστασίας ιδιαίτερα στο πρόσωπο θα πρέπει να είναι τουλάχιστον 50. Τον πιο σημαντικό ρόλο παίζει η επανάληψη στην εφαρμογή του αντιηλιακού σε τακτά χρονικά διαστήματα, ανάλογα με το αν κάνουμε μπάνιο στην θάλασσα ή όχι. Για να είμαστε σίγουροι ότι προφυλλάσουμε το δέρμα μας από την ηλιακή ακτινοβολία, ιδιαίτερα του προσώπου, χρειάζεται ανανέωση ανά μία με μιάμιση ώρα περίπου.

Οι καφέ κηλίδες στο δέρμα, οι λεγόμενες «πανάδες» δημιουργούνται μόνο από τον ήλιο ή παίζει ρόλο και η ηλικία;

Οι «πανάδες» ονομάζονται και μελαγχρωματικές βλάβες και αποτελούν την αντίδραση του δέρματος στην ηλιακή ακτινοβολία. Το δέρμα μας όταν εκτίθεται στον ήλιο αυξάνει την παραγωγή μελανίνης, δηλαδή σκούρου χρώματος για να προστατεύσει την επιδερμίδα μας από τις ακτίνες του ήλιου.

Γι’ αυτό το λόγο όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο μαυρίζουμε, επειδή τα κύτταρα της επιφανειακής στιβάδας του δέρματος αυξάνουν την παραγωγή μελανίνης. Οι πανάδες – αποτελούν μία μορφή ακτινικής βλάβης – δημιουργούνται από τη συχνή έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, κατά την οποία απορυθμίζεται σε ορισμένα σημεία του προσώπου η παραγωγή μελανίνης, η οποία μένει πια μόνιμα στο δέρμα. Με αποτέλεσμα να δημιουργούνται καφέ κηλίδες και η επιδερμίδα να φαίνεται σκουρόχρωμη. Το καλοκαίρι με την έκθεση στον ήλιο παρατηρείται πως οι πανάδες αυτές είναι πιο έντονες. Σίγουρα η ηλικία παίζει ρόλο, μιας και οι πανάδες δύσκολα εμφανίζονται σε άτομα νεαρής ηλικίας κάτω των 20 ετών. Συνήθως θα τις δούμε σε άτομα με γενετική προδιάθεση και σε άτομα μεγαλύτερης ηλικίας. Πολλές φορές και η εγκυμοσύνη προκαλεί πανάδες στο πρόσωπο καθώς και μια υπερευαισθησία του δέρματος του πρόσωπου στην έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία.

Όταν αυτές δημιουργηθούν υπάρχει αποτελεσματική θεραπεία; Μπορεί δηλαδή οι σύγχρονες επιστημονικές μέθοδοι να τις εξαφανίσουν εντελώς;

Οι πανάδες στα χέρια, μπορούν να εξαφανιστούν μέσα σε 2-3 συνεδρίες με τη βοήθεια μιας πολύ αποτελεσματικής θεραπείας με την χρήση του παλμικού φωτός. Στο πρόσωπο η αντιμετώπιση των πανάδων είναι πιο δύσκολη. Με την χρήση μικροκρυστάλλων για πολύ επιφανειακή απολέπιση του δέρματος. Επίσης υπάρχει ο τρόπος ανανέωσης του δέρματος με την θεραπεία λέιζερ pixel όπου εξαχνώνεται η επιφανειακή στιβάδα με την χρήση του λέιζερ, κοκκινίζει για ένα βράδυ, ξεραίνεται για 4-5 μέρες και η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία κανονικά την επόμενη μέρα. Συνιστάται επανάληψη των θεραπειών αυτών κάθε μήνα για 2-3 φορές, έτσι ώστε οι πανάδες να βελτιωθούν σημαντικά.

Πόσο έχει προχωρήσει η επιστήμη σχετικά με τις ελιές που δημιουργούνται στο δέρμα μας; Τι πρέπει να μας ανησυχεί περισσότερο και πότε πρέπει να συμβουλευτούμε ένα γιατρό;

Οι ελιές οι οποίες δημιουργούνται στο δέρμα μας είναι μορφώματα τα οποία εμφανίζονται φυσιολογικά στο δέρμα. Αυτό που μας ανησυχεί περισσότερο είναι – όταν υπάρχει και η προδιάθεση – ορισμένες από τις ελιές αυτές να εξελιχθούν σε καρκίνο του δέρματος. Αυτό που θα πρέπει να κάνουμε είναι να μην πανικοβαλλόμαστε, θα πρέπει να συμβουλευόμαστε έναν δερματολόγο ή έναν πλαστικό χειρουργό και αυτά τα σημεία που μας ανησυχούν περισσότερο είναι όταν η ελιά μεγαλώνει, όταν ματώνει, όταν αλλάζει εμφάνιση και όταν εμφανίζει σημεία πόνου. Στις περιπτώσεις αυτές καλό είναι να αφαιρείται η ελιά και να σταλεί για ιστολογική εξέταση.

Τα εγκαύματα από τον ήλιο αντιμετωπίζονται και πως;

Τα εγκαύματα από τον ήλιο αντιμετωπίζονται συνήθως με συντηρητικό τρόπο, έτσι το καλύτερο απ’ όλα είναι η προφύλαξη, αλλά εφόσον δεν έχουμε προφυλαχτεί, θα πρέπει να εφαρμόζουμε συχνά μια κρέμα ανακουφιστική στην περιοχή, να προφυλασσόμαστε από την έκθεση στον ήλιο τις επόμενες μέρες καθώς και να χρησιμοποιούμε αντιηλιακό.

Τι μπορούμε να κάνουμε σχετικά με το δέρμα μας (στο πρόσωπο και στο σώμα), μετά την επιστροφή από τις διακοπές;

Μετά την επιστροφή μας από τις διακοπές τόσο ο ήλιος, όσο και η θάλασσα έχουν συμβάλλει ώστε το δέρμα μας να εμφανίζεται αφυδατωμένο και κουρασμένο. Για να βελτιωθεί συνήθως εφαρμόζουμε θεραπείες ενυδάτωσης, αφού έχει προηγηθεί ένας βαθύς καθαρισμός προσώπου και η αντιμετώπιση των λεπτών ρυτίδων και γραμμών που ενδεχομένως να έχουν δημιουργηθεί μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με τις θεραπείες του λέιζερ pixel.

Ποια από τις σύγχρονες θεραπείες θα μας συστήνατε, ανεξαρτήτως βλάβης, για να διατηρήσουμε το δέρμα σε καλή κατάσταση όλες τις εποχές του χρόνου;

Μιας από τις θεραπείες για να διατηρηθεί το δέρμα σε καλή κατάσταση όλο τον χρόνο είναι η θεραπεία του botox στο μέτωπο, έτσι ώστε να μην συνοφρυωνόμαστε να μην δημιουργούνται οι ρυτίδες οι οποίες αν τις αφήσουμε θα γίνουν μόνιμες και είναι αρκετά αντιαισθητικές σε ένα γυναικείο πρόσωπο. Στη συνέχεια όταν σχηματίζονται οι ρυτίδες γύρω από το στόμα, στις ρινοχειλικές αύλακες, αυτές αντιμετωπίζονται με την χρήση υαλουρονικού, πρόκειται για ένα φυσικό συστατικό που υπάρχει στον οργανισμό μας. Τα αποτελέσματά του διαρκούν 1 χρόνο περίπου, αλλά η βελτίωση στο πρόσωπο μπορεί να διαρκέσει και περισσότερο, λόγω της καλής ποιότητας υλικών που χρησιμοποιούνται στις θεραπείες αυτές. Ένας άλλος τρόπος είναι η μεσοθεραπεία, που πραγματοποιείται με μικρά τσιμπήματα με μια μικρή βελόνα σε όλο το πρόσωπο και οι ουσίες που χρησιμοποιούνται συνήθως είναι πολυβιταμινούχα σκευάσματα. Η μεσοθεραπεία μπορεί επίσης να γίνει με μια πολύ καινούργια μέθοδο αυξητικών παραγόντων, που απομονώνομαι από το αίμα του ίδιου του ασθενούς με ειδική διαδικασία στη συνέχεια φυγοκεντρούμε το αίμα αυτό στο ιατρείο. Το μόνο που αισθάνεται η ασθενής είναι ένα τσίμπημα στο χέρι, όπως όταν της παίρνουν αίμα για εξετάσεις αίματος. Παίρνουν μία ποσότητα και αφού υποβληθεί σε ειδική επεξεργασία για να απομονωθούν οι αυξητικοί παράγοντες και τα αιμοπετάλια, στη συνέχεια με πολύ μικρές βελόνες γίνεται η θεραπεία μεσοθεραπείας σε όλο το πρόσωπο, έτσι ώστε οι αυξητικοί παράγοντες από τα αιμοπετάλια να βοηθήσουν στην ανάπλαση και αναζωογόνηση το δέρματος του προσώπου. Η θεραπεία αυτή μπορεί να πραγματοποιηθεί 2-3 φορές σε 1 χρόνο και τα αποτελέσματα της διαρκούν συνολικά 3 χρόνια.

Leave a reply