Στήθος. Κρατήστε στο ύψος του

Πλούσιο, προκλητικό και σφριγηλό, το στήθος θεωρείται συνώνυμο της θηλυκότητας. Ο πλαστικός χειρουργός, Απόστολος Γαϊτάνης μας ενημερώνει για τις μεθόδους που θα μας βοηθήσουνε να το διατηρήσουμε υγιές και στο ύψος του.

 

Είναι από τα πιο ευαίσθητα όργανα και συνδέεται άμεσα με τη φυσιολογική ανάπτυξη του οργανισμού. Οφείλουμε λοιπόν πρώτα απ’όλα να εξασφαλίσουμε την υγεία του, με το μηνιαίο αυτοέλεγχο και την ετήσια μαστογραφία, αλλά και την αισθητική του εμφάνιση. Και αυτή δυστυχώς δεν την πετυχαίνουμε πάντα. Λόγω της ηλικίας, των αυξομειώσεων του βάρους,  της εγκυμοσύνης αλλά και των δυνάμεων της βαρύτητας το στήθος μας χάνει την σφριγηλότητα του και όχι μόνο. Ευτυχώς σήμερα, υπάρχουν τεχνικές ανόρθωσης που υπόσχονται μικρότερο χρόνο ανάρρωσης, ελαχιστοποίηση του ρίσκου και φυσικό αποτέλεσμα. Όπως μας ενημερώνει ο κύριος Γαϊτάνης, ο στόχος με την επέμβαση ανόρθωσης είναι να βελτιωθούν το σχήμα και η σύσταση του γυναικείου στήθους. Η ίδια μάλιστα επέμβαση μπορεί να συνδυαστεί με αύξηση ή μείωση του όγκου του, ανάλογα με το πρόβλημα.

 

Οι κατάλληλες υποψήφιες

Απευθύνεται σε γυναίκες όλων των ηλικιών με χαλάρωση στην περιοχή του στήθους, η οποία συνήθως προκαλείται από την αυξομείωση του βάρους ή λόγω θηλασμού. Οι πιο συνηθισμένες ενδείξεις είναι η ορατή «πτώση» στήθους αλλά και η αλλοίωση της σύστασης του, όταν η ελαστική, σφριγηλή όψη χάνεται.

 

ΠΡΙΝ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΕΜΒΑΣΗ

Ο πλαστικός χειρουργός κατά την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο θα προχωρήσει στο σχεδιασμό της επέμβασης, ο οποίος εξατομικεύεται ανάλογα με τις ανάγκες σας. Όπως σε όλα τα χειρουργεία της κοσμητικής χειρουργικής, θα πρέπει να περιορίσετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και να αποφύγετε τη λήψη φαρμάκων, π.χ ασπιρίνης, και πολυβιταμινών, για διάστημα 2 εβδομάδων πριν από το χειρουργείο.

 

Η διαδικασία και οι τεχνικές

Η ανόρθωση του στήθους διαρκεί από μια έως δυόμιση ώρες, ανάλογα με την τεχνική που θα ακολουθηθεί. Συνήθως η τομή γίνεται γύρω από τη θηλή και συνεχίζεται και συνεχίζεται ευθύγραμμα κάτω από αυτήν. Η θηλή θα τοποθετηθεί ψηλότερα και θα αφαιρεθεί το δέρμα που περισσεύει, με ταυτόχρονη βελτίωση του σχήματος του στήθους. Εάν όμως η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη, τότε η τομή μπορεί να έχει το σχήμα της άγκυρας, δηλαδή να επεκταθεί στην υπομάστιο πτυχή.

Όπως επισημαίνει ο κύριος Απόστολος Γαϊτάνης, η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις επεμβάσεις ανόρθωσης στήθους έχει βελτιωθεί σημαντικά το αποτέλεσμα, μειώνοντας τις ουλές και περιορίζοντας τις χειρουργικές τομές στα σημεία που δεν διακρίνονται εύκολα. Σε περιπτώσεις γυναικών όπου η χαλάρωση είναι πολύ μικρή, μπορεί η τομή να περιοριστεί αποκλειστικά στην περιοχή γύρω από τη θηλή και η επέμβαση να γίνει με τοπική αναισθησία. Σε κάθε περίπτωση η επέμβαση πρέπει να γίνεται από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό, σε σύγχρονα εξοπλισμένη κλινική ή νοσοκομείο με την αρωγή έμπειρης ομάδας αναισθησιολόγων, για τον περιορισμό τυχόν επιπλοκών.

 

Η ΕΠΟΜΕΝΗ ΜΕΡΑ

Μετά το χειρουργείο, το στήθος καλύπτεται με γάζες και έναν ελαστικό επίδεσμο για μεγαλύτερη υποστήριξη. Σε περιπτώσεις μεγάλων επεμβάσεων όμως χρησιμοποιείται παροχέτευση για 24 ώρες. Μετά μια βδομάδα, πραγματοποιείται επίσκεψη στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, για μετεγχειρητικό έλεγχο. Όλα τα ράμματα που χρησιμοποιούνται, είναι απορροφήσιμα και έτσι δεν χρειάζεται αφαίρεση τους. Ωστόσο κατά την μετεγχειρητική περίοδο θα πρέπει να διατηρείτε το δέρμα του στήθους ενυδατωμένο, προσέχοντας να μην τραυματίσετε τις χειρουργικές τομές. Επίσης θα πρέπει να φοράτε τον ελαστικό στηθόδεσμο μέρα και νύχτα τις πρώτες 2-3 εβδομάδες. Ανάλογα με το είδος της επέμβασης, θα χρειαστεί να μείνετε εκτός εργασίας για μια έως δυο εβδομάδες.

 

το αποτέλεσμα

σκοπός του χειρουργείου είναι η δημιουργία ενός στήθους νεανικού, τόσο σε σχήμα όσο και σε σύσταση. Οι χειρουργικές τομές γίνονται σε σημεία που δεν διακρίνονται και αν και μπορεί να είναι κόκκινες στην αρχή, συνήθως με την πάροδο του χρόνου η εμφάνιση τους βελτιώνεται πάρα πολύ.

 

Ανόρθωση και αυξητική 2 σε 1

Αν μια γυναίκα επιθυμεί ταυτόχρονη αύξηση του όγκου του στήθους της, τότε η ανόρθωση συνδυάζεται και με αυξητική στήθους με ενθέματα σιλικόνης. Σε αυτή την περίπτωση το είδος της επέμβασης εξατομικεύεται και αποφασίζεται από κοινού με το γιατρό. Γι’ αυτό και η πρώτη επίσκεψη είναι πάντα πολύ σημαντική.

Ο κύριος Γαϊτάνης, αναφέρει, για παράδειγμα, ότι σε περιπτώσεις μικρού στήθους, χωρίς έντονο πρόβλημα χαλάρωσης, η αυξητική μπορεί από μόνη της να βελτιώσει την συνολική εικόνα του στήθους, χωρίς να απαιτείται και η διαδικασία της ανόρθωσης.

Η επέμβαση της αυξητικής γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου 1 ώρα. Η τομή που πραγματοποιείται για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος είναι πολύ μικρή (4cm) και μπορεί να γίνει σε τρία σημεία. Η πιο συχνή είναι αυτή που πραγματοποιείται στην υπομάστιο πτυχή, δηλαδή κάτω από το στήθος, στη θηλαία άλω, (στην περιοχή της θηλής) και σπανιότερα στη μασχάλη. Όσο για τις επιπλοκές, η πιο συνηθισμένη είναι η δημιουργία «κάψας», δηλαδή η πίεση που πιθανόν να ασκήσει στο εμφύτευμα ο ουλώδης ιστός (ή κάψουλα) ο οποίος σχηματίζεται φυσιολογικά γύρω από αυτό.

 

Νέας γενιάς εμφυτεύματα σιλικόνης

Τα καινούργια, εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στην αυξητική στήθους. Αποτελούνται από μια εξωτερική σακούλα από στερεή σιλικόνη. Μπορεί να είναι υγρή σιλικόνη, ή ένα νέας γενιάς συμπυκνωμένο gel, που πλέον περιέχεται στα σύγχρονα –cohesive gel- ενθέματα σιλικόνης.  Όπως εξηγεί ο κ. Γαϊτάνης, το εξωτερικό περίβλημα έχει τραχιά, συμβατή με τον οργανισμό επιφάνεια, έτσι ώστε να μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα συρρίκνωσης της κάψας γύρω από το εμφύτευμα και να μην προκαλεί παρενέργειες. Η περίοδος αποθεραπείας, διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, αλλά, κατά προσέγγιση, σε μια εβδομάδα θα είστε σε θέση να επιστρέψετε στην εργασία σας.

 

ΨΗΛΑ ΤΟ ΗΘΙΚΟ

Για να διατηρηθεί το στήθος όμορφο, σφριγηλό και στητό, θα πρέπει να επενδύσουμε στην καθημερινή φροντίδα του, η οποία μάλιστα θα πρέπει να ξεκινά από πολύ νωρίς, από την εφηβεία κιόλας. Γι’ αυτό:

  • H ιδανική άσκηση είναι η κολύμβηση- και ειδικά το κρόουλ. Σημαντική βοήθεια προσφέρει και το μπάσκετ, όμως μην ξεχνάτε να φοράτε πάντα σουτιέν την ώρα της άθλησης.
  • Αν δεν έχετε χρόνο για σπορ, αλλά για κατ’ οίκον εκγύμναση, τότε ένα πρόγραμμα με βαράκια θα σας προσφέρει πολύτιμη βοήθεια.
  • Μην κάνετε πολύ ζεστά μπάνια. Το κρύο ντους είναι αυτό που ωφελεί το στήθος, γιατί τονώνει τους ιστούς και το διατηρεί σε φόρμα. Ολοκληρώστε λοιπόν το ντους σας, ρίχνοντας κρύο νερό στο στήθος με κυκλικές κινήσεις. Έτσι και την κυκλοφορία του αίματος τονώνετε και την χαλάρωση προλαβαίνετε.
  • Μην αμελείτε να ενυδατώνεται τακτικά την επιδερμίδα του στήθους και πάντα μετά το μπάνιο. Απλώνεται τις ειδικές κρέμες με απαλό μασάζ και κυκλικές κινήσεις. Με την παλάμη του δεξιού χεριού, εφαρμόζετε το προϊόν φροντίδας, ξεκινώντας από την εξωτερική πλευρά του αριστερού μαστού, ανεβαίνετε στο ντεκολτέ και καταλήγετε στο δεξιό μαστό. Επαναλαμβάνετε από την άλλη πλευρά.
  • Για να τονώσετε το στήθος που αρχίζει να χαλαρώνει και για να διατηρήσετε ελαστική την επιδερμίδα, μπορείτε να φτιάξετε μια παγωμένη κομπρέσα από τριμμένο πάγο, το χυμό ενός λεμονιού και ψιλοκομμένα φύλλα μέντας. Τα τυλίγετε σε μια γάζα και τα τοποθετείτε στο στήθος και τους θωρακικούς μυς για 3-4 λεπτά, μια φορά το μήνα.

Leave a reply