Σημάδια μετά την εγκυμοσύση! Κι όμως μπορούν να σβήσουν

Υπάρχουν τόσο ωραία πράγματα που σου θυμίζουν ότι έγινες μαμά! Όμως και κάποια που δεν θα ήθελες να βλέπεις. Ευτυχώς για τα δεύτερα υπάρχουν τρόποι απαλλαγής!

Δεν είναι μόνο η αύξηση βάρους  στην εγκυμοσύνη που μπορεί να αλλάξει το σώμα και γενικά την εικόνα σου. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να είναι κι αυτές υπεύθυνες για κάποια από τα αισθητικά προβλήματα που προκύπτουν κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης και συνεχίζουν να υπάρχουν και μετά. Δεν σημαίνει όμως ότι χρειάζεται να ζήσεις για πάντα με αυτά!

 

Χλόασμα

Είναι μια κατάσταση του δέρματος στην οποία περιοχές της επιδερμίδας του προσώπου αποκτούν καφετί χρώμα.  Οι πιο συνηθισμένες περιοχές του προσώπου όπου εμφανίζεται το χλόασμα, είναι τα μάγουλα, τα πλάγια της μύτης, το μέτωπο και το άνω χείλος. Είναι πιο συχνό σε γυναίκες με σκούρο χρώμα δέρματος λόγω της αυξημένης μελανίνης. Εμφανίζεται πολύ συχνά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών αλλαγών για αυτό και αποκαλείται και «μάσκα» της εγκυμοσύνης. Αν και μετά τον τοκετό μπορεί να εξασθενίσει, μερικά ίχνη μπορεί να εξακολουθούν να υπάρχουν δημιουργώντας αισθητικό πρόβλημα.

Πως εξαφανίζεται: Η χρήση ειδικών καλυπτικών δε λύνει το πρόβλημα, απλώς το κουκουλώνει. Ο καλύτερος τρόπος για να αντιμετωπιστεί το χλόασμα είναι να απευθυνθείτε στον πλαστικό. Εκείνος μπορεί να προτείνει peeling (μικροδερμοαπόξεση) και χρήση τοπικών φαρμάκων. Ένας άλλος τρόπος για την αντιμετώπιση του χλοάσματος είναι η εφαρμογή lazer που προκαλεί αναγέννηση της επιδερμίδας. Απαιτείται όμως χρόνος για ένα ικανοποιητικό αποτέλεσμα.  Η καλύτερη εποχή πάντως για την εφαρμογή και των δύο μεθόδων είναι  από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη.

 

Τip: Αν έχετε χλόασμα ή δέρμα που γενικά κάνει εύκολα πανάδες ή δυσχρωμίες δεν θα πρέπει να αμελείτε την αντιηλιακή σας προστασία χειμώνα καλοκαίρι. Επίσης θα πρέπει να είστε προσεκτική με την έκθεσή σας στον ήλιοι αν παίρνετε αντισυλληπτικά γιατί ο συνδυασμός τους επίσης μπορεί να προκαλέσει χλόασμα.

 

Ραγάδες

Οι ραγάδες είναι πολύ συχνό πρόβλημα του δέρματος που εμφανίζεται συνήθως κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης σε διάφορα σημεία του σώματος όπως κοιλιά, στήθος, γλουτοί. Ιδιαίτερα κατά το τελευταίο τρίμηνο της εγκυμοσύνης, το δέρμα τεντώνεται και μπορεί να δημιουργηθούν κόκκινες ραβδώσεις οι οποίες δυστυχώς παραμένουν και μετά την εγκυμοσύνη.  Με το πέρασμα του χρόνου παίρνουν λευκό χρώμα και είναι λιγότερο έντονες.  Επειδή όμως οι ραγάδες είναι ένα είδος ουλών του δέρματος στο βάθος του χορίου, δεν είναι πάντα  εφικτό να εξαφανιστούν. Μπορεί όμως να βελτιωθεί η όψη τους. Θα πρέπει επίσης να ξέρετε ότι οι κρέμες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν  κατά την εγκυμοσύνη για την πρόληψη των ραγάδων δεν είναι πάντα αποτελεσματικές οπότε εφόσον αποκτήσετε ραγάδες για την αντιμετώπισή του  θα πρέπει να απευθυνθείτε στον πλαστικό χειρουργό.

Πώς θα σβήσουν: Το laser μπορεί να δώσει ικανοποιητικά αποτελέσματα ιδίως όταν οι ραγάδες είναι πρόσφατες καθώς ενεργοποιεί τους φυσιολογικούς μηχανισμούς ανάπλασης του κολλαγόνου και της ελαστίνης  του δέρματος. Χρειάζονται  όμως αρκετές συνεδρίες. Ραγάδες που υπάρχουν στην περιοχή της κοιλιάς από τον ομφαλό και κάτω μπορεί να εξαφανιστούν με κοιλιοπλαστική  συνήθως εφόσον συνυπάρχει και πρόβλημα χαλάρωσης στην κοιλιά και δεν σκοπεύετε να μείνετε ξανά έγκυος.

 

Tip: Στις λευκές ραγάδες, τα αποτελέσματα του laser είναι λιγότερο ικανοποιητικά. Γι’ αυτό από την στιγμή που θα εμφανίσετε ραγάδες μην αφήνετε να περάσει πολύ καιρός πριν απευθυνθείτε στο πλαστικό.

 

Σπίλοι

Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης λόγω των ορμονικών διακυμάνσεων, οι σπίλοι που μπορεί να υπάρχουν εκ γενετής μπορεί να μεγαλώσουν ή να αυξηθεί ο αριθμός τους δηλαδή να βγουν κι άλλοι. Οι περισσότεροι σπίλοι δεν χρειάζονται αφαίρεση παρά μόνο αν παρουσιάζουν ύποπτα σημάδια όπως αλλαγές  στο χρώμα, το μέγεθος το σχήμα, την υφή, φαγούρα ή αιμορραγία. Σε αυτή την περίπτωση απευθυνθείτε στο δερματολόγο ή στον πλαστικό χειρουργό για να αποκλειστεί ο κίνδυνος μελανώματος.

Κάποιοι  σπίλοι, ωστόσο, μπορεί να δημιουργήσουν αισθητικό πρόβλημα όταν είναι μεγάλοι και βρίσκονται σε ορατά σημεία όπως στο πρόσωπο.

Πως εξαφανίζονται: Η αφαίρεσή τους εξαρτάται από το είδος του σπίλου. Οι πιο συχνοί μέθοδοι για την αφαίρεση των σπίλων είναι η χειρουργική, το shaving (δηλαδή ξύρισμα  της βλάβης) και η αφαίρεση με laser. Επίσης όταν  χρειάζεται να αφαιρεθεί μεγάλος αριθμός σπίλων στο σώμα μπορεί να εφαρμοστεί η μέθοδος της κρυοπηξίας. Όλες αυτές οι επεμβάσεις γίνονται με τοπική αναισθησία και συνήθως δεν αφήνουν σημάδια. Αν πάντως ένας σπίλος είναι ύποπτος απαιτείται βιοψία πράγμα που σημαίνει ότι η αφαίρεσή του θα πρέπει να γίνεται  με χειρουργική εκτομή. Εφόσον γίνει χειρουργική αφαίρεση μετά την επέμβαση μπορεί να υπάρχει κάποιο σημάδι στη θέση της αρχικής εκτομής που μπορεί να είναι περισσότερο εμφανές αν η επούλωση δεν είναι φυσιολογική ή ο σπίλος ήταν μεγάλος.

 

Tip: . Η καλύτερη εποχή για αφαίρεση σπίλων είναι από το φθινόπωρο μέχρι την άνοιξη καθώς δεν πρέπει να δει την περιοχή που έχει γίνει αφαίρεση του σπίλου ο ήλιος γιατί μπορεί να δημιουργήσει δυσχρωμία. Αν έχετε κάνει αφαίρεση σπίλου στο πρόσωπο φορέστε αντιηλιακό όταν βγαίνετε έξω ακόμα κι αν είναι χειμώνας.

 

Ευρυαγγείες

Πρόκειται για μικρά διασταλμένα αγγεία κόκκινου ή μπλε χρώματος.  Παρατηρούνται κυρίως στα πόδια και στο πρόσωπο των γυναικών ιδιαίτερα σε περιόδους ορμονικών μεταβολών όπως κατά τη διάρκεια της εφηβείας, της εγκυμοσύνης ή της εμμηνόπαυσης. Είναι ένα αισθητικό πρόβλημα που δεν επιφέρει βλάβη στην υγεία σε αντίθεση με τους κιρσούς (φλεβίτη) που οφείλονται σε προβλήματα ανεπάρκειας του φλεβικού συστήματος και απαιτούν θεραπεία με φάρμακα ή και χειρουργική αντιμετώπιση.

Πώς εξαφανίζονται: Η οριστική εξαφάνιση επιτυγχάνεται με την εφαρμογή laser το οποίο εκπέμπει ενέργεια που προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας του αγγείου πράγμα που έχει σαν αποτέλεσμα την άμεση καταστροφή του. Απαιτούνται μια έως τρεις συνεδρίες και τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά όταν η διάμετρος των αγγείων είναι μικρή ενώ μετά την εφαρμογή laser δεν χρειάζεται να φοράτε ελαστικό καλσόν παρά μόνο να αποφύγετε για τρεις περίπου μέρες την ορθοστασία.

 

Tip:  Στην εμφάνιση των ευρυαγγειών, επιβαρυντικοί παράγοντες είναι το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κακή διατροφή και η ορθοστασία για αυτό καλό είναι να αποφεύγονται. Επίσης αν έχετε ευρυαγγείες θα πρέπει να αποφεύγετε την ηλιοθεραπεία.

 

Τοπικό πάχος & Χαλάρωση

Το τοπικό πάχος που παραμένει μετά την εγκυμοσύνη και αντιστέκεται τόσο στη δίαιτα όσο και στην άσκηση μπορεί να αφαιρεθεί με λιποαναρρόφηση. Η μέθοδος ενδείκνυται για γυναίκες υγιείς, με κανονικό σωματικό βάρος ή ελαφρά υπέρβαρες αλλά που χαρακτηρίζονται από καλής ποιότητας δέρμα. Αν η επιδερμίδα σας εμφανίζει μεγάλη χαλάρωση με πολλές ραγάδες, η λιποαναρρόφηση επιβάλλεται να συνδυαστεί με την αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει στη συγκεκριμένη περιοχή (π.χ. κοιλιά, μηροί), προκειμένου ο πλαστικός χειρουργός να μπορέσει να αφαιρέσει περισσότερο λίπος. Τότε ουσιαστικά γίνεται λιπογλυπτική, αφού επανασχεδιάζονται οι γραμμές του σώματος.

Η λιποαναρρόφηση και η λιπογλυπτική είναι ιδιαίτερα δημοφιλείς στη χώρα μας όπου πολλές γυναίκες έχουν σωματότυπο «αχλάδι», με ανοικτή περιφέρεια και προδιάθεση για την κατανομή του περιττού λίπους στους γλουτούς και τους μηρούς. Κι αυτό γιατί ανήκουν στις κατεξοχήν επεμβάσεις που διορθώνουν μικροατέλειες, οι οποίες ωστόσο επηρεάζουν καθοριστικά την εμφάνιση κάθε γυναίκας αφού χαλούν τη συμμετρία στις «γραμμές» της. Χάρη σε αυτές τις δύο «εκδοχές» της ίδιας επέμβασης, μπορείτε να αποκτήσετε τη σιλουέτα των ονείρων σας ώστε να τονώσετε την αυτοπεποίθησή σας μετά την ταλαιπωρία της εγκυμοσύνης.

Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, εφόσον από εκεί και πέρα προσέχετε το βάρος σας, τρώτε υγιεινά και ασκείστε τακτικά.

Σχετικά με την επέμβαση και μετά:

Στην λιποαναρρόφηση αφαιρείται το πλεονάζον λίπος με πολύ μικρές χειρουργικές τομές μήκους μερικών χιλιοστών, με τη βοήθεια πολύ λεπτών μεταλλικών σωλήνων και αρνητικής πίεσης που δημιουργεί ένα μηχάνημα αναρρόφησης. Ανάλογα με την περίπτωση αυτό επιτυγχάνεται με την υγρή τεχνική, με υπέρηχους ή με ηλεκτρική υποβοήθηση.

Για τρεις έως τέσσερις εβδομάδες μετά το χειρουργείο πρέπει να φοράτε καθημερινά έναν ελαστικό lycra κορσέ. Μώλωπες και πρήξιμο μπορεί να εξαφανιστούν στις περιοχές από τις οποίες αφαιρέθηκε λίπος, αλλά γρήγορα υποχωρούν χάρη στις εξελιγμένες τεχνικές που πλέον χρησιμοποιούν οι πλαστικοί χειρουργοί. Μετά από μία εβδομάδα μπορείτε να επιστρέψετε στην εργασία σας, ενώ η γυμναστική στο σπίτι ή το γυμναστήριο επιτρέπεται μετά από τρεις εβδομάδες.

Αν το πρόβλημα δεν είναι πολύ έντονο τότε μπορεί να εφαρμοστεί τοπικά (σε κοιλιά, γλουτούς ή όπου αλλού υπάρχει χαλάρωση) η μη επεμβατική μέθοδος Accent λέιζερ. Είναι η πιο σύγχρονη και δραστική μέθοδος για την αντιμετώπιση της χαλάρωσης, του τοπικού πάχους και της κυτταρίτιδας.

Η μέθοδος Accent χρησιμοποιεί τις ραδιοσυχνότητες για τη βελτίωση της εμφάνισης του σώματος, συσφίγγοντας το δέρμα. Η θερμότητα που διαχέεται στους ιστούς έχει ως αποτέλεσμα τα λιποκύτταρα να συρρικνώνονται, ενώ παράλληλα ενεργοποιούνται οι ινοβλάστες για την παραγωγή κολλαγόνου.

Έτσι, βελτιώνεται η ποιότητα του δέρματος και επιτυγχάνεται η βελτίωση της κυκλοφορίας. Η θεραπεία αυτή μπορεί να σας βοηθήσει να αποκτήσετε επίπεδο στομάχι, πιο λεπτούς γοφούς και μηρούς, ενώ παράλληλα προσφέρει σύσφιξη στα άκρα. Σε περιοχές όπου εμφανίζεται τοπικό πάχος (μόνο του ή σε συνδυασμό με κυτταρίτιδα) η θεραπεία accent μπορεί να εφαρμοστεί με σημαντικά αποτελέσματα. Στην κοιλιά μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του δέρματος, ειδικά μετά την περίοδο της εγκυμοσύνης. Επίσης, εντείνει τη σύσφιξη, βοηθά στην απώλεια πόντων, ενώ είναι εξίσου αποτελεσματική και στα «ψωμάκια» στο πλάι της μέσης, στους μηρούς στους γλουτούς, στα γόνατα και γενικότερα στις περιοχές με λίπος και κυτταρίτιδα. Το accent εφαρμόζεται και στο πρόσωπο για να συσφίξει το δέρμα και ν’ αντιμετωπίσει τις ρυτίδες.

Η θεραπεία επαναλαμβάνεται κάθε 10-15 μέρες περίπου. Συνήθως χρειάζονται συνολικά 4-6 συνεδρίες, ανάλογα με την περιοχή, το μέγεθος του προβλήματος και την ανταπόκριση της κάθε επιδερμίδας. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, αλλά βελτίωση επέρχεται και κατά τους 3-4 πρώτους μήνες μετά την εφαρμογή. Η θεραπεία είναι απολύτως άνετη, γρήγορη, εντελώς ανώδυνη και μετά την εφαρμογή μπορείτε να επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας.

Leave a reply