Ραγάδες (Ραβδώσεις) – Χαλάρωση

Οι ραγάδες (συνήθως λευκές ραβδώσεις) προκαλούνται από το τέντωμα του δέρματος κατά τη διάρκεια της ανάπτυξης στην εφηβεία, την περίοδο της εγκυμοσύνης λόγω της απότομης αύξησης όγκου ή όταν υπάρχουν σημαντικές αυξομειώσεις βάρους. Περίπου το 80% των εγκύων παρουσιάζουν ραγάδες, ενώ κάποιες φορές και ορμονικοί λόγοι ευθύνονται για αυτές. Όπως είναι τα γλυκοκορτικοειδή (κορτιζόνη) που εμποδίζουν την παραγωγή ελαστίνης και κολλαγόνου από τους ινοβλάστες.

Αρχικά εμφανίζονται ως κόκκινες – μωβ γραμμώσεις στην επιδερμίδα, ενώ σταδιακά μετατρέπονται σε λευκές – ασημόχρωμες που τελικά γίνονται μόνιμες.
Παρόλο που δεν εμποδίζουν την λειτουργία του δέρματος και δεν επηρεάζουν την λειτουργικότητα του, οι ραγάδες αποτελούν σημαντικό αισθητικό πρόβλημα που απασχολεί αρκετές γυναίκες ακόμη και αυτές που διαθέτουν καλλίγραμμο σώμα.
Σε αρκετές περιπτώσεις η εμφάνιση των ραγάδων συνδυάζεται και με χαλάρωση για την οποία παραπονιούνται πολλές γυναίκες. Μπορεί να εμφανιστεί σε κάθε περιοχή της επιφάνειας του σώματος, όπως στην κοιλία μετά από απώλεια βάρους ή από τοκετό, στο στήθος μετά τον θηλασμό, στους μηρούς, στα μπράτσα αλλά και στο πρόσωπο με την απώλεια του νεανικού οβάλ σχήματος του προσώπου. Επειδή το δέρμα δεν είναι μυϊκός ιστός για να μπορεί να γυμνασθεί, η διατήρηση της σφριγηλότητάς του εξαρτάται από την περιεκτικότητα του δέρματος σε κολλαγόνο και ελαστίνη.

Το Photon Dermaroller  είναι μια συσκευή εξοπλισμένη με πάνω από 200 ακίδες (μικροβελόνες) που ενεργοποιεί την παραγωγή κολλαγόνου και την ανάπτυξη νέου δερματικού ιστού. Βασιζόμενοι στην Θεραπεία Διέγερσης Κολλαγόνου, Ιατροί σε περισσότερες από 35 χώρες εφήρμοσαν τη μέθοδο με εντυπωσιακά αποτελέσματα και στο διεθνές συνέδριο Milano University Italy το 2010, αναφέρθηκε ότι η βελτίωση των ραγάδων τις περισσότερες φορές αγγίζει το 80-90%! Το Dermarollerαυξάνει το ποσοστό του δέρματος σε κολλαγόνο και ελαστίνη και αποκαθιστά την σφριγηλότητα του δέρματος στις περιοχές που θα χρησιμοποιηθεί.

Η μέθοδος Photon Dermaroller εφαρμόζεται μέσω ενός κυλίνδρου με πολλαπλές πολύ λεπτές βελόνες σε σειρές, μήκους από 0,5 – 1,5 mm. Αποτελείται από δύο μέρη: τη βάση, που έχει ενσωματωμένη τη λάμπα τεχνολογίας LED, η οποία εκπέμπει το Blue Light (μπλε φως) και το Red Light (κόκκινο φως), ανάλογα με την ανάγκη, χρησιμοποιείται το ανάλογο φως και μήκος ακίδων αντίστοιχα. Για την αντιμετώπιση των ραγάδων χρησιμοποιείται το ερυθρό φως (Red Light) με μήκος ακίδων 1,5mm.

 

Εφαρμογές

Το Photon Derma Roller μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος (πρόσωπο, λαιμό, μηροί, κοιλιακή χώρα, γλουτοί κλπ.) με τη χρήση του αντίστοιχου μήκους ακίδων. Συγκεκριμένα, η χρήση του ερυθρού φωτός με μήκος ακίδων 0,5mm βοηθά σε περιπτώσεις αντιγήρανσης, καταπολέμηση ρυτίδων, επιδιόρθωση επιφανειακών ουλών ακμής, ήπια τριχόπτωση, ενώ η χρήση του ιώδους φωτός με το ίδιο μήκος ακίδων συντελεί στην αντιμετώπιση ήπιων μορφών ακμής. Η εφαρμογή του ερυθρού φωτός με μήκος ακίδων 1,0mm βοηθά σε περιπτώσεις εκτεταμένης τριχόπτωσης, επιφανειακών ραγάδων, βαθιών ουλών από εγχείρηση, ανεμοβλογιά, ακμή, κλπ. αλωπεκίας, ήπιας κυτταρίτιδας, ενώ για περιπτώσεις σοβαρής ακμής χρησιμοποιείται το ιώδες φως με ακίδες του ίδιου μήκους.

Η διαδικασία αυτή είναι απόλυτα ασφαλής, καθώς δεν κάνει τίποτα περισσότερο από το να ενεργοποιεί τον ίδιο τον οργανισμό να δουλέψει για την αντιγήρανσή του, αφού κινητοποιεί τους μηχανισμούς ανάπλασης του οργανισμού και αυξάνει την εντολή στους ινοβλάστες για τη σύνθεση νέου κολλαγόνου.

 

Αντενδείξεις

Η θεραπεία αντενδείκνυται σε άτομα με σακχαρώδη διαβήτη, ηπατική ή νεφρική νόσο, προβλήματα πήξης του αίματος, αυτοάνοσα δερματικά νοσήματα, καθώς και σε φορείς HIV ή ηπατίτιδας Β και C. Επίσης, το Photon Derma Roller δεν πρέπει να χρησιμοποιείται σε ενεργό ακμή, ανοιχτές πληγές, δερματικές μολύνσεις και ερεθισμένο δέρμα.

 

Μια εναλλακτική μέθοδος που βοηθά στην ανάπλαση του δέρματος και την αντιμετώπιση των ραγάδων είναι η θεραπεία λέιζερ Pixel

Η μέθοδος βασίζεται στην επιλεκτική καταστροφή του στόχου με μικρο-ακτίνες που εισχωρούν τμηματικά στην επιδερμίδα, αφήνοντας ανέπαφα τα σημεία, όπου οι ιστοί είναι υγιείς και επιταχύνοντας ως εκ τούτου τη διαδικασία της επούλωσης. H δράση του Pixel βασίζεται στην εξάχνωση των ιστών που έχουν υποστεί ζημιά και την αφαίρεση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος. Το laser «χαρτογραφεί» την επιδερμίδα σαν ένα πλέγμα αποτελούμενο από πολλά μικρά μικρά τμήματα (pixels) και στοχεύει μόνο σε αυτά που παρουσιάζουν την ένδειξη προβλήματος, όπως είναι οι ραγάδες. Με τη διατήρηση του περιβάλλοντος ιστού ανέπαφου, η ανάρρωση είναι ταχύτατη, καθώς ο οργανισμός απομακρύνει δια της λεμφικής οδού μόνο τα σωματίδια που «χτυπά» η ακτίνα του Pixel και η όψη του δέρματος αποκαθίσταται πολύ πιο γρήγορα, αφού ο τραυματισμός είναι τμηματικός και δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα. Κάθε συνεδρία διαρκεί μισή ώρα περίπου, ενώ η θεραπεία είναι ανώδυνη και δεν απαιτεί αναισθησία. Η ένταση της συσκευής είναι απόλυτα ελεγχόμενη και η θεραπεία μπορεί να γίνει πιο βαθιά ή πιο επιφανειακή, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος. Από την πορεία της θεραπείας ορίζεται και ο αριθμός των συνεδριών που συνιστάται να απέχουν μεταξύ τους τουλάχιστον 10-15 ημέρες.

Leave a reply