Πώς η εξωτερική εμφάνιση επηρεάζει την ψυχολογία μας

1)   Πώς αλλάζει η ψυχολογία / διάθεση των γυναικών μετά από μια πλαστική επέμβαση που αλλάζει κάτι από την εμφάνισή τους που τις ενοχλεί;

Όλοι γνωρίζουμε πόσο σημαντική είναι η εξωτερική εμφάνιση ιδιαίτερα των γυναικών και πόσο επηρεάζει την ψυχολογία τους. Σε κάποιες γυναίκες περισσότερο και σε άλλες λιγότερο. Πάντως η αλήθεια είναι πως ορισμένες ατέλειες είναι ικανές να επηρεάσουν αρκετά την ψυχολογία και την αυτοπεποίθηση τους. Είναι πολύ σημαντικό για τον πλαστικό χειρουργό να μπορέσει να βοηθήσει αυτές τις γυναίκες να διορθώσουν τις όποιες ατέλειες έχουν. Έτσι ώστε να διορθωθεί τόσο το ανατομικό κομμάτι αλλά ταυτόχρονα να τονωθεί και η ψυχολογία της γυναίκας. Είναι χαρακτηριστικό η χαρά και το χαμόγελο που συναντά ο πλαστικός χειρουργός στις γυναίκες μετά την επέμβαση κατά την οποία έχει διορθωθεί μια μεγάλη μύτη, το μικρό στήθος, ή έχουν αντιμετωπιστεί τα «ψωμάκια» από τα σημεία στα πόδια που τις ενοχλούν.

 

2)   Πόσο σημαντικό κριτήριο είναι για την διενέργεια μιας επέμβασης ο βαθμός ενόχλησης που μας προκαλεί μια ατέλεια;

Αποτελεί βασικό κριτήριο ιδιαίτερα για την γυναίκα να επισκεφτεί τον πλαστικό χειρουργό. Για να φτάσει μια γυναίκα στο ιατρείο ενός πλαστικού χειρουργού σημαίνει πως ο λόγος της επίσκεψής της είναι στα μάτια της αρκετά σημαντικός. Έτσι μπορεί η ατέλεια να είναι μια πολύ μικρή καμπουρίτσα στην μύτη, που για τους γύρω της το πρόβλημα να θεωρείται πολύ μικρό όμως εκείνη την ενοχλεί και στα δικά της μάτια φαντάζει μεγαλύτερο και να επηρεάζει στην αυτοπεποίθησή της. Έτσι λοιπόν ο πλαστικός χειρουργός διορθώνοντας αυτή την ατέλεια θα μπορέσει να τονώσει την αυτοπεποίθηση της γυναίκας. Βέβαια είναι πολύ σημαντικό ο πλαστικός χειρουργός να βρίσκει την ατέλεια η οποία χρειάζεται να διορθωθεί.

 

3)   Αν εσείς κρίνεται ότι μια γυναίκα δεν χρειάζεται επέμβαση αλλά η ίδια δηλώνει πως την ενοχλεί πολύ τι κάνετε;

Αν πράγματι δεν υπάρχει κάτι για να διορθώσουμε δεν προχωράμε στην επέμβαση. Αν το σημείο που χρειάζεται διόρθωση είναι πολύ μικρό, ενημερώνουμε την γυναίκα ότι η διόρθωση που θέλει να πραγματοποιηθεί είναι πολύ μικρή και εφόσον συμφωνεί προχωράμε στη διαδικασία και την διορθώνουμε. Έτσι λοιπόν αν είμαστε ειλικρινείς απέναντι στις γυναίκες αυτές θα πάρουνε την σωστή απόφαση στο αν θα προχωρήσουν στην επέμβαση ή όχι. Αν δεν υπάρχει κάτι το οποίο να χρειάζεται διόρθωση, τότε ενημερώνεται η γυναίκα ότι δεν χρειάζεται να υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

 

4)   Έχουμε την τάση να μεγαλοποιούμε τα ελαττώματά μας; Αν ναι γιατί;

Ορισμένοι άνθρωποι μεγαλοποιούν τα ελαττώματά τους και άλλοι όχι. Δεν αποτελεί δηλαδή χαρακτηριστικό γνώρισμα όλων των ανθρώπων. Αυτοί που τα μεγαλοποιούν μπορεί να έχουν έλλειψη αυτοπεποίθησης και το ελάττωμα αυτό να συνεισφέρει στην όλη κατάσταση. Μπορεί το ελάττωμα τους να έχει αποτελέσει στην παιδική ηλικία αιτία και να έχει δεχθεί το άτομο κάποια αρνητικά σχόλια, έτσι ώστε να το έχει επηρεάσει. Έτσι στα μάτια μας το ελάττωμα να φαντάζει ακόμη μεγαλύτερο από ότι είναι. Επίσης μπορεί κάποιος από το οικογενειακό μας περιβάλλον να έχει κάνει σχόλια για το ελάττωμα και αυτό να μας έχει επηρεάσει. Μέρος λοιπόν της δουλειάς ενός πλαστικού χειρουργού είναι μέσα από ορισμένες ερωτήσεις να προσπαθήσει να καταλάβει ποιος είναι ο λόγος που τον επισκέπτεται μια γυναίκα και τι ακριβώς περιμένει.

 

5)   Γιατί οι γυναίκες επιθυμούν σε μεγαλύτερο ποσοστό ν’ αλλάξουν κάτι στο σώμα τους;     

Πράγματι οι γυναίκες επιθυμούν σε μεγαλύτερο ποσοστό ν’ αλλάξουν κάτι στο σώμα τους. Αυτό σχετίζεται με την γυναικεία φύση και φιλαρέσκεια. Η ομορφιά άλλωστε είναι συνυφασμένη με την γυναικεία φύση. Η εξωτερική εμφάνιση είναι πολύ σημαντική για την αυτοπεποίθηση μιας γυναίκας. Είναι πολύ φυσικό λοιπόν οι γυναίκες ν’ ασχολούνται περισσότερο με την εξωτερική τους εμφάνιση. Υπάρχουν και αρκετοί άνδρες που ασχολούνται με την εξωτερική τους εμφάνιση σε μικρότερο βέβαια ποσοστό. Ποσοστό 20% – κατά μέσο όρο – των ασθενών των πλαστικών χειρουργών είναι άνδρες.

 

6)   Έχετε δει ακραίες περιπτώσεις ατόμων με διαστρεβλωμένη εικόνα;

Υπάρχουν και τέτοιες περιπτώσεις που μπορεί να συναντήσει κανείς στο ιατρείο ενός πλαστικού χειρουργού. Τα περιστατικά αυτά ευτυχώς είναι πολύ λίγα. Σε μια τέτοια περίπτωση, υπάρχει άρνηση από την πλευρά του πλαστικού χειρουργού να προχωρήσει στην επέμβαση και με τον κατάλληλο τρόπο δίνονται οι ανάλογες συμβουλές στην γυναίκα.

 

7)   Είναι τελικά η ομορφιά κάτι υποκειμενικό;

Η ομορφιά είναι και υποκειμενική και αντικειμενική. Υπάρχουν ορισμένοι κανόνες αρμονίας τους οποίους ακολουθούν τα περισσότερα πρότυπα ομορφιάς, στην οποία αρμονία λίγο έως πολύ με μερικές παρεκκλίσεις. Βέβαια έχει μεγάλη σημασία τι εικόνα έχουμε και εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας καθώς και τι ψυχική διάθεση έχουμε. Είναι πολύ σημαντικό να προσπαθούμε να βελτιώσουμε όχι μόνο την εξωτερική μας εικόνα, αλλά και τον τρόπο με τον οποίο βλέπουμε τον εαυτό μας. Ως πλαστικός χειρουργός κατανοώ ότι ορισμένοι άνθρωποι χρειάζονται και τη δική μας βοήθεια για να διορθώσουν κάποια ατέλεια η οποία τους ταλαιπωρεί. Εκεί παρατηρώ πως ο ρόλος του πλαστικού χειρουργού έρχεται να βοηθήσει με αυτό τον τρόπο να βελτιωθεί ταυτόχρονα και η ζωή ορισμένων ανθρώπων διορθώνοντας μια ατέλεια. Στο πέρασμα των χρόνων από την εμπειρία μου στην πλαστική χειρουργική, εντυπωσιάζομαι με το γεγονός ότι ένας άνδρας ή μια γυναίκα ταλαιπωρείται για αρκετά χρόνια, προτού βρει το σθένος ν’ απευθυνθεί στον πλαστικό χειρουργό.

 

8)   Πόσο σημαντικό είναι οι γυναίκες ν’ αγαπήσουν το σώμα τους;

Είναι πολύ σημαντικό για τις γυναίκες ν’ αγαπήσουν το σώμα τους. Να προσπαθούν ν’ ακολουθούν υγιεινά πρότυπα ζωής, διατροφής, άσκησης καθώς και να επωφεληθούν από τις μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής, ακολουθώντας τις εξελίξεις της. Έτσι ώστε ο συνδυασμός όλων αυτών να τους προσφέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα, να τις βελτιώνει και να τις ομορφαίνει. Να δείχνουν προς τα έξω όπως αυτές αισθάνονται.

Leave a reply