Ποιο PEEL σας ταιριάζει;

Το φθινόπωρο (και στο εξής όλη η περίοδος έως τις αρχές της Άνοιξης) είναι ιδανική εποχή για την εφαρμογή των peel, καθώς περιορίζεται η συχνότητα έκθεσης στον ήλιο και βέβαια η έντασή του. Επιπλέον, τώρα το δέρμα μας έχει μεγαλύτερη ανάγκη ανανέωσης μετά την ταλαιπωρία που έχει υποστεί από τον ήλιο το Καλοκαίρι. Αν, λοιπόν, θέλετε να ανανεώσετε σε βάθος την επιδερμίδα σας με μια μη τραυματική και ασφαλή θεραπεία, τώρα θα πρέπει να απευθυνθείτε στο γιατρό σας (δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό) και να ξεκινήσετε τις εφαρμογές κάποιου peel. Μαζί του θα αποφασίσετε τι ταιριάζει καλύτερα στην επιδερμίδα σας, ώστε η επιλογή να εξατομικευτεί στο πρόβλημα, στο ιατρικό ιστορικό σας, αλλά και στις συνήθειές σας Διαβάζοντας, λοιπόν, όσα μας αποκαλύπτουν οι ειδικοί στη συνέχεια, θα γνωρίζετε από πριν αν είστε ή όχι έτοιμες να κάνετε φέτος ένα peel.

 

Μεσαία και βαθιά χημικά peel (TCA, Phenol)

Τι είναι: Πρόκειται για peel μέτριας (TCA- τριχλωροξικό οξύ) έως πολύ ισχυρής (φαινόλη) έντασης που διεισδύουν σε βάθος, φθάνοντας, ανάλογα με το βαθμό συγκέντρωσης της ουσίας και το χρόνο που θα παραμείνουν στο δέρμα, ακόμα και στο χόριο (τη στιβάδα του δέρματος κάτω από την επιδερμίδα.).

Διαδικασία: ο γιατρός απλώνει ομοιόμορφα την ουσία, επάνω σε καθαρό δέρμα για 10 – 15 λεπτά και την αφαιρεί όταν στο πρόσωπο παρουσιαστεί μια λεύκανση, η οποία ύστερα από περίπου 20 λεπτά αντικαθίσταται από ερυθρότητα.

Τι επιτυγχάνουν: λείανση της επιδερμίδας, ανάπλαση του κουρασμένου δέρματος, «σβήσιμο» βαθύτερων ή λεπτότερων ρυτίδων, απομάκρυνση ουλών, υποχώρηση των πανάδων, διόρθωση δυσχρωμιών και αποκατάσταση της λαμπερής όψης του προσώπου. Το αποτέλεσμα εξαρτάται πάντα από την ένταση του peel που θα επιλέξει ο γιατρός, δηλαδή από τη σύσταση και την πυκνότητα της κάθε ουσίας, σε συνδυασμό με το χρόνο παραμονής και δράσης της πάνω στο δέρμα.

Τι να προσέξουμε μετά την εφαρμογή: τα peel δρουν προκαλώντας ένα ελεγχόμενο χημικό έγκαυμα, το οποίο είναι ακίνδυνο εφόσον τηρηθούν οι οδηγίες του γιατρού και ληφθούν οι απαραίτητες προφυλάξεις. Για ένα διάστημα 7 – 10 ημερών συστήνεται η παραμονή στο σπίτι, προκειμένου το δέρμα να επουλωθεί και να αποφευχθεί ο κίνδυνος μολύνσεων, ερεθισμών ή δυσχρωμιών από την έκθεση στον ήλιο. Επιστρέφοντας στις καθημερινές δραστηριότητες, η αντιηλιακή προστασία είναι τελείως απαραίτητη για αρκετό καιρό μετά τη θεραπεία (έως και 4 μήνες). Σε κάποιες περιπτώσεις, κάποια ήπια αντιβίωση μπορεί να χορηγηθεί προληπτικά για την αποφυγή επιπλοκών. Στα βαθιά peel με φαινόλη, ο χρόνος αποθεραπείας μπορεί να διαρκέσει για διάστημα έως και δυο εβδομάδων, μετά το οποίο η γυναίκα, μπορεί να γυρίσει στην εργασία της, αλλά και να χρησιμοποιήσει δερματολογικά ελεγμένα προϊόντα  make-up.

Αντιδράσεις – παρενέργειες: γενικά τα χημικά peel δεν θεωρούνται θεραπείες με αυξημένο ρίσκο. Ενδέχεται, ωστόσο, να παρουσιαστούν κάποιες αναμενόμενες και απόλυτα ελεγχόμενες παρενέργειες. Το πρόσωπο παρουσιάζει ερυθρότητα και έντονη απολέπιση, ενώ είναι πιθανό να υπάρχει η αίσθηση καψίματος και κνησμού. Τα ισχυρά TCA peel, καθώς και η φαινόλη μπορούν κάποτε να προκαλέσουν έντονο ερεθισμό, έως και οίδημα, στο πρόσωπο και στα μάτια. Ενδεχόμενοι πονοκέφαλοι και ημικρανίες αντιμετωπίζονται με απλά παυσίπονα, τύπου παρακεταμόλης. Τα χημικά peel είναι μια απλή και ασφαλής αισθητική πράξη όταν εφαρμόζεται από ειδικευμένο γιατρό, η εμπειρία του οποίου, θα ελαχιστοποιήσει την πιθανότητα εκδήλωσης ανεπιθύμητων δυσχρωμιών μετά τη θεραπεία.

Αντενδείξεις: ο μεγαλύτερος κίνδυνος στα βαθιά peel οφείλεται στη συστηματική απορρόφηση της φαινόλης (ενδεχομένως και του τριχλωροξικού οξέος σε μεγάλη συγκέντρωση) και είναι η εμφάνιση καρδιακών αρρυθμιών κατά τη διάρκεια της εφαρμογής. Γι΄αυτό συστήνεται να το αποφεύγουν γυναίκες με ιστορικό καρδιοπαθειών. Επίσης μπορεί να προκληθεί τοπική αναζωπύρωση του επιχείλιου έρπητα, που είναι πιθανό να επεκταθεί σε όλη την περιοχή που θα υποβληθεί στη θεραπεία. Για το λόγο αυτό χρειάζεται η λήψη προφυλακτικής κατασταλτικής θεραπείας, για μερικές ημέρες πριν το peel. Επιπλέον, τα  χημικά peel δεν ενδείκνυνται για άτομα με σκουρόχρωμο δέρμα. Επίσης άτομα που η δουλεία τους τα αναγκάζει να εκτίθενται διαρκώς στον ήλιο ή έχουν υπερευαισθησία στο δέρμα από τη λήψη φαρμάκων (π.χ ισοτρετινοϊνη) είναι καλύτερα να αναζητήσουν άλλες λύσεις.

Διάρκεια αποτελεσμάτων-επαναλήψεις: ένα peel μέτριας έντασης μπορεί να εφαρμοστεί κάθε 4-6 μήνες, επιτυγχάνοντας συνήθως το επιθυμητό αποτέλεσμα μετά την Τρίτη συνεδρία. Ένα πολύ ισχυρό peel φαινόλης κάνει τα αποτελέσματα του ορατά από την πρώτη θεραπεία και δεν συνιστάται να επαναληφθεί (σίγουρα όχι πριν παρέλθει ένας χρόνος τουλάχιστον).

 

ΕΠΙΦΑΝΕΙΑΚΟ AHA PEEL ΜΕ ΟΡΓΑΝΙΚΑ ΟΞΕΑ

ΤΙ ΕΊΝΑΙ: πρόκειται για ένα ελαφρύ διάλυμα από οργανικά οξέα (ΑΗΑ) τα οποία βρίσκονται όχι μόνο στα φρούτα (ταρταρικό οξύ, όπως έχει επικρατήσει), αλλά ακόμη και στο γάλα (λακτικό οξύ) ή στη ζάχαρη (γλυκολικό οξύ).

ΔΙΑΔΙΚΑΣΙΑ: Δεν θα χρειαστείτε περισσότερα από 10 λεπτά στο ιατρείο, όπου ο γιατρός εφαρμόζει πάνω σε καθαρό δέρμα, το διάλυμα το οποίο μπορεί να προκαλέσει ένα ελαφρύ κάψιμο για όσο χρόνο δρα, πάνω στο δέρμα.

ΤΙ ΕΠΙΤΥΓΧΑΝΕΙ: βελτιώνει τις μελαχρωματικές βλάβες, όπως είναι οι πανάδες, καθώς και τις λεπτές ρυτίδες που προσδίδουν στο δέρμα μια κουρασμένη όψη, ανανεώνει την εμφάνιση του προσώπου, δεν αντιμετωπίζει όμως έντονες ουλές ή αύλακες. Μπορεί ωστόσο, να συμβάλει σημαντικά  στην αντιμετώπιση των προβλημάτων από αυξημένη σμηγματόρροια και ακμή, ειδικότερα, αν λειτουργήσει ως συμπληρωματική θεραπεία, ενισχύοντας την επίδραση τοπικών σκευασμάτων.

ΤΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΤΗΝ ΕΦΑΡΜΟΓΗ: το AHA peel δεν απαιτεί περίοδο αποθεραπείας. Η αντιηλιακή προστασία όμως, είναι απαραίτητη από την αρχή μιας και δεν απαιτείται παραμονή στο σπίτι και μπορείτε να επιστρέψετε αμέσως στις καθημερινές σας δραστηριότητες. Δεν απαγορεύεται η χρήση καλλυντικών αρκεί, να συμβουλευτείτε πρώτα το γιατρό σας.

ΑΝΤΙΔΡΆΣΕΙΣ/ΠΑΡΕΝΕΡΓΕΙΕΣ: η ερυθρότητα που παρουσιάζει το πρόσωπο μετά τη θεραπεία υποχωρεί μέσα σε λίγες ημέρες, ενώ με την καλή ενυδάτωση αντιμετωπίζεται η ξηρότητα και κάποια μικρά συμπτώματα καψίματος, ή κνησμού που μπορεί να αισθανθείτε. Η ήπια απολέπιση είναι επίσης αναμενόμενη.

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΩΝ/ΕΠΑΝΑΛΗΨΕΙΣ: αρχικά, τα αποτελέσματα μπορεί να είναι ανεπαίσθητα έως αδιόρατα. Με την επανάληψη πολλών εφαρμογών, θα παρατηρήσετε μια βελτίωση της όψης και της υφής της επιδερμίδας σας, ενώ σταδιακά «σβήνουν» τα σημάδια από σπυράκια, ή μελάσματα. Γενικά τα επιφανειακά peelμπορούν να επαναλαμβάνονται κάθε 10 μέρες, το πολύ έως 10 φορές το χρόνο.

 

PEEL ME ΜΙΚΡΟΚΡΥΣΤΑΛΛΟΥΣ

(microdermabrasion)

Τι είναι: μια μέθοδος ανανέωσης προσώπου με μικροκρυστάλλους που επιτυγχάνει ελαφρά απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων από την επιδερμίδα και βοηθά το δέρμα να παράγει νέο κολλαγόνο και ελαστίνη.  Η μικροκυκλοφορία βελτιώνεται, παράγονται νέα κύτταρα και η επιδερμίδα στο σημείο όπου εφαρμόζεται η θεραπεία γίνεται πιο φρέσκια και ελαστική.

Διαδικασία: γίνεται χρήση απ’το γιατρό, μιας ειδικής συσκευής, η οποία εφαρμόζει τοπικά – στην περιοχή που παρουσιάζει το πρόβλημα – υψηλή αναρρόφηση, θερμική δράση και ισχυρή κινητική ενεργεία μικροκρυστάλλων (συνήθως πρόκειται για οξείδιο του αλουμινίου). Στην ουσία, πραγματοποιείται ελεγχόμενη απόξεση της επιφάνειας της επιδερμίδας.

Τι επιτυγχάνει: βελτιώνει σημαντικά την υφή της επιδερμίδας, η οποία ανακτά τη λάμψη και την ελαστικότητα της. Μπορεί να βοηθήσει σημαντικά στην εξάλειψη ουλών της ακμής, δυσχρωμιών και κηλίδων, καθώς και σε μελαχρωματικά προβλήματα. Επίσης, επιτυγχάνει την εξάλειψη λεπτών ρυτίδων και μειώνει τη λιπαρότητα του δέρματος, κάνοντας τους πόρους να δείχνουν σταδιακά πιο μικροί.

Τι να προσέξουμε μετά την εφαρμογή: η εφαρμογή προϊόντων υψηλής αντιηλιακής προστασίας, είναι απαραίτητη, καθώς η επιδερμίδα μετά την απόξεση, γίνεται πιο ευαίσθητη και λεπτή, ενώ η ανεξέλεγκτη έκθεση στον ήλιο μπορεί να προκαλέσει μόνιμη αλλαγή του χρώματος στα σημεία που υποβλήθηκαν στη θεραπεία. Γενικά, δεν απαιτείται χρόνος αποθεραπείας και μπορείτε χωρίς κανένα πρόβλημα, να επιστρέψετε αμέσως στις καθημερινές σας δραστηριότητες.

Αντιδράσεις/παρενέργειες: η ελαφριά ερυθρότητα του προσώπου μετά την κάθε συνεδρία, είναι αναμενόμενη.

Αντενδείξεις: η μέθοδος εφαρμόζεται με ασφάλεια ανεξάρτητα από τον τύπο του δέρματος ή το φωτότυπο. Αντενδείκνυται  μόνο κατά τη διάρκεια λήψης δυνατών φαρμάκων που προκαλούν υπερευαισθησία στην επιδερμίδα, (π.χ ισοτρετινοϊνη) και ενώ θεωρείται ιδανική θεραπεία για την απομάκρυνση ουλών, δεν συνιστάται τις περιόδους που η ακμή βρίσκεται σε έξαρση.

Διάρκεια αποτελεσμάτων/επαναλήψεις: στις περισσότερες περιπτώσεις η ανανέωση επιτυγχάνεται μέσα από έναν αριθμό συνεδριών, οι οποίες είναι ανάλογες με το πρόβλημα (συνήθως 6-7). Ανάμεσα στις συνεδρίες είναι απαραίτητο να μεσολαβεί ένα διάστημα τουλάχιστον μιας εβδομάδας. Από την πρώτη κιόλας συνεδρία, το δέρμα είναι αισθητά απαλότερο και το τελικό αποτέλεσμα είναι άμεσα ορατό μετά το τέλος των επισκέψεων. Η θεραπεία συμβάλει στην ανάπλαση των δομών του δέρματος σε βάθος, με αποτελέσματα που διαρκούν για πολλά χρόνια και παρατείνονται με την επανάληψη της θεραπείας ανά τακτά χρονικά διαστήματα.

 

Crash test…

 

Επιχειρώντας μια σύγκριση των διαφορετικών μεθόδων, εφόσον εφαρμόζονται σε πανομοιότυπες συνθήκες, όπως μας τονίζει ο κύριος Γαϊτάνης, καθεμία παρουσιάζει τα δικά της πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα.

Τα επιφανειακά AHA  peel παρουσιάζουν μηδενικό ρίσκο, εφαρμόζονται χωρίς επιπλοκές σε κάθε τύπο δέρματος και αποτελούν εναλλακτική λύση για άτομα που δεν μπορούν να διαθέσουν τον απαιτούμενο χρόνο αποθεραπείας ενός TCA peel. Ωστόσο, μετά από αρκετές συνεδρίες, αντιμετωπίζουν ελαφριές επιδερμικές ατέλειες.

 

Τα μεγάλου βάθους χημικά peel με κύριο συστατικό τη φαινόλη, εκτός από το μεγάλο απαιτούμενο χρόνο παραμονής στο σπίτι, εκδηλώνουν συχνότερα επιπλοκές, (δυσχρωμίες, ερεθισμούς, οιδήματα) και επιπλέον αντενδείκνυνται σε αρκετές ομάδες ατόμων. Ωστόσο η βελτίωση που επιτυγχάνουν, είναι εντυπωσιακή. Τα ίδια υπέρ και κατά σε κάποια μικρότερη κλίμακα, ισχύουν για τα μεσαίου βάθους χημικά peel TCA.

Το microdermabrasion συγκεντρώνει περισσότερα πλεονεκτήματα από την άποψη ότι συνδυάζει ικανοποιητικά αποτελέσματα με ελάχιστο ρίσκο (εφόσον υπάρχει απόλυτος έλεγχος από το γιατρό), χωρίς παράλληλα να απαιτεί χρόνο ανάρρωσης ή φαρμακευτική αγωγή. Από την πρώτη συνεδρία, μπορούμε να διακρίνουμε τη διαφορά, ενώ έπειτα από κάποιες θεραπείες τα αποτελέσματα είναι

Leave a reply