Πλαστικός χειρουργός και ρυτιδοπλαστική (Facelift)

Σκοπός της ρυτιδοπλαστικής (facelift) είναι να βελτιώσει την εξωτερική εμφάνιση του προσώπου μιας γυναίκας κάνοντάς την να δείχνει νεότερη, διατηρώντας όμως τα φυσικά χαρακτηριστικά και τη συμμετρία του προσώπου της. Με αποτέλεσμα μετά την επέμβαση να φαίνεται πιο ξεκούραστη και φρέσκια, χωρίς να γίνεται αντιληπτό ότι έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση. Ο πλαστικός χειρουργός με ειδικές τεχνικές σφίγγει το επιφανειακό απονευρωτικό δίκτυο και τους μυς του προσώπου και τα επαναφέρει στην αρχική νεανική τους θέση, ενώ στη συνέχεια απομακρύνει το περίσσιο δέρμα. Πολλές φορές η ρυτιδοπλαστική συνδυάζεται και με άλλες επεμβάσεις της πλαστικής χειρουργικής, όπως είναι η βλεφαροπλαστική.

Το αποτέλεσμα ενός facelift για να είναι φυσικό και να έχει διάρκεια, θα πρέπει μαζί με το τράβηγμα του δέρματος να τραβηχτούν και οι ιστοί που βρίσκονται κάτω από το δέρμα. Αναφορικά με την ιδανική ηλικία που μπορεί να πραγματοποιηθεί face lift δεν υπάρχει σαφής χρονικός περιορισμός, εξαρτάται από το πρόβλημα, πότε μια γυναίκα θεωρεί κατάλληλη περίοδο για την ίδια να προχωρήσει σε μια τέτοια επέμβαση. Είναι χρήσιμο για μια γυναίκα να γνωρίζει πως σε όσο καλύτερη κατάσταση βρίσκεται το δέρμα της και οι ιστοί του προσώπου, τόσο καλύτερο θα είναι και το αποτέλεσμα. Ενδεικτικά μια καλή ηλικία για facelift είναι από τα 45 έως 55. Βέβαια, η κατάσταση του δέρματος μπορεί να διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, ακόμη και αν βρίσκονται στην ίδια ηλικία, ανάλογα με την καταπόνηση και με την γενετική προδιάθεση.

To facelift διακρίνεται σε μικρό (mini) και μεγάλο (max), ανάλογα με την έκταση της κινητοποίησης των ιστών και το μέγεθος του προβλήματος. Το mini facelift ενδείκνυται συνήθως σε περιπτώσεις που το δέρμα εμφανίζει ελαφριά χαλάρωση. Στις περιπτώσεις που η χαλάρωση είναι πολύ σοβαρή πραγματοποιείται το full facelift, που διαφέρει από το mini facelift, στο γεγονός ότι είναι πολύ μεγαλύτερη η κινητοποίηση των ιστών. Στην περίπτωση αυτή η ανάρρωση διαρκεί 2-3 εβδομάδες.

Leave a reply