Πλαστικός χειρουργός: Αυξητική χειλιών με υαλουρονικό

 • Πώς γίνεται η εφαρμογή του υαλουρονικού οξέως από τον πλαστικό χειρουργό;

Το υαλουρονικό οξύ, είναι φιλικό προς το ανθρώπινο δέρμα (είναι φυσιολογικό συστατικό του οργανισμού μας) και δεν προκαλεί αλλεργίες. Χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή για να γεμίσει επιφανειακές αλλά και πιο βαθιές ρυτίδες στο πρόσωπο ή για να δώσει όγκο σε χείλη, ζυγωματικά και βαθουλωμένα μάγουλα. Έχοντας προηγηθεί τοπική αναισθησία, ο γιατρός εγχύει με ένεση το υλικό στην περιοχή των ρυτίδων, καλύπτοντας τα κενά που αφήνει ο χρόνος. Η διόρθωση είναι άμεση ενώ για 2-3 μέρες μπορεί να υπάρχει στην περιοχή πρήξιμο, κοκκινίλα ή ήπια ευαισθησία, τα οποία όμως, υποχωρούν στη συνέχεια.

 • Τι ακριβώς είναι η εν λόγω ουσία και γιατί την προτιμάμε;

Το υαλουρονικό οξύ είναι μια ουσία που παρασκευάζεται στο εργαστήριο, δεν είναι ούτε ανθρώπινης ούτε ζωικής προέλευσης. Χρησιμοποιείται τα τελευταία 15 χρόνια με προβλέψιμα αποτελέσματα. Την προτιμάμε γιατί δεν δημιουργεί προβλήματα μετά την εφαρμογή της, ούτε κοκκιώματα.

 • Χρειάζεται αναισθησία η θεραπεία; Είναι επώδυνη;

Ο γιατρός κάνει πρώτα μικρές αναισθητικές ενέσεις μέσα στο στόμα για να μουδιάσει αρχικά τα νεύρα που νευρώνουν αισθητικά τα χείλη. Αφού περάσουν 5 λεπτά περίπου προχωρά στην αύξηση του όγκου των χειλιών με το ενέσιμο ζελ του υαλουρονικού οξέως.

 • Υπάρχουν παρενέργειες;

Οι πιθανές παρενέργειες που μπορεί να υπάρξουν αμέσως μετά την έγχυση με το υαλουρονικό είναι συνήθως ένα ελαφρύ πρήξιμο, το οποίο αντιμετωπίζεται με πάγο και κατάλληλη περιποίηση του δέρματος.

 • Τι πρέπει να προσέξει η ενδιαφερόμενη μετά τη θεραπεία;

Μετά τη θεραπεία χρειάζεται προσοχή στην καθαριότητα της περιοχής του στόματος για 2-3 ημέρες, μιας και έχουν γίνει μικρές τρυπούλες στην περιοχή. Καλό θα ήταν για τις πρώτες 24 ώρες μετά την εφαρμογή να ακολουθηθεί μία ελαφριά διατροφή, με μαλακές τροφές έτσι ώστε να μην κουράζουμε τα χείλη. Σε περίπτωση που εμφανιστεί ξηρότητα στο δέρμα θα χρειαστεί αρκετή ενυδάτωση με ένα στικ τύπου liposan ή ακόμη και με απλή βαζελίνη.

 • Σε ποιές περιπτώσεις ενδείκνυται και πότε αποφεύγεται;

Το υαλουρονικό οξύ ενδείκνυται σε όλες τις περιπτώσεις όπου μια γυναίκα θέλει να βελτιώσει το σχήμα των χειλιών της ή να τους δώσει όγκο λιγότερο ή περισσότερο και το αποτέλεσμα να είναι όσο γίνεται πιο φυσικό. Το υαλουρονικό είναι καλό να αποφεύγεται όταν παρουσιάζονται διάφορα τοπικά προβλήματα στην περιοχή που θα γίνει η εφαρμογή, όπως ενεργός έρπης, μολύνσεις ή κάποια άλλη ευαισθησία στο δέρμα. Επίσης αν υπάρχει υπερευαισθησία στο υαλουρονικό, αν η γυναίκα πάσχει από αυτοάνοσα νοσήματα, ή από ζαχαρώδη διαβήτη.

 • Πόσο φυσικό είναι το αποτέλεσμα;

Η φυσικότητα του αποτελέσματος εξαρτάται από την τρόπο που θα γίνει η έγχυση, καθώς επίσης και στο αποτέλεσμα που επιθυμεί να έχει η κάθε γυναίκα. Ορισμένες γυναίκες ζητούν από τον πλαστικό χειρουργό χείλη με αρκετά μεγάλο όγκο – οπότε εκεί το αποτέλεσμα μπορεί να ξεφύγει από τα πλαίσια της αισθητικής και της αρμονίας, στις περισσότερες περιπτώσεις οι γυναίκες επιθυμούν φυσικό αποτέλεσμα.

 • Χρειάζεται επανάληψη και μετά από πόσο καιρό;

Το αποτέλεσμα που προσφέρει το υαλουρονικό οξύ στα χείλη υποχωρεί σταδιακά μετά από 6 έως 12 μήνες, οπότε και θα χρειαστεί να γίνει επανάληψη της εφαρμογής. Τα συστατικά που διαθέτουν τα ενέσιμα τελευταίας γενιάς είναι πολύ καλής ποιότητας και έχουν εξελιχθεί αρκετά με αποτέλεσμα να διαρκούν περισσότερο.

 • Η συχνότητα της επανάληψης εξαρτάται από ατομικούς παράγοντες; Ποιοί είναι αυτοί;

Η συχνότητα της επανάληψης εξαρτάται από την αντίδραση που θα έχει στο υαλουρονικό το δέρμα της κάθε γυναίκας. Έτσι μπορεί σε κάποιες τα συστατικά του υαλουρονικού να διασπώνται πιο γρήγορα, ενώ σε κάποιες άλλες το υλικό να διατηρείται για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Έχουν υπάρξει περιστατικά που η διάρκεια του υαλουρονικού έφτασε ακόμη και τον 1,5 χρόνο! Επίσης, ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει την διάρκεια του αποτελέσματος είναι ο τρόπος με τον οποίο κινεί η κάθε γυναίκα τα χείλη της, δηλαδή αν μιλάει πολύ, αν τα δαγκώνει. Οι κινήσεις αυτές συμβάλλουν στην ταχύτερη απορρόφηση του υαλουρονικού.

 • Από ποιά ηλικία και μετά μπορεί κανείς να κάνει θεραπεία με υαλουρονικό;

Δεν υπάρχει συγκεκριμένη ηλικία από την οποία μπορεί να ξεκινήσει μια γυναίκα θεραπεία με υαλουρονικό στα χείλη της. Μπορεί μια κοπέλα ακόμη και 20 ετών να επιθυμεί να βελτιώσει την εμφάνιση των χειλιών της. Είτε λόγω έλλειψης αυτοπεποίθησης, δίνοντας λίγο παραπάνω όγκο στα χείλη της, θέλει έτσι να νιώσει καλύτερα. Στην πλειοψηφία τους οι γυναίκες που επιθυμούν να αυξήσουν τον όγκο στα χείλη τους είναι ηλικίας 35 ετών και άνω. Σε αυτές λόγω της φυσικής διαδικασίας γήρανσης έχει χαθεί ο όγκος στα χείλη και το πρόσωπό τους δείχνει λιγότερο νεανικό και αρκετά άδειο στην περιοχή των χειλιών. Ειδικά στις μεγαλύτερες γυναίκες, ηλικίας 45-50 ετών, τα χείλη αδειάζουν σημαντικά και χρειάζονται έγχυση με υαλουρονικό για να γεμίσουν οι περιοχές αυτές.

 • Εκτός από τον όγκο, τι άλλο πετυχαίνει στα χείλη το υαλουρονικό; Ενυδάτωση;

Το υαλουρονικό οξύ εκτός από τις ρινοπαρειακές, που εφαρμόζεται συνήθως μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε όλο το πρόσωπο, βέβαια με τη μορφή της μεσοθεραπείας. Στην περιοχή των χειλιών συνήθως δεν επιτυγχάνουμε ενυδάτωση, αλλά αντίθετα το δέρμα εκεί δημιουργεί μια πιο ξηρή όψη και χρειάζεται επιπλέον ενυδάτωση στα χείλη, μετά την εφαρμογή.

 Στο παρελθόν γινόταν χρήση σιλικόνης στα χείλη. Πότε σταμάτησε και γιατί;

Η σιλικόνη έχει σταματήσει να χρησιμοποιείται στις περισσότερες χώρες του κόσμου. Βέβαια εξακολουθεί να εφαρμόζεται σε ορισμένες χώρες όπως στη Γαλλία. Η σιλικόνη παρόλο που προσφέρει μόνιμο αποτέλεσμα, σε ορισμένες γυναίκες δημιουργεί πάρα πολύ άσχημα κοκκιώματα (ογκίδια) τα οποία προκαλούν δυσμορφία και ανωμαλία στην επιφάνεια των χειλιών. Για να αφαιρεθούν αυτά θα χρειαστεί να γίνουν είτε ενέσεις κορτιζόνης, είτε να υποβληθεί η γυναίκα σε χειρουργική επέμβαση!

 • Σχετικά με τις ενέσεις κολλαγόνου στα χείλη, ποιά είναι η άποψή σας;

Οι ενέσεις κολλαγόνου αποτελούν την πρώτη μορφή ενέσεων που χρησιμοποιήθηκε για να γεμίσουν ρυτίδες ή να επιτύχουμε αύξηση  στα χείλη, πριν από 15 χρόνια περίπου. Τα μειονεκτήματα της μεθόδου αυτής ήταν ότι χρειαζόταν να προηγηθεί μερικές εβδομάδες πριν την εφαρμογή ένα τεστ ευαισθησίας, καθώς επίσης στην μορφή που χρησιμοποιούνταν για την αύξηση των χειλιών ή για το γέμισμα των ρυτίδων, το αποτέλεσμά τους δεν είχε μεγάλη διάρκεια. Γι’ αυτό άλλωστε οι ενέσεις κολλαγόνου θεωρούνται πλέον ξεπερασμένες και αντικαταστάθηκαν από τις ενέσεις με υαλουρονικό οξύ.

 • Το πλεονέκτημα του υαλουρονικού έγκειται στην αργή του απορρόφηση;

Το υαλουρονικό οξύ απομακρύνεται σταδιακά από τον οργανισμό με τη βοήθεια των μακροφάγων. Ο οργανισμός το αναγνωρίζει σαν ξένο σώμα, άλλωστε πρόκειται για ξένο σώμα και στέλνει ειδικά κύτταρα στην περιοχή εκείνη και το αποδομεί – το διαλύει. Επίσης το υαλουρονικό οξύ απομακρύνεται και με τη βοήθεια ενός άλλου μηχανισμού, εκείνου της μηχανικής δράσης. Πρόκειται για ένα τζελ το οποίο ενώ βρίσκεται στριμωγμένο ανάμεσα στο δέρμα και στους μυς, όταν κινούμε το πρόσωπό μας, συσπώντας τους μυς, οπότε συσπάτε και το δέρμα, το τζελ αυτό λόγω της μηχανικής πίεσης πιέζεται και έτσι αδειάζει και απομακρύνεται. Το υαλουρονικό έχει φτιαχτεί έτσι ώστε να είναι όσο το δυνατόν πιο συμβατό με το ανθρώπινο δέρμα και αυτό μιας και υπάρχει και στο σώμα μας υαλουρονικό. Έτσι ώστε η διαδικασία αυτή να είναι όσο πιο αργή γίνεται, χωρίς να εμφανιστούν παρενέργειες.

 • Πώς ακριβώς γίνεται αυτή; Ποιά διαδικασία συντελείται εντός των χειλιών;

Στην αρχή ο γιατρός κάνει μικρές ενεσούλες μέσα στο στόμα για να μουδιάσει τα νεύρα που νευρώνουν αισθητικά τα χείλη και αφού περάσουν 5 λεπτά περίπου προχωρά στην αύξηση του όγκου των χειλιών με το ενέσιμο ζελ του υαλουρονικού οξέως. Οι μικρές ενεσούλες που πραγματοποιούνται στο περίγραμμα των χειλιών, προσφέρουν όγκο στα σημεία που χρειάζεται. Για να προκύψει ένα φυσικό αποτέλεσμα χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά τη διάρκεια της εφαρμογής για να μην είναι εμφανές μετά πως η γυναίκα έχει υποβληθεί σε αύξηση χειλιών.

 • Ποιές άλλες θεραπείες για τα χείλη σήμερα θεωρούνται ξεπερασμένες ή ακατάλληλες και γιατί;

Η μόνη θεραπεία που μπορεί να θεωρηθεί σήμερα ακατάλληλη είναι αυτή με τη χρήση σιλικόνης, λόγω των προβλημάτων που προαναφέραμε. Άλλες θεραπείες που χρησιμοποιούνται για τα χείλη αλλά δεν είναι ξεπερασμένες και διαθέτουν τις κατάλληλες ενδείξεις είναι το γέμισμα με λίπος, γέμισμα υδροξυαπατίτης.

 • Τι αναμένουμε για το μέλλον;

Αυτό που αναμένεται μελλοντικά είναι να βελτιωθεί το υαλουρονικό οξύ ακόμη περισσότερο και να αυξηθεί η διάρκειά του τουλάχιστον 1,5 χρόνο. Σε αυτή την κατεύθυνση προσανατολίζονται οι εταιρείες που ασχολούνται με το συγκεκριμένο υλικό.  Παράλληλα, έχουν βελτιωθεί πάρα πολύ και οι τεχνικές με την αυτόλογη μεταμόσχευση λίπους, διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός παίρνει λίπος από ένα σημείο του σώματος της γυναίκας και το μεταφέρει στα χείλη της, έτσι ώστε να έχουμε την επιθυμητή αύξηση. Η τεχνική αυτή δεν συνιστάται σε γυναίκες που πραγματοποιούν για πρώτη φορά αύξηση του όγκου στα χείλη τους, καλό θα είναι αν επιθυμούν την ενίσχυση με λίπος να γίνει σε επόμενες εφαρμογές.

Leave a reply