Πλαστική χειρουργική: Ρινοπλαστική για αρμονικό πρόσωπο

Μια γαμψή, καμπουρωτή ή ακόμα και μεγάλη μύτη, μπορεί να ενοχλεί και να μειώνει την αυτοπεποίθησή μας, ενώ κάποιες φορές αποτελεί αντικείμενο ενοχλητικών σχολίων. Ειδικά κοιτώντας την από το πλάι, (γι’ αυτό και αρκετοί ασθενείς με γαμψή μύτη αποφεύγουν τις φωτογραφήσεις προφίλ). Τέτοιες περιπτώσεις μπορούν να μεταμορφωθούν με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής και την επέμβαση της ρινοπλαστικής. Μια μεγάλη κατηγορία επεμβάσεων στη μύτη πραγματοποιείται σε γυναίκες με «αρρενωπά» χαρακτηριστικά (μέγεθος, σχήμα), που δεν ταιριάζουν με τα υπόλοιπα γυναικεία στοιχεία του προσώπου τους. Άλλωστε η μύτη αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου μας, με αποτέλεσμα να είμαστε αρκετά ευαισθητοποιημένοι σχετικά με το μέγεθος, το σχήμα και την ποιότητα του δέρματός της. Η προσοχή στην λεπτομέρεια  είναι απαραίτητη, σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη, γιατί μερικά χιλιοστά διαφοράς μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εξωτερική εμφάνιση της μύτης και μερικές φορές και την αναπνοή.

Η διαδικασία

Η επέμβαση εκτελείται συνήθως χρησιμοποιώντας γενική αναισθησία και δεν απαιτείται πάντα παραμονή στο νοσοκομείο. Στο χειρουργείο ο γιατρός θα διορθώσει τις ατέλειες της μύτης σας αποκαθιστώντας πλήρως τη λειτουργία και την εικόνα της.

 Μετά την επέμβαση

Κατά την πρώτη μετεγχειρητική περίοδο θα χρειαστεί να τοποθετηθεί ελαφρύς νάρθηκας ειδικού σχήματος ώστε τα οστά και οι χόνδροι της μύτης να σταθεροποιηθούν στη νέα θέση τους, αλλά και για να περιοριστεί το οίδημα. Εντός της μύτης τοποθετούνται γάζες, οι οποίες παραμένουν στη θέση τους για 24 ώρες.

 Διάρκεια αποθεραπείας

Ο νάρθηκας θα αφαιρεθεί ύστερα από 7 ημέρες, ενώ το πρήξιμο και οι εκχυμώσεις θα υποχωρήσουν σταδιακά σε διάστημα 2 έως 3 εβδομάδων. Τα ράμματα πραγματοποιούνται εσωτερικά και είναι απορροφήσιμα. Το οίδημα υποχωρεί σιγά σιγά μέσα στις επόμενες εβδομάδες και η μύτη φτάνει στην τελική της μορφή μέσα σε 2-3 μήνες περίπου. Εάν έχει γίνει εκτεταμένη επέμβαση στο ακρορρίνιο, η πλήρης απορρόφηση του οιδήματος μπορεί να κάνει 9-12 μήνες ή και ακόμη περισσότερο.

Στόχος της ρινοπλαστικής είναι να επιτευχθεί ένα φυσικό αποτέλεσμα στην εικόνα της μύτης, να αποκατασταθεί η λειτουργικότητα της, πάντα σε αρμονία με το υπόλοιπο πρόσωπο.

Leave a reply