Πλαστική χειρουργική μύτης

Η πλαστική χειρουργική της μύτης ή ρινοπλαστική όπως λέγεται έχει σαν σκοπό να βελτιώσει την εμφάνιση της μύτης και μερικές φορές και την αναπνοή. Η μύτη αποτελεί κεντρικό χαρακτηριστικό του προσώπου του ανθρώπου με αποτέλεσμα να είμαστε αρκετά ευαισθητοποιημένοι σχετικά με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά της όπως μέγεθος, σχήμα και ποιότητα δέρματος. Γαμψή ή καμπουρωτή μύτη ή ακόμα και μεγάλη μύτη μπορούν να ενοχλούν και να μειώνουν την αυτοπεποίθηση του ανθρώπου αλλά καμιά φορά αποτελούν και αντικείμενο ενοχλητικών σχολείων και αστεϊσμών. Αν η δυσμορφία της μύτης είναι αποτέλεσμα τραυματισμών σε μικρότερη ηλικία τότε και σε αυτή την περίπτωση η ρινοπλαστική θα βοηθήσει. Μια μεγάλη κατηγορία ρινοπλαστικών γίνεται σε γυναίκες στις οποίες η μύτη τους έχει αρρενωπά χαρακτηριστικά (μέγεθος, σχήμα) που δεν δένουν με τα υπόλοιπα γυναικεία χαρακτηριστικά του προσώπου τους. Προσοχή στην λεπτομέρεια, είναι απαραίτητη σύμφωνα με τον πλαστικό χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη, γιατί μερικά χιλιοστά διαφοράς μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την εξωτερική εμφάνιση της μύτης.

 

Ενδείξεις (είναι η μύτη μου κατάλληλη για ρινοπλαστική)

Γενικά οι περισσότερες μορφές ασυμμετρίας καθώς και ατέλειες της εμφάνισης της μύτης όσο μικρές και αν είναι αποτελούν ενδείξεις για ρινοπλαστική. Φυσικά μεγάλες, γαμψές ή καμπουρωτές μύτες, ειδικά όταν τις κοιτάμε από το πλάι (γι’αυτό και οι ασθενείς με τέτοιες μύτες αποφεύγουν τις φωτογραφήσεις από το πλάι) μπορούν να μεταμορφωθούν με τη ρινοπλαστική.

Η αλλαγή της εμφάνισης της μύτης με τη βοήθεια της ρινοπλαστικής βελτιώνει εκτός από την εξωτερική εμφάνιση του προσώπου και την αυτοπεποίθηση του ατόμου. Ο κοσμητικός αισθητικός χειρουργός της μύτης θα πρέπει να ακολουθεί και τους κανόνες αρμονίας του προσώπου αλλά και τις ιδιαίτερες απαιτήσεις του ασθενούς. Η ρινοπλαστική μπορεί να πραγματοποιηθεί μόλις ολοκληρωθεί η ανάπτυξη του σκελετού της μύτης που για τα κορίτσια είναι τα 16 χρόνια και για τα αγόρια τα 17.

Είναι απαραίτητη η αναλυτική συνομιλία του γιατρού με τον/την ασθενή πριν το χειρουργείο στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού. Σε αυτήν την συνάντηση καταρχήν θα ληφθεί ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό. Ιδιαίτερη σημασία θα δοθεί στο προηγούμενο ιστορικό τραυματισμών ή χειρουργικών επεμβάσεων στη μύτη. Αν έχει προηγηθεί άλλη χειρουργική επέμβαση στη μύτη τότε το ελάχιστο διάστημα αναμονής πριν την επόμενη διορθωτική επέμβαση είναι 9 μήνες με 1 χρόνο.

Η πιο σημαντική ερώτηση που θα σας τεθεί από τον πλαστικό χειρουργό είναι τα ακριβώς δεν σας αρέσει στη μύτη σας. Είναι αξιοσημείωτο το γεγονός ότι οι περισσότεροι ασθενείς ξέρουν επακριβώς τι τους ενοχλεί στη μύτη τους και σε 95% των περιπτώσεων αυτό που ζητούν ακολουθεί τους κανόνες της αρμονίας του προσώπου και συμφωνεί με την αισθητική άποψη του ιατρού.

Αρκετοί ασθενείς φέρνουν δικές τους φωτογραφίες καθώς και φωτογραφίες από τον έντυπο τύπο παραδειγμάτων μυτών που πιστεύουν ότι θα ταιριάζουν στο πρόσωπο τους. Ο πλαστικός χειρουργός θα τους δείξει μεγάλη συλλογή από προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές φωτογραφίες ασθενών του με διάφορα είδη ρινοπλαστικών και σίγουρα θα βρούνε μια μύτη παρόμοια με τη δική τους ώστε να κατανοήσουν το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα της.

 

Το χειρουργείο

Μια πετυχημένη ρινοπλαστική απαιτεί από 1 έως 2 ώρες χειρουργείο ανάλογα με τη δουλειά που χρειάζεται να γίνει. Στις περισσότερες περιπτώσεις η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και η/ο ασθενής πηγαίνει σπίτι του την ίδια μέρα ή μένει ένα βράδυ στο νοσοκομείο. Σε λίγες περιπτώσεις για διόρθωση μικρών ατελειών κυρίως στην άκρη της μύτης η επέμβαση μπορεί να γίνει και με τοπική αναισθησία.

Η χειρουργική επέμβαση γίνεται με μικρές τομές μέσα στα ρουθούνια, οι οποίες δεν φαίνονται απ’ έξω. Μερικές φορές γίνονται τομές στο εξωτερικό της μύτης. Αν χρειάζεται να μειωθούν τα ρουθούνια, τότε γίνεται μια τομή στην περιοχή, όπου τα ρουθούνια ενώνονται με την ρινοχειλικό αύλακα και η τομή φαίνεται ελάχιστα. Αν χρειάζεται να γίνει εκτεταμένη δουλειά στην άκρη της μύτης, τότε κάποιες φορές εφαρμόζεται η ανοιχτή ρινοπλαστική με μια μικρή τομή στο μεσαίο τοίχωμα των ρουθουνιών που και αυτή δύσκολα φαίνεται.

Ακολούθως αφαιρείται η καμπούρα της μύτης με ένα οστεοτόμο ακριβείας ότι το προφίλ της μύτης είναι το επιδιωκόμενο. Κατόπιν, πάλι με τη βοήθεια των οστεοτόμων ακριβείας τα δύο ρινικά οστά μετακινούνται προς τη μέση γραμμή ώστε να κλείσει ο θόλος της μύτης και να μειωθεί το πλάτος της. Μια σύγχρονη τεχνική που εφαρμόζει ο κ. Γαϊτάνης επιτρέπει να γίνονται κατάγματα των ρινικών οστών με τέτοιο τρόπο ώστε στις περισσότερες περιπτώσεις να μην υπάρχει μετεγχειρητικό μαύρισμα της περιοχής κάτω από τα μάτια.

Τελικά γίνεται προσαρμογή του ρινικού διαφράγματος στις νέες διαστάσεις της μύτης και επίσης, αν χρειάζεται, βελτίωση της θέσης της για να βοηθηθεί η αναπνοή του αρρώστου. Οι χόνδροι της άκρης της μύτης βελτιώνονται σε σχήμα και μέγεθος, έτσι ώστε να επιτευχθεί το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα χωρίς η μύτη να φαίνεται χειρουργημένη. Στο τέλος του χειρουργείου ένα μικρό ταμπόν από βαζελινούχα γάζα τοποθετείται μέσα σε κάθε ρουθούνι και η μύτη προστατεύεται με ένα μικρό πλαστικό νάρθηκα.

 

Μετεγχειρητική περίοδος

Η/ο ασθενής ξυπνάει στο κρεβάτι του και βρίσκεται σε ημικάθετη θέση με τη βοήθεια μαξιλαριών για να μειωθεί το μετεγχειρητικό πρήξιμο. Τις πρώτες ώρες μετά το χειρουργείο αναπνέει από το στόμα έως ότου να αφαιρεθούν οι βαζελινόύχες γάζες από τα ρουθούνια του το επόμενο πρωινό. Ο μικρός πλαστικός νάρθηκας θα μείνει για μια εβδομάδα και κατά τη διάρκεια αυτού του χρονικού διαστήματος ο/η ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει να φυσάει τη μύτη καθώς και κάθε μορφής φυσικής άσκησης εκτός από το φυσιολογικό περπάτημα. Επίσης για το ίδιο χρονικό διάστημα θα πρέπει να κοιμάται με το κεφάλι ελαφρά ανασηκωμένο με μαξιλάρια και να αποφεύγει στάσεις του σώματος που αυξάνουν την αιματική ροή στο κεφάλι όπως σκύψιμο προς τα κάτω. Μετά από μια εβδομάδα ο/η ασθενής θα επισκεφτεί το ιατρείο του πλαστικού χειρουργού και θα αφαιρεθεί ο νάρθηκας.

Οι σύγχρονες μέθοδοι που χρησιμοποιεί ο κ. Γαϊτάνης από τις ΗΠΑ έχουν σαν αποτέλεσμα τις περισσότερες φορές να μην εμφανίζεται μαύρισμα στα μάτι των ασθενών μετά από ρινοπλαστική χωρίς φυσικά να επηρεάζει το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης. Αν καμιά φορά κατά τη διάρκεια  της μετεγχειρητικής περιόδου εμφανιστεί μικρή εξωτερική αιμορραγία αυτή εύκολα σταματάει με ανύψωση της κεφαλής, ελαφρά πίεση και πάγο.

 

Αποτελέσματα

Μετά την αφαίρεση του νάρθηκα μια εβδομάδα μετά από το χειρουργείο ο/η ασθενής θα παρατηρήσει αμέσως τη διαφορά σε σχέση με την προ του χειρουργείου μύτη. Όμως θα υπάρχει ακόμα κάποιο πρήξιμο το οποίο θα υποχωρεί σταδιακά το επόμενο χρονικό διάστημα. Ο πλαστικός χειρουργός θα δείξει στον ασθενή ειδικές ασκήσεις massage που θα βοηθήσουν το πρήξιμο να φύγει πιο γρήγορα.

Στις επόμενες 3-4 εβδομάδες η εικόνα της μύτης θα έχει πλησιάσει την τελική της μορφή περισσότερο αλλά η μύτη θα αποκτήσει την τελική της μορφή 9-12 μήνες μετά το χειρουργείο διότι αυτό είναι το χρονικό διάστημα που χρειάζεται για τις εσωτερικές ουλές «να ωριμάσουν» και οι χόνδροι και το δέρμα της μύτης να έρθουν σε αρμονική επαφή μεταξύ τους. Φυσικά μην ξεχνάμε ότι μετά την πρώτη εβδομάδα ο/η ασθενής είναι πλήρως εμφανίσιμος για κοινωνικές εκδηλώσεις και επιστροφή στην εργασία του. Το μόνο που απαγορεύεται είναι η άσκηση σε γυμναστήριο που πρέπει να περιμένει άλλες 2 εβδομάδες.

Η ρινοπλαστική είναι η συχνότερη επέμβαση που γίνεται στο πρόσωπο, τόσο στις ΗΠΑ όσο και στην Ελλάδα. Στα χέρια του έμπειρου πλαστικού χειρουργού έχει πολύ καλά προβλέψιμα αποτελέσματα. Όπως σε κάθε χειρουργική επέμβαση έτσι και στη ρινοπλαστική, υπάρχουν κίνδυνοι όπως αιμορραγία, μόλυνση, ανεπιθύμητα αποτελέσματα, ανωμαλίες της επιφάνειας της μύτης τα οποία όμως στα χέρια του έμπειρου πλαστικού χειρουργού είναι πάρα πολύ σπάνια. Υπολογίζεται ότι ένα ποσοστό περίπου 3% των ασθενών που υποβλήθηκαν σε ρινοπλαστική αναφέρουν ότι μετά την πάροδο ενός χρόνου από το χειρουργείο ότι το μετεγχειρητικό αποτέλεσμα δεν ταυτίζεται επακριβώς με αυτό που επεδίωκαν να πετύχουν με την επέμβαση.

Η μεγάλη πλειοψηφία των ασθενών μετά από ρινοπλαστική αναφέρουν ότι είναι ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα, έχουν βελτιώσει την εξωτερική εμφάνιση ενός κεντρικού χαρακτηριστικού του προσώπου τους και αυτό μαζί με την αίσθηση αρμονίας έχει βοηθήσει την αυτοπεποίθηση και την αίσθηση του body image που έχουν για τον εαυτό τους.

Leave a reply