Οι δημοφιλέστερες επεμβάσεις μετά τον τοκετό

Η εγκυμοσύνη είναι η πιο όμορφη φάση στη ζωή μιας γυναίκας. Οι επιπτώσεις όμως που έχει στο σώμα, δεν την αφήνουν να απολαύσει την περίοδο μετά τον τοκετό, στον ρόλο της όχι ως μητέρα, αλλά και ως γυναίκα, κάτι που είναι απαραίτητο να διατηρήσει. Τα αισθητικά αυτά προβλήματα που μπορεί να δημιουργηθούν μετά το πέρας της εγκυμοσύνης, κυρίως στο στήθος και την περιοχή της κοιλιάς, μπορούν να αντιμετωπιστούν με τη βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής. Είναι σημαντικό για κάθε γυναίκα να γνωρίζει πως μπορεί να προχωρήσει στην επέμβαση που την ενδιαφέρει, αφού πρώτα έχουν περάσει 2 μήνες περίπου μετά τον τοκετό και έχει ολοκληρωθεί η περίοδος του θηλασμού.

Ειδικότερα για τις γυναίκες με διαβήτη θα χρειαστεί να ληφθούν κάποιες ιδιαίτερες προφυλάξεις, όπως χρήση αντιβίωσης και καλή περιποίηση των τραυμάτων μετά το χειρουργείο.

Σίγουρα χρειάζεται να δοθεί περισσότερη προσοχή από τον πλαστικό χειρουργό μέσα από ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, πριν την οποιαδήποτε επέμβαση αισθητικής. Έτσι ώστε να ληφθούν υπόψη όλες οι παράμετροι υγείας της ασθενούς που χρειάζεται να γνωρίζει ο γιατρός και να αποκλειστούν οι πιθανοί κίνδυνοι.

 

ΠΛΑΣΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ (ΑΥΞΗΤΙΚΗ)

Η καλή εμφάνιση και λειτουργία του στήθους είναι πολύ σημαντική τόσο για την αυτοπεποίθηση όσο και για την διαδικασία της μητρότητας μιας γυναίκας. Μετά την εγκυμοσύνη και τις αυξομειώσεις βάρους που αυτή προκαλεί, εμφανίζεται απώλεια όγκου στο στήθος, καθώς και αλλαγή στο σχήμα του ή κάποια ασυμμετρία. Τότε εφαρμόζουμε την αυξητική του στήθους, χειρουργική επέμβαση όπου ένα τεχνητό μέσο (ένθεμα) χρησιμοποιείται για να αυξηθεί το μέγεθος και να βελτιωθεί το σχήμα του γυναικείου στήθους.

Πριν την επέμβαση. Η πρώτη επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό.

Η προεγχειρητική επίσκεψη της γυναίκας στον πλαστικό χειρουργό της είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της διαδικασίας. Αυτό, διότι τότε καθορίζεται ο τύπος και το μέγεθος του ενθέματος, το σημείο της χειρουργικής τομής, καθώς και αν το ένθεμα θα τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ. Στην πρώτη αυτή επίσκεψη, λαμβάνεται αρχικά ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό της γυναίκας. Κατόπιν,  αφού ο πλαστικός χειρουργός εξετάσει το στήθος της, θα την ενημερώσει για τα είδη ενθεμάτων που υπάρχουν, ώστε να διαλέξει το πιο κατάλληλο για την περίπτωσή της. Τα περισσότερα ενθέματα που χρησιμοποιούνται είναι στρογγυλά ή σε σχήμα σταγόνας. Η επιφάνειά τους είναι ομαλή ή τραχεία, με πιο συχνά χρησιμοποιούμενη την τραχεία, διότι μειώνει κατά πολύ την πιθανότητα συρρίκνωσης της κάψας γύρω από το ένθεμα. Το ένθεμα μπορεί να είναι μικρής, μεσαίας ή μεγάλης προβολής (profile). Πιο συχνά χρησιμοποιούμενα, ώστε να πετύχουμε το καλύτερο αισθητικό αποτέλεσμα, είναι τα ενθέματα μεσαίας και μεγάλης προβολής. Το ένθεμα μπορεί να είναι 80%, 90% ή 100% γεμάτο με gel, ώστε να μειωθεί η εμφάνιση ρυτίδων στην επιφάνεια του δέρματος.

Η τομή που πραγματοποιείται για την τοποθέτησή τους είναι μικρή, 4cm, και μπορεί να γίνει σε τρία διαφορετικά σημεία. Η πιο συχνή είναι αυτή που πραγματοποιείται στην υπομάστιο πτυχή, δηλαδή κάτω από το στήθος, στη θηλαία άνω (στην περιοχή της θηλής) και σπανιότερα στην μασχάλη.

Ανάλογα το μέγεθος και τον όγκο του στήθους της γυναίκας, αποφασίζετε το σημείο τοποθέτησης των ενθεμάτων. Αν έχει ήδη αρκετό σήθος, χωρίς σημαντική πτώση, τότε το ένθεμα τοποθετείται πάνω από τον μείζονα θωρακικό μυ, αλλά κάτω από το υπάρχον στήθος. Αν η γυναίκα δεν έχει αρκετό όγκο στήθους, ώστε να καλυφθεί το ένθεμα, τότε τοποθετείται κάτω από τον μυ, με αποτέλεσμα λίγο μεγαλύτερη περίοδο μετεγχειρητικής ανάρρωσης.

Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί μία ώρα. Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στο σπίτι της αργότερα την ίδια μέρα ή την επόμενη, και στην εργασία της μετά από μια εβδομάδα ή δέκα ημέρες. Θα πρέπει να φοράει ειδικό ενισχυτικό στηθόδεσμο συνεχώς και με ειδικά αναλγητικά αντιμετωπίζει μικρό ή μέτριο πόνο. Μετά από δέκα ημέρες πραγματοποιείται επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό για έλεγχο των χειρουργικών τομών

 

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η πρώτη επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό

Σ’ αυτήν την πρώτη σημαντική επίσκεψη, αφού ληφθεί ένα λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, ο πλαστικός χειρουργός θα εξετάσει το στήθος της γυναίκας και θα εξηγήσει τη διαδικασία που θα ακολουθήσει για τη βελτίωση της εμφάνισης του στήθους της. Θα λυθούν όλες οι σχετικές απορίες για την μέθοδο της ανόρθωσης στήθους και θα πραγματοποιηθεί εξατομικευμένος σχεδιασμός της επέμβασης, ανάλογα με τις ανάγκες και τις απαιτήσεις της κάθε γυναίκας.

Όπως σε όλες τις επεμβάσεις της κοσμητικής πλαστικής χειρουργικής, θα πρέπει να περιοριστεί το κάπνισμα και το αλκοόλ και αν αποφευχθεί η λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων, όπως ασπιρίνη και πολυβιταμίνες, για διάστημα δύο εβδομάδων πριν από το χειρουργείο.

Η επέμβαση ανόρθωσης του στήθους διαρκεί από μία ως δυόμιση ώρες, ανάλογα την τεχνική που θα χρησιμοποιηθεί. Πιο συχνά, πραγματοποιείται μια τομή γύρω από τη θηλή, που συνεχίζεται ευθύγραμμα κάτω από αυτήν. Η θηλή επανατοποθετείται ψηλότερα και αφαιρείται  το δέρμα που περισσεύει, με ταυτόχρονη βελτίωση του σχήματος του στήθους. Όταν η χαλάρωση του στήθους είναι πολύ μικρή, η τομή περιορίζεται στο τμήμα γύρω από τη θηλή. Όταν όμως είναι πολύ μεγάλη, η τομή επεκτείνεται στην υπομάστιο πτυχή και έχει το σχήμα άγκυρας.

Στις περιπτώσεις μεγάλης χαλάρωσης χρειάζεται ολική αναισθησία, ενώ σε κατάλληλες περιπτώσεις, η επέμβαση μπορεί να γίνει με τοπική αναισθησία.

Μετά την επέμβαση, το στήθος καλύπτεται με γάζες και έναν ελαστικό επίδεσμο και η γυναίκα πρέπει να φοράει αθλητικό στηθόδεσμο για μεγαλύτερη υποστήριξη του στήθους. Αν το στήθος πριν την εγκυμοσύνη ήταν αρκετά μεγάλο, κατόπιν χάνει όγκο αλλά και χαλαρώνει σημαντικά. Σ’ αυτήν την περίπτωση η ανόρθωση του στήθους μπορεί να γίνει και σε συνδυασμό με τοποθέτηση ενθεμάτων σιλικόνης.

 

ΚΟΙΛΙΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Είναι φανερό πως η εγκυμοσύνη επηρεάζει πάρα πολύ την περιοχή της κοιλιάς, λόγω της διάτασή της. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα την εμφάνιση ραγάδων και τη δημιουργία χαλάρωσης, τόσο στους μυς, όσο και στο δέρμα της κοιλιάς. Οι ραγάδες δεν μπορούν να θεραπευτούν, μπορεί όμως να περιοριστεί η εμφάνισή τους με συχνή λίπανση και περιποίηση του δέρματος κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Όταν η χαλάρωση είναι μεγάλη μετά την εγκυμοσύνη, η γυναίκα μπορεί να υποβληθεί σε κοιλιοπλαστική, για την αφαίρεση του περιττού δέρματος και συρραφή των μυών.

Η πρώτη επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό

Στην πρώτη, ιδιαίτερης σημασίας, επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό, αφού ληφθεί ένας λεπτομερές ιατρικό ιστορικό, εξετάζεται η κοιλιακή χώρα, ώστε να εξακριβωθεί το πρόβλημα. Ανάλογα με το αν το πρόβλημα είναι περίσσεια λίπους, χαλάρωση δέρματος, χαλάρωση κοιλιακού τοιχώματος ή συνδυασμός των παραπάνω, θα εξατομικευτεί η αντιμετώπιση.

Η μικρή χαλάρωση αντιμετωπίζεται με μίνι-κοιλιοπλαστική, όπου ο ομφαλός μένει στο ίδιο σημείο. Σε μεγαλύτερη χαλάρωση πραγματοποιείται κανονική κοιλιοπλαστική, όπου η χειρουργική τομή επεκτείνεται από την μια πλευρά στην άλλη. Σε πολλές περιπτώσεις η κοιλιοπλαστική συνδυάζεται με λιποαναρρόφηση. Το κάπνισμα είναι απαραίτητο να σταματήσει για δύο εβδομάδες πριν την επέμβαση και να αποφευχθεί το αλκοόλ, η ασπιρίνη και οι πολυβιταμίνες.

Η επέμβαση

Ανάλογα την μέθοδο και την έκταση του προβλήματος, η χειρουργική επέμβαση της κοιλιοπλαστικής διαρκεί από μια ως δυόμιση ώρες.

Η μίνι-κοιλιοπλαστική διαρκεί μια με μιάμιση ώρα και πραγματοποιείται με χειρουργική τομή ακριβώς πάνω από το εφηβαίο, με μήκος που διαφέρει, ανάλογα την περίπτωση. Γύρω από την κοιλιά τοποθετείται ελαστικός επίδεσμος, όπου φοριέται μέρα-νύχτα για τρεις εβδομάδες και δύο παροχετεύσεις παραμένουν για 24 ώρες.

Η γυναίκα κινητοποιείται την ίδια ημέρα και επιστρέφει στο σπίτι της το επόμενο πρωί. Η ανάρρωση διαρκεί από μία ως τρεις εβδομάδες, ανάλογα την περίπτωση και η γυναίκα θα πρέπει να κοιμάται με ελαφρώς ανασηκωμένη την πλάτη, για τα πρώτα 3-4 βράδια. Επιτρέπεται το ελαφρύ περπάτημα, που σταδιακά αυξάνεται όσο περνάει ο καιρός. Για διάστημα δύο εβδομάδων δεν επιτρέπεται η εργασία στο σπίτι και για ένα μήνα η άσκηση στο γυμναστήριο. Μετά από μια εβδομάδα γίνεται η πρώτη επίσκεψη στον γιατρό, όπου ελέγχονται οι τομές. Τα ράμματα είναι απορροφήσιμα. Μετά από μια εβδομάδα γίνεται ο δεύτερος έλεγχος.

Όταν υπάρχει μόνο εναπόθεση λίπους, χωρίς χαλάρωση τότε το περιττό λίπος αφαιρείται με απλή λιπογλυπτική.

 

ΛΙΠΟΑΝΑΡΡΟΦΗΣΗ – ΛΙΠΟΓΛΥΠΤΙΚΗ

Το τοπικό λίπος που αντιστέκεται σε δίαιτα και άσκηση – ειδικά μετά την εγκυμοσύνη-σε γυναίκες που είναι υγιείς, με σωματικό βάρος κανονικό ή ελαφρά υπέρβαρο και με καλή ποιότητα και ελαστικότητα δέρματος, μπορεί να αφαιρεθεί με την μέθοδο της λιποαναρρόφησης.

Σε περιπτώσεις που μια γυναίκα έχει δέρμα πολύ χαλαρό, με πολλές ραγάδες, το οποίο έχει χάσει μεγάλο ποσοστό της ελαστικότητας του η επέμβαση της λιποαναρρόφησης δεν ενδείκνυται. Γεγονός που σημαίνει ότι η ποσότητα του λίπους που μπορεί να αφαιρέσει ο πλαστικός χειρουργός – χωρίς το δέρμα να χαλαρώσει περισσότερο – περιορίζεται. Έτσι μειώνεται το επιθυμητό αποτέλεσμα. Σε αυτές τις περιπτώσεις, θα πρέπει να ενημερώνεται η ασθενής ότι για τη μεγιστοποίηση του αποτελέσματος, θα πρέπει η λιποαναρρόφηση να συνδυαστεί με αφαίρεση του δέρματος που περισσεύει στη συγκεκριμένη περιοχή (π.χ κοιλιά).

Πριν την επέμβαση

Συνιστάται η γυναίκα να σταματήσει ή να περιορίσει δραστικά το κάπνισμα, για δύο εβδομάδες πριν (και μετά) την επέμβαση.  Να αποφεύγει τη λήψη αλκοόλ, ασπιρίνης και πολυβιταμινών για το ίδιο χρονικό διάστημα.

Η Λιποαναρρόφηση είναι μία τεχνική που απαιτεί από τον χειρουργό μεγάλη εμπειρία και αίσθηση της αρμονίας και των αναλογιών του σώματος. Το λίπος αφαιρείται από τις περιοχές που υπάρχει σε πλεόνασμα – όπως η κοιλιά- μέσα από πολύ μικρές χειρουργικές τομές, μήκους μερικών χιλιοστών, με τη βοήθεια πολύ λεπτών μεταλλικών σωλήνων και αρνητικής πίεσης που δημιουργεί το μηχάνημα αναρρόφησης. Αυτό μπορεί να γίνει, ανάλογα την περίπτωση, με μια από τις παρακάτω τεχνικές: Υγρή τεχνική, Τεχνική με υπέρηχους και Τεχνική με ηλεκτρική υποβοήθηση.

Μετά την επέμβαση

Η ασθενής θα πρέπει να φορά έναν ελαστικό lycra κορσέ για τρείς με τέσσερις εβδομάδες μετά το χειρουργείο. Εμφανίζονται επίσης μώλωπες και πρήξιμο, αλλά με τις εξελιγμένες τεχνικές που χρησιμοποιούνται είναι  αρκετά περιορισμένοι. Η γυναίκα μπορεί να επιστρέψει στην εργασία της, ανάλογα με το μέγεθος της λιπογλυπτικής, από τέσσερις έως επτά ημέρες μετά την επέμβαση. Επιστροφή στο γυμναστήριο, μετά από 3 εβδομάδες .

Η λιποαναρρόφηση / λιπογλυπτική είναι από τις πιο συχνές κοσμητικές πλαστικές επεμβάσεις, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Μεγάλη Βρετανία.

Βοηθά ιδιαίτερα τη γυναίκα να βελτιώσει τις γραμμές του σώματός της που άλλαξαν με την εγκυμοσύνη, αυξάνοντας έτσι και την αυτοπεποίθησή της. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο, εφόσον η γυναίκα προσέχει το βάρος της, τρώει υγιεινά και ασκείται. Ειδικά η μέθοδος της λιπογλυπτικής, δίνει τη δυνατότητα της διόρθωσης μικροατελειών, που έχουν τόσο μεγάλη σημασία για το πώς αισθάνεται μια γυναίκα σε σχέση με την εμφάνιση του σώματός της, ειδικά μετά την ταλαιπωρία που έχει υποστεί από την εγκυμοσύνη.

 

Παρενέργειες: Κάθε χειρουργείο έχει μία μικρή πιθανότητα κάτι να πάει λάθος. Οι κίνδυνοι περιορίζονται πολύ, αν η επέμβαση γίνεται από εξειδικευμένο και έμπειρο πλαστικό χειρουργό. Οι πιο συχνές επιπλοκές είναι μικροανωμαλίες της επιφάνειας του δέρματος, μικρές ασυμμετρίες και παράταση της περιόδου που υπάρχουν μώλωπες και  πρήξιμο. Μερικές φορές σε ιδιαίτερα δύσκολες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστεί και μία δεύτερη επέμβαση, μετά από ένα χρόνο, για να διορθωθούν οι μικροατέλειες. Είναι απαραίτητο, η ασθενής να δείξει μεγάλη προσοχή στις προεγχειρητικές και μετεγχειρητικές οδηγίες του γιατρού.\

Leave a reply