Οι βλάβες από τον ήλιο συνεχίζονται για ώρες αργότερα και στη σκιά

Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία δεν είναι επιβλαβής για το δέρμα μόνο κατά τις ώρες που εκτιθέμαστε στον ήλιο, αλλά οι βλάβες στο γενετικό υλικό των κυττάρων (DNA) συνεχίζονται για ώρες αργότερα, ακόμη και στη σκιά (π.χ. κάτω από την ομπρέλα στην παραλία) ή στο απόλυτο σκοτάδι, αυξάνοντας έτσι τον κίνδυνο για φωτογήρανση και καρκίνο, σύμφωνα με διεθνή επιστημονική μελέτη που δημοσιεύτηκε στην επιθεώρηση Science. Για τα νέα δεδομένα όσο αφορά τις βλάβες που προκαλεί στο δέρμα η αλόγιστη έκθεση στον ήλιο αλλά και για το πώς να προστατεύσουμε αποτελεσματικά την νεότητα του δέρματος αλλά και την υγεία μας μιλήσαμε με τον Πλαστικό Χειρουργό MD CCST Απόστολο Γαϊτάνη.

 

Γιατί η βλάβη από την ηλιακή ακτινοβολία δεν σταματά αν βρεθούμε στη σκιά;

Έως τώρα γνωρίζαμε ότι το υπεριώδες φως,-είτε το φυσικό είτε το τεχνητό (σολάριουμ)-, μπορεί να προκαλέσει βλάβες στο DNA των κυττάρων που παράγουν τη μελανίνη (μελανοκυττάρων), ουσία η οποία προστατεύει το δέρμα από την έκθεση στον ήλιο (για αυτό το μαύρισμα είναι αντίδραση άμυνας του δέρματος στην υπεριώδη ακτινοβολία). Όμως φαίνεται πως τελικά  η μελανίνη παρότι λειτουργεί ως ασπίδα προστασίας του δέρματος , μπορεί να έχει φωτογηραντική ή καρκινογόνο δράση. Έτσι ακόμη και ώρες αφότου έχουμε απομακρυνθεί από την ηλιακή ακτινοβολία, η μελανίνη μέσω μιας σειράς χημικών αντιδράσεων συμβάλλει, ώστε το δέρμα να εμφανίζει γενετικές μεταλλάξεις εκ των οποίων οι μισές περίπου λαμβάνουν χώρα στη σκιά ή στο απόλυτο σκοτάδι με συνέπεια την πρόωρη γήρανση του δέρματος (φωτογήρανση) ή και την εκδήλωση μελανώματος (επιθετικός καρκίνος του δέρματος).

 

 Πώς η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία γερνάει το δέρμα και προκαλεί μελάνωμα;

Οι βλάβες που προέρχονται από την πολύωρη έκθεση στον ήλιο λειτουργούν αθροιστικά. Ενδεικτικά, έχει υπολογιστεί πως η υπεριώδης ακτινοβολία γερνάει το δέρμα κατά δυο χρόνια (μέτρια έκθεση σκουρόχρωμου δέρματος) έως δέκα (έντονη έκθεση ανοιχτόχρωμου δέρματος). Οι βλάβες οφείλονται στο ότι η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) του ηλίου φθείρει το DNA των δερματικών κυττάρων. Οπότε αλλοιώνει τη δομή τους, προκαλεί ρυτίδες και ξηρότητα καταστρέφοντας την ελαστίνη και το κολλαγόνο. Επιπλέον, η επιδερμίδα γίνεται ολοένα πιο λεπτή και πιο εύθραυστη, ενώ σιγά-σιγά μπορεί να αναπτυχθούν προκαρκινικές βλάβες (ακτινικές υπερκερατώσεις) αλλά και καρκινώματα του δέρματος όπως μελάνωμα.

 

Πως να προστατεύσουμε την νεότητα του δέρματος αλλά και την υγεία μας;

Για πλήρη προστασία να αποφεύγουμε την έκθεση στον ήλιο από τις 11 το πρωί έως τις  5 το απόγευμα, διότι ακόμα κι αν καθόμαστε στη σκιά ή έχει συννεφιά, η υπεριώδης ακτινοβολία (UV) τις συγκεκριμένες ώρες είναι πολύ πιο έντονη. Επίσης το δέρμα δέχεται μεγαλύτερα ποσοστά UV καθότι αντανακλάται από τις λείες επιφάνειες (πχ άμμο, νερό, τσιμέντο, τζάμια) ενώ διαπερνά σε ποσοστό 80% τα σύννεφα. Σε κάθε περίπτωση απαραίτητη είναι η συστηματική χρήση αντηλιακού που να προστατεύει και από την υπεριώδη ακτινοβολία UVB (που προκαλεί επιφανειακές βλάβες )και από την UVA (που επιδρά βαθύτερα στο δέρμα), με συχνές επαναλήψεις όχι μόνο στη παραλία αλλά και στο δρόμο και στο αυτοκίνητο.

Leave a reply