Να κάνω λιπογλυπτική;

Θέλεις να εξαφανίσεις ατέλειες και τοπικό πάχος από το σώμα σου για να φοράς το επόμενο καλοκαίρι ό,τι ονειρεύεσαι; Η λιπογλυπτική είναι μια επέμβαση στον πλαστικό χειρουργό που μπορεί να σου προσφέρει θεαματικά αποτελέσματα!

Τι είναι η λιπογλυπτική;

Είναι ένα βήμα παραπάνω, μία νέα τάση ή αλλιώς η εξέλιξη της λιποαναρρόφησης, μιας επέμβασης  που εφαρμόζεται εδώ και πολλά χρόνια για την αντιμετώπιση του τοπικού πάχους. Η λιπογλυπτική μπορεί να πετύχει ακριβώς αυτό που περιγράφει η ίδια η λέξη, δηλαδή ένα είδος «γλυπτικής» στο σώμα και γι αυτό ο γιατρός σου, θα σε συμβουλεύσει όχι μόνο σε ποια σημεία πρέπει να αφαιρεθεί περίσσευμα λίπους αλλά και σε ποια θα πρέπει πιθανόν να προστεθεί μέρος από αυτό το λίπος ώστε το αποτέλεσμα να είναι ένα πιο αρμονικό σώμα.  Επιπλέον τα σύγχρονα μηχανήματα που χρησιμοποιούνται για την λιπογλυπτική επιτρέπουν στον γιατρό να επέμβει  σε σημεία που  με την κλασσική μέθοδο της λιποαναρρόφησης δεν ήταν εφικτό, και να πετύχει τη διόρθωση ακόμη και κάποιων μικροατελειών τοπικά.

Σε ποια σημεία εφαρμόζεται;

Μπορεί να εφαρμοστεί σε οποιοδήποτε σημείο του σώματος έχει ανάγκη:  στο στήθος,  στην κοιλιά, στην περιφέρεια, στη μέση, στους γλουτούς, στα γόνατα, στην έσω επιφάνεια των μηρών, στις γάμπες,  στα μπράτσα και  στην πλάτη. Η λιπογλυπτική όμως μπορεί να εφαρμοστεί ακόμη και στο προγούλι! Σημαντικό είναι να θυμάσαι ότι λιπογλυπτική μπορεί να κάνει και μία γυναίκα που δεν έχει τοπικό πάχος αλλά το σώμα της έχει χάσει την φόρμα του από κάποια περιττά κιλά , από μια γέννα ή απλά από το πέρασμα του χρόνου.

Είναι πράγματι καλύτερη η λιπογλυπτική από την λιποαναρρόφηση;

Είναι! Τα θετικά της σημεία είναι πολλά και γιατί έχει μειώσει την ταλαιπωρία και τα σημάδια της επέμβασης αλλά και γιατί επιτυγχάνει πολύ καλύτερα αποτελέσματα. Για να σου γίνει λίγο περισσότερο αντιληπτό αυτό, θα πρέπει να ξέρεις ότι κατά τη διάρκεια της λιπογλυπτικής ο γιατρός αναρροφά λίπος από το σώμα μέσα από ειδικά σωληνάκια. Τα σωληνάκια αυτά κάποτε ήταν αρκετά μεγάλα και γι’ αυτό εφαρμόζονταν τοπικά σε σημεία με αρκετό λίπος. Τώρα, είναι πολύ λεπτά (ίσως  ακόμη και 2 χιλιοστών) και γι αυτό οι τομές που γίνονται στο δέρμα είναι μικρές και εξαφανίζονται πολύ γρήγορα, ενώ  επιτρέπουν στον γιατρό να επέμβει όχι μόνο στον λιπώδη ιστό (ο οποίος βρίσκεται  κάτω από το δέρμα και ευθύνεται για το τοπικό πάχος) αλλά και σε πιο επιφανειακά σημεία με λίπος ώστε να βελτιώσει ακόμη και ατέλειες του δέρματος! Το αίμα που χάνεται είναι πολύ λιγότερο, ενώ παράλληλα έχει εξελιχθεί και η μέθοδος διάσπασης του λίπους κατά τη διάρκεια της επέμβασης ώστε τα αποτελέσματα να είναι πραγματικά εντυπωσιακά.

Μπορεί να γίνει σε νοσοκομείο;

Φυσικά! Σε οργανωμένη κλινική από πλαστικό χειρουργό, με τη συνεργασία αναισθησιολόγου (και έτσι πρέπει να γίνεται για την  ασφάλειά σου ). Προηγείται ένας κλασικός προεγχειρητικός έλεγχος (εξετάσεις αίματος και καρδιογράφημα) και ανάλογα και με την έκταση της επέμβασης, μπορεί να γίνει τοπική αναισθησία ή ολική αναισθησία (σ αυτή την περίπτωση μάλλον θα προταθεί και η παραμονή στην κλινική για ένα βράδυ).

Μπορεί να υπάρξουν επιπλοκές;

Όχι, σοβαρές επιπλοκές που θα θέσουν σε κίνδυνο την υγεία σου, εφόσον τηρηθούν οι βασικές προϋποθέσεις ασφαλείας (δηλαδή απευθυνθείς σε γιατρό και γίνει η επέμβαση σε κλινική). Μετά την επέμβαση θα έχεις κάποια προβλήματα βέβαια τα οποία είναι αναμενόμενα.  Πιο συγκεκριμένα θα εμφανίζεις  στα σημεία εφαρμογής  κάποιες μελανιές που θα υποχωρήσουν σε 2 εβδομάδες περίπου. Σε 1 μήνα περίπου εξαφανίζονται συνήθως και οι τομές.  Θα χρειαστεί να πάρεις αντιβίωση για 3-4 μέρες  και παυσίπονα από το στόμα ενώ για 2-4 εβδομάδες (ανάλογα από το σημείο του σώματος που έχει εφαρμοστεί η λιπογλυπτική) θα πρέπει να φοράς  πρωί/βράδυ έναν ειδικό κορσέ (γι αυτό προγραμμάτισε εγκαίρως την επέμβαση αν το αποφασίσεις ώστε κατά τον Μάιο –Ιούνιο να μην έχεις κανένα πρόβλημα να κρύψεις πια!). Ο κορσές δεν είναι ογκώδης, αλλά είναι σαν να φοράτε ένα στενό lycra σορτς.

Συνολικά πόσος καιρός χρειάζομαι ώστε να μην φαίνεται τίποτα;

Καταρχήν εκτός από μια ημέρα νοσηλείας που απαιτείται συνήθως, αν η επέμβαση είναι πολύ μικρής εκτάσεως, ένα σαββατοκύριακο  αρκεί να μεσολαβήσει για να επιστρέψεις κανονικά στις δραστηριότητές σου από Δευτέρα. Σε μεγαλύτερες εφαρμογές απαιτείται συνήθως έως και 1 εβδομάδα αποχή από τις υποχρεώσεις και ξεκούραση στο σπίτι. Σε έναν μήνα, το πολύ σε 6 εβδομάδες τίποτα δεν θα «μαρτυρά» την επέμβαση!

Πώς ξέρω ότι μπορώ να κάνω λιπογλυπτική;

Μπορείς αν το δέρμα σου έχει καλή ελαστικότητα (δηλαδή δεν είναι σε μεγάλο βαθμό χαλαρωμένο), αν το σωματικό σου βάρος δεν ξεπερνά τα 15 κιλά του ιδανικού βάρους ( αλλιώς θα πρέπει να μπεις σε δίαιτα προηγουμένως) και αν γενικότερα μπορείς στη συνέχεια να ακολουθήσεις μια  ισορροπημένη διατροφή, ώστε τα καλά αποτελέσματα να διατηρηθούν για χρόνια.

Πόσο καιρό διαρκούν τα αποτελέσματα;

Επειδή με την επέμβαση αυτή (όπως και με την λιποαναρρόφηση παλιότερα) καταστρέφεται μέρος λιποκυττάρων  (ενώ στην δίαιτα απλά μειώνεται ο όγκος τους ) τα αποτελέσματα θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν και μόνιμα. Αν πάρεις κιλά μετά από τέτοια επέμβαση θα παχύνεις σίγουρα σε όλο σου το σώμα αλλά στα σημεία που έχεις κάνει λιπογλυπτική δεν θα αντιμετωπίσεις σοβαρό πρόβλημα (ή το πρόβλημα που αντιμετώπιζες  τουλάχιστον πριν την επέμβαση).

Μπορεί η επέμβαση να αποτύχει;

Πιθανόν να υπάρξουν μικροατέλειες σε σημεία που θα γίνει μεγάλη επέμβαση. Σ’ αυτές τις περιπτώσεις συνήθως προτείνετε από τον γιατρό μία μικρή δεύτερη διορθωτική επέμβαση ύστερα από καιρό (αν και οι περισσότερες γυναίκες είναι συνήθως ικανοποιημένες από το γενικό αποτέλεσμα). Επίσης η εφαρμογή της θεραπείας Endermologie μετά την επέμβαση βοηθά να βελτιωθούν οι ατέλειες και μεγιστοποιεί το αποτέλεσμα.

Αληθεύει η τελευταία τάση είναι να κρατάς το λίπος της επέμβασης για μελλοντικές επεμβάσεις στο πρόσωπό σου ή όπου αλλού χρειαστεί;

Μπορούμε να χρησιμοποιούμε το λίπος που παίρνουμε από τις περιοχές που γίνεται η λιποαναρρόφηση και στη συνέχεια να το χρησιμοποιήσουμε σε άλλες περιοχές του προσώπου ή του σώματος. Προϋπόθεση για να γίνει αυτό είναι η απόφαση να έχει ληφθεί εκ των προτέρων, έτσι ώστε να χρησιμοποιηθούν ειδικές κάνουλες με μικρή διάμετρο για να βγει το λίπος και αφού υποστεί ειδική διαδικασία καθαρισμού μπορεί να ακολουθήσει η έγχυσή του στο πρόσωπο ή σε άλλα σημεία του σώματος. Το λίπος θα ήταν καλό να τοποθετηθεί στο πρόσωπο και στα άλλα σημεία ταυτόχρονα με την αφαίρεσή του, δηλ. την ίδια μέρα. Δεν θεωρώ σκόπιμο να διατηρηθεί στο ψυγείο και να τοποθετηθεί αργότερα, μπορεί να γίνει και αυτό, αλλά είναι καλύτερα να χρησιμοποιηθεί άμεσα.

Θα μπορούσα με το λίπος που θα αφαιρεθεί να αποκτήσω πιο έντονους γλουτούς ή μεγαλύτερο στήθος;

Βέβαια και μπορεί να γίνει, ιδιαίτερα στους γλουτούς μπορεί να αφαιρεθεί από την περιοχή που είναι τα ψωμάκια ή από την εσωτερική πλευρά των γονάτων ή από την εσωτερική πλευρά των μηρών. Αφού ακολουθηθεί μια ειδική διαδικασία πλύσης τότε μπορεί να τοποθετηθεί στους γλουτούς σε τέτοιο σημείο ώστε να γίνουν πιο έντονοι ή ακόμη και να χρησιμοποιηθεί και στο στήθος. Όσον αφορά βέβαια το στήθος η καλύτερη και πιο αξιόπιστη μέθοδος είναι η αύξηση με σιλικόνη, διότι δεν διαταρράσει καθόλου τον αδένα του στήθους και δεν δημιουργεί πρόβλημα στο μέλλον με μικροαποτετανώσεις.

Leave a reply