Νέα δεδομένα για το στηθόδεσμο

Σύμφωνα με γαλλική μελέτη, που διήρκεσε 15 χρόνια, η σφριγηλότητα προϋποθέτει την… ελευθερία.

Γαλλική 15ετής μελέτη από το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο της Μπεζανσόν (CHRU) έδειξε ότι οι γυναίκες που δεν φορούσαν στηθόδεσμο είχαν πιο σφριγηλό στήθος, συγκριτικά με όσες φορούσαν καθημερινά. Για το θέμα μιλήσαμε με τον Απόστολο Γαϊτάνη, πλαστικό χειρουργό.

Γιατί το στήθος με τη συνεχή χρήση στηθόδεσμου χαλαρώνει;

Η απώλεια της σφριγηλότητας οφείλεται στο ότι, με την πάροδο του χρόνου, το στήθος προσαρμόζεται και μαθαίνει να «εξαρτάται» από τη στήριξη που προσφέρει το σουτιέν. Αυτό έχει συνέπεια να υπολειτουργούν οι θωρακικοί μύες, να αδυνατίζουν κι έτσι το γυναικείο στήθος να «κρεμάει».

Πρέπει, δηλαδή, οι γυναίκες να σταματήσουν να φορούν στηθόδεσμο;

Όχι, απλώς είναι σημαντικό να επιλέγουν το κατάλληλο νούμερο και να τον φορούν κατά τη διάρκεια της ημέρας. Ωστόσο, πρέπει να αφήνουν το στήθος τους ελεύθερο χωρίς σουτιέν τουλάχιστον για μερικές ώρες καθημερινά. Έτσι, το στήθος θα συνηθίσει να στέκεται και χωρίς στηθόδεσμο.

Το σουτιέν μπορεί να προκαλέσει επιπλέον προβλήματα;

Όταν μια γυναίκα φοράει σουτιέν που τη σφίγγει ή το υλικό κατασκευής του δεν είναι καλό, μπορεί να προκληθούν εντυπώματα κάτω από το στήθος, αλλά και πόνοι στην πλάτη. Επίσης, λόγω κακού υλικού υπάρχει κίνδυνος ερεθισμού του στήθους από τις μπανέλες. Γι’ αυτό οι γυναίκες, όταν πραγματοποιούν κάποια αθλητική δραστηριότητα, καλό είναι να χρησιμοποιούν τα ειδικά αθλητικά, τα οποία είναι πιο μαλακά και ελαστικά.

Leave a reply