Μυστικά και αλήθειες για το πίλινγκ

Το πίλινγκ είναι μια διαδεδομένη μη επεμβατική μέθοδος για την αντιμετώπιση διαφόρων προβλημάτων του δέρματος. Μήπως όμως υπάρχουν κάποιοι περιορισμοί;

Με το πίλινγκ αφαιρούνται τα νεκρά κύτταρα ή και οι πιο βαθιές στοιβάδες της επιδερμίδας. Έτσι αναδύονται νέα κύτταρα, βοηθώντας μας να πετύχουμε:

  1. φρέσκο και λαμπερό δέρμα.
  2. διόρθωση των επιφανειακών ατελειών και των λεπτών ρυτίδων.
  3. αντιμετώπιση των δυσχρωμιών, των βλαβών από τη φωτογήρανση, των υπερκερατώσεων και των λεγόμενων aging spots (σημάδια γήρανσης).
  4. καλύτερη εφαρμογή των καλλυντικών ενυδάτωσης.

 

ΚΑΤ΄ ΟΙΚΟΝ ΑΠΟΛΕΠΙΣΗ

Τα πίλινγκ  ή στο ιατρείο από ειδικούς δερματολόγους ή πλαστικούς χειρουργούς. Στο σπίτι κάνουμε συνήθως μια πολύ ήπια απολέπιση χρησιμοποιώντας προιόντα scrub με κόκκους ή λούφα. Τα αποτελέσματα είναι ικανοποιητικά, ωστόσο,  όχι το ίδιο εντυπωσιακά με μια θεραπεία στο ιατρείο. Scrub μπορούμε να κάνουμε σχεδόν καθημερινά, αλλά καλό είναι να μην ξεπερνάμε τις τρεις εφαρμογές την εβδομάδα. Σημαντικό είναι να ελέγχουμε το προϊόν σε μια μικρή περιοχή πρώτα προκειμένου να προλάβουμε, τυχόν αλλεργικές αντιδράσεις και να μην το εφαρμόζουμε γύρω από τα μάτια. Στο σώμα μπορούμε να κάνουμε απολέπιση στην πλάτη, το ντεκολτέ, τους ώμους, τα χέρια και τα πόδια. Απαγορευμένη περιοχή είναι οι θηλές και η άλως στο στήθος.

 

ΧΗΜΙΚΑ ΠΙΛΙΝΓΚ

Στα χημικά πιλινγκ χρησιμοποιούνται τα γνωστά οξέα φρούτων AHA & PHA, το τριχλωροοξικό οξύ (TCA) και το διάλυμα jessner. Ανάλογα από την πυκνότητα του το πίλινγκ μπορεί να είναι ήπιο, μέτριο ή βαθύ. Χημική απολέπιση μπορεί να γίνει και στο σώμα όπως στο ντεκολτέ και στα χέρια. Μετά τη θεραπεία ωστόσο υπάρχει έντονος ερεθισμός που μπορεί να διαρκέσει από μερικές ώρες – στις ήπιες θεραπείες- έως και ένα μήνα. – στις πολύ βαθιές.

Ένα ήπιο χημικό πιλινγκ μπορεί να γίνει και στο σπίτι έπειτα από εκπαίδευση από ειδικό δερματολόγο ή πλαστικό χειρουργό και σίγουρα ύστερα από συνταγογράφηση.

Τα μέτρια πιλινγκ είναι τα πιο συχνά και αποτελεσματικά. Γίνονται από ειδικευμένους γιατρούς στο ιατρείο είτε  άπαξ (με σχετικά έντονο ερεθισμό) είτε σε 4 συνεδρίες (οπότε ο ερεθισμός περιορίζεται) με αποτέλεσμα σχεδόν ίδιο με ένα βαθύ πιλινγκ.

Τα βαθιά πιλινγκ γίνονται σε ειδικές περιπτώσεις, συνήθως για να αντιμετωπιστούν ουλές, επιφανειακές ρυτίδες, σημάδια από ακμή και δυσχρωμίες. Μετά τη συνεδρία το δέρμα είναι πολύ ερεθισμένο και χρειάζεται αρκετό καιρό για να επιτευχθεί η ανάπλαση.

 

ΜΙΚΡΟΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ ΚΑΙ ΔΕΡΜΟΑΠΟΞΕΣΗ

Η μικροδερμοαπόξεση είναι η μηχανική απομάκρυνση των νεκρών κυττάρων. Γίνεται με ειδικό μηχάνημα εκτόξευσης μικροκρυστάλλων και ακολουθεί αναρρόφηση τόσο των κρυστάλλων όσο και των νεκρών κυττάρων. Σε επίπεδο αποτελεσματικότητας τοποθετείται ανάμεσα στα scrubs και τα χημικά πιλινγκ. Ενδείκνυται για την αντιμετώπιση των μικρών ρυτίδων, των στιγμάτων λόγω ηλικίας αλλά και των υπερκερατώσεων, ενώ ενδεχομένως να βοηθάει και στην αντιμετώπιση των ραγάδων. Ανάλογα από την ένταση, η θεραπεία μπορεί να επαναλαμβάνεται ακόμα και κάθε εβδομάδα. Η μέθοδος εφαρμόζεται κυρίως στο πρόσωπο και τα χέρια, ενώ αποφεύγεται στις μεγαλύτερες επιφάνειες.

Η δερμοαπόξεση, από την άλλη, είναι μια χειρουργική μέθοδος που συστήνεται σε συγκεκριμένες περιπτώσεις και μόνο. Γίνεται με τα λεγόμενα σβουράκια και ενδείκνυται στην αντιμετώπιση βαθιών ουλών από ακμή και ρυτίδων.

 

ΤΥΠΟΙ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΚΑΙ ΠΙΛΙΝΓΚ

Όλοι μπορούν να υποβληθούν σε απολέπιση, πάντα όμως υπό προϋποθέσεις. Όσοι έχουν σκούρα επιδερμίδα πρέπει να αποφεύγουν τα βαθιά πιλινγκ, καθώς μπορούν να προκληθούν μελαχρωματικές βλάβες (κηλίδες). Ομοίως, όσοι έχουν ανοιχτόχρωμο δέρμα, καλό είναι να υποβάλλονται σε ήπια ή μέτρια θεραπεία απολέπισης. Ιδιαίτερη προσοχή και όχι βαθύ πίλινγκ χρειάζονται και σε όσους έχουν ευρυαγγείες.

 

ΑΠΟΦΥΓΕΤΕ ΤΟ ΠΙΛΙΝΓΚ ΑΝ:

  • Αντιμετωπίζετε σοβαρά προβλήματα αλλεργίας ή παθήσεις κολλαγόνου.
  • Υποφέρετε από παθήσεις του ανοσοποιητικού.
  • Έχετε έντονη φωτοευαισθησία ή παίρνετε φάρμακα που την προκαλούν.
  • Έχετε ενεργό έρπητα ή μυρμηγκιές ή έχετε υποβληθεί πρόσφατα σε θεραπείες με laser στην περιοχή που θέλετε να απολεπίσετε.

Leave a reply