Με διαφορά στήθους…

Το καλοσχηματισμένο στήθος έχει επικρατήσει να θεωρείται συνώνυμο της θηλυκότητας και αποτελεί για κάθε γυναίκα που το διαθέτει ένα ισχυρό όπλο στο  παιχνίδι της γοητείας. Μάθετε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τις πλέον διαδεδομένες επεμβάσεις αισθητικής χειρουργικής, που έχουν χαρίσει χαμόγελα ικανοποίησης σε χιλιάδες γυναίκες παγκοσμίως και επιλέξτε επιτέλους ένα αποκαλυπτικό ντεκολτέ στο ντύσιμό σας που πριν δεν τολμούσατε να φορέσετε.

 

ΑΥΞΗΤΙΚΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Αφορά εξίσου γυναίκες νεαρής ηλικίας με μικρό στήθος, όσο και μεγαλύτερες γυναίκες που ενδεχομένως μετά από τις αυξομειώσεις βάρους που προκαλεί η εγκυμοσύνη εμφανίζουν στο στήθος απώλεια όγκου, αλλαγή στο σχήμα του, ή ασυμμετρία. Η προεγχειρητική επίσκεψη στον πλαστικό χειρουργό είναι από τα πιο σημαντικά κομμάτια της διαδικασίας, το σημείο της χειρουργικής τομής, καθώς και το αν το εμφύτευμα θα τοποθετηθεί πάνω ή κάτω από τον μείζονα θωρακικό μυ. Η επέμβαση γίνεται με γενική αναισθησία και διαρκεί περίπου μία ώρα. Η τομή που πραγματοποιείται για την τοποθέτηση του εμφυτεύματος είναι μικρή μόλις 4cm και μπορεί να γίνει σε τρία σημεία. Η πιο συχνή είναι αυτή που πραγματοποιείται στην υπομάστιο πτυχή, δηλαδή κάτω από το στήθος, στη θηλαία άλω (στην περιοχή της θηλής) και σπανιότερα στη μασχάλη. Η πιο συνηθισμένη επιπλοκή είναι η δημιουργία «κάψας», δηλαδή η πίεση που πιθανόν να ασκήσει στο εμφύτευμα ο ουλώδης ιστός (ή κάψουλα) ο οποίος σχηματίζεται φυσιολογικά γύρω από αυτό. Ωστόσο, η ασφάλεια των ενθεμάτων σιλικόνης έχει πλέον επιβεβαιωθεί πανηγυρικά μετά από μακροχρόνιες μελέτες και λεπτομερή εξέταση των δεδομένων από την F.D.A. (επιτροπή για την ασφάλεια τροφίμων και φαρμάκων) στις ΗΠΑ.

Τα καινούργια εμφυτεύματα έχουν φέρει επανάσταση στην αυξητική στήθους. Αποτελούνται από μια εξωτερική σακούλα φτιαγμένη από στερεή σιλικόνη. Το περιεχόμενό της μπορεί να είναι υγρή σιλικόνη ή πλέον ένα νέας γενιάς συμπυκνωμένο gel σιλικόνης. Το εξωτερικό περίβλημα έχει τραχιά, συμβατή με τον οργανισμό επιφάνεια έτσι ώστε να μειώνει στο ελάχιστο την πιθανότητα συρρίκνωσης της «κάψας» γύρω από το εμφύτευμα και να μην προκαλεί παρενέργειες. Τα νέα εμφυτεύματα υψηλής ποιότητας είναι πιο ανθεκτικά, εξασφαλίζουν φυσική κίνηση στο στήθος, καλή αίσθηση στην αφή και ωραίο σφριγηλό αποτέλεσμα.

Η περίοδος αποθεραπείας διαφέρει από γυναίκα σε γυναίκα, γι’ αυτό πριν επιστρέψετε στις δραστηριότητές σας είναι απαραίτητο να συμβουλευτείτε το γιατρό σας. Γενικά, θα χρειαστείτε περίπου μια εβδομάδα απουσίας από την εργασία σας και τουλάχιστον 3 εβδομάδες πριν την επιστροφή στο γυμναστήριο. Είναι σημαντικό να μην ιδρώνετε γύρω από την τομή όσο αυτή επουλώνεται, ενώ σε συνθήκες έντονης άσκησης είναι απαραίτητο να φοράτε σουτιέν με καλή ενίσχυση, ώστε να ελαχιστοποιήσετε το «τράβηγμα» του δέρματος και την πτώση του στήθους.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η επέμβαση της μείωσης του στήθους έχει σκοπό να βελτιώσει την εικόνα του στήθους, μικραίνοντας το μέγεθός του και κατά συνέπεια και το βάρος του, ώστε να είναι πιο συμμετρικό με το σώμα. Με την μειωτική επέμβαση του στήθους μειώνεται ο όγκος του μαστού, καθώς και η ποσότητα του λίπους που βρίσκεται μέσα σ’ αυτόν, αφαιρείται το δέρμα που περισσεύει, περιορίζεται το μέγεθος της θηλής, η οποία και τοποθετείται στην καινούργια της θέση, ψηλότερα. Σκοπός της επέμβασης είναι να δώσει στην γυναίκα ένα μικρότερο στήθος, με καλύτερο σχήμα, που να έρχεται σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα, αντιμετωπίζοντας έτσι και τα ενδεχόμενα αυχενικά προβλήματα. Κατά την πρώτη επίσκεψη στον γιατρό και την μέτρηση του στήθους σας, ο πλαστικός χειρουργός θα συζητήσει μαζί σας ποιος είναι ο καλύτερος τρόπος να μειωθεί το στήθος σας και να έρθει σε αρμονία με το υπόλοιπο σώμα σας, λαμβάνοντας υπόψη παράγοντες όπως η ποιότητα του δέρματός και η ηλικία.        Για την επέμβαση της μείωσης του στήθους χρησιμοποιείται ολική αναισθησία και στις περισσότερες περιπτώσεις χρειάζεται η παραμονή στο νοσοκομείο για ένα βράδυ. Θα πρέπει να αποφύγετε το κάπνισμα και το αλκοόλ για μια εβδομάδα πριν το χειρουργείο, καθώς και την λήψη ορισμένων φαρμάκων, όπως ασπιρίνη και πολυβιταμίνες  για διάστημα δύο εβδομάδων πριν την επέμβαση.

Οι νέες εξελιγμένες τεχνικές στην επέμβαση μείωσης στήθους επιταχύνουν την περίοδο ανάνηψης, ενώ επιτυγχάνουν επιπλέον να περιορίσουν το μέγεθος και το βάθος των ουλών, που δημιουργούν οι χειρουργικές τομές. Η διάρκεια της επέμβασης κυμαίνεται από μιάμιση ως δυόμιση ώρες. Ο χειρουργός θα αφαιρέσει τον μαζικό αδένα, λίπος και δέρμα, τόσο όσο χρειάζεται για να δώσει στο στήθος σας το επιθυμητό σχήμα και μέγεθος, με ταυτόχρονη ανόρθωση της θηλής. Στο τέλος της επέμβασης και αφού έχει τοποθετηθεί μια παροχέτευση σε κάθε πλευρά, η οποία θα παραμείνει για 24 ώρες, το στήθος ράβεται στο καινούριο του σχήμα με ειδικά απορροφήσιμα ράμματα μακράς διαρκείας.

Μετά την επέμβαση θα επιστρέψετε στο σπίτι σας το επόμενο πρωί και φορώντας τον ελαστικό στηθόδεσμο, αφού θα έχει αφαιρεθεί η παροχέτευση. Θα έχετε λίγο πρήξιμο στο στήθος σας, το οποίο κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας θα υποχωρήσει σταδιακά. Είναι βασικό να ξεκουραστείτε κατά τη διάρκεια της πρώτης εβδομάδας μετά την έξοδό σας από το νοσοκομείο, όπου θα σας χορηγήσουν αντιβίωση για διάστημα 5 ημερών. Θα χρειαστεί ν’ απουσιάσετε από την εργασία σας για δύο με τρεις περίπου εβδομάδες, ανάλογα με το μέγεθος της επέμβασης και το είδος της εργασίας σας. Απαραίτητο είναι να φοράτε τον ελαστικό στηθόδεσμο σε εικοσιτετράωρη βάση για διάστημα τριών εβδομάδων και μόνο κατά τη διάρκεια της ημέρας για ακόμα τρεις εβδομάδες.

 

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Η επέμβαση της ανόρθωσης στήθους έχει ως σκοπό να βελτιώσει το σχήμα και τη σύσταση του γυναικείου στήθους. Απευθύνεται σε γυναίκες με χαλάρωση στο στήθος, η οποία συνήθως προκαλείται από την αυξομείωση βάρους ή λόγω θηλασμού. Αν επιθυμείτε και ταυτόχρονη αύξηση του όγκου του στήθους, η ανόρθωση συνδυάζεται και με αυξητική στήθους με ενθέματα σιλικόνης. Κατά την πρώτη επίσκεψη στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, ο σχεδιασμός της επέμβασης θα εξατομικευτεί για να ικανοποιεί τις ανάγκες και τις απαιτήσεις σας. Θα πρέπει, όπως σε όλα τα χειρουργεία της κοσμητικής ιατρικής, να περιορίσετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και ν’ αποφύγετε τη λήψη φαρμάκων όπως ασπιρίνη και πολυβιταμίνες, για διάστημα δύο εβδομάδων πριν το χειρουργείο. Η ανόρθωση του στήθους χρειάζεται από μια ως δυόμιση ώρες χειρουργικού χρόνου, ανάλογα με την τεχνική που θα ακολουθηθεί. Συνήθως η τομή γίνεται γύρω από τη θηλή και συνεχίζεται ευθύγραμμα κάτω από αυτήν. Η θηλή θα επανατοποθετηθεί ψηλότερα και θα αφαιρεθεί το δέρμα που περισσεύει, με ταυτόχρονη βελτίωση του σχήματος του στήθους.

Η πρόοδος που έχει σημειωθεί στις επεμβάσεις ανόρθωσης στήθους έχει βελτιώσει σημαντικά το αποτέλεσμα, μειώνοντας τις ουλές και περιορίζοντας τις χειρουργικές τομές σε σημεία που δεν διακρίνονται εύκολα. Σε περιπτώσεις γυναικών όπου η χαλάρωση είναι πολύ μικρή, μπορεί η τομή να περιοριστεί αποκλειστικά στο τμήμα γύρω από την θηλή και η επέμβαση να γίνει με τοπική αναισθησία.

Κατά την μετεγχειρητική περίοδο θα πρέπει να διατηρείται το δέρμα του στήθους σας ενυδατωμένο, προσέχοντας όμως να μην τραυματίσετε τις χειρουργικές τομές. Θα πρέπει να φοράτε τον ελαστικό στηθόδεσμο μέρα και νύχτα τις πρώτες 2-3 εβδομάδες. Ανάλογα με το είδος της επέμβασης, θα χρειαστεί να μείνετε εκτός της εργασίας σας για μία έως δύο εβδομάδες.

Leave a reply