0 Flares -- -- -- -- -- 0 Flares ×
  • 05 ΜΑΡ 15
  • 0
  Μεταμόσχευση μαλλιών

  Μεταμόσχευση μαλλιών

  0 Flares -- -- -- -- -- 0 Flares ×

  1. 1.   Τι είναι η μεταμόσχευση μαλλιών

  Μεταμόσχευση μαλλιών είναι η ιατρική διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός μεταφέρει τους θύλακες (ρίζες) των μαλλιών από την μια περιοχή του τριχωτού της κεφαλής σε μια άλλη περιοχή. Συνήθως η περιοχή από την οποία χάνονται τα μαλλιά είναι ορμονοεξαρτώμενη, όπως είναι το επάνω και μπροστινό μέρος του κεφαλιού. Οι περιοχές που ανθίσταται στην απώλεια μαλλιών είναι συνήθως η πίσω και πλαϊνή περιοχή του κεφαλιού. Οπότε κατά την μεταμόσχευση μαλλιών ο γιατρός μεταφέρει τη ρίζα του τριχικού θυλάκου από το πίσω στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού.


  2. Ποιες περιπτώσεις θεραπεύονται με αυτή την διαδικασία; (για άντρες και γυναίκες)

  Η μεταμόσχευση μαλλιών ενδείκνυται στην ανδρογενητική αλωπεκία δηλ. στην απώλεια μαλλιών που εμφανίζεται σε άνδρες και ορισμένες φορές και σε γυναίκες.  Λόγω γονιδιακών παραγόντων αρχίζουν να χάνονται οι τρίχες και εμφανίζεται η λεγόμενη «φαλάκρα».

   

  3. Ποιοι είναι κατάλληλοι υποψήφιοι για την επέμβαση; (αν κάποιος έχει μεγάλη φαλάκρα ενδείκνυται η μεταμόσχευση;)

   

  Οι κατάλληλοι υποψήφιοι για μεταμόσχευση μαλλιών είναι όσοι βρίσκονται στο αρχικό στάδιο της αραίωσης των μαλλιών και θέλουν ενίσχυση ιδιαίτερα στην περιοχή των κροτάφων ή στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού. Επίσης όσοι βρίσκονται σε προχωρημένο στάδιο αραίωσης και έχουν χάσει τα μαλλιά τους. Στη δεύτερη περίπτωση μπορεί να χρειαστεί ίσως και μια δεύτερη επέμβαση, μετά από ένα χρονικό διάστημα για να δοθεί η απαιτούμενη πύκνωση.

   

  4. Ποια είναι η προετοιμασία πριν την επέμβαση

   

  Απαραίτητο είναι να έχει προηγηθεί επίσκεψη στον γιατρό ο οποίος θα έχει λάβει ένα πλήρες ιατρικό ιστορικό του ασθενούς. Χρειάζεται να έχει κόψει τα μαλλιά του κοντά την ημέρα της επέμβασης, ειδικότερα στο πίσω μέρος του κεφαλιού από όπου και θα αφαιρεθούν οι τρίχες μια μια, με την βοήθεια ειδικού μεγενθυτικού φακού. Καλό θα είναι επίσης το προηγούμενο βράδυ ο ασθενής να έχει λούσει το κεφάλι του 2 φορές και να έχει αποφύγει υπερβολική κατανάλωση αλκοόλ και την λήψη ασπιρίνης για διάστημα 10 ημερών πριν την επέμβαση.

   

  5. Ποια είναι η διαδικασία της επέμβασης; (πόσο διαρκεί, τύποι αναισθησίας, μοσχεύματα, ράμματα, αν θα χρειαστεί να κοπούν τρίχες, περίδεση)

   

  Η διαδικασία της μεταμόσχευσης γίνεται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού με τοπική αναισθησία. Ανάλογα με το πρόβλημα διαρκεί από 3 – 6 ώρες. Δεν χρησιμοποιούνται ράμματα. Η επέμβαση πραγματοποιείται αφαιρώντας τις τρίχες μια μια. Δεν γίνεται κάποια ιδιαίτερη περίδεση εκτός από μια γάζα η οποία εφαρμόζεται στο πίσω μέρος του κεφαλιού για το πρώτο βράδυ.

   

  6. Ποια είναι η διαδικασία  μετά το χειρουργείο; (αφαίρεση επιδέσμων, τυχόν πόνος, αναλγητικά,  λούσιμο, άσκηση, θα μπορεί να καλύπτει το κεφάλι του με ποστις η περούκα κατά την μετεγχειρητική περίοδο;)

   

  Την επόμενη μέρα της επέμβασης ο ασθενής λούζει το πίσω μέρος του κεφαλιού του, δηλ. το μέρος εκείνο από το οποίο έχουν ληφθεί τα μοσχεύματα. Το πάνω μέρος του κεφαλιού το ψεκάζει ελαφρά με φυσιολογικό ορό κι ένα ειδικό ψεκαστήρι, κατά διαστήματα για να το διατηρεί υγρό, με το οποίο θα τον προμηθεύσει ο γιατρός. Μετά από 3-4 μέρες λούζεται στην περιοχή με ελαφρές κινήσεις. Ο πόνος δεν είναι ιδιαίτερος μιας και δεν υπάρχουν ράμματα και αντιμετωπίζεται εύκολα με συνηθισμένα αναλγητικά τύπου παρακεταμόλης. Άσκηση μπορεί να κάνει κανείς 10 μέρες περίπου μετά την επέμβαση. Ο ασθενής αν επιθυμεί μπορεί να καλύπτει το κεφάλι του με πολύ προσοχή, έτσι ώστε να μην διαταραχθούν τα μοσχεύματα τα οποία έχουν τοποθετηθεί στο πάνω μέρος του κεφαλιού.

   

  7. Ποιες είναι οι πιθανές επιπλοκές της επέμβασης;

   

  Υπάρχει το ενδεχόμενο μόλυνσης και γι’ αυτό χορηγείται αντιβίωση στον ασθενή. Επίσης υπάρχει η πιθανότητα ένα μέρος των μοσχευμάτων να μην πιάσει, να μην αποκτήσει αιμάτωση στην καινούργια του θέση, αλλά πρόκειται για ένα πολύ μικρό ποσοστό. Η πιθανότητα επιπλοκών μειώνεται σημαντικά αν τηρηθούν σωστά όλες οι οδηγίες, κι ο γιατρός που πραγματοποιεί την μεταμόσχευση έχει λάβει όλες τις απαραίτητες προφυλάξεις, ώστε να μην τοποθετείται υπερβολικός αριθμός τριχών σε μια συγκεκριμένη περιοχή.

   

  8. Πότε θα αρχίσουν να εμφανίζοντας οι νέες τρίχες; (οι νέες τρίχες μπορούν να πέσουν κάποια στιγμή η θα είναι μόνιμες;)

   

  Οι καινούργιες τρίχες μετά την εμφύτευσή τους πέφτουν, αλλά ο θύλακας (ρίζα) της τρίχας παραμένει και μετά από 3-6 μήνες εμφανίζονται οι καινούργιες υγιείς τρίχες. Οι καινούργιες τρίχες μιας και διαθέτουν το γονιδιακό υπόστρωμα των τριχών που βρίσκονται στο πίσω μέρος του κεφαλιού διατηρούν το χαρακτηριστικό τους αυτό και στο μπροστινό μέρος του κεφαλιού κι έτσι δεν επηρεάζονται και δεν πέφτουν μελλοντικά.

   

  9. Θα χρειαστούν και άλλες επεμβάσεις μετά την μεταμόσχευση; (άλλες μεταμοσχεύσεις, άλλες επεμβάσεις για το τελικό αποτέλεσμα)

   

  Μετά την μεταμόσχευση δεν είναι υποχρεωτικό ότι θα χρειαστούν κι άλλες επεμβάσεις. Ορισμένοι ασθενείς επανέρχονται και ζητάνε αύξηση της πυκνότητας, γεγονός που μπορεί να γίνει 6 μήνες μετά την πρώτη εμφύτευση.

  Γενικά το τελικό αποτέλεσμα της επέμβασης είναι ικανοποιητικό για τους ασθενείς, οι οποίοι επιστρέφουν στην εργασία τους την επόμενη ή μεθεπόμενη ημέρα και ο μόνος περιορισμός που χρειάζεται ν’ ακολουθούν είναι να μην πραγματοποιούν κάποια άσκηση για 10 μέρες περίπου.

  Leave a reply →