Μεταμόσχευση Μαλλιών: Η λύση για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Η λύση για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι η μεταμόσχευση των μαλλιών. Με τον όρο μεταμόσχευση μαλλιών εννοούμε την χειρουργική εκείνη διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός μετεμφυτεύει τριχοθυλάκια από περιοχές του κεφαλιού όπου υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς, στην περιοχή εκείνη όπου εμφανίζει υπολειμματικούς αριθμούς και χρειάζεται ενίσχυση. Η περιοχή από την οποία ο γιατρός συλλέγει τα τριχοθυλάκια είναι η ζώνη σταθερής τριχοφυΐας (πίσω και πλαϊνό μέρος του κεφαλιού). Τα τριχοθυλάκια στο πίσω και στο πλαϊνό μέρος του κεφαλιού εμφανίζουν γενετική αντίσταση στα ανδρογόνα, με αποτέλεσμα να διατηρείται σχεδόν εφ’ όρου ζωής το μεγαλύτερο μέρος της τριχοφυΐας. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη τριχόπτωση στην περιοχή αυτή της ζώνης σταθερής τριχοφυΐας.

 

Τεχνικές Εμφύτευσης Μαλλιών

Οι τεχνικές που εφαρμόζονται για την αφαίρεση των τριχών από το πίσω μέρος του κεφαλιού και την εμφύτευσή τους στο μπροστινό είναι οι εξής:

Ως παλαιότερη θεωρείται η μέθοδος του strip κατά την οποία ο γιατρός αφαιρεί ένα κομμάτι δέρματος από το πίσω μέρος του κεφαλιού, το οποίο αφού υποβληθεί σε ειδική διαδικασία, τεμαχίζονται τα τριχοθυλάκιά του ώστε να εμφυτευθούν στην λήπτρια περιοχή. Μετά την αφαίρεση του δέρματος – η οποία γίνεται με τοπική αναισθησία – εφαρμόζονται ράμματα στην περιοχή, το τραύμα επουλώνεται και μετά υπάρχει μία γραμμή στο πίσω μέρος του κεφαλιού.

Κατά την δεύτερη μέθοδο μεταμόσχευσης single hair με την βοήθεια ενός ειδικού χειρουργικού εργαλείου, διαμέτρου 2  χιλιοστών, (punch) οι τρίχες αφαιρούνται από την δότρια περιοχή μία μια. Στη συνέχεια υπόκεινται σε ειδική επεξεργασία, έτσι ώστε να είναι έτοιμες για εμφύτευση στην δέκτρια περιοχή. Ο γιατρός αφού εξετάσει τις περιοχές θα συζητήσει με τον ασθενή για την μέθοδο που είναι πιο κατάλληλη για την κάθε περίπτωση. Γενικά ως η πιο αποτελεσματική μέθοδος θεωρείται αυτή κατά την οποία γίνεται μεταφορά των τριχών μια μια, από το πίσω μέρος στο πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής.

Η συγκεκριμένη μέθοδος διαθέτει το συγκριτικό πλεονέκτημα ότι δεν αφήνει ουλές στο πίσω μέρος του τριχωτού της κεφαλής και το μόνο μειονέκτημα που θα μπορούσε ν’ αναφερθεί είναι πως η επέμβαση χρειάζεται περισσότερο χρόνο. Έτσι ενώ η μεταμόσχευση μαλλιών με την μέθοδο strip διαρκεί 2-3 ώρες περίπου, η διαδικασία με την μέθοδο single hair μπορεί να διαρκέσει από 4 έως 6 ώρες. Και οι δύο τεχνικές αυτές πραγματοποιούνται με τοπική αναισθησία, ενώ είναι απολύτως ελεγχόμενες οι συνθήκες μιας κι ο κ. Γαιτάνης και οι συνεργάτες του φροντίζουν ώστε να υπάρχει το ανώτατο επίπεδο άνεσης και ασφάλειας για τον ασθενή.

 

Εναλλακτικοί μέθοδοι για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Μια εναλλακτική – πολλά υποσχόμενη – μέθοδος για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι η θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (My Cells). Με την μέθοδο αυτή που πραγματοποιείται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, αφαιρείται μια μικρή ποσότητα αίματος 10 ml από μία περιφερική σας φλέβα και αφού υποστεί ειδική διεργασία απομονώνεται το πλάσμα και τα αιμοπετάλια τα οποία είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες. Στη συνέχεια το υλικό αυτό με τη βοήθεια μιας μικρής βελόνας εγχύεται με μικρά τσιμπήματα σε ολόκληρη την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Η συγκεκριμένη μέθοδος εμφανίζει δραστικά αποτελέσματα σε τριχοθυλάκια τα οποία είναι ακόμα ενεργά αλλά εμφανίζουν αδυνατισμένη εικόνα. Οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν τα τριχοθυλάκια να παράγουν καλύτερης ποιότητας τρίχες και σε ορισμένες περιπτώσεις διεγείρουν πρόδρομα κύτταρα έτσι ώστε να μετασχηματιστούν σε τριχοθυλάκια. Πρόκειται για μια ανώδυνη θεραπεία, που μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή και ενδείκνυται τόσο για περιπτώσεις όπου εμφανίζεται γυροειδής αλωπεκία καθώς και για την ανδρογενετικού τύπου. Συνήθως συνιστάται να πραγματοποιούνται δύο εφαρμογές μέσα σε ένα μήνα στη συνέχεια μια επαναληπτική θεραπεία μετά από ένα χρόνο. Και οι δύο θεραπείες εμφύτευσης μαλλιών προσφέρουν φυσικό αποτέλεσμα.

Leave a reply