Λεπτές Λευκές Γραμμές

Είναι λιγότερο ενοχλητικές από την κυτταρίτιδα, αλλά οι ραγάδες δεν εξαφανίζονται ποτέ τελείως. Ωστόσο, πλέον μπορούν να μειωθούν αισθητά.

 

Εκείνο που ξέραμε ως τώρα ήταν ότι όσο και αν προσέξεις τη διατροφή σου, όσο και αν ξοδέψεις μια μικρή περιουσία, σε ειδικές κρέμες, οι ραγάδες είναι σαν το κακό κάρμα. Γραμμένες στο DNA, αφού πιστεύεται πλέον ότι οφείλονται και στην κληρονομικότητα, αν είναι γραφτό να εμφανιστούν, δεν μπορείς να τις αποφύγεις. Τουλάχιστον η επιστήμη προσφέρει σήμερα καλύτερες λύσεις για την αντιμετώπιση τους. Οι  ραγάδες μπορεί να μην εξαφανίζονται ποτέ τελείως, αλλά σίγουρα με την κατάλληλη αγωγή βελτιώνεται πολύ η εμφάνισή τους.

 

Τι είναι: γραμμοειδή ανοίγματα της επιδερμίδας που εμφανίζονται σε διάφορα σημεία του σώματος. Οι ραγάδες είναι κάτι σαν σιωπηρή διαμαρτυρία του δέρματος. Αντίδραση στης έλλειψη ελαστίνης. Δηλαδή όταν οι ίνες του κολλαγόνου σπάσουν, από το τέντωμα, στο σημείο εκείνο το δέρμα δημιουργεί την αντιαισθητική αυτή ουλή. Γι’αυτό ευθύνονται κυρίως οι υπερβολικές αυξομειώσεις βάρους και σπανιότερα, η απότομη αύξηση του ύψους κατά την εφηβεία. Ανάλογα με το χρώμα του δέρματος κάθε ανθρώπου είναι κόκκινες ή ροζ, ύστερα όμως από αρκετό χρονικό διάστημα γίνονται άσπρες.

 

Η γεωγραφία: σημεία που συνήθως εμφανίζονται οι ραγάδες είναι η περιοχή της κοιλιάς και πλάγια, εκεί όπου κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης το δέρμα χαλαρώνει. Εμφανίζονται επίσης στα πόδια, στις εξωτερικές πλευρές των μηρών, στο στήθος και γενικά στα μέρη όπου το σώμα αγαπά να αποθηκεύει λίπος. Έχει πάντως διαπιστωθεί ότι η εμφάνιση τους μπορεί να μην σχετίζεται άμεσα με τα σκαμπανεβάσματα της ζυγαριάς, αλλά με κληρονομική προδιάθεση.

 

Η πρόληψη: η σωστή διατροφή με τη λήψη βιταμινών (C και βιταμίνες του συμπλέγματος Β) και ιχνοστοιχείων (ψευδάργυρος, σίδηρος) και τον περιορισμό των λιπαρών βοηθά σημαντικά. Όπως κ η φροντίδα του δέρματος με συνεχή ενυδάτωση, κυρίως των σημείων εκείνων που βλέπετε ότι είναι πιο πιθανό δημιουργηθούν οι ουλές.

Στην εγκυμοσύνη: χρησιμοποιώντας τα ειδικά προϊόντα για τις ραγάδες θα διατηρήσετε το σώμα σας ελαστικό και σφριγηλό για 9 μήνες και θα περιορίσετε το σπάσιμο του δέρματος που προκαλείται από την αύξηση του σωματικού βάρους και την υπερβολική διάταση στην κοιλιακή χώρα. Η επιλογή των προϊόντων πρέπει να γίνεται σε συνεννόηση με το γιατρό.

 

ΜΕΘΟΔΟΙ  ΚΑΤΑΠΟΛΕΜΗΣΗΣ

 

ΕΛΑΦΡΥ TCA PEEL

 

Τι είναι: πρόκειται για ένα χημικό peel στο οποίο ο γιατρός χρησιμοποιεί τριχλωροξικό οξύ, μία ουσία που προκαλεί έντονη απολέπιση στην επιδερμίδα. Υπολογίζοντας το βάθος και την έκταση των ραγάδων, καθώς και τον τύπο του δέρματος ρυθμίζει και το πόσο όξινη θα είναι. Σκοπός της θεραπείας είναι να βελτιωθεί το χρώμα στα σημεία όπου έχουν δημιουργηθεί οι λευκές ραβδώσεις, ώστε μετά το τέλος της η περιοχή να εμφανίζει ένα ομοιόμορφο αποτέλεσμα. Πάντως πρέπει να γνωρίζεται ότι η συγκεκριμένη μέθοδος ενδείκνυται για τις λευκές επιδερμίδες. Τα χημικά peels θα πρέπει να αποφεύγονται στα σκουρόχρωμα δέρματα, καθώς υπάρχει κίνδυνος να προκαλέσουν δυσχρωμίες.

 

Πως γίνεται: ο γιατρός εφαρμόζει ομοιόμορφα τη χημική ουσία στην επιφάνεια του δέρματος που εμφανίζει το πρόβλημα. Το σημείο που μας ενδιαφέρει πρέπει να είναι καθαρό, χωρίς ίχνος ιδρώτα, σκόνης ή κρέμας. Όταν στο δέρμα παρουσιαστεί μια λεύκανση, τότε η ουσία αφαιρείται. Η μέθοδος αυτή μπορεί να παρομοιαστεί με ένα ελαφρύ επιφανειακό έγκαυμα στο δέρμα, φυσικά απόλυτα ελεγχόμενο. Αν κατά τη διάρκεια της εφαρμογής νιώσετε ένα μέτριο ή έντονο κάψιμο, να ξέρετε ότι θα σταματήσει όταν αφαιρεθεί η ουσία.

 

Το αποτέλεσμα: μετά το τέλος της θεραπείας είναι πιθανο η περιοχή να είναι κάπως κόκκινη, να εμφανίζει κνησμό, αλλά και έντονο ξεφλούδισμα, το οποίο όμως συμβαίνει λόγω της αναγέννησης των κυττάρων του δέρματος. Η επούλωση γίνεται σε περίπου σε 7 με 10 μέρες. Οι οδηγίες που θα σας δώσει ο γιατρός σας είναι να προσέξετε μην τραυματίσετε ή ερεθίσετε τις περιοχές (στήθος – κοιλιά – πόδια) με εφαρμοστά ρούχα ή εσώρουχα. Χρειάζονται 3- 4 συνεδρίες σε διάστημα τουλάχιστον μίας εβδομάδες η μια από την άλλη. Τα αποτελέσματα είναι μόνιμα, το δέρμα στα σημεία όπου υπήρχαν ραγάδες αναπλάθεται , γίνεται πιο ελαστικό, αποκτά λεία όψη και ομοιόμορφο χρώμα.

 

ΘΕΡΑΠΕΙΑ ΑΝΑΝΕΩΣΗΣ ΤΟΥ ΔΕΡΜΑΤΟΣ ΜΕ ΜΙΚΡΟΚΡΥΣΤΑΛΟΥΣ (MICRODERMABRASION)

 

Τι είναι: ένας τρόπος να απομακρύνονται τα νεκρά κύτταρα από την επιδερμίδα ώστε το δέρμα, απαλλαγμένο από το βάρος τους, να παίρνει βαθιά ανάσα και να προχωρά στην παραγωγή νέου κολλαγόνου και ελαστίνης.

 

Πως γίνεται: με μια ειδική συσκευή, η οποία λειτουργεί με ισχυρή αντλία παροχής κενού και πίεσης και η οποία εφαρμόζεται τοπικά, στην περιοχή που παρουσιάζεται το πρόβλημα, επιτυγχάνεται υψηλή αναρρόφηση, θερμική δράση και ισχυρή κινητική ενέργεια μικροκρυστάλλων (συνήθως για οξείδιο του αργιλίου). Ο γιατρός, ανάλογα με το πρόβλημα, ελέγχει την ένταση της συσκευής και το βάθος της απόξεσης.

 

Τα αποτελέσματα: βελτίωση της μικροκυκλοφορίας, παραγωγή νέων κυττάρων και επιδερμίδα πιο φρέσκια και ελαστική. Τόσο με το microdermabrasion όσο και με το χημικό peel σβήνονται από το δέρμα σημάδια και ουλές, η πρώτη όμως θεραπεία πλεονεκτεί γιατί δεν παρουσιάζει παρενέργειες, όπως παροδικές δυσχρωμίες και ερεθισμούς. Απλά, θα δείτε στο δέρμα σας μια ελαφριά κοκκινίλα, που υποχωρεί την ίδια μέρα. Εφαρμόζεται με επιτυχία και ασφάλεια σε όλους τους τύπους δέρματος, ακόμα και στις σκουρόχρωμες επιδερμίδες. Από την πρώτη συνεδρία το δέρμα γίνεται πιο απαλό, οι ραγάδες σταδιακά σβήνουν, ενώ το αποτέλεσμα είναι μόνιμο.

 

ENDERMOLOGIE

 

Τι είναι: Πρόκειται στη ουσία για συμπληρωματική θεραπεία για καλύτερα αποτελέσματα, αφού έχετε ήδη σβήσει τις ραγάδες. Επειδή τα σημεία οπού δημιουργούνται συνήθως οι ραγάδες παρουσιάζουν αυξημένη χαλάρωση, συσσώρευση λίπους και μαλακή σύσταση, καλό θα ήταν μετά το σβήσιμο των ουλών να εφαρμοστούν μερικές θεραπείες endermologie στις περιοχές οπού υπάρχει το πρόβλημα προκειμένου να πετύχετε την καλύτερη δυνατή εικόνα.

 

Πώς γίνεται: Δύο κύλινδροι κινητοποιούν το δερματικό ιστό, αναδιπλώνοντάς τον με μαλάξεις και με ταχύτητα που προγραμματίζεται από το γιατρό, ανάλογα με την περίπτωση και το πρόβλημα. Χρειάζονται 5-10 συνεδρίες.

Leave a reply