Επιχείρηση Ομορφιά και για άνδρες στα ιατρεία πλαστικής χειρουργικής

Το κυνήγι της ομορφιάς και της νεότητας δεν είναι πλέον αποκλειστικά «γυναικεία υπόθεση». Όλο και περισσότεροι άνδρες διαβαίνουν σήμερα χωρίς αναστολές και ενοχές το άβατο των ναών της πλαστικής χειρουργικής, αναζητώντας συμμάχους στην άνιση μάχη με το χρόνο και θέτοντας εαυτούς στη διάθεση των πλαστικών χειρουργών. Αποτελεί ωστόσο μια υπόθεση πίσω από την οποία κρύβεται τις περισσότερες φορές …γυναίκα. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνουν οι Έλληνες πλαστικοί χειρουργοί έπειτα από ικανοποιητικό αριθμό επεμβάσεων και σε εκπροσώπους του ισχυρού φύλου. « οι άνδρες το σκέφτονται και το σχεδιάζουν, όμως οι γυναίκες τους το αποφασίζουν». Μάλιστα, η αφαίρεση του συσσωρευμένου λίπους από την περιοχή του στήθους (γυναικομαστία) καθώς και από την περιοχή της κοιλιάς (το λεγόμενο «σωσίβιο») γίνεται σχεδόν πάντοτε με πρωτοβουλία της…συντρόφου.

«Υποκινούμενοι» ή μη, πάντως, οι άνδρες συρρέουν σήμερα στα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών σε αντίθεση με τις…σποραδικές εμφανίσεις που έκαναν παλαιότερα. Είναι ενδεικτικό ότι το 1998 οι κοσμητικές επεμβάσεις σε άνδρες αποτελούσαν μόλις το 9% του συνόλου αυτών, ενώ πέντε χρόνια αργότερα το ποσοστό ανήλθε στο 16% δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός εκείνων (των τολμηρών) που, αψηφώντας απαγορεύσεις και ταμπού αιώνων, αφέθηκαν στα μαγικά χέρια των πλαστικών χειρουργών.

Κι ας μη σπεύσει κανείς να σκιαγραφήσει το προφίλ όλων όσοι ξαπλώνουν στο κρεβάτι του πλαστικού χειρουργού με στερεότυπες γραμμές και φόρμες. Αντίθετα με ότι οι περισσότεροι πιστεύουν, οι αισθητικές επεμβάσεις δεν αφορούν μόνο ανθρώπους της τέχνης και της μόδας. Επιχειρηματίες, τραπεζίτες, υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών, δικηγόροι, πολιτικοί μοιάζουν να παραδίδονται αμαχητί στη γοητεία και στην ευκολία των επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής. Μύτη, αυτιά, ουλές ακμής, μαλλιά, κοιλιά και στήθος προβληματίζουν συνήθως τους νεότερους άνδρες. Επιπλέον σε αυτά, προγούλι και μάτια απασχολούν τους ωριμότερους. Πεδίον δόξης λαμπρό για τους επιστήμονες οι οποίοι επιδίδονται σε ρινοπλαστικές, ωτοπλαστικές, λιποαναρροφήσεις, βλεφαροπλαστικές, λιπογλυπτική (για το προγούλι), προσθετικές μαλλιών.

Μάλιστα, το μέλλον της ανδρικής βιομηχανίας ομορφιάς διαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο με βάση τα στοιχεία σχετικών μελετών. Όπως έδειξε προσφάτως παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη σε 41 χώρες, οι Έλληνες εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να αφεθούν στα χέρια των ειδικών προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους, καθώς τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι προτίθενται να επισκεφτούν άμεσα πλαστικό χειρουργό.

Εμπρός στα κάλλη, τι είναι η σιλικόνη…;

Από το 1991 που είχαν απαγορευτεί τα ενθέματα σιλικόνης για επεμβάσεις προσθετικής στήθους και μέχρι το 2005 που δόθηκε και πάλι το «πράσινο φως» για τη χρήση τους, εκατομμύρια γυναίκες σε όλο τον κόσμο είχαν πέσει σε…βαριά κατάθλιψη: το πλούσιο στήθος, ένα από τα δυνατά ατού της γυναικείας εμφάνισης, γινόταν όνειρο απατηλό. Σε ανάλογη διάθεση βρίσκονταν και οι πλαστικοί χειρουργοί που έβλεπαν της επεμβάσεις αυξητικής στήθους να μειώνονται σημαντικά. Ωστόσο, τα τελευταία δύο χρόνια, οπότε «απελευθερώθηκε» η επέμβαση με τις ευλογίες των επιστημονικών φορέων, η προσθετική στήθους έχει την τιμητική της, παρουσιάζοντας παγκοσμίως αυξητική τάση της τάξης του 15% τον χρόνο, η οποία παρατηρείτε και στην Ελλάδα. Έχει αυξηθεί έως και τέσσερις φορές ο αριθμός των συγκεκριμένων επεμβάσεων στη χώρα μας. Μάλιστα στις περισσότερες περιπτώσεις οι ενδιαφερόμενες προσέρχονται στον πλαστικό χειρουργό μετά του συζύγου/συντρόφου τους. Άξιον αναφοράς κατά τον κύριο Απόστολο Γαϊτάνη, πλαστικό χειρουργό στην Ελλάδα και στη Βρετανία, είναι επίσης το ότι η συγκεκριμένη επέμβαση αφορά πλέον κυρίως τις νεαρές γυναίκες ηλικίας 20 έως 30 χρόνων. «Παλαιότερα, η προσθετική στήθους γινόταν για λόγους…αποκατάστασης της εικόνας του στήθους μετά την εγκυμοσύνη ή λόγω ηλικίας. Τώρα όμως οι Έλληνιδες δεν περιμένουν τη φθορά του χρόνου, αντιθέτως επιλέγουν την προσθετική στήθους προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους και τις αναλογίες του σώματος τους», λέει ο κύριος Γαίτάνης.

ΓΛΟΥΤΟΙ… ΒΡΑΖΙΛΙΑΣ ΚΑΙ «ΧΡΥΣΕΣ» ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΕΝΟΨΕΙ ΘΕΡΟΥΣ

Στην Ελλάδα γίνονται αντικείμενο θαυμασμού ως επί το πλείστον τις ημέρες του καρναβαλιού, οπότε κάνουν ομαδική…απόβαση στη χώρα. Οι Βραζιλιάνες καλλονές, για τις οποίες για τις οποίες ο λόγος, δεν αποτελούν αντικείμενο μόνο πόθου αλλά και μελέτης από τους Έλληνες επιστήμονες, καθώς και τα σώματα τους είναι συνήθως σμιλευμένα από το νυστέρι διακεκριμένων συμπατριωτών τους πλαστικών χειρουργών. Δυνατό σημείο τους οι γλουτοί, ψηλοί και τορνευτοί, είναι –όχι άδικα- το ζητούμενο πολλών Ελληνίδων που θέλουν να κάνουν λιποαναρρόφηση.

Η Βραζιλιάνικη λιπογλυπτική αποτελεί σήμερα την πιο εξελιγμένη μέθοδο λιποαναρρόφησης, καθώς συνδυάζει την αφαίρεση συσσωρευμένου λίπους από την περιοχή των γλουτών με την επανατοποθέτηση του σε άλλα προβληματικά σημεία του δέρματος. «Ουσιαστικά, γίνεται ανακατανομή του λίπους σε διάφορα σημεία με την με την οποία επιτυγχάνεται εντυπωσιακό αποτέλεσμα: τα πόδια φαίνονται πιο μακριά και οι γλουτοί πιο ανασηκωμένοι» εξηγεί ο κ. Γαϊτάνης.  Η τάση της επόμενης πενταετίας σύμφωνα με τους ειδικούς έχει ήδη ξεκινήσει στη Βραζιλία – στην Ευρώπη βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό στάδιο. Η «επέμβαση του μέλλοντος» είναι η δημιουργία μυϊκών γραμμώσεων στο σώμα, επί του παρόντος αποτέλεσμα μόνο μακροχρόνιας και εντατικής προπόνησης. Το νυστέρι αντικαθίσταται από τις οπτικές ίνες, οι οποίες διαλύουν το λίπος και δημιουργούν τις μυϊκές γραμμώσεις. Ωστόσο οι ειδικοί τονίζουν ότι η εφαρμογή της συγκεκριμένης μεθόδου, προϋποθέτει λεπτά και καλοσχηματισμένα σώματα.

Περιζήτητοι

Περίπου 100.000 κοσμητικές επεμβάσεις γίνονται κάθε χρόνο στην Ελλάδα. Οι περισσότερες από αυτές πραγματοποιούνται δύο συγκεκριμένες περιόδους: είτε το Νοέμβριο και μέχρι τα μέσα Δεκεμβρίου, είτε κατά το δίμηνο Μαΐου – Ιουνίου. «Οι γιορτές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς και οι καλοκαιρινές εξορμήσεις στις παραλίες θεωρούνται ορόσημα για τους Έλληνες σε ότι αφορά την εμφάνιση τους. Ενόψει αυτών θέλουν να προετοιμάζονται καταλλήλως, και η επίσκεψη στον πλαστκό χειρουργό είναι πια μέρος της προετοιμασίας για πολλούς», λένε οι ειδικοί. Συγκεκριμένα τους χειμερινούς μήνες οι πλαστικοί χειρουργοί είναι περιζήτητοι για θεραπείες και επεμβάσεις προσώπου, ενώ το Μάιο αναζητούνται επειγόντως για να δώσουν λύσεις σε ατέλειες και προβληματικά σημεία του σώματος. Ενέσιμα εμφυτεύματα, botox, απόξεση με μικροκρυστάλους, αποτρίχωση έχουν την τιμητική τους στις γυναίκες, όπως και η ρινοπλαστική και στα δύο φύλα, πριν από τα Χριστούγεννα. Λιποαναρρόφηση γλουτών και κοιλιάς και προσθετική στήθους ζητούνται – και γίνονται – πριν από το καλοκαίρι.

Leave a reply