Εμφύτευση μαλλιών

Αίτια Τριχόπτωσης

Η πιο συχνή αιτία τριχόπτωσης στους άνδρες θεωρείται η ανδρογενετική αλωπεκία. Μπορεί να εμφανιστεί και στις γυναίκες αλλά πιο σπάνια. Ως ανδρογενετική αλωπεκία εννοούμε το σταδιακό αραίωμα των τριχών στο πάνω μέρος του κεφαλιού. Η αραίωση αυτή μπορεί να ξεκινήσει από τους κροτάφους και να προχωράει σιγά σιγά προς τα πίσω και το κέντρο, είτε να ξεκινήσει ταυτόχρονα σε όλο το πάνω μέρος του κεφαλιού. Τα αίτια αυτού του είδους τριχόπτωσης είναι ο συνδυασμός διαφόρων παραγόντων, με κυριότερο αίτιο την γονιδιακή προδιάθεση. Οι τρίχες που βρίσκονται στο πάνω μέρος του κεφαλιού εμφανίζουν συνήθως μεγαλύτερη ευαισθησία στη δράση των ανδρογόνων. Αυτό έχει σαν αποτέλεσμα στην εν λόγω περιοχή οι τρίχες να αδυνατίζουν, ενώ σταδιακά γίνονται όλο και πιο λεπτές στο τέλος εξαφανίζονται. Έναν ακόμη παράγοντα που επηρεάζει την απώλεια των τριχών αποτελεί και η βιολογική ωρίμανση. Αυτός είναι κι ο λόγος που η τριχόπτωση δεν εμφανίζεται με την ίδια ένταση σε όλους.

 

Εναλλακτικοί μέθοδοι για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Αυτόλογοι Αυξητικοί Παράγοντες (My Cells)

Μια εναλλακτική – πολλά υποσχόμενη – μέθοδος για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι η θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (My Cells). Με την μέθοδο αυτή που πραγματοποιείται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, αφαιρείται μια μικρή ποσότητα αίματος 10 ml από μία περιφερική σας φλέβα και αφού υποστεί ειδική διεργασία απομονώνεται το πλάσμα και τα αιμοπετάλια τα οποία είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες. Στη συνέχεια το υλικό αυτό με τη βοήθεια μιας μικρής βελόνας εγχύεται με μικρά τσιμπήματα σε ολόκληρη την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Η συγκεκριμένη μέθοδος εμφανίζει δραστικά αποτελέσματα σε τριχοθυλάκια τα οποία είναι ακόμα ενεργά αλλά εμφανίζουν αδυνατισμένη εικόνα. Οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν τα τριχοθυλάκια να παράγουν καλύτερης ποιότητας τρίχες και σε ορισμένες περιπτώσεις διεγείρουν πρόδρομα κύτταρα έτσι ώστε να μετασχηματιστούν σε τριχοθυλάκια. Πρόκειται για μια ανώδυνη θεραπεία, που μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή και ενδείκνυται τόσο για περιπτώσεις όπου εμφανίζεται γυροειδής αλωπεκία καθώς και για την ανδρογενετικού τύπου. Συνήθως συνιστάται να πραγματοποιούνται δύο εφαρμογές μέσα σε ένα μήνα και αν χρειαστεί ίσως γίνει μια επαναληπτική θεραπεία μετά από ένα χρόνο.

 

Βλαστοκύτταρα με αυξητικούς παράγοντες για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης

Ο γιατρός συλλέγει μια μικρή ποσότητα αίματος 40ml από μια φλέβα του ασθενούς. Η ποσότητα αυτή αίματος αφού περάσει από μια ειδική επεξεργασία απομονώνονται οι αυξητικοί παράγοντες, ενώ καλλιεργείται επίσης και μεγάλος αριθμός βλαστοκυττάρων. Την επόμενη μέρα ο ασθενής επισκέπτεται τον πλαστικό χειρουργό και ο συνδυασμός των βλαστοκυττάρων μαζί με τους αυξητικούς παράγοντες εγχύονται στο τριχωτό της κεφαλής. Η διαδικασία πραγματοποιείται με πολλά μικρά τσιμπήματα,  τα οποία δεν ενοχλούν τον ασθενή, με τοπική αναισθησία. Η εφαρμογή προκαλεί διέγερση στην περιοχή, έτσι ώστε ν’ αυξηθεί η τριχοφυΐα και να περιοριστεί η απώλεια των τριχών από τους ήδη υπάρχοντες τριχικούς θυλάκους. Ενώ η θεραπεία με τους αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες χρειάζεται επανάληψη, η θεραπεία με τα βλαστοκύτταρα γίνεται μία φορά και μπορεί να επαναληφθεί μετά από 1 χρόνο. Και οι δύο θεραπείες εμφύτευσης μαλλιών προσφέρουν φυσικό αποτέλεσμα.

Leave a reply