Είδη Facelift – Ρυτιδοπλαστική

Ο σύγχρονος τρόπος ζωής, όπως στρες, άγχος, κάπνισμα, άστατη διατροφή, καθώς και οι περιβαλλοντικές συνθήκες, επηρεάζουν το ανθρώπινο πρόσωπο κάνοντας πιο αισθητά τα σημάδια του χρόνου.

Σκοπός της ρυτιδοπλαστικής είναι να «πάει το ρολόι του χρόνου πίσω» και να βελτιώσει την εξωτερική εμφάνιση του προσώπου, διατηρώντας όμως τα φυσικά χαρακτηριστικά του.

Ο ασθενής στο τέλος της επέμβασης φαίνεται ξεκούραστος και φρέσκος, χωρίς να φαίνεται ότι έχει υποβληθεί σε χειρουργική επέμβαση.

Ο πλαστικός χειρουργός με ειδικές τεχνικές σφίγγει το επιφανειακό απονευρωτικό δίκτυο και τους μυς του προσώπου και τα επαναφέρει στην αρχική νεανική τους θέση, ενώ στη συνέχεια απομακρύνει το δέρμα που περισσεύει.

Τα σημάδια που υποδεικνύουν την ηλικία στο πρόσωπο, είναι η χαλάρωση του δέρματος, του λίπους και του επιφανειακού απονευρωτικού ιστού (S.M.A.S.), με συνέπεια τη δημιουργία πτυχώσεων στη ρινοχειλική αύλακα και στην περιοχή της κάτω γνάθου κοντά στη γωνία του στόματος, καθώς και στο λαιμό.

Πολλές φορές η ρυτιδοπλαστική συνδυάζεται και με άλλες μεθόδους της πλαστικής χειρουργικής, όπως βλεφαροπλαστική, ρινοπλαστική, ενέσιμα εμφυτεύματα και άλλα.

 

Η επέμβαση της ρυτιδοπλαστικής συνιστάσται συνήθως στις ηλικίες 45 – 70 που είναι περισσότερο εμφανή τα σημάδια του χρόνου.

Κατά τη διάρκεια της πρώτης επίσκεψης θα αποφασιστεί αν η επέμβαση θα γίνει με τοπική ή ολική αναισθησία, καθώς και το είδος της ρυτιδοπλαστικής που ταιριάζει στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως S lift, MACS lift, mini lift ή ολική ρυτιδοπλαστική. Θα πρέπει να αποφύγετε το κάπνισμα, το αλκοόλ και τη λήψη συγκεκριμένων φαρμάκων όπως ασπιρίνη και πολυβιταμίνες για διάστημα δύο εβδομάδων πριν το χειρουργείο. Για το ίδιο χρονικό διάστημα αν καπνίζετε θα χρειαστεί να το διακόψετε προκειμένου να επιταχυνθεί η διαδικασία επούλωσης και να μειωθούν οι πιθανότητες επιπλοκών. Υπάρχει το ενδεχόμενο μετά την επέμβαση να εμφανιστεί πρήξιμο στο πρόσωπο και μελάνιασμα στον λαιμό. Αυτό είναι φυσιολογικό και θα υποχωρήσει στις επόμενες δύο εβδομάδες. Ανάλογα με το είδος της ρυτιδοπλαστικής και την έκταση του προβλήματος θα χρειαστεί να λείψετε από την εργασία σας από μία έως δύο εβδομάδες. Καλό θα ήταν τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες μετά την επέμβαση να έχετε κάποιον στο σπίτι να σας βοηθάει.

 

Η διαδικασία της επέμβασης

Πραγματοποιούνται μικρές χειρουργικές τομές μέσα στο τριχωτό της κεφαλής και σε περιοχές όπου φυσιολογικά υπάρχουν ελαφριές ρυτίδες, όπως μπροστά και πίσω από το αυτί. Ο γιατρός κινητοποιεί το δέρμα, σε μικρό ή μεγάλο βαθμό ανάλογα με την περίπτωση και τοποθετεί τους μύες και το λίπος στην αρχική, πιο νεανική τους θέση. Ισχυρά ράμματα συγκρατούν τους ιστούς στην καινούρια τους θέση. Το δέρμα του προσώπου τοποθετείται και αυτό στη θέση του.

 

Είδη Ρυτιδοπλαστικής

Ολική ρυτιδοπλαστική (full facelift)

Όταν η χαλάρωση είναι πολύ μεγάλη τότε ο πλαστικός χειρουργός θα πρέπει να κινητοποιήσει τους ιστούς σχεδόν μέχρι τη γωνία του στόματος. Στη συνέχεια θα τους ανορθώσει στη σωστή θέση και θα αφαιρέσει το δέρμα που περισσεύει. Οι τομές γίνονται μπροστά και πίσω από το αυτί. Συνιστάται συνήθως σε ηλικίες 50+. Μετά από 2-3 εβδομάδες μπορεί να γίνει η επιστροφή στην εργασία.

 

Απλό – mini facelift

Όταν η χαλάρωση είναι μικρής ή μέτριας μορφής ο γιατρός κινητοποιεί τους ιστούς έως το μέσον της απόστασης, από το αυτί μέχρι τη γωνία του στόματος. Στην συνέχεια ανορθώνει τους ιστούς και αφαιρεί λίγο δέρμα που περισσεύει. Οι τομές γίνονται μπροστά και πίσω από το αυτί αλλά είναι μικρότερης έκτασης από το fullface. Οι ηλικίες που συνήθως το πραγματοποιούν είναι των 45+. Η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετά από 10 μέρες.

 

Maxlift

Είναι ένα είδος απλού facelift που έχει περιγραφεί τα τελευταία 7 χρόνια από 2 Βέλγους πλαστικούς χειρουργούς και ενδείκνυται όταν η χαλάρωση είναι μικρή έως μέτρια. Η κινητοποίηση των ιστών είναι περιορισμένη και η τομή βρίσκεται μόνο μπροστά από το αυτί. Ειδικά ράμματα μπαίνουν κάτω από το δέρμα και ανορθώνουν τους ιστούς. Το δέρμα που περισσεύει αφαιρείται. Συνιστάται συνήθως σε ηλικίες 45+ και η επιστροφή στην εργασία γίνεται μετά από 10 μέρες. Η μέθοδος αυτή δεν ενδείκνυται στις περιπτώσεις που η χαλάρωση του δέρματος δεν είναι σημαντική.

 

Slift

Είναι μια μορφή απλού facelift. Ονομάστηκε έτσι επειδή οι χειρουργικές τομές πηγαίνουν μπροστά από το αυτί και λίγο πίσω σε σχήμα (S). Η κινητοποίηση των ιστών φτάνει έως το μέσο της απόστασης, από το αυτί ως τη γωνία του στόματος. Η μέθοδος απευθύνεται σε ηλικίες 50+. Μετά από 2 εβδομάδες μπορεί να επιστρέψει κανείς στην εργασία του.

 

Μετά την επέμβαση

Τα ράμματα θα αφαιρεθούν μετά από δέκα ημέρες. Στο διάστημα αυτό:

  • Αποφύγετε την ηλιοθεραπεία, για περίπου ένα μήνα μετά την επέμβαση. Μην παραλείψετε να προστατεύεται τα σημεία των τομών από τον ήλιο με τη χρήση αντηλιακού για τρεις μήνες, τα οποία με την πάροδο του χρόνου θα είναι πολύ δυσδιάκριτα.
  • Υιοθετήστε μια δίαιτα με υγρά ή ελαφριά διατροφή, για τις πρώτες τρεις ημέρες μετά την επέμβαση.
  • Περιορίστε τις δραστηριότητές σας σκύψιμο, τέντωμα, άρση βαρών.
  • Αποφύγετε τις κινήσεις του λαιμού και όποιες άλλες σας κάνουν να αισθάνεστε τράβηγμα ή σφίξιμο στις τομές.
  • Ζητήστε άδεια από την εργασία σας για μία έως δύο εβδομάδες, ανάλογα με το είδος της ρυτιδοπλαστικής. Καλό θα ήταν τις πρώτες δύο με τρεις ημέρες μετά την επέμβαση να έχετε κάποιον στο σπίτι να σας βοηθάει.
  • Δώστε στο σώμα σας τη δυνατότητα να χαλαρώσει και να επουλωθεί, όσο πιο γρήγορα γίνεται.
  • Απολαύστε το καινούριο, φρέσκο σας πρόσωπο, μετά από μία εβδομάδα αφού θα έχουν υποχωρήσει το πρήξιμο και το ελαφρύ μελάνιασμα, χωρίς τις ατέλειες και τα σημάδια που επιφέρει ο χρόνος.

Leave a reply