Διορθώσεις της μύτης

Η ρινοπλαστική είναι μια από τις πιο δημοφιλείς επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής που πραγματοποιούνται στο πρόσωπο. Στόχος της είναι να διορθώσει τις ατέλειες της μύτης, βελτιώνοντας έτσι την αρμονία του προσώπου. «Προϋποθέτει εμπειρία από τον γιατρό μιας και δίνεται μεγάλη σημασία στην λεπτομέρεια και απαιτεί ακρίβεια χιλιοστού κατά την πραγματοποίησή της», όπως εξηγεί ο πλαστικός χειρουργός Απόστολος Γαϊτάνης.

«Η ρινοπλαστική πραγματοποιείται με γενική αναισθησία, το χειρουργείο διαρκεί από 1 έως 2 ώρες, αν και ο χρόνος επιμηκύνεται όταν υπάρχει πρόβλημα και στο διάφραγμα του ασθενούς» επισημαίνει ο Απόστολος Γαϊτάνης, πλαστικός χειρουργός, και συνεχίζει: “Ο/Η ενδιαφερόμενος/η παραμένει το βράδυ στο νοσοκομείο και μπορεί να επιστρέψει στην εργασία έπειτα από 1 εβδομάδα, οπότε και αφαιρείται ο μικρός νάρθηκας που έχει τοποθετηθεί στο χειρουργείο». Η έντονη φυσική δραστηριότητα (γυμναστική) επιτρέπεται αφού περάσουν 3 εβδομάδες. Μια πρώτη εικόνα του αποτελέσματος είναι ορατή μέσα στις πρώτες 10 ημέρες, αλλά η τελική φαίνεται έπειτα από 4-5 μήνες. Με τις νέες τεχνικές που εφαρμόζονται ο χρόνος ανάρρωσης περιορίζεται, καθώς και οι μώλωπες και το πρήξιμο μετά το χειρουργείο.

 

Ανόρθωση μύτης χωρίς χειρουργείο

Υπάρχουν περιπτώσεις που στην μύτη μπορεί να εμφανίζεται κάποιο εντύπωμα (δυσμορφία, ανωμαλία). Είτε σαν αποτέλεσμα τραύματος, ή κατασκευής ή προερχόμενο από άλλη πλαστική επέμβαση. Αυτό μπορεί να διορθωθεί με την έγχυση ενέσιμου υλικού (υαλουρονικό οξύ).

Ακόμη σε κάποιες περιπτώσεις, ειδικά σε ανθρώπους μεγαλύτερης ηλικίας, εμφανίζεται μια ελαφριά ροπή της μύτης προς τα κάτω (κρέμασμα). Αυτή η μικρή τάση της μύτης μπορεί να βελτιωθεί τοποθετώντας υαλουρονικό οξύ στην ράχη της.

 

Η ανόρθωση της μύτης μπορεί να πραγματοποιηθεί μή επεμβατικά στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού με την χρήση του ενέσιμου υλικού.

Η έγχυση με υαλουρονικό πραγματοποιείται στο σημείο που υπάρχει η καμπύλη, έτσι γεμίζοντας το σημείο που χρειάζεται επιτυγχάνεται η διόρθωση της ανωμαλίας στην περιοχή. Συνήθως εφαρμόζεται μικρή ποσότητα υλικού, που διαρκεί περίπου 1,5 χρόνο, αν και το 30% παραμένει μόνιμα.

 

Επίσης μια άλλη μη επεμβατική τεχνική που εφαρμόζεται στην μύτη μπορεί να διευκολύνει αισθητά και την αναπνοή. Κατά την διαδικασία αυτή ο πλαστικός χειρουργός αφαιρώντας κομμάτια χόνδρου από την άκρη της μύτης, στη συνέχεια τα χρησιμοποιεί στο εσωτερικό της, βοηθώντας έτσι «ν’ ανοίξει» η αναπνοή αν υπάρχει πρόβλημα.

Leave a reply