Δείξτε τα χέρια σας

Τα σημεία που προδίδουν την πραγματική μας ηλικία, όσο κόπο και αν έχουμε κάνει να την κρύψουμεεπιμελώς, εκτός από το πρόσωπο και τον λαιμό, είναι τα χέρια. Τα χέρια μας είναι μία από τις περιοχές που εκτίθενται περισσότερο στον ήλιο και την ατμοσφαιρική ρύπανση, με αποτέλεσμα το δέρμα να ταλαιπωρείται, χάνοντας τη φυσική του φρεσκάδα, το σφρίγος και τη λάμψη. Έτσι συχνά και με τηνπάροδο του χρόνου εμφανίζονται στη ράχη των χεριών σημάδια φωτογήρανσης, όπως πανάδες και δυσχρωμίες, ή λεπτές γραμμές και ρυτίδες, εξαιτίας της μεγάλης ταλαιπωρίας και της έλλειψης εντατικής περιποίησης. Επίσης, με τα χρόνια, ιδίως σε μεγαλύτερες ηλικίες, τα χέρια αδυνατίζουν και σχηματίζουν κάποια κενά, ενώ η όψη τους αρχίζει να φαντάζει θαμπή και άτονη. Όλα αυτά ξεκινούν να εμφανίζονται συνήθως μετά τα 40-45, αλλά καλό είναι να φροντίζουμε από νωρίς την κατάσταση της επιδερμίδας των χεριών μας, για να μην έχουμε αργότερα δυσάρεστες εκπλήξεις.
Η σύγχρονη κοσμητική ιατρική έχεις λύσεις για κάθε ένα από τα προβλήματα που μπορεί να εμφανίσουν τα χέρια μας και, ανάλογα με την περίπτωση, μας συστήνει και την κατάλληλη θεραπεία. Έτσι έχουμε υαλουρονικόή πολυγαλακτικό οξύ για τις λεπτές γραμμές, μεσοθεραπεία για βαθιά εντατική ενυδάτωση, laser για την ανάπλαση του δέρματος, παλμικό φως για τις κηλίδες και μεταφορά λίπους για χέρια που δείχνουν αδύνατα και γηρασμένα Ας γνωρίζουμε λοιπόν την κάθε λύση ξεχωριστά.

 

ΥΑΛΟΥΡΟΝΙΚΟ ΟΞΥ
Το υαλουρονικό οξύ είναι φιλικό προς τον ανθρώπινο οργανισμό, καθώς είναι στοιχείο του συνδετικού ιστού του δέρματος που ενυδατώνει και χαρίζει όγκο, και έτσι δεν προκαλεί αλλεργίες ή προβλήματα. Χρησιμοποιείται σε ενέσιμη μορφή, για να γεμίσει επιφανειακές, αλλά και πιο βαθιές,ρυτίδες ή για να δώσει όγκο στα σημεία που απαιτείται. Αφού πρώτα εφαρμόσει τοπική αναισθησία, ο γιατρός εγχέει με τη βοήθεια πολύ λεπτών ενέσεων το υαλουρονικό οξύ στην περιοχή των ρυτίδων, καλύπτοντας έτσι τα κενά που έχει αφήσει ο χρόνος.

Διάρκεια: Η διαδικασία κρατάει μόλις 15-30′ και είναι ανώδυνη. Μετά μπορεί για 2-3 μέρες να υπάρχει στην περιοχή πρήξιμο, κοκκινίλα ή ήπια ευαισθησία, τα οποία όμως υποχωρούν άμεσα. Όλες οι θεραπείες με ενέσιμα, μπορεί να προκαλέσουν κάποια μελανιά, γι’ αυτό καλό θα είναι να υπάρχει ένα περιθώριο ασφαλείας 7-10 ημερών, πριν από κάθε επίσημη εμφάνιση.

Αποτέλεσμα: Απαλύνονται, ή και εξαφανίζονται, λεπτές γραμμές, ρυτίδες και ουλές από την περιοχή των χεριών και τα αποτελέσματα διαρκούν από 6 μήνες έως 1 χρόνο, οπότε και μπορεί να επαναληφθεί.

 

ΠΟΛΥΓΑΛΑΚΤΙΚΟ ΟΞΥ
Το πολυγαλακτικό οξύ είναι μία ουσία που παράγεται τεχνητά και είναι απόλυτα συμβατή και απορροφήσιμη από τον ανθρώπινο οργανισμό. Η ουσία αυτή δρα ερεθίζοντας τα κύτταρα, ώστε να παράγουν κολλαγόνο και δίνει ουσιαστικές λύσεις σε θέματα ρυτίδων και ουλών. Το πολυγαλακτικό οξύ, όπως φανερώνει και το όνομά του, αποτελείται από πολλά μόρια γαλακτικού οξέος- ουσία που αποτελεί ήδη φυσικό στοιχείο του οργανισμού μας- ενωμένα μεταξύ τους και εγχέεται με τη βοήθεια μιας μικρής βελόνας μέσα στις ρυτίδες, προκειμένου να διεγείρει ξανά την παραγωγή κολλαγόνου, το οποίο με τη σειρά του θα γεμίσει το έλλειμμα και το δέρμα των χεριών θα ξαναγίνει λείο και απαλό. Επίσης, μπορεί να χρησιμοποιηθεί, για να δώσει όγκο σε περιοχές που έχουν «αδειάσει» με το πέρασμα του χρόνου.

Διάρκεια: Η εφαρμογή διαρκεί συνήθως περί τα 35 λεπτά και έπειτα είσαι έτοιμη να επιστρέψεις στο πρόγραμμά σου. Συνήθως απαιτούνται 3 συνεδρίες με απόσταση 3 εβδομάδων μεταξύ τους. Μετά την εφαρμογή παρατηρείται ελαφρύ πρήξιμο και κοκκινίλα, που όμως υποχωρεί μέσα σε λίγες ώρες. Η διαδικασία, για να γίνει σωστά, απαιτεί αρκετά τσιμπήματα, γι’ αυτό εφαρμόζεται αναισθητική κρέμα στην υπό θεραπεία περιοχή 30-60 λεπτά πριν και ο πόνος ελαχιστοποιείται.

Αποτέλεσμα: Το δέρμα των χεριών ξαναγίνεται λείο και απαλό, χωρίς τα “κενά” της ηλικίας. Επειδή ακριβώς το πολυγαλακτικό οξύ διεγείρει τους ιστούς μας και το κολλαγόνο που παράγεται είναι το δικό μας, τα αποτελέσματά του διαρκούν πολύ περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο απορροφήσιμο υλικό, δηλαδή 12 με 18 μήνες περίπου.

 

ΜΕΣΟΘΕΡΑΠΕΙΑ ΓΙΑ ΕΝΥΔΑΤΩΣΗ
Πρόκειται για μη επεμβατική μέθοδο και πραγματοποιείται με λεπτές ενέσεις, που περιέχουνπολυβιταμινούχα σκευάσματα, από ειδικό πλαστικό χειρουργό. Γενικά στη μεσοθεραπεία, ανάλογα με το αποτέλεσμα που επιδιώκεται, διαφοροποιούνται και τα συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν. Έτσι στην περίπτωση που στόχος είναι η βαθιά ενυδάτωση των χεριών, τα συστατικά που θα χρησιμοποιηθούν είναι υαλουρονικό οξύαμινοξέα και ιχνοστοιχεία (EGF, BFGF, IGF-1, TRX – Copper, Tripeptite-1). Οι ενέσεις μεσοθεραπείας προλαμβάνουν και αντιμετωπίζουν δερματικά προβλήματα, όπως η δερματική χαλάρωση και η γήρανση του δέρματος, και επιτυγχάνουν «εκ των έσω» βαθιά ενυδάτωση της επιδερμίδας. Με τη βοήθεια των ενέσεων τα συστατικά εισχωρούν στο μεσαίο στρώμα του δέρματος και κινητοποιούν μία διαδικασία διέγερσης των ινοβλαστών για την παραγωγή κολλαγόνου. Κατά την εφαρμογή ο πλαστικός χειρουργός χρησιμοποιεί μικρές ενέσεις, που διαθέτουν πολύ μικρή και λεπτή βελόνα, ώστε τα συστατικά να εισχωρούν καλύτερα μέσα στο δέρμα και τα αποτελέσματα να είναι άμεσα.

Διάρκεια: Η εφαρμογή διαρκεί περίπου 15-30 λεπτά και είναι ανώδυνη. Συνήθως απαιτούνται 4-6 συνεδρίες με απόσταση 1-2 εβδομάδων μεταξύ τους. Αφού έχει ολοκληρωθεί ο κύκλος συνεδριών, υπάρχει δυνατότητα μετά από 6 μήνες να πραγματοποιηθούν κάποιες επαναληπτικές συνεδρίες- συνήθως 3 συνεδρίες με απόσταση 1 εβδομάδας μεταξύ τους- για καλύτερη διατήρηση του αποτελέσματος. Μετά την εφαρμογή της μεσοθεραπείας εμφανίζονται συνήθως κάποιες ελαφρές εκχυμώσεις στα σημεία που έχει γίνει η εφαρμογή, οι οποίες όμως υποχωρούν σταδιακά.

Αποτέλεσμα: Τα αποτελέσματά της μεσοθεραπείας συνήθως φαίνονται ήδη από τη δεύτερη συνεδρία. Η επιδερμίδα των χεριών δείχνει σαφώς πιο ενυδατωμένη, σφριγηλή και αποκτά πιο νεανική όψη.

 

ΜΕΤΑΦΟΡΑ ΛΙΠΟΥΣ ΣΤΑ ΧΕΡΙA
Η μεταφορά λίπους είναι στις μέρες μας μία αρκετά δημοφιλής μέθοδος για το «γέμισμα» των σημείων εκείνων που έχουν αρχίσει να «αδειάζουν» με το πέρας του χρόνου. Στην περίπτωση των χεριών ο χειρουργός μεταφέρει λίπος από κάποιο άλλο σημείο του σώματος, στο οποίο υπάρχει σεπερίσσεια, για να γεμίσει και να χαρίσει το χαμένο νεανικό όγκο και σφρίγος στα χέρια. Το λίπος συλλέγεται με τη βοήθεια ειδικών βελόνων, είτε από την εσωτερική πλευρά των γονάτων είτε από τηνκοιλιά, και στη συνέχεια εγχέεται στα κενά και πολύ αδυνατισμένα σημεία των χεριών.

Διάρκεια: Η όλη διαδικασία διαρκεί περίπου 1 ώρα. Η ενόχληση περιορίζεται στη συγκεκριμένη περιοχή και διαρκεί 1-2 μέρες, ενώ αντιμετωπίζεται εύκολα με κοινά παυσίπονα, τύπου παρακεταμόλης.

Αποτέλεσμα: Το χέρι αποκτά όγκο και φαίνεται πιο γεμάτο και νεανικό. Τα αποτελέσματα είναι ορατά μετά από 2-3 μέρες και διαρκούν 7-8 μήνες, οπότε και αρχίζει το λίπος να απορροφάται από τον οργανισμό.

 

ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΔΕΡΜΑΤΟΣ(RESURFACING)ME LASER
Το Erbium Pixel Laser για την ανάπλαση του δέρματος μπορεί να δώσει στα κουρασμένα χέρια μια πιο νεανική και σφριγηλή όψη, καθώς είναι σε θέση να αποκαταστήσει τις περιοχές που παρουσιάζουνενδείξεις γήρανσης, όπως οι λεπτές γραμμές και η έλλειψη τόνου του δέρματος. Ουσιαστικά η μέθοδος αυτή εξαφανίζει ή μειώνει σημαντικά όλους εκείνους τους παράγοντες, που προσθέτουν χρόνια στην εμφάνισή των χεριών, αποκαθιστώντας τη νεανικότητα. Η θεραπεία βασίζεται στην επιλεκτική καταστροφή του «στόχου» με μικρο-ακτίνες, που εισχωρούν τμηματικά στην επιδερμίδα, αφήνοντας ανέπαφα τα σημεία όπου οι ιστοί είναι υγιείς και επιταχύνοντας έτσι τη διαδικασία της επούλωσης. H δράση του βασίζεται στην εξάχνωση (εξαφάνιση) των προβληματικών ιστών και την αφαίρεση της εξωτερικής στιβάδας του δέρματος. Το laser «χαρτογραφεί» την επιδερμίδα σαν ένα πλέγμα αποτελούμενο από πολλά μικρά μικρά τμήματα (pixels) και στοχεύει μόνο σε αυτά που παρουσιάζουν πρόβλημα, όπως χαλάρωση ή λεπτές γραμμές. Η ένταση της συσκευής είναι απόλυτα ελεγχόμενη και η θεραπεία μπορεί να γίνει πιο βαθιά ή πιο επιφανειακά, ανάλογα με το μέγεθος του προβλήματος.

Διάρκεια: Κάθε συνεδρία διαρκεί μόλις 10-15 λεπτά και η θεραπεία είναι ανώδυνη. Ο αριθμός των συνεδριών καθορίζεται από την πορεία της θεραπείας, κατά μέσο όρο όμως συνίστανται 2-3 συνεδρίες, που πρέπει να απέχουν τουλάχιστον 10-15 ημέρες μεταξύ τους. Με τη διατήρηση του περιβάλλοντος ιστού ανέπαφου η ανάρρωση είναι ταχύτατη, καθώς ο οργανισμός απομακρύνει δια της λεμφικής οδού μόνο τα σωματίδια που “χτυπά” η ακτίνα του λέιζερ, και η όψη του δέρματος αποκαθίσταται πολύ πιο γρήγορα, αφού ο “τραυματισμός” είναι τμηματικός και δεν επηρεάζει τα υγιή κύτταρα.

Αποτέλεσμα: Η επιδερμίδα των χεριών απαλλάσσεται από τις λεπτές γραμμές που εμφανίζονται με τα χρόνια, ανανεώνεται και αποκτά ξανά νεανικό τόνο. Τα αποτελέσματα διαρκούν 1- 2 χρόνια.

 

ANTIΜΕΤΩΠΙΣΗ ΜΕΛΑΓΧΡΩΜΑΤΙΚΩΝ ΒΛΑΒΩΝ ΜΕ ΠΑΛΜΙΚΟ ΦΩΣ
Οι αντιαισθητικές μελαγχρώσεις που εμφανίζονται με τα χρόνια στα χέρια μας οφείλονται σε συγκέντρωση ενδογενούς χρωστικής, κυρίως μελανίνης, και παρατηρούνται συνήθως μετά από τηνέκθεση στον ήλιο, ο οποίος προκαλεί φωτογήρανση. Με τη βοήθεια του παλμικού φωτός αφαιρείται η θαμπάδα και αποκαθίσταται η ομοιόμορφη όψη της επιδερμίδας, «χτυπώντας» συνολικά την περιοχή των χεριών και επιμένοντας ιδιαίτερα στα προβληματικά σημεία με ενδείξεις πανάδων ή σκουρόχρωμων κηλίδων για μεγαλύτερη ακρίβεια και πιο δραστικό αποτέλεσμα. Ο γιατρός καλύπτει την προβληματική περιοχή με ένα gel και μετά εφαρμόζει στο δέρμα την κεφαλή του laser. Με τη μέθοδο αυτή γίνεται αύξηση της θερμοκρασίας της χρωματικής βλάβης, η οποία προκαλεί αύξηση της θερμοκρασίας της χρωστικής, με αποτέλεσμα τη διάσπασή της σε πολύ μικρά σωματίδια. Η ενέργεια του έντονου παλμικού φωτός απορροφάται από την ανεπιθύμητη μελανίνη και έτσι επιτυγχάνεται η καταστροφή του «στόχου».

Διάρκεια: Ο χρόνος της συνεδρίας είναι μόλις 30 λεπτά και δε χαρακτηρίζεται από πόνο, παρά μόνο από μία ήπια ενόχληση. Συνήθως συνίστανται 2-3 θεραπείες με απόσταση 2-3 εβδομάδων μεταξύ τους. Μετά από κάθε συνεδρία είναι σημαντικό να αποφεύγεται ο ήλιος για τις πρώτες τουλάχιστον ημέρες, ενώ η χρήση αντηλιακού υψηλής προστασίας θεωρείται απαραίτητη.

Αποτέλεσμα: Εξαφανίζονται, ή απαλύνονται σε πολύ μεγάλο ποσοστό, οι αντιαισθητικές κηλίδες, πανάδες και λεκέδες των χεριών, που συχνά μας κάνουν να δείχνουμε ακόμη και μεγαλύτερες από ότι είμαστε στην πραγματικότητα, ειδικά στη χώρα μας που χαρακτηρίζεται από έντονη ηλιοφάνεια. Τα αποτελέσματά διαρκούν 1-2 χρόνια.

Leave a reply