Για βλέμμα που μαγνητίζει

ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΑΝΩ ΒΛΕΦΑΡΟΥ

Αν το δέρμα σας στην περιοχή γύρω από τα μάτια δείχνει αρκετά κουρασμένο, σημαίνει πως οι μύες έχουν χαλαρώνουν και το λίπος που φυσιολογικά υπάρχει μέσα στον οφθαλμικό κόγχο αυξάνεται. Αποτέλεσμα αυτού είναι ειδικά στα άνω βλέφαρα η πτυχή του δέρματος να βρίσκεται πολύ κοντά στις βλεφαρίδες και να δίνεται η αίσθηση ότι τα μάτια είναι «βαριά», γεγονός που δυσκολεύει και την διαδικασία του μακιγιάζ. Η βλεφαροπλαστική των άνω ή κάτω βλεφάρων είναι μια επέμβαση που γίνεται είτε μεμονωμένα, είτε σε συνδυασμό με την ρυτιδοπλαστική. Μόνη της η επέμβαση γίνεται σε άτομα σχετικά νεαρής ηλικίας, περίπου στα 30- 40 ετών, όπου είτε λόγω κληρονομικών παραγόντων, είτε εξαιτίας του σύγχρονου τρόπου ζωής, εμφανίζουν σακούλες και χαλάρωση στην περιοχή των ματιών, με αποτέλεσμα να φαίνονται μονίμως κουρασμένοι. Στην βλεφαροπλαστική του άνω βλεφάρου το δέρμα και το λίγο λίπος που περισσεύει μπορούν να αφαιρεθούν με τοπική αναισθησία. Τα ράμματα αφαιρούνται μετά από 4 μέρες και η επιστροφή στην εργασία μπορεί να γίνει μετά από 3-4 μέρες.

 

Βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου

Πού γίνεται η τομή; Η τομή γίνεται στην φυσιολογική πτυχή του άνω βλεφάρου που βρίσκεται 8 χιλιοστά περίπου από τις βλεφαρίδες.

Διαδικασία Επέμβασης: Στην αρχή αφαιρείται το δέρμα που περισσεύει καθώς και κομμάτι του μυός το οποίο περισσεύει στη συνέχεια αφαιρούμε το έξτρα λίπος το οποίο μπορεί να δημιουργεί βάρος στο πάνω βλέφαρο. Αφού βεβαιωθούμε ότι έχει γίνει καλή αιμόσταση τοποθετούμε τα πολύ λεπτά ράμματα τα οποία κλείνουν τις τομές μας και κάνουν το αποτέλεσμα να φαίνεται πολύ φυσικό.

Κίνδυνοι – Επιπλοκές: Σε όλες τις επεμβάσεις υπάρχει η πιθανότητα μόλυνσης, αιματώματος, αλλά οι κίνδυνοι αυτοί είναι απόλυτα ελεγχόμενοι.

Διάρκεια χειρουργείου: στην βλεφαροπλαστική άνω βλεφάρου είναι γύρω στην μισή ώρα, στην βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου είναι γύρω στα 45 λεπτά.

Στην βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου η τομή γίνεται κάτω από τις βλεφαρίδες, σηκώνουμε το δέρμα και τον μυ, αφαιρούμε το λίπος και στην συνέχεια αφαιρούμε την περίσσεια του δέρματος.

 

ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΚΑΤΩ ΒΛΕΦΑΡΟΥ (ΣΑΚΟΥΛΕΣ)

Η βλεφαροπλαστική κάτω βλεφάρου πραγματοποιείται με μια μικρή τομή κάτω από τις βλεφαρίδες από όπου αφαιρείται η ποσότητα λίπους και το δέρμα που περισσεύει. Έπειτα γίνεται επανατοποθέτηση του μυ στην σωστή του θέση. Η επέμβαση μπορεί να γίνει με γενική ή με τοπική αναισθησία. Η αφαίρεση των ραμμάτων από την περιοχή γίνεται μετά από πέντε ημέρες, ενώ ένα μικρό πρήξιμο ή μελάνιασμα που θα εμφανιστεί υποχωρεί σταδιακά μετά από μία εβδομάδα. Τόσος χρόνος θα χρειαστεί, επίσης, να απουσιάσετε από την εργασία σας αν εργάζεστε.

 

ΝΕΑ ΜΕΘΟΔΟΣ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗΣ ΜΕ ΚΑΝΘΟΠΗΞΙΑ

Κατά την παραδοσιακή τεχνική της βλεφαροπλαστικής, έως σήμερα, γίνεται αφαίρεση του λίπους καθώς και του δέρματος που περισσεύει. Στη συνέχεια ο γιατρός ράβει απλά το δέρμα που μένει στον μυ του βλεφάρου, στην καινούργια του θέση.

Με την καινούργια μέθοδο βλεφαροπλαστικής καταβάλλεται ιδιαίτερη προσπάθεια έτσι ώστε να δημιουργηθούν οι κυρτότητες και οι κοιλότητες, όλα εκείνα τα ανατομικά στοιχεία που υπάρχουν σ’ ένα νεανικό φυσιολογικό μάτι.

Στην νέα τεχνική ο γιατρός χρησιμοποιεί πολύ λεπτά ράμματα τα οποία τοποθετεί στην περιοχή του έξω κανθού, για να στηρίξει το χαλαρωμένο κάτω βλέφαρο, κάνοντας κανθοπηξία.

Χρησιμοποιεί, επίσης ειδικά απορροφήσιμα ράμματα για να δημιουργήσει ένα εντύπωμα στην περιοχή του έξω κανθού (η έξω γωνία στο μάτι) έτσι ώστε να μην φαίνεται ότι το μάτι έχει χειρουργηθεί για βλεφαροπλαστική.

Με την μέθοδο αυτή ο γιατρός προσπαθεί να δώσει όσο τον δυνατόν πιο φυσιολογικό αποτέλεσμα. Άλλωστε με την αποκατάσταση της εικόνας των βλεφάρων το πρόσωπο δείχνει σαφώς πιο ζωντανό, το βλέμμα πιο έντονο και η γυναίκα πιο νέα.

Μετά την επέμβαση η ασθενής εμφανίζει λίγο πρήξιμο και λίγο μελάνιασμα στην περιοχή. Τα ράμματα στην βλεφαροπλαστική με κανθοπηξία απορροφώνται σε διάστημα έξι εβδομάδων περίπου. Ο χρόνος του χειρουργείου καθώς και εκείνος της ανάρρωσης είναι ίδιος με την παραδοσιακή βλεφαροπλαστική. Μετά την επέμβαση τυχόν οίδημα ή πρήξιμο υποχωρεί σε 10 ημέρες περίπου. Η αφαίρεση των ραμμάτων γίνεται μετά από 5 ημέρες περίπου, ενώ οι ουλές είναι ερυθρές τους 2 πρώτους μήνες και «σβήνουν» σε 6-9 μήνες από την επέμβαση. Σε 7-10 ημέρες μπορεί κανείς να αναλάβει τις επαγγελματικές του δραστηριότητες, φυσικά, πάντα με προσοχή και ακολουθώντας τις οδηγίες του γιατρού.

Δεν υπάρχει διαφορά στο επίπεδο του πόνου μετά την επέμβαση, απλώς χρειάζεται περισσότερη προσοχή από τον γιατρό για να προκαλέσει τις επιθυμητές αλλαγές στο κάτω βλέφαρο, έτσι ώστε το αποτέλεσμα να φαίνεται φυσιολογικό.

 

Βλεφαροπλαστική με κανθοπηξία

Ηλικίες: Είναι δύο οι κατηγορίες των γυναικών που γίνεται η επέμβαση αυτή. Είναι είτε νέες γυναίκες που επιθυμούν ν’ αλλάξουν ελαφρώς το σχήμα των ματιών τους και να σηκώσουν τη γωνία του ματιού προς τα πάνω και πίσω (35-40 ετών). Είτε γυναίκες 50+ όπου υπάρχει σημαντική χαλάρωση και χρειάζεται η κανθοπηξία για να στηρίξει το κάτω βλέφαρο. Η διάρκεια του χειρουργείου άνω-κάτω βλεφαροπλαστικής με κανθοπηξία είναι 1,5 ώρα περίπου.

 

ΚΑΤΩ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ ΜΕ ΚΑΝΘΟΠΗΞΙΑ (ενίσχυση της έξω γωνίας του κάτω βλεφάρου)            

Χρόνος αποθεραπείας: 7-10 μέρες

Αντενδείξεις: Αν υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας (καρδιοπάθεια κλπ.) καθώς και αν το δέρμα στην περιοχή είναι πολύ λεπτό.

Κίνδυνοι: Οι κίνδυνοι που μπορεί να εμφανιστούν μετά από ένα χειρουργείο (μικροανωμαλείες, πρηξίματα στην περιοχή)

Διάρκεια χειρουργείου: 1 ώρα περίπου (μπορεί να πραγματοποιηθεί με γενική ή τοπική αναισθησία)

Στην τεχνική της βλεφαροπλαστικής με κανθοπηξία ο γιατρός χρησιμοποιεί πολύ λεπτά, μη απορροφήσιμα ράμματα από μετάξι, με σκοπό να ενισχύσει την έξω γωνία του ματιού και να στηρίξει το κάτω βλέφαρο για πιο νεανική όψη.

 

Κάτω βλεφαροπλαστική με κανθοπηξία

Διαδικασία: Πραγματοποιείται μία τομή κάτω από τις βλεφαρίδες και επεκτείνεται και προς το πλάι, πάνω από το κόκαλο του οφθαλμικού κόγχου. Στη συνέχεια αφού σηκώσουμε το δέρμα και τον μυ αφαιρούμε το λίπος που περισσεύει και με ειδικά ράμματα παίρνουμε την άκρη του βλεφάρου και στηρίζουμε την άκρη του στον οφθαλμικό κόγχο 1-2 χιλιοστά προς τα πάνω έτσι ώστε να δώσουμε το επιθυμητό σχήμα στο βλέφαρο.

 

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΡΥΔΙΑ ΜΕ ΒΛΕΦΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Οι ρυτίδες ανάμεσα στα φρύδια δημιουργούνται από τη δράση των δύο συνοφριωτών μυών. Για να αντιμετωπίσουμε αυτή την εικόνα συνήθως μας βοηθούν οι ενέσεις με botox. Υπάρχει όμως η δυνατότητα να διορθώσουμε αυτή την ενοχλητική συνοφρίωση μόνιμα με βλεφαροπλαστική στο άνω βλέφαρο. Έτσι μέσω της τομής της βλεφαροπλαστικής αφαιρούνται οι μύες οι οποίοι ευθύνονται για τη συνοφρίωση, με αποτέλεσμα να πετυχαίνουμε ένα μόνιμο αποτέλεσμα και η ασθενής να μην συνοφριώνεται. Αυτό επιτυγχάνεται μέσω της τομής της βλεφαροπλαστικής κατά την οποία ο γιατρός με ειδικά εργαλεία αφαιρεί κομμάτια των μυών που προκαλούν την συνοφρίωση. Στη συνέχεια κλείνει την τομή της βλεφαροπλαστικής όπως θα την έκλεινε και σε μια απλή βλεφαροπλαστική. Η συγκεκριμένη επέμβαση δεν έχει ιδιαίτερο πόνο, παρα μόνο λίγες μελανιές εμφανίζονται στα σημεία εκείνα από όπου αφαιρούνται οι μύες. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι ο ίδιος με την απλή επέμβαση της βλεφαροπλαστικής. Μετά την επέμβαση χρειάζεται επιπλέον προσοχή απλώς να μην δημιουργηθούν μικροανωμαλίες στην συγκεκριμένη περιοχή.

 

ΔΙΟΡΘΩΣΗ ΤΩΝ ΡΥΤΙΔΩΝ ΑΝΑΜΕΣΑ ΣΤΑ ΦΡΥΔΙΑ

Ο χρόνος του χειρουργείου είναι περίπου μία ώρα, ο χρόνος ανάρρωσης είναι παρόμοιος με τον χρόνο της βλεφαροπλαστικής, εκτός από τις λίγες μελανιές που μπορεί να εμφανιστούν ανάμεσα στα φρύδια και είναι περίπου 5 μέρες.

Κίνδυνοι – Επιπλοκές: Είναι οι ίδιες μόλυνση ή φλεγμονή. Ο επιπλέον κίνδυνος είναι πως ο γιατρός θα πρέπει να μην είναι υπερβολικά επιθετικός στην αφαίρεση των μυών ανάμεσα στα φρύδια έτσι ώστε να μην δημιουργήσει εντυπώματα στις περιοχές αυτές.

Ανόρθωση φρυδιών

Επειδή σε αρκετές περιπτώσεις η βλεφαροπλαστική δεν είναι αρκετή για να πετύχουμε ανόρθωση στα πεσμένα φρύδια, τότε μπορεί να γίνει εφαρμογή με ενέσεις μπότοξ ή λίφτινγκ μετώπου. Στην περίπτωση που εμφανίζονται εκτός από τα χαλαρά βλέφαρα και πεσμένα φρύδια, τότε προτείνεται η επανατοποθέτηση των μυών. Με την διαδικασία της βλεφαροπλαστικής ανασηκώνουμε και τα φρύδια με ράμματα στον οφθαλμικό κόγχο πετυχαίνοντας το αποτέλεσμα ενός λίφτινγκ. Επίσης αφαιρούνται και οι μυς που «ευθύνονται» για την συνοφρυωμένη όψη των φρυδιών. Η τεχνική αυτή απαιτεί ιδιαίτερη προσοχή από τον πλαστικό χειρουργό, έτσι ώστε να αποφευχθεί πιθανή βλάβη σε νεύρα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει απώλεια της αισθητικότητας.

 

Ανόρθωση φρυδιών

Πραγματοποιείται μία τομή στο τριχωτό της κεφαλής στην περιοχή του κροτάφου. Από εκεί στην συνέχεια κινητοποιούμε τους ιστούς και φτάνουμε έως και την άκρη του φρυδιού, εσωτερικά. Στη συνέχεια με ειδικά ράμματα στηρίζουμε το φρύδι σε ψηλότερο σημείο εκεί που θα έπρεπε να είναι πριν επιδράσει ο χρόνος. Έπειτα κλείνουμε το δέρμα και τοποθετούμε μία ελαφρά πιεστική ελαστική επίδεση για 24 – 48 ώρες. Ο χρόνος ανάρρωσης είναι μία εβδομάδα περίπου και ο χρόνος του χειρουργείου είναι 2 ώρες περίπου.

Leave a reply