Βλάβες του δέρματος

Συχνά παρατηρούμε διάφορα σημάδια – βλάβες του δέρματος σε πρόσωπο και σώμα. Με τη βοήθεια του πλαστικού χειρουργού Απόστολου Γαϊτάνη θα μάθουμε να τα  παρατηρούμε καλύτερα και να διακρίνουμε ποια από αυτά μπορεί να κρύβουν κάποιο εσωτερικό πρόβλημα και ποια όχι.

 

Ξανθελάσματα. Πρόκειται για μικρές κίτρινες κηλίδες που εμφανίζονται συνήθως στο άνω ή κάτω βλέφαρο και αποτελούν ένδειξη υπερλιπιδαιμίας και αυξημένης χοληστερίνης. Με τη χρήση ειδικών φαρμάκων μπορούμε να μειώσουμε τα επίπεδα χοληστερίνης και υπερλιπιδαιμίας στο αίμα, έτσι ώστε τα ξανθελάσματα να υποχωρήσουν. Αν αυτό δεν επιτευχθεί τότε μπορούν ν’ αντιμετωπιστούν με διάφορες εναλλακτικές μεθόδους: ο πλαστικός χειρουργός τα αφαιρεί με μικρές τομές στα σημεία που εμφανίζονται, με τη μέθοδο της κρυοθεραπείας, είτε με τη χρήση λέιζερ. Η επούλωση πραγματοποιείται μέσα σε 4-5 μέρες. Στην περίπτωση που τα επίπεδα χοληστερίνης και υπελιπιδαιμίας δεν μειωθούν υπάρχει το ενδεχόμενο τα ξανθελάσματα να ξαναεμφανιστούν στο δέρμα.

 

Αραίωση μαλλιών, εύθραυστα νύχια, αφυδατωμένο και ξηρό δέρμα. Όλα τα παραπάνω συμπτώματα αποτελούν ενδείξεις σιδηροπενικής αναιμίας. Εμφανίζεται πιο συχνά στις γυναίκες παρά στους άνδρες και οφείλεται είτε στην μεγάλη απώλεια βάρους είτε στην κακή διατροφή. Μπορεί ν’ αντιμετωπιστεί βελτιώνοντας τη διατροφή μας, καθώς και με την χορήγηση ειδικών συμπληρωμάτων σιδήρου.

Όσον αφορά την ενδυνάμωση των μαλλιών, αυτή μπορεί να γίνει με τη θεραπεία με τους αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες. Πρόκειται για μια εναλλακτική μέθοδο αντιμετώπισης της τριχόπτωσης, που πραγματοποιείται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού. Αρχικά αφαιρείται μια μικρή ποσότητα αίματος 10ml από μια περιφερική φλέβα και αφού υποστεί ειδική διεργασία, απομονώνεται το πλάσμα και τα αιμοπετάλια τα οποία είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες. Στη συνέχεια το υλικό αυτό με τη βοήθεια μιας μικρής βελόνας εγχύεται με μικρά τσιμπήματα σε ολόκληρη την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής.

Για το ξηρό δέρμα στο πρόσωπο την πιο δραστική λύση για ενυδάτωση αποτελεί η εφαρμογή μεσοθεραπείας με υαλουρονικό οξύ. Η μεσοθεραπεία αποτελούμενη από πολυβιταμινούχα σκευάσματα, τονώνει το δέρμα, γίνεται με μικρά τσιμπηματάκια και διαρκεί μερικά λεπτά. Το υαλουρονικό οξύ μπορεί να χρησιμοποιηθεί ποικιλοτρόπως ενισχύοντας την επιδερμίδα και τα χαρακτηριστικά του προσώπου, ενώ παράλληλα βελτιώνει τις ρυτίδες γήρανσης «γεμίζοντάς τες».

 

Έλεγχος σπίλων- ελιές. Οι μελανοκυτταρικοί σπίλοι ή ελιές διακρίνονται σε αυτούς που είναι εμφανείς από τη γέννηση και ονομάζονται συγγενείς και σε αυτούς που εμφανίζονται μεταγενέστερα και ονομάζονται επίκτητοι. Καλό θα είναι να γίνεται τακτικός έλεγχος με προσοχή για το ενδεχόμενο να αλλάξουν μορφή, χρώμα ή μέγεθος. Τότε θα χρειαστεί ν’ αφαιρεθούν με ελαφρά τοπική αναισθησία από τον πλαστικό χειρουργό. Μετά την αφαίρεση της κάθε ελιάς αυτή αποστέλλεται για ιστολογική εξέταση, για ν’ αποκλειστεί η παρουσία καρκίνου του δέρματος ή μελανώματος.

 

Ακμή. Η εμφάνιση ακμής στους ώριμους άνδρες καλό είναι να διερευνηθεί για ν’ αποκλειστεί κάποιο υποκείμενο και συστηματικό νόσημα. Αφού αποκλειστεί κάτι τέτοιο τότε μπορούμε να προχωρήσουμε σε θεραπείες αντιμετώπισης με υπέρυθρο φως ή με λέιζερ ανάπλασης (pixel). Tα τελευταίας τεχνολογίας μηχανήματα λέιζερ, όπως είναι το pixel, μπορούν να βελτιώσουν σημαντικά την όψη, την υφή και την ποιότητα του δέρματος. Με την αφαίρεση της εξωτερικής στιβάδας της επιδερμίδας  βελτιώνουν σημαντικά την εικόνα του προσώπου από τις ουλές ακμής.

 

Ηλιοθεραπεία. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο παράγει αυξημένα επίπεδα της βιταμίνης D, η οποία λειτουργεί προστατευτικά σε διάφορα όργανα του σώματος. Όμως δεν συμβαίνει το ίδιο και στο δέρμα μας, στο οποίο έχει σαν αποτέλεσμα την φωτογήρανση και την εμφάνιση πανάδων, δυσχρωμιών, λέπτυνση δέρματος,  ενώ αρκετές φορές μπορεί να οδηγήσει και σε καρκίνο του δέρματος. Οπότε καλό είναι ν’ αποφεύγουμε την πολύωρη έκθεση στην ηλιακή ακτινοβολία, να μην ξεχνάμε την χρήση αντιηλιακού – ακόμη και κατά τους καλοκαιρινούς μήνες – και να επισκεπτόμαστε τον ειδικό όταν παρατηρήσουμε κάτι ασυνήθιστο στο δέρμα μας.

Leave a reply