Αύξηση, Μείωση και Ανόρθωση στήθους

Ο αριθμός των γυναικών που καταφεύγει σε μια αισθητική πλαστική χειρουργική επέμβαση στήθους, ξεπερνώντας τις φοβίες και τα ταμπού του παρελθόντος, φαίνεται να είναι, σύμφωνα με τις μαρτυρίες των ειδικών γιατρών, συνεχώς αυξανόμενος.

Οι αισθητικές επεμβάσεις στο μαστό διαφοροποιούνται ανάλογα με το πρόβλημα, το οποίο μπορεί να αφορά είτε το μέγεθος,  είτε το σχήμα, είτε τη θέση του μαστού. Όλα αυτά τα προβλήματα, για λόγους αισθητικούς, αλλά και λειτουργικούς σε κάποιες περιπτώσεις, καλείται να διορθώσει μέσα στα πλαίσια του δυνατού, η αισθητική πλαστική χειρουργική.

 

ΑΥΞΗΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Τι είναι, πότε γίνεται και ποιο το όφελός της;

Όταν το μέγεθος του μαστού υπολείπεται, είτε αυτό προέρχεται εκ γενετής(όπου το στήθος δεν έχει μεγαλώσει πολύ), γεγονός που είναι και το συνηθέστερο, είτε από κάποια υποστροφή συνήθως μετά από εγκυμοσύνη( υποστροφή: ο μαστός μετά από μια μεγέθυνση -π.χ αυτή της εγκυμοσύνης-μικραίνει και αδειάζει), με κάποια ειδικά υλικά οι πλαστικοί χειρουργοί  αυξάνουν το μέγεθος των μαστών.

Το όφελος της γυναίκας από μια τέτοια επέμβαση είναι:

Αισθητικά καλύτερο αποτέλεσμα ως προς το μέγεθος και το σχήμα του στήθους

Ψυχική ανακούφιση, εφόσον λειτουργούσε καταπιεστικά για την ψυχολογία  η ύπαρξη πολύ μικρού στήθους

Τι υλικό χρησιμοποιείται;

Υπάρχουν δύο υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Α)  ενθέματα σιλικόνης, τα οποία είναι και τα συνηθέστερα, δηλαδή ειδικά ιατρικά υλικά σε σχήμα μαστού, που αποτελούνται από σιλικόνη- το εξωτερικό περίβλημά τους αποτελείται από ελαστικοποιημένη σιλικόνη(συμπαγής), ενώ αυτή που προστατεύεται μέσα είναι σε μορφή ζελατινόλης( ρευστό ζελ).

Β)ενθέματα με φυσιολογικό ορό( κάτι σαν μπαλόνι). Το εξωτερικό περίβλημα τους αποτελείται επίσης από ελαστικοποιημένη σιλικόνη.

Κρύβει κινδύνους σοβαρούς για την υγεία;

Όποιος κίνδυνος στην συγκεκριμένη περίπτωση είναι επόμενο να συνδέεται με τα ενθέματα που χρησιμοποιούνται. Όμως:

Α)Τα ενθέματα σιλικόνης είναι απολύτως ασφαλή για τον οργανισμό. Τουλάχιστον αυτό έχει αποδειχτεί μετά από 25 περίπου χρόνια χρήσης τους. Μετά τις κατηγορίες που είχαν αποδοθεί στη σιλικόνη κατά το παρελθόν, υπήρξε μια μακρόχρονη έρευνα μέσα από την οποία φάνηκε πως δεν ευθυνόταν  για όλα όσα της είχαν αποδοθεί, όπως αρθροπάθειες και καρκινογένεση.

Προσοχή όμως:  αναφέρεται πως είναι ασφαλή τα ενθέματα, δηλαδή η εφαρμογή της σιλικόνης μέσα σε προστατευτικό περίβλημα. Αντιθέτως η τοποθέτηση υγρής σιλικόνης με ένεση απευθείας, -όχι μόνο στο μαστό αλλά και σε οποιονδήποτε άλλο ιστό του σώματος-θεωρείται άκρως επικίνδυνη και είναι απαγορευμένη. Στο παρελθόν τέτοιες επεμβάσεις στο στήθος -ενέσεις σιλικόνης-είχαν προκαλέσει σοβαρά προβλήματα.

Β) Τα ενθέματα με φυσιολογικό ορό θεωρούνται επίσης ασφαλή.

Μια επιφύλαξη υπάρχει  ως προς την αντοχή του υλικού μέσα στο σώμα, αφού δ εν έχει ακόμη ελεγχθεί η συμπεριφορά τους σε βάθος χρόνου, (π.χ. στα 30 ή και  50 έτη ). Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει κάποια διαφυγή υλικού γύρω από το περίβλημα. Αυτή όμως η απειροελάχιστη  ποσότητα σιλικόνης ή ακόμη περισσότερο φυσιολογικού ορού, που μπορεί να περάσει στον οργανισμό, δεν είναι βλαπτική. Για να ελαχιστοποιηθεί ο κίνδυνος η σιλικόνη είναι σε μορφή gel.

Λεπτομέρειες για την επέμβαση

Οι ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται πριν, είναι ίδιες μ’ αυτές που προηγούνται, προκειμένου να υποβληθείτε σε μια τοπική, χειρουργική επέμβαση ελαφριάς μορφής. Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία.

Η νοσηλεία διαρκεί 1-2 ημέρες

Κατά την επέμβαση ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στην πτυχή του μαστού- στο κάτω μέρος- και   δημιουργεί έναν «χώρο» πίσω από τον μαστό της γυναίκας-χωρίς να αφαιρέσει τίποτα-, μέσα στον οποίο εισάγει τα ενθέματα

Μετά την επέμβαση χρειάζεται προστασία από έντονες μυϊκές κινήσεις για ένα διάστημα 10-15 ημερών και οπωσδήποτε χρήση ειδικού στηθόδεσμου, για να σταθεροποιηθούν τα ενθέματα στη θέση που έχουν τοποθετηθεί. Μετά την τρίτη εβδομάδα περίπου η γυναίκα επανέρχεται κανονικά στις δραστηριότητές της

Προϋποθέσεις: Δεν υπάρχει όριο στο μεγάλωμα του στήθους. Εξαρτάται από την κάθε περίπτωση χωριστά, την επιθυμία της γυναίκας και την αξιολόγηση του ειδικού γιατρού. Επίσης δεν υπάρχει όριο ηλικίας από το οποίο μπορεί μια γυναίκα να υποβληθεί σε μια τέτοια επέμβαση. Εξαρτάται και από την αξιολόγηση της συγκεκριμένης γυναίκας οργανικά, π.χ. η έναρξη της εμμήνου ρύσεως, ο βαθμός της ανάπτυξής της κ.λ.π. Ωστόσο το πολύ μέχρι το 20 έτος της ηλικίας ο μαστός έχει σταθεροποιηθεί.

Προβλήματα- επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν

Τα σημάδια –ουλές-που αφήνει αυτή η επέμβαση μοιάζουν μετά την επούλωση με μικρές γραμμές οι οποίες θα βρίσκονται στην πτυχή του μαστού. Θα είναι ορατές, αλλά σε τέτοιο σημείο που δεν θα φαίνονται ιδιαίτερα.

Ο πόνος είναι αισθητός για κάποιες  μέρες μετά την επέμβαση, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα έντονος και καταπολεμείται με παυσίπονα.

Επιπλοκές όπως π.χ κάποιες μολύνσεις, είναι πιθανό να υπάρξουν- εφόσον πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση- αλλά αντιμετωπίζονται με ειδική αγωγή. Σπάνια μπορεί να προκληθεί  σοβαρό πρόβλημα και να απαιτηθεί ως έσχατη λύση η αφαίρεση των ενθεμάτων. Μία επιπλοκή που ενδεχομένως υπάρξει αν και  σπάνια, έχει σχέση με την μη αποδεκτή εμφάνιση του στήθους ή αίσθηση της αφής, που έχει η γυναίκα μετά την προσθετική. Αυτό βέβαια δεν έχει καμία σχέση με «αποτυχημένη» επέμβαση, αλλά με κάτι, το οποίο δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί εξ αρχής. Συγκεκριμένα να αναφέρουμε πως μετά την τοποθέτηση των ενθεμάτων θα αναπτυχθεί φυσιολογικά  από τον οργανισμό γύρω τους- δηλαδή γύρω από το ξένο σώμα- ένας προστατευτικός υμένας-κάψα- . Ανάλογα  με την σκληρότητα αυτού του υμένα, είναι και ενδεχόμενο να διαφοροποιείται η αφή του στήθους. Όταν αυτός ο υμένας λοιπόν φτάνει σε σημείο να δημιουργεί μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα   (στην αίσθηση της αφής ή ακόμη και στην εμφάνιση που προσδίδει στο στήθος), τότε μπορούμε να μιλήσουμε για μια επέμβαση μη αποδεκτή(από την γυναίκα και τον γιατρό της).Η λύση που θα δοθεί σε μια τέτοια περίπτωση θα είναι η επανεγχείρηση και τομή της κάψας για να χαλαρώσει και να δοθεί πάλι φυσικό σχήμα στο στήθος. Ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και ως προς την αφή και ως προς την εμφάνιση.

Σε περίπτωση τραυματισμού μετά από βίαιες κινήσεις ή μηχανικές κακώσεις (π.χ σε μια έντονη πρόσκρουση κατά τη διάρκεια ατυχήματος) μπορεί  να σπάσει κάποιο ένθεμα, αλλά ακόμη και αν προκληθεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της γυναίκας και αντιμετωπίζεται με αφαίρεση  του ενθέματος και επανατοποθέτηση καινούργιου. Δεν υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα ενθέματα κατά τη διάρκεια πτήσης με αεροπλάνο, δηλαδή σε υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις, -όπως είχε ακουστεί στο παρελθόν-

Η άποψη πως μια γυναίκα με προσθετική στήθους δεν μπορεί να αισθανθεί το άγγιγμα,  δεν ισχύει. Όμως, αν και δεν είναι συχνό,  είναι πιθανό να υπάρξει μία διαφοροποίηση της αισθητικότητας.

Τι γίνεται με τον θηλασμό, μετά από προσθετική στήθους;

Δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα, η γυναίκα μπορεί να θηλάσει κανονικά.

 

ΜΕΙΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Τι είναι, πότε γίνεται και ποιο το όφελος της;

Σε περιπτώσεις που οι μαστοί είναι πολύ μεγάλοι και δημιουργούν επιπρόσθετο βάρος στη γυναίκα, μπορεί να πραγματοποιηθεί η μείωση του μεγέθους τους. Αυτή η επέμβαση  δεν έχει μόνο αισθητικό όφελος για μια γυναίκα , αλλά και λειτουργικό, αφού όπως επισημαίνεται από τον ειδικό γιατρό, το βάρος του στήθους συνήθως κουράζει την σπονδυλική της στήλη. Τελικά επιτυγχάνεται:

Ανακούφιση από το βάρος των μαστών και από τις όποιες συνέπειες είχε δημιουργήσει, π.χ κόπωση της ράχης, κύρτωση κ.λ.π

Αισθητικό καλό αποτέλεσμα, όχι μόνο ως προς το μέγεθος αλλά ακόμη ως προς το σχήμα και τη θέση του στήθους-το βάρος είναι φυσικό να προκαλεί και κάποια πτώση, ανάλογη φυσικά και της ηλικίας-.

Ψυχική ανακούφιση στην γυναίκα που  μπορεί να καταπιεζόταν από τον όγκο του στήθους της.

Κρύβει κινδύνους σοβαρούς για την υγεία;

Δεν έχει συνδεθεί αυτή η επέμβαση ποτέ με καρκινογένεση. Αντιθέτως υπάρχουν κάποιες επιστημονικές αναφορές τελευταία, ότι η αφαίρεση του όγκου του μαστού μειώνει ίσως,  την πιθανότητα ανάπτυξης καρκίνου του μαστού, γεγονός όμως που ερευνάται ακόμη. Πάντως σίγουρα με την μείωση όγκου των μαστών πραγματοποιείται η καλύτερη ψηλάφηση τους και επομένως καλύτερη πρόληψη κατά του καρκίνου του μαστού.

Λεπτομέρειες για την επέμβαση

Οι ιατρικές εξετάσεις που πρέπει να γίνονται πριν, είναι ίδιες μ’ αυτές που αναφέρονται και στην προσθετική στήθους.

Η νοσηλεία διαρκεί 2-3 ημέρες .

Κατά τη διάρκεια της επέμβασης ο γιατρός αφαιρεί λίπος και μαζικό αδένα από τους μαστούς.

Τα προβλήματα –επιπλοκές που μπορεί να υπάρξουν

Τα σημάδια που αφήνει είναι εμφανή, καθώς εντοπίζονται γύρω από την θηλή και στο κάτω ημισφαίριο του στήθους. Δημιουργούν περίπου το σχήμα  ενός ανεστραμμένου Τ.

Η ταλαιπωρία αυτής της επέμβασης θεωρείται μεγαλύτερη από αυτήν της προσθετικής και  οι πόνοι πιο έντονοι.

Για τις επιπλοκές ισχύει ό,τι και στην προσθετική, είναι δηλαδή πιθανές, αλλά σε κάθε περίπτωση αντιμετωπίζονται με τις οδηγίες του γιατρού.

 

ΑΝΟΡΘΩΣΗ ΣΤΗΘΟΥΣ

Πραγματοποιείται όταν ο μαστός έχει πτώση, γεγονός που κρίνεται από την θέση της θηλής σε σχέση με την πτυχή που βρίσκεται κάτω από τον μαστό-υπομάστια πτυχή-. Υπάρχουν διάφορες βαθμίδες πτώσης και είναι ανάλογες με το πόσο έχει κατέβει η θηλή κάτω από την πτυχή. Επιστημονικά η επέμβαση που πραγματοποιείται ονομάζεται μαστοπηξία, δηλαδή «καθήλωση» του μαστού σε μια καλύτερη θέση.

Λεπτομέρειες για την επέμβαση

Είναι μια επέμβαση γενικά παρόμοια με τη μείωση του στήθους, κατά τη οποία όμως δεν αφαιρείται από το εσωτερικό του μαστού σημαντική ποσότητα αδένα και λίπους, αλλά αφαιρείται δέρμα, ώστε να σφίξει ο μαστός και να διαμορφωθεί  σε μια καλύτερη θέση.

Τα σημάδια που θα φαίνονται θα είναι λιγότερα από αυτά της μείωσης.

Σχετικά με τις προληπτικές εξετάσεις,  την νοσηλεία και τις πιθανές επιπλοκές,  ισχύει ό,τι και στην μείωση στήθους.

 

ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗ ΑΣΥΜΜΕΤΡΙΑΣ ΜΑΣΤΩΝ

Υπάρχουν αρκετές περιπτώσεις γυναικών, περίπου το 25-30% του πληθυσμού- στις οποίες παρατηρείται έντονη ασυμμετρία ως προς το μέγεθος ή τη θέση των δύο μαστών η οποία προέρχεται εκ γενετής.  Αυτό αντιμετωπίζεται από τον χειρουργό, ανάλογα κάθε φορά,  με μείωση ή αύξηση των μαστών.

Το κόστος αυτών των επεμβάσεων

Διαφοροποιείται κάθε φορά, καθώς εξαρτάται όχι μόνο από την αγορά του υλικού (αν πρόκειται για προσθετική) και την αμοιβή του γιατρού, αλλά και από την κλινική και την θέση στην οποία θα γίνει η νοσηλεία.

Leave a reply