Αυτόλογη Μεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (PRP)

Η μεσοθεραπεία με πλάσμα πλούσιο σε αιμοπετάλια (Platelet Rich Plasma-PRP) αξιοποιεί την μεγάλη ποικιλία και τον πλούτο των θρεπτικών ουσιών και των αυξητικών παραγόντων από το αίμα του ίδιου του ασθενούς, τα οποία περιέχονται στο πλάσμα και τα αιμοπετάλια.

Τα αιμοπετάλια αποτελούν μία πλούσια πηγή αυξητικών παραγόντων οι οποίοι είναι ειδικές πρωτεΐνες που διεγείρουν την ανάπλαση του δέρματος μέσω:

  • Της διέγερσης του πολλαπλασιασμού των κυττάρων,
  • Της σύνθεσης κολλαγόνου, ελαστίνης και εξωκυττάριας ουσίας στο δέρμα,
  • Της αύξησης της αιμάτωσης και της θρέψης του δέρματος

Το πλάσμα του αίματος περιέχει μία ποικιλία θρεπτικών συστατικών και πολύτιμων ουσιών (αμινοξέα, βιταμίνες, μέταλλα, ιχνοστοιχεία κλπ) που εξασφαλίζουν θρέψη, ρυθμίζουν το  μεταβολισμό των κυττάρων και ενισχύουν την αναγέννηση των ιστών.

Τα παραπάνω στοιχεία παραλαμβάνονται εύκολα ύστερα από τη λήψη μίας μικρής ποσότητας αίματος και της επεξεργασίας του (φυγοκέντρηση), η οποία στοχεύει στην απομόνωση και συμπύκνωση του πλάσματος με τα αιμοπετάλια και μπορεί να πραγματοποιηθεί σύντομα και επι τόπου σε χώρο ιατρείου. Τα αιμοπετάλια του PRP ενεργοποιούνται με την προσθήκη γλυκονικού ασβεστίου και ακολουθεί έγχυση στο δέρμα μέσω λεπτής και ανώδυνης βελόνας.

Το PRP είναι απόλυτα ασφαλές και βιοσυμβατό, αφού αξιοποιεί τα συστατικά από το ίδιο μας το αίμα και το σημαντικότερο πλεονέκτημά του είναι ότι η αναγέννηση του δέρματος επιτελείται με απόλυτα φυσικό τρόπο, αξιοποιώντας τους φυσικούς μηχανισμούς του οργανισμού. Για αυτό τα αποτελέσματα είναι φυσικά και μακροπρόθεσμα.

Με αυτό τον τρόπο η αυτόλογη μεσοθεραπεία με PRP αποτελεί μια ασφαλή και αξιόπιστη θεραπεία με την οποία επιτυγχάνονται:

  • Σφριγηλότητα του δέρματος, λόγω σύνθεσης νέου κολλαγόνου,
  • Αναζωογόνηση, λάμψη και ενυδάτωση της επιδερμίδας
  • Διόρθωση επιφανειακών ρυτίδων

Η ενδεικνυόμενη συχνότητα θεραπειών είναι 3 θεραπείες αρχικά με μεσοδιάστημα ενός μήνα η μία από την άλλη και στη συνέχεια μία θεραπεία συντήρησης του αποτελέσματος ανα 6-8 μήνες.

Οι αντενδείξεις της μεθόδου περιλαμβάνουν αρρύθμιστο διαβήτη, πρόσφατο ιστορικό κακοήθειας, αιματολογικά νοσήματα και λήψη αντιπηκτικών. Σε κάθε περίπτωση λαμβάνεται το ιατρικό σας ιστορικό και ο γιατρός θα κρίνει εάν πληροίτε τις προϋποθέσεις για να υποβληθείτε στην αυτόλογη μεσοθεραπεία με PRP.

Leave a reply