Αυξητική στήθους

Τι υλικό χρησιμοποιείται;

Υπάρχουν δύο υλικά που μπορούν να χρησιμοποιηθούν.

Α)  ενθέματα σιλικόνης, τα οποία είναι και τα συνηθέστερα, δηλαδή ειδικά ιατρικά υλικά σε σχήμα μαστού, που αποτελούνται από σιλικόνη – το εξωτερικό περίβλημά τους αποτελείται από ελαστικοποιημένη σιλικόνη (συμπαγής), ενώ αυτή που προστατεύεται μέσα είναι σε μορφή ζελατινόλης( ρευστό ζελ).

Β) ενθέματα με φυσιολογικό ορό (κάτι σαν μπαλόνι). Το εξωτερικό περίβλημα τους αποτελείται επίσης από ελαστικοποιημένη σιλικόνη.

Τα ενθέματα σιλικόνης, των οποίων η εφαρμογή της σιλικόνης βρίσκεται μέσα σε προστατευτικό περίβλημα είναι απόλυτα ασφαλή. Τα ενθέματα με φυσιολογικό ορό θεωρούνται επίσης ασφαλή.

Τι πρέπει να γνωρίζω για την επέμβαση;

 • Οι ιατρικές εξετάσεις που θα κάνεις πριν, είναι ίδιες μ’ αυτές που προηγούνται, προκειμένου να υποβληθείς σε μια τοπική, χειρουργική επέμβαση ελαφριάς μορφής. Η επέμβαση γίνεται με ολική αναισθησία.
 • Η νοσηλεία διαρκεί συνήθως ένα βράδυ και η επέμβαση μία με μιάμιση ώρα.
 • Κατά την επέμβαση ο χειρουργός κάνει μια μικρή τομή στην πτυχή του μαστού- στο κάτω μέρος- και   δημιουργεί έναν «χώρο» πίσω από τον μαστό-, μέσα στον οποίο εισάγει τα ενθέματα
 • Μετά την επέμβαση χρειάζεται προστασία από έντονες μυϊκές κινήσεις για ένα διάστημα 10-15 ημερών και οπωσδήποτε χρήση ειδικού (αθλητικού) στηθόδεσμου, για να σταθεροποιηθούν τα ενθέματα στη θέση που έχουν τοποθετηθεί. Απαγορεύεται να φορέσετε στηθόδεσμο με μπανέλες, για τουλάχιστον έξι εβδομάδες μετά την επέμβαση. Μετά την τρίτη εβδομάδα περίπου επανέρχεσαι  κανονικά στις δραστηριότητές σου.
 • Προϋποθέσεις: Δεν υπάρχει όριο στο μεγάλωμα του στήθους. Εξαρτάται από την κάθε περίπτωση χωριστά, την επιθυμία σου και την αξιολόγηση του ειδικού γιατρού. Επίσης δεν υπάρχει όριο ηλικίας από το οποίο μπορείς  να υποβληθείς σε μια τέτοια επέμβαση. Ωστόσο το πολύ μέχρι το 20 έτος της ηλικίας ο μαστός έχει σταθεροποιηθεί και είναι ξεκάθαρο το μέγεθος και το σχήμα που έχει αποκτήσει.

  Τι προβλήματα και επιπλοκές μπορεί να υπάρξουν;

  • Τα σημάδια –ουλές-που αφήνει αυτή η επέμβαση μοιάζουν μετά την επούλωση με μικρές γραμμές οι οποίες θα βρίσκονται στην πτυχή του στήθους σου. Θα είναι ορατές, αλλά σε τέτοιο σημείο που δεν θα φαίνονται ιδιαίτερα.
  • Ο πόνος είναι αισθητός για κάποιες μέρες μετά την επέμβαση, αλλά δεν είναι ιδιαίτερα έντονος και καταπολεμείται με παυσίπονα.
  • Επιπλοκές όπως π.χ κάποιες μολύνσεις, είναι πιθανό να υπάρξουν εφόσον πρόκειται για μια χειρουργική επέμβαση, αλλά αντιμετωπίζονται με ειδική αγωγή. Σπάνια μπορεί να προκληθεί  σοβαρό πρόβλημα και να απαιτηθεί ως έσχατη λύση η αφαίρεση των ενθεμάτων.  Σπανίως επίσης συμβαίνει να μην είναι αποδεκτή η εμφάνιση του στήθους  ή η αίσθηση αφής που έχει η γυναίκα, μετά την προσθετική. Αυτό βέβαια δεν έχει καμία σχέση με «αποτυχημένη» επέμβαση, αλλά με κάτι, το οποίο δεν είναι δυνατόν να προβλεφθεί εξ αρχής. Συγκεκριμένα να αναφέρουμε πως μετά την τοποθέτηση των ενθεμάτων θα αναπτυχθεί φυσιολογικά  από τον οργανισμό γύρω τους ένας προστατευτικός υμένας-ονομάζεται κάψα- . Ανάλογα  με την σκληρότητα αυτού του υμένα, είναι και ενδεχόμενο να διαφοροποιείται η εμφάνιση και η αφή του στήθους. Όταν αυτός ο υμένας λοιπόν φτάνει σε σημείο να δημιουργεί μη ικανοποιητικό αποτέλεσμα  τότε η λύση που θα δοθεί θα είναι η επανεγχείρηση και τομή της κάψας για να χαλαρώσει και να δοθεί πάλι φυσικό σχήμα στο στήθος. Ωστόσο στην πλειονότητα των περιπτώσεων τα αποτελέσματα είναι πολύ καλά και ως προς την αφή και ως προς την εμφάνιση.
  • Σε περίπτωση τραυματισμού μετά από βίαιες κινήσεις ή μηχανικές κακώσεις (π.χ σε μια έντονη πρόσκρουση κατά τη διάρκεια ατυχήματος) μπορεί  να σπάσει κάποιο ένθεμα, αλλά ακόμη και αν προκληθεί κάτι τέτοιο, δεν υπάρχει κίνδυνος για τη ζωή της γυναίκας και αντιμετωπίζεται με αφαίρεση  του ενθέματος και επανατοποθέτηση καινούργιου. Δεν υπάρχει κίνδυνος να σπάσουν τα ενθέματα κατά τη διάρκεια πτήσης με αεροπλάνο, δηλαδή σε υψηλές ατμοσφαιρικές πιέσεις, -όπως είχε ακουστεί στο παρελθόν.
  • Η άποψη πως μετά την προσθετική στήθους δεν μπορείς να αισθανθείς το άγγιγμα,  δεν ισχύει. Όμως, αν και δεν είναι συχνό,  είναι πιθανό να υπάρξει μία διαφοροποίηση της αισθητικότητας.

Leave a reply