Ανδρική «επιχείρηση ομορφιάς»

Το κυνήγι της ομορφιάς και της νεότητας δεν είναι πλέον αποκλειστικά «γυναικεία υπόθεση». Όλο και περισσότεροι άνδρες διαβαίνουν σήμερα χωρίς αναστολές και ενοχές το άβατο των ναών της κοσμητικής χειρουργικής, αναζητώντας συμμάχους στην άνιση μάχη με το χρόνο και θέτοντας εαυτούς στη διάθεση των πλαστικών χειρουργών. Αποτελεί ωστόσο μια υπόθεση πίσω από την οποία κρύβεται τις περισσότερες φορές …γυναίκα. Αυτό τουλάχιστον διαπιστώνουν οι Έλληνες πλαστικοί χειρουργοί έπειτα από ικανοποιητικό αριθμό επεμβάσεων και σε εκπροσώπους του ισχυρού φύλου. « οι άνδρες το σκέφτονται και το σχεδιάζουν, όμως οι γυναίκες τους το αποφασίζουν». Μάλιστα, η αφαίρεση του συσσωρευμένου λίπους από την περιοχή του στήθους (γυναικομαστία) καθώς και από την περιοχή της κοιλιάς (το λεγόμενο «σωσίβιο») γίνεται σχεδόν πάντοτε με πρωτοβουλία της… συντρόφου.

«Υποκινούμενοι» ή μη, πάντως, οι άνδρες συρρέουν σήμερα στα ιατρεία των πλαστικών χειρουργών σε αντίθεση με τις…σποραδικές εμφανίσεις που έκαναν παλαιότερα. Είναι ενδεικτικό ότι το 1998 οι κοσμητικές επεμβάσεις σε άνδρες αποτελούσαν μόλις το 9% του συνόλου αυτών, ενώ πέντε χρόνια αργότερα το ποσοστό ανήλθε στο 16% δηλαδή σχεδόν διπλασιάστηκε ο αριθμός εκείνων (των τολμηρών) που, αψηφώντας απαγορεύσεις και ταμπού αιώνων, αφέθηκαν στα μαγικά χέρια των πλαστικών χειρουργών.

Κι ας μη σπεύσει κανείς να σκιαγραφήσει το προφίλ όλων όσοι ξαπλώνουν στο κρεβάτι του πλαστικού χειρουργού με στερεότυπες γραμμές και φόρμες. Αντίθετα με ότι οι περισσότεροι πιστεύουν, οι αισθητικές επεμβάσεις δεν αφορούν μόνο ανθρώπους της τέχνης και της μόδας. Επιχειρηματίες, τραπεζίτες, υψηλόβαθμα στελέχη εταιρειών, δικηγόροι, πολιτικοί μοιάζουν να παραδίδονται αμαχητί στη γοητεία και στην ευκολία των επεμβάσεων πλαστικής χειρουργικής. Μύτη, αυτιά, ουλές ακμής, μαλλιά, κοιλιά και στήθος προβληματίζουν συνήθως τους νεότερους άνδρες. Επιπλέον σε αυτά, προγούλι και μάτια απασχολούν τους ωριμότερους. Πεδίον δόξης λαμπρό για τους επιστήμονες οι οποίοι επιδίδονται σε ρινοπλαστικές, ωτοπλαστικές, λιποαναρροφήσεις, βλεφαροπλαστικές, λιπογλυπτική (για το προγούλι), προσθετικές μαλλιών.

Μάλιστα, το μέλλον της ανδρικής βιομηχανίας ομορφιάς διαγράφεται ιδιαίτερα ευοίωνο με βάση τα στοιχεία σχετικών μελετών. Όπως έδειξε προσφάτως παγκόσμια έρευνα που διεξήχθη σε 41 χώρες, οι Έλληνες εμφανίζονται ιδιαίτερα πρόθυμοι να αφεθούν στα χέρια των ειδικών προκειμένου να βελτιώσουν την εικόνα τους, καθώς τέσσερις στους δέκα δηλώνουν ότι προτίθενται να επισκεφτούν άμεσα πλαστικό χειρουργό.

Leave a reply