Άνδρες & σωσίβιο

Είναι γνωστό σε όλους μας ότι καθώς μεγαλώνουμε, δυσκολευόμαστε ολοένα και περισσότερο να απαλλαγούμε από τα περιττά κιλά και το λίπος που έχει αποθηκευθεί σε διάφορες περιοχές του σώματος. Τέτοιες περιοχές για τους άνδρες είναι συνήθως η κοιλιά και η περιοχή γύρω από τη μέση, το γνωστό «σωσίβιο». Αποτελεί το πιο ενοχλητικό σημείο στο σώμα τους, κάτι αντίστοιχο με την κυτταρίτιδα που αντιμετωπίζουν οι γυναίκες.

 

Με ποιους τρόπους μπορεί ένας άνδρας να απαλλαγεί από το γνωστό «σωσίβιο»;

Οι τρόποι με τους οποίους ένας άνδρας μπορεί ν’ απαλλαγεί από το γνωστό «σωσίβιο» είναι: επεμβατικά με λιποαναρρόφηση (Bodytite) ή κοιλιοπλαστική (αν υπάρχει χαλάρωση), μη επεμβατικά με την μέθοδο ραδιοσυχνοτήτων (Accent) και με δίαιτα όπως είναι το καινοτόμο σύστημα κατά της παχυσαρκίας Diettube.

 

Στην περίπτωση τη χειρουργικής αντιμετώπισης χρειάζεται κάποια προετοιμασία;

Η λιποαναρρόφηση με ραδιοσυχνότητες με την μέθοδο “Body Tite”, αποτελεί την πιο εξελιγμένη λιπογλυπτική σώματος. Πρόκειται για μια νέα τεχνική λιποαναρρόφησης που μπορεί να πραγματοποιηθεί ταυτόχρονα σε διάφορες περιοχές του σώματος  προσφέροντας αδυνάτισμα, σύσφιξη και γλυπτική σώματος. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Dr. Απόστολος Γαϊτάνης είναι ένας από τους ελάχιστους πλαστικούς χειρουργούς που εφαρμόζουν την μέθοδο Body Tite αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα.

Προετοιμασία: Εάν ακολουθείται κάποια φαρμακευτική αγωγή θα χρειαστεί να ενημερωθεί ο γιατρός, ώστε να συμβουλεύσει τον ασθενή για τη συνέχιση ή τη διακοπή της. Συνιστάται για μία εβδομάδα να αποφευχθεί η ηλιοθεραπεία πριν την επέμβαση. Επτά μέρες πριν την επέμβαση καλό θα ήταν να ξεκινήσει ο ασθενής μία αγωγή παίρνοντας δύο ταμπλέτες άρνικα τρεις φορές την ημέρα για να ελαχιστοποιηθεί το μετεγχειρητικό πρήξιμο. Για μία τουλάχιστον εβδομάδα απαγορεύεται η λήψη ασπιρίνης (μπορεί ν’ αντικατασταθεί με παρακεταμόλη).

 

Υπάρχουν απαγορευτικές περιπτώσεις για λιποαναρρόφηση;

Για να προχωρήσει κανείς σε μια λιποαναρρόφηση οι μόνες απαγορευτικές περιπτώσεις είναι να υπάρχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα υγείας, όπως είναι τα καρδιαγγειακά. Επίσης η λιποαναρρόφηση αντενδείκνυται σε περιπτώσεις όπου εμφανίζεται στο σώμα σοβαρή χαλάρωση.

 

Πώς γίνεται η επέμβαση; Πώς δρα; Είναι επίπονη και πόσος χρόνος απαιτείται για την ανάρρωση;

Το BodyTite βασισμένο στη μέθοδο RFAL (Radio Frequency Assisted Liposuction) διαλύει τα λιποκύτταρα μέσω της ενέργειας των Ραδιοσυχνοτήτων (RF). Προκαλεί ταυτόχρονη αιμόσταση στα αιμόφορα αγγεία, η οποία μειώνει την αιμοραγία, τις μετεγχειρητικές εκχυμώσεις και τα τραυματικά οιδήματα που σχετίζονται με την παραδοσιακή τεχνική λιποαναρρόφησης.

Κατά την εφαρμογή με το Body Tite η ενέργεια που διοχετεύεται μέσω των ραδιοσυχνοτήτων RF, έχει εξελιχθεί προκειμένου να θερμάνει απευθείας τα υποδόρια στρώματα της δερμίδας, από μέσα προς τα έξω, γεγονός που αποτελεί και βασικό στόχο για να επιτευχθεί η δερματική σύσφιγξη.

Μέσω μιας εσωτερικής κάνουλας η ενέργεια RF μεταφέρεται σε ένα εξωτερικό ηλεκτρόδιο με αποτέλεσμα την αιμόσταση του λίπους, των αγγείων και του ινώδους ιστού. Παράλληλα, επιφέρεται ελεγχόμενη και προοδευτική θέρμανση της δομής του υποδόριου μαλακού ιστού και αναρρόφηση αυτού, όπου έχει ήδη προκληθεί αιμόσταση.

Ο ιστός που έχει υποβληθεί σε αιμόσταση και ρευστοποίηση αναρροφάται, ενώ η αύξηση της θερμοκρασίας της δομής του υποδόριου μαλακού ιστού, έχει ως αποτέλεσμα την πολύ σημαντική σύσφιγξη και αναδιαμόρφωση της περιοχής.

Ανάμεσα στα πολλά πλεονεκτήματα που διαθέτει το σύστημα BodyTite είναι ότι μπορεί να εφαρμοστεί σε μεγάλες περιοχές μέσα σε πολύ λιγότερο χρόνο συγκριτικά με τις συσκευές laser λιποαναρρόφησης. Ενώ ταυτόχρονα αποτελεί μια ασφαλή, γρήγορη, σχεδόν αναίμακτη και ανώδυνη λύση, ιδανική για την διαμόρφωση της σιλουέτας σας.

Η διάρκεια της επέμβασης είναι 1-1.30 ώρα. Το αποτέλεσμα είναι μόνιμο εφόσον ο ασθενής προσέχει το βάρος του, τρώει υγιεινά και ασκείται.

 

Μετά την επέμβαση, θα πρέπει να ακολουθηθεί κάποιο συγκεκριμένο διαιτολόγιο ή άσκηση προκειμένου να διατηρηθεί το αποτέλεσμα;

Μετά την επέμβαση μπορείτε να επιστρέψετε στο σπίτι σας και σιγά σιγά μέσα στις επόμενες ημέρες να επανέλθετε σταδιακά στις καθημερινές σας δραστηριότητες – αποφεύγοντας τουλάχιστον κατά τις πρώτες μέρες την έντονη σωματική άσκηση. Είναι απαραίτητο για 2-4 εβδομάδες μετά να φοράτε έναν ελαστικό κορσέ. Την πρώτη ημέρα συνιστάται ξεκούραση και ελαφρύ περπάτημα στο σπίτι. Επιστροφή στις δραστηριότητές γίνεται μετά από 3-4 μέρες.

Τα αποτελέσματα μπορούν να γίνουν άμεσα ορατά, με σταδιακά συνεχή βελτίωση για διάστημα 6-12 εβδομάδων μετά το τέλος της επέμβασης.

Υπάρχει κίνδυνος το σωσίβιο να επιστρέψει;

Από την στιγμή που το λίπος στην περιοχή γύρω από τη μέση (σωσίβιο) αποβάλλεται με την μέθοδο της λιποαναρρόφησης, τότε αυτό δεν επανεμφανίζεται. Με τις άλλες δύο μεθόδους (Accent & Diettube) χρειάζεται μια συντήρηση για την διατήρηση του αποτελέσματος.

 

Εναλλακτικές μέθοδοι:

Η θεραπεία Accent απευθύνεται σε όσους επιθυμούν απώλεια τοπικού πάχους και πόντων μαζί, καθώς και σύσφιξης. Ενδείκνυται σε περιπτώσεις που υπάρχει μικρή ή μέτρια χαλάρωση. Το σύστημα Accent χρησιμοποιεί την πλέον σύγχρονη τεχνολογία των ραδιοσυχνοτήτων, τόσο μονοπολική όσο και διπολική για την βελτίωση της εμφάνισης του σώματος. Χάρη στην ενέργεια των ραδιοσυχνοτήτων αυξάνεται η θερμότητα του στρώματος της δερμίδας, που βρίσκεται κάτω από την επιδερμίδα. Αυτή η στοχευμένη ενέργεια βοηθάει στην αναδιοργάνωση του κυτταρικού περιβάλλοντος και διεγείρει τα κύτταρα για την απελευθέρωση των τοξινών, την αποσυμφόρηση των κατακρατήσεων και την παραγωγή νέου κολλαγόνου από τον οργανισμό.

Στην κοιλιά όπως και στο πλάι της μέσης μπορεί να βελτιώσει την ποιότητα του δέρματος, να προκαλέσει σύσφιξη και να βοηθήσει στην απώλεια πόντων. Στα ψωμάκια στο πλάι της μέσης, στους μηρούς, στα ψωμάκια στους γλουτούς, στο γόνατο, στο μπούτι, γενικά στις περιοχές που υπάρχει λίπος και κυτταρίτιδα. Το Accent διαθέτει για τις θεραπείες σώματος δύο κεφαλές την μονοπολική (Unilarge) η οποία μεταφέρει τη θερμότητα στους ιστούς. Καθώς επίσης και η κεφαλή (Uniform) η οποία συνδυάζει την μονοπολική ραδιοσυχνότητα με μασάζ για καλύτερη λεμφική παροχέτευση. Αρχικά απλώνεται στα σημεία που επιθυμούμε να γίνει η εφαρμογή το ειδικό λαδάκι και με κυκλικές κινήσεις ο γιατρός εφαρμόζει την ειδική κεφαλή πάνω στην «πάσχουσα» περιοχή. Η αίσθηση που έχει κανείς κατά τη διάρκεια της θεραπείας είναι σαν αυτή ενός «ζεστού μασάζ».

Η θεραπεία με τις ραδιοσυχνότητες (Accent) επαναλαμβάνεται κάθε 10-15 μέρες. Ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής που πραγματοποιείται η εφαρμογή, μια συνεδρία μπορεί να διαρκέσει από 15 μέχρι και 45 λεπτά. Συνήθως χρειάζονται συνολικά 5-6 συνεδρίες. Ο αριθμός των συνεδριών εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος και την ανταπόκριση που έχει κάθε επιδερμίδα. Τα αποτελέσματα είναι άμεσα, αλλά επέρχεται βελτίωση και κατά τους 3-4 πρώτες μήνες μετά την εφαρμογή. Η διαδικασία της θεραπείας αυτής είναι απολύτως άνετη, γρήγορη, εντελώς ανώδυνη.

Η θεραπεία με το Accent αντενδεικνύεται σε περιπτώσεις που υπάρχει κάποιας μορφής δερματοπάθεια, βηματοδότης, επίσης κατά της διάρκεια της θεραπείας αφαιρούνται όλα τα μεταλλικά αντικείμενα που πιθανόν να φοράει ο ασθενής, όπως ρολόι, κοσμήματα κλπ.

 

Diet tube: Ένας σωλήνας διατροφής και η κοιλιά εξαφανίζεται

Πρόκειται για μια νέα μέθοδο αδυνατίσματος που βασίζεται σε μια ειδική τεχνική διατροφής, η οποία οδηγεί σε απώλεια 10% του σωματικού βάρους μέσα σε 10 μέρες, χωρίς την απώλεια μυϊκής μάζας.

Το καινοτόμο αυτό σύστημα κατά της παχυσαρκίας ελέγχεται αυστηρά από τον γιατρό καθ’ όλη την διάρκεια της εφαρμογής του. Αποτελείται από μία περίοδο 7-10 ημερών πρωτεϊνικής κετογενικής σίτισης, μέσω ενός λεπτού ρινογαστρικού σωλήνα, ο οποίος συνδέεται με μία μίνι αντλία που επιτρέπει την συνεχή έγχυση τροφής για 24 ώρες. Κατά τη διάρκεια της εντερικής σίτισης το Diet Tube προσφέρει για τους άντρες απώλεια βάρους 8 με 10%. Η παρουσία των κετονοσωμάτων έχει την ιδιότητα να μηδενίζει το αίσθημα της πείνας σε διάστημα δύο έως τριών ημερών από την έναρξη της θεραπείας. Το σημαντικό πλεονέκτημα της μεθόδου είναι ότι επιτυγχάνεται η απώλεια μόνο λιπώδους μάζας και κυτταρίτιδας, ενώ οι μύες παραμένουν άθικτοι. Μετά την πρώτη φάση της θεραπείας με τον σωλήνα διατροφής, ο γιατρός σε συνεργασία με διαιτολόγο παρακολουθεί τον ασθενή για άλλες δύο εβδομάδες, κατά τις οποίες γίνεται σταδιακά η μετάβαση από την εντερική σίτιση στη σίτιση από το στόμα και η επανεισαγωγή των υδατανθράκων στην καθημερινή διατροφή του ασθενούς. Η μέθοδος παρουσιάστηκε στη χώρα μας από τον πλαστικό χειρουργό Dr. Απόστολο Γαϊτάνη – ο οποίος και την εφαρμόζει κατ’ αποκλειστικότητα – και τον Prof. Marco Gasparotti, πλαστικό χειρουργό, ο οποίος την επινόησε. Η μέθοδος Diettube είναι εγκεκριμένη από τον Ε.Ο.Φ.

 

 

 

 

Leave a reply