Άνδρες & πλαστική χειρουργική

Οι επεμβάσεις πλαστικής χειρουργικής δεν αφορούν και ενδιαφέρουν πια μόνο τις γυναίκες. Πολλοί είναι οι άντρες, νέοι, αλλά και μεγαλύτεροι που επιθυμούν να διορθώσουν τα κακώς κείμενα του προσώπου και του σώματος τους.

 

Στην εποχή μας είναι πολύ υψηλά τα στάνταρ σχετικά με την εξωτερική μας εμφάνιση, απαιτώντας να δείχνουμε νέοι και σε καλή φόρμα. Σήμερα, οι άντρες όλων των ηλικιών και επιπέδων, στρέφονται στην πλαστική χειρουργική για κοσμητικούς λόγους, επιθυμώντας μια πιο συμμετρική μύτη, ένα αναζωογονημένο πρόσωπο, μια λεπτότερη μέση. Οι επεμβάσεις που εφαρμόζονται για την επίτευξη αυτών των στόχων, εξαρτώνται από διάφορους παράγοντες, όπως η ποιότητα του δέρματος, ο σωματότυπος, η ηλικία και η γενικότερη κατάσταση της υγείας.

 

Τριχόπτωση

Η πιο συχνή αιτία τριχόπτωσης στους άνδρες θεωρείται η ανδρογενετική αλωπεκία. Ως ανδρογενετική αλωπεκία εννοούμε το σταδιακό αραίωμα των τριχών στο πάνω μέρος του κεφαλιού.

Τι είναι η μεταμόσχευση μαλλιών: Πρόκειται για την χειρουργική εκείνη διαδικασία κατά την οποία ο γιατρός μετεμφυτεύει τριχοθυλάκια από περιοχές του κεφαλιού όπου υπάρχουν σε μεγάλους αριθμούς, στην περιοχή εκείνη όπου εμφανίζει υπολειμματικούς αριθμούς και χρειάζεται ενίσχυση. Η περιοχή από την οποία ο γιατρός συλλέγει τα τριχοθυλάκια είναι η ζώνη σταθερής τριχοφυΐας (πίσω και πλαϊνό μέρος του κεφαλιού). Τα τριχοθυλάκια στο πίσω και στο πλαϊνό μέρος του κεφαλιού εμφανίζουν γενετική αντίσταση στα ανδρογόνα, με αποτέλεσμα να διατηρείται σχεδόν εφ’ όρου ζωής το μεγαλύτερο μέρος της τριχοφυΐας. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να εμφανιστεί αυξημένη τριχόπτωση στην περιοχή αυτή της ζώνης σταθερής

Πως γίνεται η διαδικασία: Κατά τη διάρκεια της μεταμόσχευσης μαλλιών ο γιατρός συλλέγει τριχοθυλάκια από τις ζώνες της σταθερής τριχοφυΐας, δηλαδή το πίσω και το πλαϊνό μέρος του κεφαλιού και τα εμφυτεύει στο πάνω και μπροστινό μέρος του κεφαλιού ή στο πάνω και πίσω μέρος του, όπου χρειάζεται ενίσχυση.

Η μέθοδος πραγματοποιείται με τοπική αναισθησία και δεν είναι επώδυνη. Αυτό που παρατηρείται είναι ένας ελαφρύς ερεθισμός που αντιμετωπίζεται με παρακεταμόλη.

Γιατί οι τρίχες που μεταφυτεύονται δεν πέφτουν: Τα μεταμοσχευμένα τριχοθυλάκια έχουν την γενετική προδιάθεση να αντιστέκονται στα ανδρογόνα ακόμη κι όταν εμφυτευθούν στο πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής. Τα τριχοθυλάκια αυτά δεν εμφανίζουν την τάση να πέφτουν από το πάνω μέρος του τριχωτού της κεφαλής όπου τα έχουμε εμφυτεύσει κι έχουν το σημαντικό πλεονέκτημα να προσφέρουν πυκνότητα στις περιοχές εκείνες όπου υπάρχει έλλειψη τριχοθυλακίων.

Τι συμβαίνει με τις υπόλοιπες -πέριξ- τρίχες που πρόκειται να πέσουν; Αυτό είναι κάτι που λαμβάνει υπόψη ο γιατρός κατά τον σχεδιασμό της εμφύτευσης των τριχών, αφού άλλωστε η φθορά του χρόνου θα συνεχιστεί στις τρίχες που δεν έχουν εμφυτευθεί.

Πόσο ασφαλής είναι η διαδικασία: Είναι απόλυτα ασφαλής όταν πραγματοποιείται από εξειδικευμένο γιατρό.

Πότε είναι ορατό το αποτέλεσμα: Το τελικό αποτέλεσμα φαίνεται μέσα σε 3-5 μήνες.

Είναι φυσικό: Ο γιατρός πραγματοποιεί ιδιαίτερη προσπάθεια για ένα φυσικό αποτέλεσμα.

Σε ποιους αντενδείκνυται: Σ’ εκείνους που έχουν σοβαρά αιματολογικά ή καρδιαγγειακά προβλήματα.

Ωστόσο ο γιατρός αφού εξετάσει τις περιοχές θα συζητήσει με τον ασθενή για την μέθοδο που είναι πιο κατάλληλη για την κάθε περίπτωση.

 

 

Εναλλακτική μέθοδος αντιμετώπισης της τριχόπτωσης

Μια εναλλακτική – πολλά υποσχόμενη – μέθοδος για την αντιμετώπιση της τριχόπτωσης είναι η θεραπεία του τριχωτού της κεφαλής με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες (My Cells). Με την μέθοδο αυτή που πραγματοποιείται στο ιατρείο του πλαστικού χειρουργού, αφαιρείται μια μικρή ποσότητα αίματος 10 ml από μία περιφερική σας φλέβα και αφού υποστεί ειδική διεργασία απομονώνεται το πλάσμα και τα αιμοπετάλια τα οποία είναι πλούσια σε αυξητικούς παράγοντες. Στη συνέχεια το υλικό αυτό με τη βοήθεια μιας μικρής βελόνας εγχύεται με μικρά τσιμπήματα σε ολόκληρη την περιοχή του τριχωτού της κεφαλής. Η συγκεκριμένη μέθοδος εμφανίζει δραστικά αποτελέσματα σε τριχοθυλάκια τα οποία είναι ακόμα ενεργά αλλά εμφανίζουν αδυνατισμένη εικόνα. Οι αυξητικοί παράγοντες διεγείρουν τα τριχοθυλάκια να παράγουν καλύτερης ποιότητας τρίχες και σε ορισμένες περιπτώσεις διεγείρουν πρόδρομα κύτταρα έτσι ώστε να μετασχηματιστούν σε τριχοθυλάκια. Πρόκειται για μια ανώδυνη θεραπεία, που μπορεί να εφαρμοστεί οποιαδήποτε χρονική στιγμή και ενδείκνυται τόσο για περιπτώσεις όπου εμφανίζεται γυροειδής αλωπεκία καθώς και για την ανδρογενετικού τύπου. Συνήθως συνιστάται να πραγματοποιούνται δύο εφαρμογές, μετά από ένα μήνα η δεύτερη επαναληπτική θεραπεία. Η θεραπεία εμφύτευσης μαλλιών με αυτόλογους αυξητικούς παράγοντες προσφέρει φυσικό αποτέλεσμα, δεν παρουσιάζει ανεπιθύμητες ενέργειες εκτός από ένα ελαφρύ κοκκίνισμα μετά την εφαρμογή, το οποίο και υποχωρεί σταδιακά. Συνήθως συνιστάται επανάληψη μετά από 1 εξάμηνο.

 

Απώλεια βάρους

Με την πάροδο του χρόνου, στους άντρες υπάρχει η τάση συγκέντρωσης λίπους γύρω από την κοιλιά, στο στήθος (γυναικομαστία), στο πηγούνι και στο λαιμό. Έτσι οι άντρες αναζητούν την βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής για να αφαιρέσουν  από τις περιοχές αυτές το λίπος. Εκτός από τις επεμβάσεις και τις θεραπείες, που υπάρχουν για ν’ απαλλαγεί κανείς από το περιττό λίπος, μια νέα μέθοδος αδυνατίσματος υπόσχεται σημαντική απώλεια κιλών σε λίπος.

 

Η μέθοδος αδυνατίσματος Diettube,  δοκιμασμένη εκτός από την Ιταλία και στις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, πατέντα του διάσημου Ιταλού πλαστικού χειρουργού Marco Gasparotti, εφαρμόζεται τα τελευταία 4 χρόνια και στην Ελλάδα, από τον πλαστικό χειρουργό Απόστολο Γαϊτάνη, – στην νέα της εκδοχή – χωρίς τον «σωλήνα», προσφέροντας πολύ καλά αποτελέσματα!

Τα προγράμματα διατροφής Diettube, έχουν κατοχυρωθεί με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας από τις Η.Π.Α., έγκριση πολύ σημαντική μιας και προκύπτει μετά από αυστηρό έλεγχο για την σωστή εφαρμογή της μεθόδου.

Τα πρωτεϊνούχα σκευάσματα Diettube δεν είναι φάρμακα, αλλά συμπληρώματα διατροφής αποτελούμενα από πρωτεΐνες γάλακτος υψηλής βιολογικής αξίας, εμπλουτισμένες με αμινοξέα l-ισολευκίνη, ορνιθίνη, l-τρυπτοφάνη, ταυρίνη και l-κιτρουλίνη, που συντελούν στην άμεση απώλεια βάρους σε καθαρό λίπος.

Τα νέα διατροφικά πρωτόκολλα Diettube είναι ιδανικά για όσους θέλουν ν’ απαλλαγούν για πάντα από τα περιττά κιλά. Σήμερα εφαρμόζονται ακόμη πιο εξατομικευμένα, προσαρμοσμένα στις προσωπικές ανάγκες κάθε ατόμου. Ανάλογα με το βάρος στο οποίο βρίσκεται κανείς και το πόσο σύντομα θέλει να χάσει τα επιπλέον κιλά, ο γιατρός προσαρμόζει την ποσότητα των σκευασμάτων, καθώς και το είδος της διατροφής που θα ακολουθηθεί. Ο υπολογισμός της απαραίτητης ημερήσιας πρωτεϊνικής τροφής που χρειάζεται να λαμβάνει ο ασθενής γίνεται με  βάση το ιδανικό βάρος του.

Επίσης συνυπολογίζονται παράμετροι όπως το φύλλο (άνδρας, γυναίκα) το ύψος και το βάρος στην παρούσα κατάσταση του ασθενούς. Έτσι εκτός από το διατροφικό πρωτόκολλο συνολικής διάρκειας τριών εβδομάδων, που εφαρμόζεται έως σήμερα, μπορούν να διαμορφωθούν και άλλα προγράμματα σίτισης μεγαλύτερης χρονικής διάρκειας (10 ημέρες, 30 ημέρες, ή 60 ημέρες). Με αποτέλεσμα να δημιουργείται ένα ξεχωριστό πλάνο διατροφής για τον κάθε ασθενή, με χρονική διάρκεια που εξαρτάται από το στόχο που έχει θέσει και θέλει να επιτύχει δηλ. την συνολική απώλεια κιλών που επιθυμεί.

Το διατροφικό πρωτόκολλο των τριών εβδομάδων υπόσχεται απώλεια 6-8% του σωματικού βάρους του ατόμου σε λίπος  και μπορεί να επαναληφθεί όσες φορές χρειάζεται, έπειτα από τη συμβουλή του γιατρού, προκειμένου να επιτευχθούν οι προσωπικοί του στόχοι.

 

Επεμβάσεις προσώπου. Για την πλαστική προσώπου ή λαιμού γίνεται αξιολόγηση όλης της περιοχής, κεφαλιού-προσώπου-λαιμού, από τον πλαστικό χειρουργό, ο οποίος εξετάζει την γραμμή των μαλλιών, τη τριχοφυΐα στις φαβορίτες και στα γένια, τις ουλές και την κατάσταση του δέρματος (χαλάρωση, φωτογήρανση).

Γενικά, είναι γνωστό πως το αντρικό δέρμα είναι διαφορετικό από το γυναικείο όσον αφορά την κυκλοφορία του αίματος, γι’ αυτόν τον λόγω οι άντρες έχουν περισσότερες πιθανότητες να παρουσιάσουν κάποιο αιμάτωμα μετά την επέμβαση.

Επίσης, είναι πιο δύσκολο για τους άντρες να κρύψουν τα σημάδια των επεμβάσεων, εφόσον δεν χρησιμοποιούν μεικ απ και δεν καλύπτεται το πρόσωπο από τα μαλλιά, όπως στις γυναίκες. Σημαντικό ρόλο μπορεί να παίξουν τα μαλλιά και τα γένια στην κάλυψη των τομών.

 

Βελτίωση χαρακτηριστικών προσώπου στους άνδρες: Οι κοσμητικές επεμβάσεις, όπως η βλεφαροπλαστική, η ρινοπλαστική και τα ενθέματα προσώπου, πραγματοποιούνται με τον ίδιο τρόπο σε άντρες και γυναίκες. Είναι σημαντικό να γνωρίζει ο πλαστικός χειρουργός εάν ο ασθενής επιθυμεί μια πιο αρρενωπή εμφάνιση στα χαρακτηριστικά, π.χ ένα πηγούνι με μεγαλύτερη προβολή. Μια πιο δυνατή μύτη, εντονότερα ζυγωματικά.

Βέβαια στις μέρες μας δεν αποτελεί πλέον ταμπού ακόμη κι ένας άνδρας να κάνει botox για να βελτιώσει την εμφάνιση στο πρόσωπό του, να απαλύνει πιθανές ρυτίδες που μπορεί να έχει ή να γεμίσει με υαλουρονικό σημεία του προσώπου του που το έχουν ανάγκη.

 

Βελτίωση περιγράμματος σώματος: Ιδανικό αντρικό σώμα σήμερα, θεωρείται το αθλητικό κορμί, με φαρδύς ώμους και στήθος, επίπεδη κοιλιά και στενούς γοφούς.

Με την πάροδο του χρόνου, στους άντρες υπάρχει η τάση συγκέντρωσης λίπους γύρω από την κοιλιά, στο στήθος (γυναικομαστία), στο πηγούνι και στο λαιμό. Έτσι οι άντρες αναζητούν την βοήθεια της πλαστικής χειρουργικής για να αφαιρέσουν  από τις περιοχές αυτές το λίπος, το οποίο αντιστέκεται στη δίαιτα και τη γυμναστική.

 

Στις περισσότερες περιπτώσεις, η λιποαναρρόφηση μπορεί να διορθώσει πολύ αποτελεσματικά τις προβληματικές περιοχές. Οι άντρες διατηρούν την ελαστικότητα του δέρματός τους περισσότερο απ΄ όσο οι γυναίκες και οι περιοχές του λίπους κάτω από το δέρμα τείνουν να είναι πιο ανθεκτικές από οτι στις γυναίκες με αποτέλεσμα η λιποαναρρόφηση να είναι συνήθως πιο αποτελεσματική στους άντρες.

Για τις περιπτώσεις που υπάρχουν μεγάλη χαλάρωση και περίσσεια δέρματος, μπορεί η λιποαναρρόφηση να συνδυαστεί και με άλλη πλαστική επέμβαση, όπως κοιλιοπλαστική ή γυναικομαστία.

Το συσσωρευμένο τοπικό πάχος μπορεί επίσης να εξαλειφθεί αποτελεσματικά και μη επεμβατικά με την νέα επαναστατική μέθοδο της Κρυολιπόλυσης (με το αυθεντικό σύστημα CoolSculpting by Zeltiq USA). Χρησιμοποιεί την τεχνολογία Freeze Detect για να αποβάλει το λίπος.

Αποτελεί ιδανική μέθοδο για όσους εμφανίζουν τοπικό πάχος που αντιστέκεται στη δίαιτα και την άσκηση. Στην κοιλιά, το πλάι της μέσης (σωσίβιο) και γενικά στις περιοχές που υπάρχει συσσωρευμένο λίπος.

Η θεραπεία της Κρυολιπόλυσης χρειάζεται συνήθως μία συνεδρία. Ανάλογα με το μέγεθος της περιοχής εφαρμογής, μια συνεδρία μπορεί να διαρκέσει από 45 λεπτά  έως και 2 ώρες περίπου. Από την ανταπόκριση που έχει κάθε επιδερμίδα θα κριθεί αν θα χρειαστεί επαναληπτική συνεδρία. Το τελικό αποτέλεσμα γίνεται ορατό 2-3 μήνες μετά την εφαρμογή.

Leave a reply